"Гардиън": Иранският генерал Касим Сулеймани тайно управлява Ирак

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Хаменей лично контролирал генерал Касим Сулаймани

© Reuters

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Хаменей лично контролирал генерал Касим СулайманиИма една история, която новият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс е обичал да разказва в дните си като генерал в Ирак, пише в свой репортаж вестник "Гардиън".


В началото на 2008 г. по време на сражения между САЩ и иракската армия от една страна срещу шиитски бунтовници от друга на Петреъс е бил предаден телефон със специално текстово съобщение. Негов автор е началникът на елитните ирански сили "Ал Кудс" генерал Касим Сулеймани. То гласяло:"Генерал Петреъс, трябва да знаете, че аз, Касим Сулеймани, определям политиката на Иран по отношение на Ирак, Ливан, Газа и Афганистан. Посланикът в Багдад е член на "Ал Кудс". Човекът, който ще го замени, също е член на "Ал Кудс".


Петреъс обаче не е имал нужда от такова директно предупреждение. Американският генерал е повече от наясно, че боевете на американската армия със шиитите в Ирак всъщност са задочна схватка между него и Сулеймани.
През 2010 г. Петреъс споделя пред института "Изследване на войната" проблемите, които иранският генерал му създава. "Това прави дипломацията много трудна, ако решиш да се водиш по традиционните норми за отношения между две държави. В този случай обаче отсреща нямаме министерство на външните работи. Става дума за тайните служби".


Преди да стане директор на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс е командвал войските на САЩ в Ирак, а Касим Сулеймани е бил негов личен враг

© Reuters

Преди да стане директор на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс е командвал войските на САЩ в Ирак, а Касим Сулеймани е бил негов личен враг


Тежестта на Касим Сулеймани в Близкия Изток продължава да се увеличава, коментира "Гардиън". След началото на събитията в Сирия държавата на Башар ал Асад също попада в сферата на влияние на иранеца.


Колко дълбоки са връзките между Сулеймани и иракските официални представители проличава след десетки разговори на журналиста Мартин Чулов от "Гардиън". Не малко са хората, които се възхищават на иранеца, но има и такива, за които той е най-страшният човек на света.


Бившият министър на държавната сигурност в Ирак Шаруан ал Уаили се намръщва при споменаването на Сулеймани. Запитан дали иранският генерал е посещавал строго охраняваната правителствена Зелена зона в центъра на Багдад, Уаили само отговаря "Имате предвид сейид Касим Сулеймани". Арабинът използва почетна титла пред името на генерала и прекъсва разговора.


В Багдад никое друго име не предизвиква толкова много несигурност, неудобство и страх у иракските лидери. "Със сигурност Касим Сулеймани е най-могъщият човек в Ирак," коментира бившият министър по национална сигурност Муафак ар Рубайи. "Нищо не се прави без негово знание".


Издигането на Сулеймани в иранската армията започва след Ислямската революция през 1979 г. През 2002 г. той става началник на най-елитните части "Ал Кудс".


В Иран войниците от "Ал Кудс" нямат равни. Основната им задача е защита на революцията, но мисията им също може да се интерпретира като износ на целите на революцията в други части на ислямския свят.


Шиитските общности в региона добре приемат революционните послания на иранците и оформят здрави съюзи с революционните стражи. Някои сунитски групировки като "Хамас", които се противопоставят на Израел, също имат близки отношения с "Ал Кудс".


Ирак обаче продължава да бъде основно бойно поле на Касим Сулеймани. През последните осем години силите му водят задочна война чрез посредници с американските войници. Победата в тази битка все още не е спечелена от никой. Няколко месеца преди планираното изтегляне на армията на САЩ иракските лидери се чудят дали да я помолят да остане, посочва "Гардиън".


Говори се, че Сулаймани имал повече власт дори от иранския президент Махмуд Ахмадинаджад

© Reuters

Говори се, че Сулаймани имал повече власт дори от иранския президент Махмуд Ахмадинаджад


"Силата на Сулеймани идва директно от Хаменей (върховния духовен лидер на Иран – бел.ред.)", коменитира зам. премиерът на Ирак Салих ал Мутлак. "Той е по-силен от всички, включително  Ахмадинеджад (президента - б. ред.). В исляма има едно поучение, че не трябва да се караш с майка си или баща си. Шиитите интерпретират това, че Хаменей чрез Сулеймани им говори и те трябва да изпълняват, независимо дали са в Иран или не," добавя Мутлак.


"Всички важни хора в Ирак ходят на срещи с него. Те са заслепени от Сулеймани, виждат го като ангел," разказва зам. премиерът на Ирак.


Могъщият генерал всъщност живее в Иран и е посещавал Ирак само един път през 2006 г. "Лесно е да си говори човек с него. Ако не знаеш за миналото му, никога не може да предположиш каква сила има. Властта му е абсолютна и никой не може да оспори това," разказва иракски депутат.


"Много прилича на Кайзер Созе," коментира пред "Гардиън" високопоставен представител на САЩ. "Никой не знае кой е той всъщност. Хем е навсякъде, хем никъде".


"Сюлеймани има връзки с всички основни шиитски групировки, на всички нива. Миналата година в Дамаск, когато се формираше сегашното иракско правителство, той беше на срещата заедно с лидерите на Сирия, Турция, Иран и Хизбула. Генералът накара всички да променят решенията си и да изберат Нури ал Малики за втори мандат," споделя иракският депутат.


Нури ал Малики бил избран за глава на Ирак заради личната воля на иранския генерал Касим Сулаймани

© Reuters

Нури ал Малики бил избран за глава на Ирак заради личната воля на иранския генерал Касим Сулаймани


Междувременно работата на "Ал Кудс" продължава и в Ирак. През юни почти всички американски жертви бяха убити от шиитските групировки "Катаиб Хизбула" и "Бригадите на съдния ден", които са директно контролирани от Сулеймани.


"Ясно е, че силите на "Ал Кудс" са отговорни", заяви директорът на разузнаването в иракското министерство на вътрешните работи Хусайн Камал. "През последите 8 години в Ирак систематично пристигат оръжия. Разбира се, че не може да посочим, че са държавно спонсорирани, но те идват през иранската граница".


Официални представители на САЩ от години се опитват да попречат на Сулеймани да извършва дейностите си. Те споделят, че биха искали да се срещнат с него и да разберат мотивите му.


Срещу Сулеймани и двама други ирански генерали има лично наложени американски санкции. Смята се, че военните от "Ал Кудс" помагат на силите за сигурност в Сирия, които жестоко потушават антиправителствените протести. Групи за защита на човешките права посочват, че загиналите в страната са над 1 600 от март досега. Ако сирийският президент Башар ал Асад падне от власт, това ще повлияе пагубно на влиянието на Иран в региона.


"Най-просто казано, искам да се видя с него и да го попитам какво иска от нас", споделя висш американски военен. През миналата година американският посланик в Багдад Джеймс Джефри заяви, че посредници на Иран са отговорни за почти една четвърт от всички жертви на САЩ в Ирак – около 1 100 души убити и хиляди други ранени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK