Ингрид Бреке, норвежки журналист: Един от нас нарани всички ни

Ингрид Бреке, норвежки журналист

Ингрид Бреке, норвежки журналистИнгрид Бреке (р. 1969 г.) е журналист в най-големия норвежки вестник "Афтенпостен" в Осло, където е завеждала отдел "Култура" до 2010 г. В момента Ингрид е кореспондент на "Афтенпостен" в Берлин и отразява събитията в Централна Европа. Бреке има степен по философия и литература от университета в град Трондхайм. Разговаряме с нея за последиците от атентатите в Норвегия и как атаките на Андерш Брейвик може да се отразят на норвежкото общество.


Как очаквате да се промени отношението на традиционно толерантното норвежко общество към крайната десница и към имигрантите и мюсюлманите, нетърпимостта към които Андерш Брейвик сочи като мотив за престъпленията си?
- Нападението бе извършено от националист и екстремист, който мрази исляма. Той искаше да удари сърцето на норвежката социалдемократическа партия. Той удари правителството и летния лагер на младежката партия.


Там имаше участници от различни етнически групи, но това не беше само расистка или антимюсюлманска атака. Това беше нападение срещу политическата система и бъдещите политици в Норвегия. Не съм сигурна колко точно ще се промени обществото ни в дългосрочен план, но се надявам за в бъдеще ние и други европейски държави да обърнем повече внимание на агресията и омразата от страна на десни и екстремистки групировки.
Един от нас нарани всички ни. Вероятно може да се надяваме, че тази мисъл ще накара норвежкото общество да се чувства повече като единна група, която включва и хора от други етноси.


Много норвежци изпитват облекчение, че убиецът се е оказал техен сънародник, а не от "Ал Кайда". Означава ли това, че няма да има дебат за имиграцията в Норвегия, за отношението на норвежците към исляма в Европа?
- Аз бях сред тези хора, които си отдъхнаха, че това не е ислямистки терористичен акт, защото в такъв случай сега щяхме да сме в ужасно трудно положение на расизъм и омраза... Може би хората, които намират допирни точки с Брейвик чрез отвратителния му манифест, щяха да придобият влияние.


От друга страна, може би щеше да се случи същото, ако ни беше атакувал мюсюлманин екстремист, но нямаше да е толкова срамно, колкото е сега. Има избори след няколко седмици и политическият дебат може да бъде много затруднен. Най-тъмните страни на нашето общество може да бъдат извадени наяве отново.


Брейвик, изглежда, е действал в "защита на Европа от културния марксизъм и мюсюлманското нашествие". Как се пресякоха тези два възгледа в идеологията на десния екстремизъм?
- Нормално е за крайнодесните да мразят комунисти, левичари, либерали, демокрацията, други етнически групи, мюсюлмани, евреи – както може да видим в класическата германска нацистка идеология или в неонацизма днес.Европейските държави трябва да обърнат повече внимание на агресията и омразата от десни и екстремистки групировки


Екстремистките виждания на Брейвик трябва да ни накарат да се огледаме изплашено, да видим колко е нормално вече да си срещу имигрантите, срещу исляма и да правиш омразни нападки


Малко европейски политици открито подкрепят мултиетническите общества и толерантността през последните години


Нападението беше насочено срещу нашия политически елит, не срещу мюсюлманите – и е погрешно да мислим за него като расистка атака или удар срещу ислямската религия

Така че това изобщо не е странно. Брейвик всъщност не е традиционен десен екстремист и със сигурност не е неонацист. Той е някакъв вид краен националист. Не е антисемит, даже е приятелски настроен към Израел.


Във всички вестници в Европа наблюдавам започването на дискусии за тази идеология на "противопоставяне на джихада". Може би е правилно да наречем всичко това като сравнително ново и много плашещо идеологическо разклонение.


Не смятате ли, че политици от водещите партии и популисти носят вина за оформяне възгледите на терориста?
- Смятам, че Брейвик е много самотен и никой освен самия него не може да бъде обвиняван за объркания му мироглед. Доколкото знам, той е имал всички възможности да опознае света и да си намери хубаво място в обществото, но той е избрал друго. От друга страна, няма съмнение, че близки до мисленето на Брейвик идеи са си пробили път до обществената политическа сцена през последните години.


Екстремистките му виждания трябва да ни накарат да се огледаме изплашено, да видим колко е нормално вече да си срещу имигрантите, срещу исляма и да правиш омразни нападки. Тази европейска тенденция е много тъжна и, изглежда, се увеличава. Малко европейски политици открито подкрепят мултиетническите общества и толерантността през последните години.


А какво ще кажете за хора като Тило Сарацин, бившия член на борда на "Бундесбанк", който миналата година бе изгонен от банката заради книгата си срещу ислямизацията и имиграцията?
- Писането на книги и участието в публични дебати ни дава възможност да разберем какво всъщност се случва. Това е част от демокрацията. Брейвик обаче направи обратното, той се изолира от обществото и другите хора. Андерш и други с подобни виждания се смятат за единствените, които разбират истината. Те се мислят за аутсайдери, които са жестоко цензурирани от конспиративното общество около тях.


Много лидери в Западна Европа - включително Ангела Меркел и Никола Саркози - казаха, че мултикултурализмът се е провалил в техните общества. А как е в Норвегия?
- Не смятам, че някой е казал точно тези думи в Норвегия. Мисля, че би било много абсурдно да се случи там, колкото абсурдно беше и в Германия. Тук съм съгласна с критиците, които питат как може мултикултурното общество да се провали, когато то никога не е съществувало? Думите на Меркел бяха популистки, изречени с надежда да бъдат привлечени по-консервативни гласоподаватели.


Разбира се, че има проблеми, когато много различни хора живеят заедно. Предполагам, че много от тези проблеми не са взимани насериозно досега. Когато някой каже, че имаме много проблеми в нашите общества, често си мисля: "В сравнение с какво?". Ако се замислим колко бързо се променя светът, колко бързо се развива, смятам, че се справяме доста добре.


Смята се, че мюсюлманите са едва около 3% от жителите на Норвегия. Защо тогава трагедията се случи в Норвегия?
- Това се случи в Норвегия, защото Брейвик е норвежец. Това е държавата, която той мрази, и политическата върхушка, която намира за толкова отвратителна. Отново подчертавам, че нападението беше насочено срещу нашия политически елит, не срещу мюсюлманите – и е погрешно да мислим за него като за расистка атака или удар срещу ислямската религия. Крайната цел може да е била създаване на Норвегия или Европа без мюсюлмани, но той е изпитвал достатъчно омраза към всички, не на последно място към социалдемократите.


Струва си да си спомним, че хора, които мразят мюсюлманите, има навсякъде, включително там, където няма мюсюлмани за мразене, като във Финландия. Същото е като с евреите, към които се шири масова омраза, включително в държави, в които няма почти нито един евреин. Тази омраза и тези крайни идеологии не са рационални и нямат много общо с действителността в обществата, в които виреят.


А възможно ли е да се случи това на друго място в Скандинавия?
- Това можеше да се случи навсякъде. Понякога просто се случва крайни, ирационални хора, изпълнени с омраза, да извършват ужасни неща като това.


В България се чуват коментари като "ако скандинавците бяха пуснали да работят хора от Източна Европа, а не араби и азиатци, това нямаше да се случи". Как ще коментирате това?
- Това са много изненадващи коментари. Не съм специалист по пазара на труда в Норвегия, но знам, че сме приемали пакистанци от началото на 70-те години, защото сме се нуждаели отчаяно от още работници. След известно време обаче правилата станаха много строги и арабите и азиатците не са били допускани да работят у нас с привилегии пред източноевропейците (но, разбира се, приехме някои бежанци, например от Сомалия).


Точно обратното – след като десетте "нови" страни влязоха в ЕС, постепенно стана по-лесно за източноевропейците да работят в Норвегия. Днес при нас има много работници от Полша, както и някои от балтийските държави. Не ми харесва начинът на мислене, който се крие зад подобно изказване.


Това е логиката на Брейвик – щом норвежките власти са управлявали страната по този начин, значи е било неизбежно някой да предприеме екстремистки действия. Ако имахме напълно хомогенно общество, нямаше да има расизъм или омраза към различните религии. Но нашият свят не е такъв и едва ли някога е бил. Това, което извърши Брейвик, не е толкова производно на действителността, колкото на собственото му съзнание.


Съдебните заседания по делото срещу Брейвик засега са закрити за медиите. Но нали в свободното общество има принцип, че трябва да се чува какво казват хората, дори то да е лошо. Коя е подходящата позиция в момента?
- Този въпрос се обсъжда в Норвегия, особено сред журналистите. Съгласна съм, че трябва да можем да се справим с пропитите от омраза изказвания, но в личен план чувствам голямо облекчение, че на Брейвик не му бе предоставен луксът да говори пред широката публика.


Ако това се беше случило в България, щеше да има вълна от искания да се върне смъртното наказание. Изглежда, Брейвик ще получи максимално 30 години затвор.
- В Норвегия също някои хора смятат, че за подобни престъпления са необходими извънредни наказания, но в страната няма сериозен дебат за смъртното наказание. Най-важното ще бъде да не се позволи на Брейвик да използва съдебната зала и остатъка от живота си, за да пропагандира своите идеи и да се превърне в герой за хората с подобно мислене.


Тези дни непрекъснато чуваме "Норвегия се промени завинаги". Загнезди ли се страхът в норвежкото общество? Какво реално се промени?
- Не знам. Още е рано да се отговори. Аз все още не съм се прибирала в Норвегия и не съм почувствала атмосферата там. Предполагам, че ще има промени в ежедневието. Вероятно няма да може да се паркира близо до правителствените сгради.


Сега, изглежда, преобладава чувството на скръб, сплотеност и човешка топлота заедно с колективната решимост да защитим нашите ценности на свобода и демокрация. Бих желала то да се запази, но обикновено паметта на обществото не е дълготрайна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alexander_1
  alexander_1
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Отгледахте си го сами...

  И това няма общо само с така наречената "ислямизация", която така или иначе е факт в Европа, за съжаление...

  А има общо и с извечната непоносимост на норвежците към всякакви чужденци и емигранти изобщо... Без разлика в религия и произход...

  Далеч преди 2001-ва и Бин Ладен, далеч преди това ксенофобията, расизмът и екстермизмът са си били както и досега) неотменна, но невидима страна от ежедневният живот там...

  Ислямизацията е идеалното извиниение днес за нещо, което се случва доста отдавна из северните ширини...

  Иначе - да - жалко за малдите хора, жалко за разпиления живот...

  Но стига извинения...

  Брайвик е събирателен образ на една огромна група скандинавци...

 2. 2 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Аз бях сред тези хора, които си отдъхнаха, че това не е ислямистки терористичен акт, защото в такъв случай сега щяхме да сме в ужасно трудно положение на расизъм и омраза...
  =====================================
  Предполагам, че на това му се вика толерастия.

  Yet another blue planet.
 3. 3 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alexander_1":

  Е, а българите колко са толерантни към другите?
  С едни цигани не може да се оправят, дето са си домашно0 производство, а какво оства да се импортират.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 4. 4 Профил на alexander_1
  alexander_1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "uran":

  Че той расизмът и омразата си ги имаше и преди тази атака...

  И не само към мюсюлманите... Мюсюлманите са само доброто извинение... (Не ги защитавам...)

  И аз си отдъхнах... Но за друго... Понеже Брайвик - в цялата си гадост, на прекалено висока цена, за жалост - разкри лицето им...

  Истинското...

  "Има нещо гнило в Дания..."

 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Аз бях сред тези хора, които си отдъхнаха, че това не е ислямистки терористичен акт, защото в такъв случай сега щяхме да сме в ужасно трудно положение на расизъм и омраза..."

  А сега ще можете да заметете всичко под килима.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Саше, една поправка - живота млад не е разпилян, ползвай другото клише: прекъснат. В случая е просто по-вярното. И отдавна си мисля да те питам - Що вечно пишеш с многоточия? Все едно имаш още мнооого да кажеш, ма кат един мъдрец ще замълчиш? По- значим ли се чустваш с тез три точки след всяка мисъл? Психарско нещо ми стои, батенце ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Нормално е за крайнодесните да мразят комунисти, левичари, либерали, демокрацията, други етнически групи, мюсюлмани, евреи – както може да видим в класическата германска нацистка идеология или в неонацизма днес."

  Левичарите социалисти (лейбъристи) задължително слагат "крайнодесни" и "нацизъм" в едно изречение. Но кой знае защо винаги забравят да напишат пълното име на NSDAP, а именно - НационалСОЦИАЛИСТИЧЕСКА немска работническа партия (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) Тоест и те са лейбъристи, колеги един вид.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 8. 8 Профил на alexander_1
  alexander_1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dehumanizer":

  Ще го заметат, и знаеш ли как?

  Ще обявят Брайвик за невменяем, за да си спасят имиджа на световни "миротворители", а утре пак ще си я карат "старата песенчица, на нов глас"...

  Чужденецът там е "вечният дявол"...

  Бил той мюсюлманин или християнин - без значение...

  Те просто не приемат никой... Ако щеш да си и бял като мляко... Не си ли един от тях, с тяхно име - "Английският пациент", братче... Изгаряш...

  И ти го напомнят всеки ден... По хиляди начини...

  Тоя наистина им свали маската...

  И да им се чудиш на лицемерието... Знаят, че са крайни и в костите си, и пак се правят на мимози...

 9. 9 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Ингрид е норвежка журналистка, не е журналист.

  Липсват ѝ некои атрибутил

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 10. 10 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Хехе, Саша не читатель, Саша писатель. И пак си пере с многоточията :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dehumanizer":

  Не мога изцяло да се съглася, защото във Франция имаше едно време сериозни дебати относно, учудващия на пръв поглед, прилив на леви гласоподаватели към крайнодесни партии. Именно тогава заговориха за социал-социализма и до каква степен крайностите се събират в едно. Не искам да звучи като критика, а само като допълнение към казаното от теб

  Колкото до интервюто- хареса ми. Жалко само, че няма да се хареса нито на леви, нито на десни, защото не заема ничия позиция, а звучи повече.. човешки.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 12. 12 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  До коментар [#9] от ".dru" Ама тя жена ли е ?! Аз пък подведен от заглавието и снимката си помислих,че това е журналист-гей.

 13. 13 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Тези, които са задавали въпросите, са сигурно от най-младото поколение. Защото липсва въпроса, дали знае г-жата, какво са били комсомолските лагери и дали вижда прилика с този на острова и особено в степента на индоктринация?

  Winora forever
 14. 14 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#9] от ".dru":

  "Ингрид е норвежка журналистка, не е журналист.

  Липсват ѝ некои атрибутил "

  Граматически е правилно да се каже:

  "Ингрид(или Мая) е норвежки журналист"

  "Ингрид е норвежка журналистка" е "правилно" само в разговорната реч.

  In debt we trust
 15. 15 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#9] от ".dru":

  В долния пасаж, няма никакви граматически грешки:

  "Ингрид Бреке (р. 1969 г.) е журналист в най-големия норвежки вестник "Афтенпостен" в Осло, където е завеждала отдел "Култура" до 2010 г. В момента Ингрид е кореспондент на "Афтенпостен" в Берлин и отразява събитията в Централна Европа. Бреке има степен по философия и литература от университета в град Трондхайм. Разговаряме с нея за последиците от атентатите в Норвегия и как атаките на Андерш Брейвик може да се отразят на норвежкото общество."

  In debt we trust
 16. 16 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Направо ми се пригади от тази госпожа и стилът й на изразяване, докато четох интервюто. Напомня ми за онова подобие на човек А.Желязкова.

  Сигурно ли е, че е журналист, а не говорител на Норвежката работническа пртя?

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 17. 17 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Екстремистките виждания на Брейвик трябва да ни накарат да се огледаме изплашено, да видим колко е нормално вече да си срещу имигрантите, срещу исляма и да правиш омразни нападки."

  Трябваше да се огледате изплашено, още след като първото поколение мюсюлмански имигранти, които пуснахте в държавата си, започнаха да създават проблеми и престъпността в Норвегия скочи до небето.

  Сега и да се оглеждате, и да не се оглеждате, вече е късно. Сложихте си таралежа в гащите, а той взе, че се размножи, с което се увеличиха и проблемите. На ви сега един мултикултурализъм!

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 18. 18 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "Малко европейски политици открито подкрепят мултиетническите общества и толерантността през последните години."

  Ами не навсякъде в Европа над горките хора издевателстват работнически, социалистически, зелени и т.н. зловредни партии. В повечето държави с подобно говорене и с подкрепа за извраени фантасмагории като мулти-култи обществата се губят избори, а не се печелят.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 19. 19 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "Думите на Меркел бяха популистки, изречени с надежда да бъдат привлечени по-консервативни гласоподаватели."

  Ами не всеки политик в Европа е толкова долен, че вместо белите, образовани и трудолюбиви свои съграждани, да предпочита да привлича маргинали, като мюсюлманските и цветнокожите имигранти. Това патент на либерастите.

  На десните консерватори им пука за народите им и за държавата и нейните традиционни ценности, за разлика от неморални изроди като социалистите и зелените, които ще сложат бурки и на майките си, само и само да са на власт.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 20. 20 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1099 Любопитно

  [quote#3:"bulgarinvstranstvo"]С едни цигани не може да се оправят, дето са си домашно0 производство, а какво оства да се импортират. [/quote]
  Какво искаш, от вашите концлагери ли да взимаме пример?
  Ще видим как вие ще се оправите с мюсюлманите. Дано се събуди истинска Германия най-после.

  Cogito ergo sum
 21. 21 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  – Ако скандинавците бяха пуснали да работят хора от Източна Европа, а не араби и азиатци, това нямаше да се случи. Как ще коментирате това?
  – Не ми харесва начинът на мислене, който се крие зад подобно изказване.

  И на мен не ми харесва вашия начин на мислене, изразен в цялото интервю. Вие не правите разлика между това да си против исляма и това да си ксенофоб.

  Cogito ergo sum
 22. 22 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Цитат от статията "Аз бях сред тези хора, които си отдъхнаха, че това не е ислямистки терористичен акт, защото в такъв случай сега щяхме да сме в ужасно трудно положение на расизъм и омраза..."

  Това е най-отвратителната либерастия, която видях сред коментарите на касапницата. Както каза и темпларът (виж долния цитат), за левите бесове тази трагедия не е трагедия, а идеологически дюшеш, от която те ще изцедят максималната пропагандна изгода.

  Лелче, това отвратително престъпление ВИНАГИ предизвиква омраза към извършителя си. Само че за теб, куха лява патко, омразата към собствения вид е ОК, а омразата към циганията (в най-широк смисъл) е лоша. И затова си си отдъхнала -- защото ще се генерира правилния (според теб) вид омраза. Аз не си отдъхнах нито когато се смяташе, че касапницата е дало на чалми, нито когато излезе, че е дело на местен психопат.
  Материалът на темплара:

  http://templar.blog.bg/politika/2011/07/27/hiliadoletniiat-rai.791236


  За активистите убийствата се делят на обикновени убийства и такива, извършени от десни екстремисти (т.нар."убийства от омраза", като вторите убийства са по-лоши от първите, а пък те от своя страна са по-приемливи от вторите. За активистите убийството не е лишаване от Божия дар на живота, а е просто масло в огъня на революцията. Загиналите човешки същества са само тор, върху която ще избуи новият световен ред на мултикултурализма - Ерата на водолея. Хилядолетният рай. Imagine all the people…

 23. 23 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Друга тема за норв. журналистка са двойните стандарти при новините. Малко примери: докато норв. жертви са "младежи", израелските жертвите на арабския терор са "заселници" "студенти в религиозно у-ще" "ултраортодоксни" итн.; докато скандинавците не спират да назидават Израел да преговаря с тези, които (искат да) го колят, никой сега не споменава тази абсурдна идея за преговори с норв. главорез; докато скандинавците непрекъснато плюят по изаелската съдебна с-ма, сега норв. търсят начин в законодателството за аденкватна присъда на терористи; итн. итн., примерите са безбройни.

  Winora forever
 24. 24 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#23:"_plamen_"]докато скандинавците не спират да назидават Израел да преговаря с тези, които (искат да) го колят, никой сега не споменава тази абсурдна идея за преговори с норв. главорез;[/quote]

  Добро наблюдение. Либерастката теория е, да се търсят компромиси, щото злото никога не произтича отдаден човек, а все отнякъде отвън идва. Интересно какви компромиси ще търсят сега с касапина от Осло...

 25. 25 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#24:"the_sceptic"]Добро наблюдение[/quote]

  Мерси. Връщам комплимента с това много точно наблюдение:

  [quote#22:"the_sceptic"]Само че за теб, куха лява патко, омразата към собствения вид е ОК, а омразата към циганията (в най-широк смисъл) е лоша.[/quote]

  Точно така. Затова веднага усетих, че има нещо гнило, когато оня тъпак Карл Билдт изказа симпатии към Норвегия. Ако бяха ислямисти извършителите, този гнусен социалист щеше да бъде далеч по-резервиран, по същите, от теб описани причини и мироглед.

  Winora forever
 26. 26 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Дневник, имате "чудесни" цветови нюанси на снимките. Да не би дизайнерът ви да е далтонист или е основател на нова школа в изобразителното изкуство? Или просто е посредствен?

 27. 27 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Създаването и поддържането на крайна омраза между християните и мосюлманите е целта на ювреите, които винаги са поддържали, подкрепяли и насъсквали едните срещу другите, но омразата срещу действията и злото, което създават, накраят ще ги унищожи.
  Масонът Андерш Брейвик, незвисимо какво твърди е продукт на тази цел....

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 28. 28 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 672 Любопитно

  "Доколкото знам, той е имал всички възможности да опознае света и да си намери хубаво място в обществото, но той е избрал друго. "
  Много старанно! Толкова нещо се изписа за този, но никой до сега не обели дума за произхода му! С тези "всички възможности" да не се окаже от някоя богаташка норвежка фамилия и затова така упорито да мълчат откъде произхожда той?

 29. 29 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Ако не го убият в пандиза, тоя 100% ще набере последователи. А ако Норвегия реши "напук" да приеме още ислямски емигранти, само ще натегне положението, което може би е целта на занятието за някои кръгове.

 30. 30 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Искаме повече хора като тази мацка. Колкото повече хора като нея, толкова по-смислен ще е светът.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 31. 31 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мустафанка":

  Хайде пак приказваме наедро. Пример?

  Самата Германия позеленява и става все по-малко черна. И слава Богу.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 32. 32 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 506 Разстроено

  омразата си е омраза.. дали е между цесекари и левскари, комунисти и седесари, софиянци и от провинцията и т.н. според мен важното е кое я предизвиква - и това е за мен когато някой тъпанар си позволи арогантно отношение към друг тъпанар - тогава се получава един дяволски кръг, насилието ескалира и се стига до кланета в сребреница, бмобени атентати на правоверните към неверниците и всяква друга гнусна отварат! от друга страна и съвсем хомогенно да е обществото, пак може да възникне съвсем-съвсем лесно враждебност към други хора...

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 33. 33 Профил на esea
  esea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-жа Бреке,от някогашния консервативен,а сега трагично и конюнктюрно олевял в-к "Афтенпостен" пита: "Как може мултикултурното общество да се провали, когато то никога не е съществувало?" Да припомня ли "че комунизмът не се е провалил,защото никъде не е осъществен"? Отново възможността за оценка е запратена отвъд хоризонта от левите либерали и социалистите,и остава само да "вървим,вървим нататък,и няма край,и няма край нашир и длъж".......

 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Lost in Translation!
  Защо нападате в гръб дама и журналист за трагедия, която се отнася до нейната нация и не ни засяга пряко? Аз не прочетох никакво разбиране към тази човешка позиция. "Един от нас нарани всички ни." - толкова горчивина, духовна сила и отговорност в едно изречение! За контраст наша типична фраза, която може да се чуе почти всеки ден, почти навсякъде, почти от всеки: "Българите са злобни, мързеливи, прочее..." (но не и аз!)

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Достаъчно много от участващите във форума имат голямо финансово и развито чувство за практична логика.
  Въпрос:
  Брейвик е изпълнил заповед на ал кайда или на крайно дясна терористична антимюсулманска групировка?

 36. 36 Профил на d2kr
  d2kr
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Точно така госпожо, толерантността над всичко и с цената на всичко, но забравихте да кажете че толерантността е взаимна, но е невъзможна с фанатиците, вярващи че тяхната религия е най добрата и целящи и стремящи се към световен халифат!
  http://nseuropa.blogspot.com/2011/04/blog-post_26.html

  "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4517 Неутрално

  Екстремистките му виждания трябва да ни накарат да се огледаме изплашено, да видим колко е нормално вече да си срещу имигрантите, срещу исляма и да правиш омразни нападки. Тази европейска тенденция е много тъжна и, изглежда, се увеличава. Малко европейски политици открито подкрепят мултиетническите общества и толерантността през последните години.
  След дъжд качулка!
  Трябваше имигрантите в Норвегия да станат от 1,8% към 1983 на 18% от населението днес, за да се сетите, че това създава проблеми. При това през 1983 0,8% са шведи, датчани и немци, т.е. хора от същата културна общност и подобщност /северноевропейски лутерани/, днес те са 1,6%, а имигрантите с друга култура са са се увеличили от 1% до 16,4% от населението!

 38. 38 Профил на ve
  ve
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Такива като нея смятат, че всички проблеми произлизат от излишъка на тестостерон в мъжете и могат да се решат в кревата.

  На запад такава тактика действа!

 39. 39 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Тези там са толкова изтрещели и от прекалена "толерантност" се затриват като общество.
  Ето една интересна статия:
  http://www.xydo.com/toolbar/24220158-a_swedish_fairy_tale_about_gay_giraffes
  Ами аз си мисля, че ако това ми се случва в собствената държава, и ако съм против ме обявяват за нетолерантен, и ас бих изтрещял и хванал пушката...

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 40. 40 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 465 Неутрално

  "ас" да се чете "аз"

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 41. 41 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Лично мен в цялата тази отвратителна история ме притеснява друго - ако някоя фанатизирана арабела се беше гръмнала в някое училище в Израел, САЩ, или където и да е било, и да е изтрепала 200 деца - новината щеше да бъде от пет реда, после щеше да има новина кой е "поел отговорност", и на третия ден всичко щеше да е забравено. Сега някакъв елемент (ненормален или не - не знам) e избил доста народ - но всъщност целият акцент пада върху това, че той е БЯЛ! Някак си жертвите се отместват настрана, а разни журналисти и прочее идиот реват, че невинността на Норвегия била заминала, и въобще светът не е същия... Ами не, същият си е. Отидете в Судан - е те там ще видите невинност. А на мюсюлманите, в крайна сметка, ако за всичко им е виновна европейската цивилизация, да си седят при палмите. Не съм расист, просто разсъждавам.

  Всъщност, дори мразя расизма! И негрите! (това е виц, ако случайно някой не го знае).

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 42. 42 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#14:"Fanetti"]Граматически е правилно да се каже:

  "Ингрид(или Мая) е норвежки журналист" [/quote]

  Моята учителка е български учител! Тя ме научила да се гордея с глупотевините на съвремнните майстори на демагогията в лингвистиката.

  И майка ми не е майка, а е майк!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 43. 43 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Весело

  До коментар [#14] от "Fanetti":
  Пенка е плетач и е сестра на Мая,която е шивач.Заедно с майка им Стоянка която е камериер отидоха да си гледат на карти при известния ясновидец и бивш крадец Виолета от Пазарджик,която като примерен затворник бе освободена предсрочно от Сливенския,с което предизвика зависта на съкилийника си Мария,известен пернишки проститут.

 44. 44 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Дамата изпитва отвращение към ирационалните хора. Иска да ни превърне в щастливи винтчета от добре смазания механизъм на едно рационално общество. Да, ама човек е устроен просто ей така напук да разбие на пух и прах всякакво привидно съвършенство, тук на земята. Така че трагедията е провал и на ортодоксалните рационалисти повярвали в своите неограничени способности.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 45. 45 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander_1":

  а когато тази крилата фраза е била написана Норвегия е била още част от датското кралство ...

 46. 46 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#37] от "patsis":

  абе къде ги вадиш тези статистики бе??? в статията пише, че мюсюлманите са около 3%, тука пише нещо подобно:

  http://www.ssb.no/innvandring_en/

 47. 47 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#44] от "Митко":

  много добро!
  сега ще инвестират средства в още повече образование на младите в толерантност, любов и разбиране към другите.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#48] от "d2kr":

  Жалко за момичето. Поредната жертва на мултикултурализма. На някой от европейските политици да му хрумва случайно, че има причина, поради която жените в мюсюлманските страни ходят забулени и с придружител на обществени места? И че младежите от "африкански и азиатски" произход гледат на европейските жени като на плячка? Дали журналистката ще си отдъхне и в този случай, при който "трима от тях" нараняват "една от нас"? Или случаят с норвежецът е полезен, защото работи за политиката на левите, а престъпленията на емигрантите са неприятни, защото наливат вода в политиката на консерваторите?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#42] от ".dru":

  "Моята учителка е български учител! Тя ме научила да се гордея с глупотевините на съвремнните майстори на демагогията в лингвистиката."


  "Учител" няма женски род в официалния език. Министър-председател също, както и адвокат и лекар. Не бъркайте кварталния говор с граматически правилния книжовен език.

  In debt we trust
 52. 52 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#30:"liliakostova"]Искаме повече хора като тази мацка. Колкото повече хора като нея, толкова по-смислен ще е светът. [/quote]

  Ами много искате, Лиле. Журналистките, упражняващи най-древната професия са определен процент във всяко общество, който е достатъчно голям, че да дискредитира професията (журналистическата, не проститутската) до известна степен, но и достатъчно малък, че да не може да нанесе твърде големи вреди на свободата на словото.

  Хубавото е, че когато в едно западно общество започнат да се случват твърде много несправедливости с етнически и религиозен привкус - ислямски тероризъм, циганска престъпност и пр., гласът на проститутките в журналистическата гилдия започва да се чува все по-слабо, заглушаван от родолюбивата и правилна защитна позиция на кадърните журналисти, която уязвените, платени и тотално заглушени про... ъъъ... журналистки започват да наричат "език на омразата".

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 53. 53 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#43] от "sabbath":

  "Пенка е плетач и е сестра на Мая,която е шивач."


  Това беше слабо, виж това:

  "първата жена-летечка се казва..."

  In debt we trust
 54. 54 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#31:"liliakostova"]Хайде пак приказваме наедро. Пример?

  Самата Германия позеленява и става все по-малко черна. И слава Богу. [/quote]

  Не бързай да се радваш, Лиле. Това е временна истерия, която ще отмине за нула време и разумните германци ще се отрезвят преди изборите.

  Иначе си права, че Германия ще започне да става все по-малко черна... по-малко кафява и въобще нюансите на фекалнокафявото, "мейд ин извънЕС", ще започнат да изчезват, заедно с отровнозеленото, което ги развъжда.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 55. 55 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#48] от "d2kr":

  В Норвегия е пълно с такива случаи. Над 80% от тежките престъпления (убийства и групови изнасилвания) се извършват от мюсюлмани. Затова и крайната им десница е втора по сила. На норвежците им писна разни турци, негри и араби да беснеят над бащиното им огнище и да съсипват подредената им държава.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 56. 56 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#51:"Fanetti"]Не бъркайте кварталния говор с граматически правилния книжовен език. [/quote]

  "Граматически правилният" книжовен език от 65 години е жертва на такива като тебе (уупс: ТЕБ).

  Случайно да ти е хрумвало, че книжовният език като такъв е изработен (не в буквалния смисъл) на основата на различните български говори, които в България до идването на комунистите се определяха на основата на ятовата гласна? И че след като варварите взеха властта, заедно с премахването на е-двойното и широкото "ъ" издевателстваха и с граматиката без да има некой да им попречи?

  Некой беше казал: "Умолявам те и те заклевам в името на Христа, представи си, че и ти можеш да сгрешиш!".

  Проклета да е Русия!
 57. 57 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Весело


  Ако мислите, че жената е човек, пробвайте да кажете пред компания - "Снощи чуках един много готин човек!"..а и може да добавите - "...щото имаше много готин задник."...

 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  [quote#49:"Петкова"]Пореднта жертва на мултикултурализма.[/quote]

  Много си е в ред момичето. Не емигрант изби няколко десетки норвежски деца и младежи, а порцеланово бял норвежец. Не са в ред жертвите на слабия интелект, които на фльонга се завързаха да прехвърлят вината на един фашист върху емигрантите. Не одобрявам ничий тероризъм: ислямски, фашистки или марсиански. В случая бял мъж, самоопределил се като консервативен и християнин, привилегирован да живее в една от най-богатите държави, изби своите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#58] от "7777":Не са негови.Ако някой български ,а не цигански или турскимладеж вземе и застреля 79 български комуниста,в никакъв случай не бих казал,че е ликвидирал 79 от свойте.


  До коментар [#58] от "7777":

 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#59] от "sabbath":

  Значи, ако норвежец избие инакомислещи норвежци изведнъж всичко е на шест? Смешници. Да ви пази господ от себеподобните ви.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK