Вина, страх и гняв ще измъчват оцелелите от касапницата в НорвегияБолезнени спомени, страх, чувство за вина и гняв ще тормозят оцелелите от касапницата на остров Ютьоя и бомбените атентати в Осло, но според психиатри лекарите трябва да устоят на порива да залеят пострадалите с лавина от съвети, пише "Ройтерс".


По-добре ще бъде те да изчакат няколко седмици и да дадат възможност на онези, които са видели как любимите им хора загиват, или са се престрували на умрели, за да спасят собствения си живот, да преминат през естествен процес на възстановяване, смятат специалистите.


Норвегия и нейният народ ще се възстановят, при това доста бързо, ако се приложи внимателна и добре насочена стратегия за лечение на оцелелите.
Според Моника Томпсън, психотерапевтка, координирала антитравматичните мерки след самоубийствените атентати в Лондон през 2005 г., от предишни нападения, като тези на 11 септември 2001 г. в САЩ, може да се почерпи много ценен опит.


"Напълно разбираемо и естествено е хората да са травмирани, шокирани и да се нуждаят от известно време, за да свикнат, но като цяло повечето хора излизат от ситуацията сравнително непокътнати", обясни Томпсън в телефонно интервю.


Въпреки че е важно за оцелелите и опечалените роднини да почувстват, че има хора, които си дават сметка през какво преминават те, от особено значение е те да не бъдат тласкани към това да потърсят формална помощ, освен ако сами не почувстват такава необходимост, отбелязва Томпсън.


"След 11 септември се опитаха да осигурят на всеки психолог и терапия, буквално на килограм. Това всъщност не помага, защото е напълно нормално хората да изпитват страх, шок, да мислят постоянно за преживяното, да сънуват кошмари. Това е естествен процес", коментира тя.


Обичайно е през първите няколко седмици оцелелите да имат болезнени спомени, да се завръщат мислено към ужасяващите си преживявания, в съзнанието им да изникват образи на проливаща се кръв или на убиеца, който стреля по бягащите, или на страха в очите на жертвите. Постепенно тези преживявания трябва да отминат.


Тежки случаи


Грубо между 20 и 30% от най-засегнатите ще продължат да имат подобни симптоми и след месец, може да развият душевни проблеми като посттравматичен стрес и да се нуждаят от специализирана помощ.


Според Дженифър Уайлд, психотерапевт от Института по психиатрия към Кралския колеж в Лондон, най-тежките проблеми, с които вероятно ще се сблъскат оцелелите от стрелбата, са чувството за вина, за загуба и страхът.


"Една от най-трудните за преодоляване емоции е чувството за вина", казва тя. "И понеже всичко се случи толкова неочаквано, ще има и страх – страх, че светът е непредсказуемо място, че във всеки момент може да се случи всичко. Когато тези убеждения пуснат корени у човек, те наистина могат да повлияят на поведението му", обяснява Уайлд.


За онези, които продължават да имат болезнени спомени, които все още не могат да спят или се опитват да заличат преживяното от паметта си, психолозите препоръчват метод, известен като терапия с фокусиране върху травмата. Той включва когнитивно-поведенческа терапия, чиято цел е да помогне на пациентите да преработят травмиращите спомени, като говорят за тях, мислено преживяват отново събитията, като оценяват собствените си реакции и в резултат прехвърлят преживяното към дълготрайната памет, като по този начин то постепенно ще спре да изскача в съзнанието им.

Вина, страх и гняв ще измъчват оцелелите от касапницата в Норвегия

© Ройтерс


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1310 Разстроено

  Надали някой, някога преживял подобен кошмар, може да го забрави.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА,ЗАЩО ТАМОШНАТА ПОЛИЦИЯ Е БЕЗДЕЙСТВАЛА?

  Нямало престъпност и ходели без оръжие пък и надали са обучени да стрелят!
  Като няма престъпност,не може ли да вземат за пример някой случай в света и да действат и да се обучават ,защото "Ако една неприятност може да се случи,то тя се случва!"/Закон на Мърфи/Какво е пречело да имат дежурни снайпери,и хора обучени да боравят с тях!
  Пречело е самодоволството и мързела!
  Сега,вместо да ги хвалят,ТРЯБВА ДА ИЗВОЛНЯТ ВСИЧКИ,ИМАЩИ ДОПИР ДО СЛУЧАЯ, и да почнат да обучават падарите си и да ги направят полицаи,защото 90% от загиналите тежат на тяхната съвест!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това е и целта на експеримента !

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Един германски турист от съседният остров е бил на палатка със семейството си там. Имал е гумена лодка, след като чул първите изстрели подкарал лодката и спасил 21 деца. Неуморно е правил курсове напред-назад.
  В същото време стана ясно, че на острова се е намирал един полицай , който се е криел без да реагира...
  Вина, страх и гняв ще измъчват оцелелите от касапницата в Норвегия,
  но на мястото на полицията бих се извинил на оцелелите и на родителите на жертвите, както и щях да потъна в земята от срам.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Мислих си за кошмарите на оцелелите и даже съм го написала вчера в една друга тема ето така:

  "А проблемите да оцелелите от касапницата деца?! Техните проблеми започват сега, защото кошмарът, на който са станали свидетели най-вероятно ще ги преследва твърде дълго...може би цял живот. Това ще бъде техният проблем. Както и проблем на техните родители, за които те винаги ще си останат деца..."

  The best way out is always through Robert Frost
 6. 6 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Така е, уважаеми Lz, в една държава, чието общество е затънало в конформизъм и материално самодоволство, в унеса на пасторалната безметежност, такива неща ПРОСТО СА НЕИЗБЕЖНИ! Защо ли??? Ами тези трагични и драматични произшествия са като ОЧАКВАНИЯТА ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В САН ФРАНЦИСКО ИЛИ НА ХАВААЙСКИТЕ ОСТРОВИ. Не дали ще се случат, а саааааааааааааааааааааааааааааааааааамо кога ще се случат . Приспаната бдителност на норвежката полиция, ОТИШЛА ДА ОБЕЗВРЕЖДА ВЪОРЪЖЕН ДО ЗЪБИ И СТРЕЛЯЩ МЕТОДИЧНО И БЕЗМИЛОСТНО ПО БЕЗЗАЩИТНИ ДЕЦА, за какво говори??? Е, сега имат един мноооооооого горчив урок, който дано са го научили добре, дано не го забравят, да го имат "като обеца на ухото" и да бъдат ВИНАГИ ГОТОВИ ДА ДЕЙСТВУВАТ АДЕКВАТНО В ТАКАВА СИТУАЦИЯ...

 7. 7 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Затова пък Брейвик не изпитва вина. Ако има справедливост, християнският екстремист ще попадне в будисткия кръг на прераждания. Ще бъде майка, ще роди в тревога и болка, ще будува край леглото на болното си дете, ще се радва и страда с неговите първи стъпки в живота, ще го мисли, когато са разделени, ще живее само заради него. И така - 92 живота. Или 92 по 92.

 8. 8 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1055 Гневно

  [quote#4:"СДС"]В същото време стана ясно, че на острова се е намирал един полицай , който се е криел без да реагира.[/quote]

  На този полицай да се отнеме правото да упражнява професията си. Очевидно, не само при нас назначават "храненици" със "заешки" душици за защитници на обществото!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  За съжаление , този психопат както казах е само следствието , не причината. Сега ще се блъснат милиони за оправяне на проблемите произлизащи от това и нито цент за оправяне на проблемите довели до това. Ако не се спре с емиграцията на полуразвити маймуни от Африка и Азия , които да цоцат социални помощи и за благодарност да реват шериат във Великобритания/Холандия/къде-да-е нищо няма да се промени. Милионите които ще се дадат сега за сигурности , обезщетения и не знам какво още ще са напразни , понеже рано или късно на някой друг урод подобен на тоя пак ще му изгърмят бушоните и ще последва нова трагедия. И тогава пак никой няма да може да върне мъртвите

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Стресът от преживяното е огромен и вероятно ще остане като травма в психиката на много от оцелелите! Но това е била и целта на атентатора, освен материалните поражения, да нанесе щети върху психиката на хората, за да може да го "запомнят". Макар и да е трудно, едно от решенията е колкото се може по - бързо да бъде забравен, изтрит от новините, от съзнанието на хората, защото докато се говори за него, той ще "живее" един вид. Тогава ще бъде нанесен и алтернативния удар срещу този терорист, той може да е планирал всичко, но едва ли ще понесе да бъде "пренебрегван" и "незначителен". Дотук с рицарството и "великите" каузи! А това ще бъде и достойно "отмъщение" за жертвите, наред с присъдата от съда. Не искам да бъда разбран погрешно, че опростявам случилото се за сметка на потърпевшите, но иначе ще дадем условия да се чустват добре всички, чиято "духовна" храна е насилието и причиняването на мъки на хората!

 11. 11 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#4] от "СДС":

  (УВЕДОМИТЕЛНО)

  Полицаят е 51-годишен доведен брат на принцеса Метте Марит е мъртъв междувременно. С тялото си е спасил 10-годишния си син.

 12. 12 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Жертвите са повечето деца на партийни величия на норвежката партия на труда. Дългогодишното управление на имено тази партия в Норвегия означава съпричастност към начина, по който е уредена полицейскта норвежка служба. Едва са се сдобили с хеликоптер преди време. Летният сезон е съпстстван винаги с намален персонал заради отпуските. Реакцията им е повече от забавена и хаотична, но в страната от 1945 насам не е имало никакво сътресение. И си мисля, че критиката трябва да дойде от самите норвежци, а не от нас, които сме извън страната.

 13. 13 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ardafon":

  Убеден съм, че има спрведливост, въпреки че не съм будист.

 14. 14 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#5] от "Realistka":

  Да ти дадем нобелова награда за...проницателност?! Я стига, кой мислещ човек няма да стигне до този извод, баси позата!!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 15. 15 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  [quote#10:"danailov"]Но това е била и целта на атентатора, освен материалните поражения, да нанесе щети върху психиката на хората, за да може да го "запомнят"[/quote]
  Така е! Той наистина постигна целта си. Да бъде забелязан. Да бъде коментиран. Забелязан беше не само от норвежците, но и от целия свят! Медиите от десятки страни посветиха предавания на случилото се. Така че той постигна това, което е целял.

  The best way out is always through Robert Frost
 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#11] от "детектив":

  (УВЕДОМИТЕЛНО)

  Полицаят е 51-годишен доведен брат на принцеса Метте Марит е мъртъв междувременно. С тялото си е спасил 10-годишния си син.
  ..............................
  Човече, ХОРА,
  престанете да се правите на милосърдни и да си чешете самолюбието с трагедията на хората. Егати лъжците тука.
  Ченгето има смъртен грях, заради него загинаха младежите. Защо ли?
  1. Веднага след атентата в Осло, младежите са поискали незабавно да напуснат острова.
  Ченгето е работило като охранител на лагера, разбира се оръжието си го е държал в куфара...
  2.Ченгето разубеждава младежите да напуснат острова , дори ги събира накуп около себе си. Така стрелецът е имал идеалната възможност с един откос да избие двадесетина, което и прави.
  3. Ченгето, скрива сина си ЗАД ДВЕ МОМИЧЕТА и тогава тръгва към стрелеца, ДА ПОГОВОРИ С НЕГО.
  4. Двете момичета са убити, синът му оцелява под техните тела.
  Факти, факти, факти - престанете да лъжите за сметка на жертвите и да защтавате виновните. Аман от Ченгесарски подлоги, аман от фаризеи.
  http://www.stern.de/panorama/kronprinzessin-mette-marit-verliert-stiefbruder-der-heldenhafte-einsatz-des-trond-berntsen-1709794.html

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#16] от "СДС":

  Доколкото разбрах от превода на google, никъде не е посочено, че имено полицаят е разубедил децата да напуснат острова. Напротив, той е искал да преговаря с убиеца.
  Наглите ти лъжи да ни убедиш на всяка цена в правотата на мнението и вижданията си, е пословична за психопати.

 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#17] от "детектив":
  Цялата информация се съдържа в тези 4 цитата, която умее да чете - ще разбере.
  1.Berntsen rief bei seiner Lebensgefährtin an und erzählte, dass einige Campmitglieder besorgt waren und abreisen wollten.

  2....wie die Zeitung Verdens Gang berichtete. Berntsen versuchte, die jungen Leute zu beruhigen, ließ die Jugendlichen zusammen kommen und wollte sich eine Übersicht verschaffen.

  3. Laut Augenzeugen hat Berntsen seinen Sohn hinter zwei Mädchen geschoben. Dann ging er auf den Attentäter zu.

  4. ...war er zu diesem Zeitpunkt unbewaffnet.
  ...............
  Животът на толкова младежи е бил поверен в негови ръце, а той не е носил дори оръжието си, както го изисква процедурата и правилата.
  А, може би е бил твърде зает да си играе на чичо доктор с децата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#18] от "СДС":

  Не всеки чете и разбира немски. Но преводът съвсем се различава от твоите твърдения, и смятам че е безмислено да се дискутира с тебе, тъй като си предубеден. За тебе факти и фактологически положения не играят роля. Мнението ти е чист субективизъм.

 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#19] от "детектив":

  Но преводът съвсем се различава от твоите твърдения, и смятам че е безмислено да се дискутира с тебе, тъй като си предубеден. За тебе факти и фактологически положения не играят роля. Мнението ти е чист субективизъм.
  ..................
  След като не знаеш немски, хаберт си нямаш от информацията, която бях така учтив да поднеса.
  Веднага започна да обиждаш, което наистина прави "дискусията" с теб противна и напълно безпредметна.
  Субективното мнение в случая е твоето - нямаш никакъв източник на информация освен клюкарските хроники по телевизията наречени "новини". Разтворих ти прозорец към Света, ти се скри обратно в прашната си дупка...Нищо лично.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Просто не вярвам на измислиците на психопат.

 22. 22 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Сега като дойде на власт в Норвегия един Батор Бойкнут и нещата ще се поправят.

  Yet another blue planet.
 23. 23 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#19] от "детектив":
  Какво не можа да разбереш, "интелкте"?
  einige Campmitglieder besorgt waren und abreisen wollten -
  някои от лагеруващите бяха загрижени (поради атентата в Осло) и са искали да заминат.
  ..........................
  Berntsen versuchte, die jungen Leute zu beruhigen, ließ die Jugendlichen zusammen kommen und wollte sich eine Übersicht verschaffen -
  Бернстен опитал да успокои младите хора, като ги събрал заедно, на куп , като искал чрез това да си състави цялостна представа за положението.
  Точка. т.е. разубедил ги е (иска се логическо мислене)!
  Бягай сега да превеждаш в гугъл,но най-добре попитай "коболд" или "българинавстранство", за да ти потвърдят точността на моят превод.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#21] от "детектив":

  Просто не вярвам на измислиците на психопат.
  ...........
  Психопата си ти . На това отгоре и тъпанар.
  Вземи един речник и виж какво означават думите :
  abreisen и beruhigen , за да видиш, че е точно както казах:
  ченгето е спряло младежите да си заминат незабавно след атентата и се е направил на бащица, но дори не си е извадил личното оръжие от куфара.
  Ти си субективен. Или баща ти е ченге , или ти самият. Плосък , примитивен и егоистичен гад, същите сте навсякъде по света...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#23] от "СДС":

  [quote#23:"СДС"]т.е. разубедил ги е (иска се логическо мислене)! [/quote]
  Точно това логичско мислене и натрапването на твойта гледна точка, ме безпокои при превода. Ако и в живота се налагаш така, не завиждам хората, които си имат работа с тебе.
  Но да се върнем към твоята статия, в която има следния пасаж: As Breivik opened fire on the island, Berntsen responded well, as he probably would have done well in the service. Като Breivik открил огън на острова, Berntsen е реагирал така, както би реагирал и по време на служба.

 26. 26 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#25] от "детектив":

  Точно това логичско мислене и натрапването на твойта гледна точка, ме безпокои при превода.
  ..............
  Попитай някой , който знае немски, дали съм бил избирателен в подбора на думи.
  Не натрапвам мнението си - просто го изразявам, като посочих най -учтиво и източника на който се основава.
  По този начин показвам и уважението си към събеседника ми. В замяна ми бе лепнат етикета на "психопат".

  Ти си добрият, опонентите ти са лошите - това е мирогледът ти. Детска градина.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 27. 27 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#26] от "СДС":
  [quote#4:"СДС"]който се е криел без да реагира... [/quote]
  Цитирам твой коментар и я сравнявам с дадената от тебе статия. Разликата е от небето до земята. Целта ми не е била да те обидя, а да ти обърна внимание на факта, че си предубеден в случая с мъртвия полицай. С настоятелното ти твърдение, че единствено твоята гледна точка е вярна, си изпроси обидата за психопат.

 28. 28 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#27] от "детектив":
  Обидите са признак на слабост и безпомощност.
  Това, че не се е криел, го разбрах.
  Оказа се, че не е имал и "оръжие в куфара си", понеже норвежките полицаи по-принцип не носели оръжие.
  В процес на четене си коригирам мнението, това е струва ми се и ползата от дискусии.
  Намерих и нещо другó на английски:
  "In his last call home to his girlfriend, he said he was trying to help worried youths leave the island but would soon become the gunman's second victim. "
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/the-victims-stories-young-lives-cut-short-by-a-merciless-killer-2325916.html
  .........
  Следва, че младежите наистина са искали да се махнат от острова час по скоро, но той се е намесил. Спорно е как. Това го казва приятелката му , с която е телефонирал и то след клането. Трудно е да каже: "Да, те искаха да си тръгват, но той ги успокои и се опита да ги задържи."
  Факт безспорен е, че са искали да се отпътуват.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 29. 29 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#28] от "СДС":

  В един от моите коментари посочвам, че прекалено много обстоятелства са били в полза на убиеца. Живея в Милбърн, Ню Джърси. Предствям си само, ако един подобен акт ( Не дай си боже !) се случи в нашето малко заспало градче в петък следобед през летните месеци. Близостта ни до Ню Йорк може да се окаже от полза, но надали ще ни спаси всички от луди убийци. Затова не смея да критикувам действията на норвежката полиция.


 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  До коментар [#4] от "СДС":

  "В същото време стана ясно, че на острова се е намирал един полицай , който се е криел без да реагира..."

  Това въобще не е така, този полицай е бил един от първите убити на острова...!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  До коментар [#9] от "Karelson":

  "За съжаление , този психопат както казах е само следствието, не причината."

  Всъщност е точно обратното... проблема идва от страха, параноята и омразата която идва от крайно десните партии и техните симпатизанти в Европа.... те са в дъното на всичко, те създават излишно напрежение, но европейците не са глупави, затова и крайно десните партии имат сравнително слаба подкрепа в европейските парламенти, затова и крайно десните малоумници и лъжци не управляват в нито едно правителство в ЕС!


  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ивчо, явно не си в час по отношение на участието на крайно десните във властта в Европа. Пък и крайно десни не всички са екстремисти непременно, понякога са И такива. Защото най-проспериращите европейски държави, които днес наричаме БЕЛИ, ПРЕДИ ДА СТАНАТ ТАКИВА СА УПРАВЛЯВАНИ ИМЕННО ОТ КРАЙНАТА ДЕСНИЦА. Маргарет Тачърррррррр и цяла кохорта във Франция, Италия, но желязната лейди бе първата, успяла в управлението на европейска държава с много дясна политика...

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  До коментар [#32] от "chichkovuychev":

  Извинявай много, обаче партията на Маргарет Тачър не е крайно дясна.... има други крайно десни партии в UK, но консерваторите не са една от тях! Крайно дясна е например Британска национална партия (BNP), крайно дясна е френската партия на Лю Пен, в България такава е Атака.... поограмоти се малко преди следващия път да пишеш глуости чичко Вуйчев!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Гневно

  А как се нарича една управляваща политическа партия, която в сферата на икономиката и финансите въвежда жестоки ограничения, за да се справи с фантастичния бюджетен дефицит на държавата??? А как се нарича и каква е тази партия - лява, дясна, националистическа, анархическа , християн-демократическа, либерална и т.н. , която в преследване на своите икономически приоритети за спасяването на държавата СМАЗВА С ПОДОБАВАЩА ЗА ФИЛМ НА УЖАСИТЕ ЖЕСТОКОСТ ЕДНА МИНЬОРСКА СТАЧКА, КОЯТО ТРАЕ Ц Е Л И 9 /ДЕВЕТ!!!/ МЕСЕЦА??? Либерална, лява, националистическа??? О, Ив/ч/о, поразрови се и понаучи с какви методи е управлявала консервативната партия на желязната лейди Маргарет Тачър когато Великобритания бе в ситуацията на днешна Гърция... И тогава говори за леви и десни партии. Щото едно е една партия да се самоопределя като лява / респ. дясна!/ , но притисната от икономическата и политическата обстановка в страната и света - ДА УПРАВЛЯВА С МЕТОДИ, НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С НАЗВАНИЕТО Й И САМООПРЕДЕЛЯНЕТО Й.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK