Швейцарска дясна партия иска референдум за имиграцията

Швейцарска дясна партия иска референдум за имиграцията

© Швейцарска народна партия
За 18 месеца партията трябва да събере 100 000 валидни подписа

Дясната швейцарска партия, която проведе успешна кампания за забрана на строителството на нови минарета, започна в сряда да събира подписи за референдум за ограничаване на броя на имигрантите в страната, съобщи "Ройтерс".


Швейцарската народна партия, която се очаква да остане най-голямата парламентарна сила на изборите през октомври т.г., настоява да се промени конституцията и да бъдат въведени годишни квоти за издаваните на чужденци разрешения за пребиваване.
"Целта на инициативата е да спре масовата имиграция и да бъде върнат контролът върху хората, които влизат в страната", обяви партията на своя уебсайт.


Макар да не е член на Европейския съюз, Швейцария не ограничава броя на гражданите от 27-те страни членки, които идват да работят. Ако инициативата на Швейцарската народна партия бъде одобрена, ще възникне конфликт между алпийската държава и нейните ангажименти към ЕС, коментира "Ройтерс".


Чужденците са около една пета от 7.7-милионното население на Швейцария. Дясната народна партия обвинява имигрантите от ЕС, че повишават наемите, безработицата, претоварват обществения транспорт и подкопават културните ценности на Швейцария.


На партийна конференция в края на май делегатите на партията единодушно гласуваха за започване на инициативата за референдум. Партията разполага с 18 месеца, за да събере необходимите за инициативата 100 000 валидни подписа.


Партията настоява също така Швейцария да засили граничния контрол с цел ограничаване на имиграцията и евентуално да напусне шенгенското споразумение.


Досега швейцарците са одобрили на два референдума предложения на Швейцарската народна партия – забраната за строителство на нови минарета и автоматичното депортиране от страната на осъдените за сериозни престъпления чужденци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK