Интернет играе ключова роля в битката с десния екстремизъм в Норвегия

Полицаи стоят на пост пред сградата на съда в Осло, където на 25 юли започна изслушването на убиеца Андерс Беринг БрейвикНорвежкият антиислямски фанатик, който уби 76 души, твърди, че е имал съучастници, но за полицията, която от години следи ислямските екстремисти като основен приоритет, ще бъде трудно да разкрие крайнодесните групи в техните обиталища в интернет.


Полицаи и експерти, цитирани от "Ройтерс", сочат ролята на интернет в разпространяването на расистки материали, които са оформили екстремистките възгледи на убиеца Андерш Беринг Брейвик. Те обаче подчертават, че е трудно да се контролират динамичните форуми в мрежата, без да се нарушават гражданските свободи.


"Лицата, които принадлежат към антиислямски групи в Норвегия, могат да бъдат открити най-вече в различните социални медии. Въпреки това нарастващата им активност може да доведе до увеличаване на насилието", съобщава норвежката полиция в доклад от януари. В доклада се акцентира върху заплахата от ислямски екстремисти и се заключава, че крайнодесните групи не представляват сериозна опасност за Норвегия.
"Факт е, че през последните 10 години след 11 септември ислямският екстремизъм беше основен приоритет на службите ни, което е лесно разбираемо, ако си припомним 11 септември, Мадрид, Лондон и още няколко опити или реални инциденти", коментира пред "Ройтерс" говорителят на полицията Тронд Хугубакен.


Според експерти полицията едва ли би могла да заподозре намеренията на 32-годишния Брейвик, поне не и по мненията, които е изразявал в интернет.


Норвежката телевизия NRK съобщи, че Брейвик е фигурирал в полицейски списък на купувачите на химикали от полска фирма, но му била направена проверка и не била установена причина за безпокойство. Фактът, че Брейвик имал ферма, вероятно е предотвратил подозренията, че може да използва химикалите за производство на експлозиви.


Трибуна на омразата


Брейвик публикувал призиви срещу имигрантите и исляма в интернет, но в януарския полицейски доклад се посочва, че напоследък подобни възгледи стават все по-обичайни, поради което е по-трудно да се посочи конкретно лице, което да бъде наблюдавано.


"Почти невъзможно е да се открие човек като Брейвик. Ако прочетете блоговете му, ще ви се стори съвсем нормален. Той е против мултикултурализма, против исляма, но, колкото и странно да звучи, аз съм виждал в интернет много по-жестоки думи и призиви от тези в неговите блогове", коментира Харалд Стангеле, политически редактор на консервативния норвежки вестник "Афтенпостен".


Торе Бьорго, експерт по тероризма от Норвежкия полицейски университет, твърди, че крайнодесните групи до голяма степен са се преселили в интернет, но дори при по-сериозно следене на мрежата коментарите на Брейвик нямаше да се набият на очи. "През последното десетилетие тези групи се преместиха от улиците към интернет. Те така и не са успявали, а и не са се опитвали, да се срещнат на живо", казва Бьорго и отбелязва, че ако се следят всички лица с подобни възгледи, това ще навреди на гражданските свободи.


"Винаги се стига до въпроса от колко следене се нуждае нашето общество. Дори при тотално следене на форумите, Брейвик нямаше да бъде заподозрян", смята той.


Шествие пред кметството в Осло на 25 юли 2011 г. в памет на загиналите при нападенията. Най-малко 100 000 души, много от които носеха бели и червени рози, изразиха почитта си към жертвите на самопровъзгласилия се кръстоносец.

© Ройтерс

Шествие пред кметството в Осло на 25 юли 2011 г. в памет на загиналите при нападенията. Най-малко 100 000 души, много от които носеха бели и червени рози, изразиха почитта си към жертвите на самопровъзгласилия се кръстоносец.


Полицията се защитава


Според Хугубакен е "твърде рано да се каже" дали престъплението на Брейвик ще измести фокуса на полицията от ислямистите към крайнодесните групи. Той подчертава, че норвежките служби за сигурност отдавна следят десните групи отблизо. "Ние концентрираме вниманието си върху десния екстремизъм, дори когато той е слаб (...) а имаме основание да твърдим, че е слаб, защото поддържаме добър контрол над десните групи", заявява той.


В Дания крайнодесните елементи също са активни, а полицията също се защитава, като настоява, че следи отблизо крайната десница.


"Постоянно се правят арести, като последният беше този януари, когато мъж, свързан с десни екстремистки кръгове, беше задържан, а при обиск бяха открити химикали, които могат да се използват за производство на експлозиви", твърди шефът на датското разузнаване Якоб Шарф.


Според Магнус Рансторп, директор по анализите в Центъра за изследване на асиметричните заплахи, полицията може да поддържа известен контрол върху традиционната дейност на екстремистите, но положението в интернет е по-сложно. "Оценките показват, че (крайнодесният екстремизъм) поддържа устойчиво ниво и властите упражняват доста добър контрол върху него. Те обаче нямат такъв контрол върху комуникацията в интернет и централната роля на мрежата" в дейността на крайнодесните групи, твърди той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Десният екстремизъм, глупости....масонският екстремизъм в действие, тия си провеждат експерименти вече с хора, наместо с мишки, а лумпенизираното стадо зяпа с отворена уста !

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 2. 2 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Иха, страхотно решенеи измислих - да забраним интернет! То не че е много по различно от замитането на буклука под килима - той пак си е тук, но няма да го виждаме! Образованието и осмиването на популизма може да са единствените ефективни решения, но кой политик ще си плюе в пазвата? А и коя полиция ще каже, че следенето (особено на Интернет) и е предостатъчно? Естествено че е малко!

 3. 3 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Той подчертава, че норвежките служби за сигурност отдавна следят десните групи отблизо. "
  Явно следенето не е било достатъчно ефикасно. Да не говорим за бездействието на полицията по време на инцидента. Кръжат с хеликоптери час и половина и гледат как се избиват невинни хора. Специалните части и те не бързат да дойдат на помощ, защото не могли да подсигурят навреме лодки. Съобщенията за действията на полицията бяха съвсем хаотични, както и самите действия. Логично е да си зададем въпроса толкова ли е некадърна норвежката полиция.

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Би трябвало да се следят поне по-големите сайтове. Не може спокойно да се проповядва разсизъм, какъвто е случая с сайта на дневник. Има хора с много крайни убеждения, което мен лично ме притеснява.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 959 Неутрално

  "Ако прочетете блоговете му, ще ви се стори съвсем нормален. Той е против мултикултурализма, против исляма, но, колкото и странно да звучи, аз съм виждал в интернет много по-жестоки думи и призиви от тези в неговите блогове"

  Може би представите ни за "нормалност" са изкривени.

 6. 6 Профил на true
  true
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Голяма част от Манифеста на Breivik са копирани страници от „Industrial Society and its Future“ , познат още като „Unabomber –Manifest“, на американския математик(Граници на функциите) Theodore John Kaczynski, който от 1978 до 1996 е известен с „писмата бомби“, 16 атентата на брой, които изпраща по пощата.
  Той изпраща манифеста си също на различни адреси и обявява, че ще спре атентатите ако текста на Манифеста се публикува. 1995 е публикуван от The New York Times и Washington Post. 1996 Kaczynski е арестуван от ФВР и осъден доживот.
  Тук интересното също е, че Theodore John Kaczynski участва като студент в проекта на CIA- MKULTRA(Контрол и управление на съзнанието като пробант в опитната група, създаване на програмирани убийци, атентатори, които могат да бъдат активирани след години, с помощта на дроги, LSD, хипноза ) в Харвардския университет заедно с още 21 студенти.

 7. 7 Профил на true
  true
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Продължение...

  „A considerable amount of credible circumstantial evidence suggests that Theodore Kaczynski, also known as the Unabomber, participated in CIA-sponsored MKULTRA experiments conducted at Harvard University from the fall of 1959 through the spring of 1962. During World War II, Henry Murray, the lead researcher in the Harvard experiments, served with the Office of Strategic Services (OSS), which was a forerunner of the CIA. Murray applied for a grant funded by the United States Navy, and his Harvard stress experiments strongly resembled those run by the OSS.
  Beginning at the age of sixteen, Kaczynski participated along with twenty-one other undergraduate students in the Harvard experiments, which have been described as "disturbing" and "ethically indefensible."”

 8. 8 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Интернет е ключов компонент от (дез)информационната война не само срещу десния екстремизъм но и срещу всяка политическа платформа.

  Yet another blue planet.
 9. 9 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Последните години в Европа се появиха множество сигнали, че нещо с мултикултуризма не е наред. Доста високопоставени бизнесмени, интелектуалци и политици се изказаха по-завоалирано или по-рязко, че Европа трябва да смени моделът на прием на имигранти, както и моделът на толерантност в сегашния си вид. Особено що се касае до имигрантите с ислямска религия. Дори бяха приети закони в тая насока в някои държави, други се готвят да приемат подобни закони. Много рязка в оценките си беше италианската писателка Ориана Фалачи, както и немският банкер Тило Зарацин, член на борда на Бундесбанк.
  Логично е да се предполага, че при население от 500 млн. само в ЕС, а поне още 200 млн. в страни в Европа извън ЕС все ще се намери поне един човек, което математически представлява 1/ 700 000 000, който да реагира на натрупалите се противоречия точно по този начин, по който реагира норвежкият масов убиец. Наивно е да се мисли, че това няма да се случи пак при толкова бързо нарастващи настроения, противоречия и неприязън при приема на мюсюлманите-емигранти от местните жители на Европа. Точно така са неглижирали европейците яростта, натрупана в германците преди идването на власт на Хитлер. Знаем до какво доведе това. Не може натрупаните дълбоки противоречия в европейските общества относно исляма да се решат само с призиви за хуманност, толерантност и глобализация на културите. Необходими са смели политически решения, които да успокоят тази част от европейците, която не приема сегашното състояние на нещата. Тя не е малка. Достатъчно е човек да види центъра на Лондон, Париж, Амстердам, Берлин, Милано, Мюнхен и т.н.
  Ако допуснем, че поне 50 млн. човека в Европа са се замислили по-дълбоко относно причините за норвежката трагедия, логично ли е да допуснем, че това няма да се повтори? Ако стоим все като щрауси? И какво трябва да се направи веднага от политиците, за да няма други масови убийства като това?

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#9] от "Okoto":

  Тази теория лесно ще се провери на изборите. Важното е какво иска мнозинството. Лошото е, че се пропагандират вражди на верска основа за което ще си платиме рано или късно.
  А икономиката на ЕС е тясно свързана с имигрантите, толкова че Германия например ще колабира. Така че този мултикултуризъм има сериозна икономеска предпоставка.
  Аз лично чакам някои сериозни издания да направят социален, културен и икономически анализ на антиислямистите, ксенофобите, разсистите и всички други подобни откачалки, за да се види къде е проблема. А европейските политици да си извадят както казваш главите от пясъка и да започват да решават проблема.
  И още нещо

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK