Смут след оставките на висшето военно ръководство на Турция

Днес ще заседава Висшият военен съвет, на който се решават повишенията в армията

Ген. Недждет Йозел в понеделник трябва да поеме ръководството на въоръжените сили след заседанието на Висшия военен съвет

© STR, Reuters

Ген. Недждет Йозел в понеделник трябва да поеме ръководството на въоръжените сили след заседанието на Висшия военен съвет
"Турската армия е извършвала много преврати – някои със сила, други с декрети. Тя обаче никога не е правила това, което направи в петък. Тогава тя извърши "обърнат преврат", като вместо да се намеси в политиката, отстъпи от задълженията си с оттегляне на висшите командващи, което наподобяваше стачка."
Сонер Чагаптай, специалист по турските въпроси във Вашингтонския институт за близкоизточна политика


"Вчера започна нова фаза, рязък завой към това да се принуди армията да приеме промените, които се случват в Турция. Стана ясно колко беззъба е станала армията в сравнение с цивилната власт."
Явуз Байдар, журналист във в. "Заман"


"През последните няколко години турската държава почти се деинституционализира. Всичко се политизира все повече, а това е опасно за всяка държава."
Гарет Дженкинс, анализатор по сигурността


"Хората ще държат политическите власти отговорни, тъй като съществува широко разпространено схващане, че в хода на следствията по "Ергенекон" и "Чук" се извършва операция за дискредитиране на турските въоръжени сили."
Гюнгьор Менги, автор на колона във в. "Ватан".

Изненадващите и безпрецедентни оставки на ръководството на турската армия в петък създадоха смут, обезпокоиха пазарите и породиха опасения, че това ще засили властта на премиера Реджеп Тайип Ердоган над турската армия, втората по големина в НАТО.


За да запълни вакуума в армейското ръководство, още в петък Ердоган назначи Недждет Йозел за командир на сухопътните сили и за изпълняващ длъжността началник на генералния щаб на армията. Дотогава той ръководеше жандармерията.
В петък началникът на генералния щаб на турските въоръжени сили ген. Ъшък Кошанер и командващите сухопътните, военноморските и военновъздушните сили подадоха оставки в знак на протест срещу арестите на десетки генерали като заподозрени във връзка с предполагаеми заговори за преврат срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието.


В прощално послание Кошанер поясни, че подава оставка, защото не може да защити правата на военния състав, след като 250 офицери се намират в ареста. Сред тях са 173 действащи и 77 военнослужещи от резерва. Повечето са задържани заради предполагаемото им участие в заговора "Чук" (виж каретата). По заговора "Ергенекон" има обвинения срещу 86 бивши военни.


В петък турски съд предяви обвинения във връзка с друг предполагаем военен заговор, известен като случая "Интернет меморандум", за създаване на антиправителствени сайтове. Прокурорите поискаха ареста на 22 души, включително на командира на Егейската армия и шестима други действащи генерали и адмирали. Според в. "Акшам" именно това е бил поводът за оставките на висшето командване в петък.


Турският президент Абдулла Гюл отхвърли в събота възможността оставките да доведат до криза, но призна, че се създава извънредна ситуация. "Развитията вчера (в петък - бел. ред.) бяха извънредни по мащаб, но както виждате, всичко продължава своя ход. Няма вакуум", посочи Гюл. Той уточни, че Кошанер е поискал да бъде пенсиониран, а другите трима командири вече са достигнали пенсионна възраст.


Президентът отбеляза, че тяхното оттегляне ще даде възможност за формиране на нова командна структура на армията на започващото в понеделник заседание на Висшия военен съвет. На него трябва да се решат повишенията в армията и да бъдат назначени заместници на останалите трима висши военни, които напуснаха в петък.


Според "Ройтерс" обаче оставките непосредствено преди заседанието на съвета подхранват подозренията за мотивите зад дългогодишните съдебни дела, по които няма все още нито един осъден - желанието на правителството да отслаби армията.


Оставките предоставят на премиера Реджеп Тайип Ердоган възможност да заздрави властта си над влиятелната навремето турска армия, коментира агенция "Ройтерс".


През последните години тя се смяташе за защитник на светския характер на създадената от Кемал Ататюрк държава и по-скоро е завземала властта, вместо да се оттегля от нея, коментира още агенцията. След 1960 г. турските генерали са извършили четири преврата - през 1960 г., 1971 г., 1980 г. и през 1997 г., когато отстраниха първото ислямистко правителство.


Макар оставките да не заплашват властта на партията на Ердоган, те ще засилят поляризацията в турското общество между привържениците и противниците на правителството, коментира "Ройтерс".
"Това е ход на Партията на справедливостта и развитието да постави свои привърженици в армията", твърди 54-годишният пенсионер Перихан Гючлю.


На противното мнение е 52-годишният Дурсун, според когото държавата, "притежаваща най-много генерали в света, бавно се демократизира".


Събитията в петък разтревожиха инвеститорите. Заради повишения политически риск турската лира поевтиня, а доходността на облигациите нарасна."Турската армия е извършвала много преврати – някои със сила, други с декрети. Тя обаче никога не е правила това, което направи в петък. Тогава тя извърши "обърнат преврат", като вместо да се намеси в политиката, отстъпи от задълженията си с оттегляне на висшите командващи, което наподобяваше стачка."
Сонер Чагаптай, специалист по турските въпроси във Вашингтонския институт за близкоизточна политика


"Вчера започна нова фаза, рязък завой към това да се принуди армията да приеме промените, които се случват в Турция. Стана ясно колко беззъба е станала армията в сравнение с цивилната власт."
Явуз Байдар, журналист във в. "Заман"


"През последните няколко години турската държава почти се деинституционализира. Всичко се политизира все повече, а това е опасно за всяка държава."
Гарет Дженкинс, анализатор по сигурността


"Хората ще държат политическите власти отговорни, тъй като съществува широко разпространено схващане, че в хода на следствията по "Ергенекон" и "Чук" се извършва операция за дискредитиране на турските въоръжени сили."
Гюнгьор Менги, автор на колона във в. "Ватан".


Операция "Чук"


През декември 2010 г. започна дело срещу над 190 турски военни, обвинени в заговор за преврат срещу правителството. Според прокуратурата заговорът с названието "Чук" целял да тласне Турция към хаос чрез взривяване на джамии и провокиране на военен конфликт с Гърция, така че да се създаде впечатление, че правителството не може да гарантира националната сигурност и е необходима намесата на армията. Някои светски настроени турци подозират, че делото по случая "Чук" представлява отмъщението на правителството за свалянето с военен преврат през 1997 г. на водения от ислямисти тогавашен кабинет.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Ще видим колко още ще издържат турските военни,преди да турят догана на мястото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#1:"lz2"]Ще видим колко още ще издържат турските военни,преди да турят догана на мястото! [/quote]

  Абе не знам. Може и той да ги тури на мястото им.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 3. 3 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  Онзи отгоре ни обича )))))))))) Много!

  Събитията са естествени. Промените започнати от Ататюрк преди 90 години и провеждани последователно от турската армия доведоха до дълбоки промени в обществото. Средният турчин днес живее в пъти по добре. икономиката е сред 20-те най големи. Анадолът драстично се е променил. И ако досега това не се забелязваше, Ердоган и неговия предшественик Неджметин Ербакан го направиха ВИДИМО И НЕПРЕОДОЛИМО.

  На многобройните оплаквачи и всезнайковци - това е добре за България. НЯМА НЕРАЗРЕШИМИ ВЪПРОСИ МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ.

  и най-умният си е малко прост....
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#2:"Мустафанка"]Абе не знам. Може и той да ги тури на мястото им.[/quote]
  ===================================

  Ще поживеем ,
  ще видим ,
  ще разберем едва тогава !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Разликата между България и Турция: В Турция има армия , но няма генерали. В България има генерали ( около 100) ,но няма армия.

 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#3:"kardinalat"] НЯМА НЕРАЗРЕШИМИ ВЪПРОСИ МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ.[/quote]
  Освен договора за реадмисия между ЕС и Турция....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на alexander_1
  alexander_1
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "Мустафанка":

  Който ще да ги слага на мястото им, каквото и да е това място...

  Само да не ми се пърчат и да ми се бутат в Европа...

  Да си стоят там - в Анадола...

  Ни ги викаме, ни са ни притрябвали...

  Ако щат и да се изтребят един друг там - все ми е тая...

  Само да не се присламчват...

  Ни с меда, ни с жилото си...

  Знам, ч езнаеш какво казвам...

  Ни с меда, ни с жилото...

  Да не ги чувам, да не ги виждам, да не ги знам...

  Ако щат да се продънят, все ми е тая...

  Само да не ги чувам и виждам... 8. 8 Профил на alexander_1
  alexander_1
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "drake":

  Може и да станем армия, ако се наложи, не бой се...

  Имам добри данни като стрелец от армията.

  Не съм забравил как се стреля, ако се наложи.

  Не бой се...

  Наученото не се забравя...

  И стига си се ВТЕЛЯСВАЛ пред Турция...

  И не вярвай, че у нас няма армия...

  Само да не се налага - ще ти го докажа... 9. 9 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#5] от "drake": 47 , вземи си свери данните.

  и най-умният си е малко прост....
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#6] от "dqdomart": Мисля, че ние сме им препратили в десетки и стотици пъти повече народ ))))))) това в рамките на черния хумор.

  а договорът за реадмисия е един от точките за натиск от страна на Турция в договорния процес. но мисля, че имаме опит как да направим границата трудно нарушима. Но трябва малко ред и в корупцията в МВР да сложим.

  и най-умният си е малко прост....
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "kardinalat":

  Това е или инфантилен възторг, андрешковско възхищение и необоснован оптимизъм, без грам разум и критична мисъл, ...
  или опит за протурска пропаганда и манипулациия.

 16. 16 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#3:"kardinalat"] НЯМА НЕРАЗРЕШИМИ ВЪПРОСИ МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ.[/quote]
  А обезщетенията на тракийските бежанци кога ще ги плащате?
  Досега от турска страна проблемът само се усуква, възпрепятства и отлага до второ пришествие.

  Странно кого си решил да лъжеш...? Защото едва ли някой ще ти се хване.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"kardinalat"] Мисля, че ние сме им препратили в десетки и стотици пъти повече народ )))))))[/quote]
  Хммм...хора, които са изключително лесно интегрируеми в една Турция А Турция е основната входна "врата" за нелегалните икономически имигранти от Африка...Добре, че има Фронтекс. Според мен трябва да имаме доста солидна ограда - като напр. с най- лютите чушки от Бразилия, мисля, че бяха, за да се гарантира солиден контрол на българо-турската граница

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#16] от "marsena": Муци, разбирам че от контрабанда ГЕРБ е посъбрал парички за предизборна кампания. Но трябва и акълец да ползвате.

  Явно и българската лексика ти се губи, иначе би трябвало да вденеш че между НЯМА и НЯМА НЕРАЗРЕШИМИ ПРОБЛЕМИ има мъничка разлика. но предполагам си перхидолена умница - та ти е простено.

  А за тракийските бежанци ще ми се репчиш, когато Пожарникарчето вземе некаква позиция.

  и най-умният си е малко прост....
 20. 20 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#18] от "dqdomart": Напълно съм съгласен за нуждата от техническа и методологична помощ от европейската гранична служба.

  Но би било добре и за интегрираме в една административна служба - "Митници" и Гранична полиция". че ми писна, а и на Брюксел и другите страни-членки на играта "тука има- тука нема" която си играят двете ведомства.

  и най-умният си е малко прост....
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "kardinalat":
  Нека не обиждаме съфорумци, а да погледнем този материал- дава повод за размисъл, не мислите ли?
  http://www.orientbg.info/komentari/neoosmanism.html


  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 944 Любопитно

  Турската армия и военно ръководство са изучени в демократичните западни държави и САЩ, и са символ на репуликанското начало. Армията е считана за стожер на заветите на Мустафа Кемал Ататюркза турска република! Когато започнат да ги преследват и да си подават оставки,значи ислямизмът се засилва до много високо!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#25] от "dqdomart": Нека не бъркаме съфорумци с платени писаци. Съжалявам, но аргументи в тези доноси не виждам. За грамотност пък и не търся.

  относно дадения линк - прочетох го, мераците на турския национализъм са ясни. Нека не забравяме, че основата на крайно дясната националистическа партия се корени в турското офицерство. Не си права илюзии какви мераци има в някои среди в Анкара. Също така нека не пропускаме 30 % кюрдско малцинство. Свободна и независима кюрдска държава е плюс за националните ни интереси. Мераците за световен лидер са силно преувеличени - исляма има няколко течения. А това което наблядаваме от Кувейтската окупация е засилено формиране на отделно национално съзнание в арпабския и Ислямския свят (а това са различни неща).

  и най-умният си е малко прост....
 29. 29 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#27] от "alkash12": Кифличке, разсмя ме за пореден път ))))))))))

  ще го напиша с главни букви за да вденеш: ЕС и БЪЛГАРИЯ НЕ ПРИЗНАВАТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДРУГА ДЪРЖАВА НА ОСТРОВ КИПЪР, ОСВЕН РЕПУБЛИКА КИПЪР В НЕЙНАТА ЦЯЛОСТ. ТАКА ЧЕ ОТ ПРАВНА ГЛЕДНА ТОЧКА ГРАНИЦА НЯМА НА ОСТРОВ КИПЪР.

  и най-умният си е малко прост....
 30. 30 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Весело

  Българите сме показали, че имаме малка армия (50 000), но когато трябва сме събирали по 2 милиона...

 31. 31 Профил на alkash12
  alkash12
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#29] от "kardinalat":

  Отново СВИНСКИ ИЗВЪРТАНИЯ !!!
  ПИТАМ ТЕ ЗА МОРСКАТА ГРАНИЦА между КИПЪР И ТУРЦИЯ!!!
  Защото нали твърдиш, че преди да се влезе в ЕС били решени ВСИЧКИ ГРАНИЦИ!!!

  А и за какъвто и да е друг РЕШЕН ВЪПРОС!!!

 32. 32 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#31] от "alkash12": Кифличке, морската граница между Република Кипър и Република Турция е СЪЩАТА каквато е била между БРИТАНСКИЯ ДОМИНОН КИПЪР и Република Турция. За сведение на перхидоления ти мозък - по конституцията на Република кипър има 3 КОНСТИТУЦИОННИ ГАРАНТИ - ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО, РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ И РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ.

  Но е удоволствие да наблюдавам ГЕРБаджийска простотия в действие - то не бе нашата сухоземна граница с Турция, пък стана морската ни с Турция, пък "границата" в Кипър, сега и морската там )))))))))))))))) ТЪПИ И УПОРИТИ.

  и най-умният си е малко прост....
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#32:"kardinalat"]За сведение на перхидоления ти мозък - по конституцията на Република кипър има 3 КОНСТИТУЦИОННИ ГАРАНТИ - ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО, РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ И РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ. [/quote]
  Това БЕШЕ договор, но юридическото му действие е прекратено с продължаване на окупацията на Кипър от турската армия, след като официално Кипър моли турската армия да напусне територията й. Мисля, че този договор се казваше Гаранционен договор. И НЯМА държава от ЕС, която да е признала турската окупация на географската територия на Северен Кипър за новообразувана независима държава. Така, че северен Кипър в очите на ЕС си остава неделима географска и политическа част от Република Кипър.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Към пост № 33
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Любопитно

  Първото ми впечатление от репортажа беше снимката. Вчера на снимки в турски вестници генерал Йозел беше в униформа на жандармерията. Днес вече в такава на командващ сухопътните сили. Кога му я ушиха по мярка, браво на турските шивачи!

  heruvim
 36. 36 Профил на alkash12
  alkash12
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#32] от "kardinalat":

  Ха ха ха !!!
  НЯМА ГРАНИЦА между Британия и Турция до 1960 г!!!
  По-точно ТУРЦИЯ НЕ ПРИЗНАВА наложените й граници след Първата световна Война!!! И НИКОГА НЕ Е ПОДИСВАЛА договор за границите с Великобритания!!!

  Ха ха ха!!!
  Това вахабитите сте наистина безкрайно тъпи за да дъвчете сланина и при горещина 40 градуса!!!
  ААланкоулу, СЛАНИНА СЕ ЯДЕ САМО ЗИМНО ВРЕМЕ!!!
  Както и червено вино се пие през СТУДЕНИТЕ МЕСЕЦИ!!!

  Айде бегай оджата да ти свие една мускА против уроки!
  Че както си тригнал ДА ЛЪЖЕШ НА ПОРАЗИЯ - ще си навлечеш КУСУР от правоверните!
  те ич не обичат лъжците на правоверни!
  И много добре знаят, че Турция е велика и затова НЕ Е ПОДПИСАЛА ДОГОВОРИ с окупатора Англия!!!

  ПП. Отказвам се да споря повече!
  Ти си прав!
  Турция
  ЩЕ
  реши всички въпроси!
  НЯКОЙ ДЕН!!!

  И КОГАТО ТОВА СЕ СЛУЧИ - ще е добър повод НИЕ ДА СЕДНЕМ ДА СИ ПОМИСЛИМ дали заслужава да бъде приета в ЕС!!!

  А до тогава - ЩЕ, ЩЕ, Ще, ЩЕ ви приемем!
  Някой ден! Може би!

  Ха ха ха!!! Турлугювеч, сланина и чесън под светлината на полумесеца!!!

 37. 37 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#33:"dqdomart"]Това БЕШЕ договор, но юридическото му действие е прекратено[/quote]

  Договорът си е все още в сила юридически, но фактически не действа. Сегашното статукво се разглежда от всички страни по този договор като временно, включително и от Турция. Същото важи автоматично и за международната общност.

  heruvim
 38. 38 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#36] от "alkash12": Удоволствие е да четем простотията на милиционери и физкултурници/цки )))))))))))))

  Кифличке, Лозанският договор от 1923 определя границите на Турската република ))))))))))))))

  ясно е, че акъл нямате. историческа памет Ви липсва. култура не търсим у вас.

  а за свинското - обожавам го ))))

  и най-умният си е малко прост....
 39. 39 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#36:"alkash12"]По-точно ТУРЦИЯ НЕ ПРИЗНАВА наложените й граници след Първата световна Война!!! И НИКОГА НЕ Е ПОДИСВАЛА договор за границите с Великобритания!!! [/quote]

  Турция не признава договора от Севър след първата световна война. След отказа за ратификация Гърция се опитва да наложи договора с военна кампания, но през 1922 година претърпява поражение (в гръцката история известно като “Анадолската катастрофа“). Стига се до Лозанския мирен договор от 1923 година, който урежда всички спорни въпроси, включително и признаването на Кипър като британска колония от страна на Турция.

  heruvim
 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#37:"херувим"]Договоът си е все още в сила юридически, но фактически не действа[/quote]
  Мисля, че договорът де юре е с прекратено действие.
  [quote#37:"херувим"]Сегашнто статукво се разглежда от всички страни по този договор като временно, включително и от Турция[/quote] Освен Турция няма друга държава от ЕС която да е признала северен Кипър за нововъзникнала държава. Де юре не са налице необходимите условия, за да се признае легитимността на северен Кипър- липсва международно признаване на тази нововъзникнала държава, както и ЕС декларира, че признава суверенитета и цялостта на Кипър до 1974г."На 1 май 2004 г. гръцката част на Кипър влиза в Европейския съюз. Всички привилегии и средства от фондовете на съюза, произитичащи от членството на Република Кипър в ЕС, са в сила само в гръцката част на острова. Европейският съюз продължава да разглежда територията на Северен Кипър като територия на ЕС, намираща се под чужда военна окупация и докато не се постигне окончателно решение на кипърския върпос, на тази територия няма да са в сила законите на съюза. Република Кипър има 6 места в Европейския парламент, които са определени на базата на цялото население на острова." Уикито

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#2] от "Мустафанка": За сега Ердоган води по точки!

  heruvim
 42. 42 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#40] от "dqdomart":
  До коментар [#41] от "херувим":

  Това се казва ДИАЛОГ, излагане на становища и изразяване на мнения. Считам, че е ОЧЕВАДНА разликата с платените ГЕРБАДЖИЙСКИ драскачи във форума.

  и най-умният си е малко прост....
 43. 43 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Нека Ердоган да напълни затворите с тези терорист!


  Според прокуратурата заговорът с названието "Чук" целял да тласне Турция към хаос чрез взривяване на джамии и провокиране на военен конфликт с Гърция, така че да се създаде впечатление, че правителството не може да гарантира националната сигурност и е необходима намесата на армията

  If you are going through hell... Keep going!
 44. 44 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#40] от "dqdomart": Въпросът за юридическото действие на договора не е съвсем ясен, признавам. Признаването на Турската република Северен Кипър от страна на Турция, която е един от гарантите за целостта на кипърската държава, е тежко нарушение на договорните условия. Военната интервенция не беше нарушение. Не само нито една държава-членка на ЕС не е признала такава държава, но дори нито една друга в света, освен Турция. Все пак, формално никоя страна по договора не го е денонсирала.

  heruvim
 45. 45 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Любопитно

  До коментар [#43] от "dante_18": Ако прокуратурата има истински доказателства, а не изпълнява политическа поръчка, защо след две години следствен затвор още няма дори повдигнати обвинения? Продължителността на следствения затвор е ограничена по закон във всички правови държави. Тези арестувани не са дори обвиняеми.

  heruvim
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#44:"херувим"]Военнаа интервенция не беше нарушение. [/quote]
  Военната интервенция- да, не е нарушение. Нарушение и основание за юридическото прекратяване на действието на договора от 1960г. е неизтеглянето на турските войски от територията на Кипър, след като тогавашното легитимно правителство на все още неразделен Кипър официално е поискало от Р. Турция да изтегли войските си от кипърска територия, но Турция се противопоставя на това искане - т.е. нейсните войски остават въпреки прекратяването на военната ситуация.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В Турция върви много тревожен процес на отдалечаване от ценностите на светската държава, завещани от нейния основател Кемал Ататюрк.

  В ход е тиха "пълзяща ислямизация". Репресиите срещу генералитет и офицерството, (които единствено могат да гарантират светския характер на власта) са показателни.

  Във външната политика има влошаване отношенията със САЩ и Израел...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Гаранционен договор
  от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Гаранционен договор е името на договор, сключен на 16 август 1960 г. в Никозия между Република Кипър, Република Гърция, Република Турция и Обединеното кралство. Гаранционният договор е използван като основание за интервенцията на Р. Турция на територията на Р. Кипър през 1974 г.
  Член първи от споразумението забранява на Р. Кипър да участва в политически или икономически съюз с която и да е друга държава. Член втори задължава другите страни да гарантират независимостта, териториалната цялост и сигурността на Кипър. Член четвърти разрешава използването на сила с цел запазване на статуквото. Договорът позволява на Обединеното кралство да запази суверенитет над две военни бази.
  През същата година е завършена и конституцията на Р. Кипър, както и Договорът за установяване на Република Кипър и Договорът за съюз между Република Кипър, Република Гърция и Република Турция.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 442 Неутрално
 50. 50 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#48] от "dqdomart": Не мога да дискутирам такива юридически тънкости, защото отделянето на турската част от острова като независима държава и признаването ѝ от Турция са въпиющи нарушения на гаранционния договор и то от един от гарантите. Естествено е да се запита човек каква юридическа стойност има такъв договор. Ако се разглежда стриктно, то и влизането на Република Кипър в ЕС си е нарушение на договора, така че може и да сте прав, че е прекратено действието му. Все пак, никоя страна по договора не го е денонсирала открито, а и никой не иска например да промени статута на британските военни бази Акротири и Декелия.

  heruvim
 51. 51 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Любопитно

  До коментар [#48] от "dqdomart": В заключение излиза, че от 4-те страни по договора 2 са в нарушение, но 3 настояват на продължаващото му действие, докато четвъртата си трае.

  heruvim
 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#50] от "херувим":
  Доста заплетен е този "кипърски въпрос" и то поради следното: "Единствената причина за видимото противоречие между малката територия на острова и значението му в международните отношения, международното право и конституционната практика, е неговото геостратегическо местоположение-на границата на три континента,представляващо естествен кръстопът на традиционни търговски и транспортни коридори.В исторически план кипърския въпрос е отражение на борбата между различни държави за упражняването на ефективен контрол върху територията на острова.Създаването на Република Кипър през 1960 г. като част от процесите на деколонизация през втората половина на XX в. превръща малкия остров от обект на международното право в негов самостоятелен субект."
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  ................Оставките предоставят на премиера Реджеп Тайип Ердоган възможност да заздрави властта си над влиятелната навремето турска армия, коментира агенция "Ройтерс"...............

  Още преди няколко месеца споменах, че ще трябва да строим китайска стена по границата с Турция. Вече става задължително. Този тъпанар, който избраха с гласовете на по-тъпата част от населението ще ги закопае. Добре е ние да сме подготвени за това.
  [quote#43:"dante_18"]Нека Ердоган да напълни затворите с тези терорист! [/quote]
  А бе тъпан - това е цветът на нацията ви. Не ти ли е ясно?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#47:"Майстор Балкански"]Във външната политика има влошаване отношенията със САЩ и Израел... [/quote]

  Увеличи таксите, плащани от САЩ за ползването на базата Инджирлик, прекрати договора за военно сътрудничество с Израел, като използва за повод оная смешна “помощна акция“ за Газа.

  heruvim
 55. 55 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#47:"Майстор Балкански"]В ход е тиха "пълзяща ислямизация". [/quote]
  Въобще не е тиха. Въпрос на няколко години още е да си зачулят жените и да заприличат на всяка друга азиатска кочина.
  Ататюрк ще изчезне от учебниците им по история, а с това ще изчезне и шансът да има демокрация в мюсюлманска страна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Натискът върху генералите се увеличава. Прокуратурата е разпитала двамата единствени още живи генерали от преврата през 1980 година. Тогавашният командир на ВВС генерал Шахинкая им е казал в прав текст, че не съжалява ни най-малко за действията си. Пише го в днешните турски вестници. За всеки мислещ е ясно, че прокуратурата изпълнява политическа поръчка.

  heruvim
 57. 57 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#55] от "Руслан 21": Пиша ти + с надеждата да не си прав!

  heruvim
 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#57] от "херувим":

  И аз се надявам да не съм прав, но ... натам отиват нещата.

  Нямаме полза от лош съсед.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#43] от "dante_18":

  Не разбираш ли,че това е разработка на правителството срещу генералите!Много ми прилича на обвиненията срещу едни други генерали в СССР преди ВСВ.

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  .."през 1997 г., когато отстраниха първото ислямистко правителство"...Нека не забравяме, че Ердоган беше любимото политическо чадо на лидера на ислямистите професор Ербакан тогава. И кмет на истанбулска община от същата партия!.....

 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това не е добре. Досега турската армия, сваляше исламисти от власт, а не капитулираше пред тях. Не е на добре.....

 62. 62 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  [quote#55:"Руслан 21"]Въпрос на няколко години още е да си зачулят жените и да заприличат на всяка друга азиатска кочина. [/quote]

  Че, те и в момента повечето са зачулени. Незабулени жени има само в големите градове и по курортните места. Даже някъде ми попадна информация, че жени носещи забрадки се ползвали с привилегии при получаване на майчински, социални, етс. пред такива, които не носят.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 63. 63 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Весело

  [quote#53:"Руслан 21"]А бе тъпан - това е цветът на нацията ви. Не ти ли е ясно? [/quote]


  Естествено, че не му е! За него цвета на нацията са ходжите.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#62] от "VеnRus 2008":

  Така е. Български изселник ми каза, че когато гледа документални филми от 50-80-те години се учудва че всички жени са незабулени....

 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#26] от "krasivel":

  Въпрос на време е да бъде демитологизиран и развенчан култът към Ататюрк! Мисля, че ако това беше извършено по рано от проевропейско, светско управление, турската управленска доктрина нямаше да се люшне към ислямизма?

 66. 66 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Жалко за Турция и за модерните хора там.....
  А за #65 не си прав, Ататюрк направи от Турция, това което тя беше до 97-ма година, сега вече е неспасяемо , не знам дали ген. К.Еврен е жив, но в тази страна има една каста- и това са офицерите от армията, които пазеха всичко светско за 3 поколения високообразовани турци.
  Жалко, ако фундаменталистите вземат връх и армията я подчинят на ердогановци, ербакановци , ходжи и имами, жалко......

 67. 67 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Турция е вече една напълно ислямска държава, в която армията прави това, което и заповядват имамите. След последните промени в конституцията нищо не може да спре по-нататъшната ислямизация, и на армията, и на държавата.

  Очаквам официално да бъдат "преосмислени" и осъдени Ататюрк и неговите реформи.

  Който още не е разбрал това е време да го разбере.

  Да, българите сме велик народ !!!
 68. 68 Профил на true
  true
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#54] от "херувим":

  Разбрах, че те интересува въпроса с Кюрдистан. Виж тази карта и прочети какво е станало, след като са я показалина турските офицери на NATO Military College in Rome на 15.09. 2006.
  http://www.globalresearch.ca/articlePictures/The%20Project%20for%20the%20New%20Middle%20East.jpg
  „The Turkish Protest at NATO’s Military College in Rome
  Lieutenant-Colonel Ralph Peters’ map of the “New Middle East” has sparked angry reactions in Turkey. According to Turkish press releases on September 15, 2006 the map of the “New Middle East” was displayed in NATO’s Military College in Rome, Italy. It was additionally reported that Turkish officers were immediately outraged by the presentation of a portioned and segmented Turkey.8 The map received some form of approval from the U.S. National War Academy before it was unveiled in front of NATO officers in Rome.
  The Turkish Chief of Staff, General Buyukanit, contacted the U.S. Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Peter Pace, and protested the event and the exhibition of the redrawn map of the Middle East, Afghanistan, and Pakistan.9 Furthermore the Pentagon has gone out of its way to assure Turkey that the map does not reflect official U.S. policy and objectives in the region, but this seems to be conflicting with Anglo-American actions in the Middle East and NATO-garrisoned Afghanistan. “
  Мога да ти посоча линка и на цялата статия.

 69. 69 Профил на true
  true
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#54] от "херувим":

  Друго интересно нещо, което прочетох преди повече от месец, не знам дали има връзка.
  Досегашната въздушна база на НАТО в Измир ще бъде превърната в Главна квартира на сухопътните сили на НАТО. Сега тя се намира в Мадрид. Прехвърлянето ще продължи около половин година.

 70. 70 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#68] от "true": За съжаление не мога да кажа много по въпроса. Тази история е стара и предполагам, че се касае за някакви стратегически игри. Знам само, че турските военни по времето на генерал Бююканит искаха от Ердоган освен военно, също и политическо решение на кюрдския въпрос. Аз лично не мисля да има шансове за някаква кюрдска държава, но за автономия има.

  До коментар [#69] от "true": В Измир е главната квартира на натовските ВВС. Струва ми се малко вероятно там да се прехвърли и тази на сухопътните (ВМС са в Неапол), особено като се има пред вид политиката на НАТО да избягва концентрацията на командни структури в една държава, а още по-малко ако тази е Турция със сегашното политическо ръководство.

  heruvim
 71. 71 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#67:"lubomir1"]Турция е вече една напълно ислямска държава, в която армията прави това, което и заповядват имамите. [/quote]

  Още са далече от това. Имамите, вероятно имате пред вид Фетулах Гюлен и движението му, имат обаче силно влияние в полицията. Но в армията сигурно не. Гюлен е умен ислямски идеолог и бизнесмен, двете комбинирани. Точно за това влиянието му се увеличава.

  heruvim
 72. 72 Профил на true
  true
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#70:"херувим"]да избягва концентрацията на командни структури в една държава, а още по-малко ако тази е Турция със сегашното политическо ръководство. [/quote]
  "NATO verlegt Heeresbefehlszentrum in Türkei

  http://news.orf.at/stories/2062294/
  Nach dem Bericht der Zeitung „Milliyet“ wird die bisher als Befehlszentrale für Luftwaffenverbände der Allianz genutzte NATO-Basis in Izmir in ein Hauptquartier für Landstreitkräfte der NATO umgewandelt - dieses Hauptquartier befindet sich derzeit noch in Madrid. Die Verlegung werde etwa eineinhalb Jahre dauern.
  Laut „Milliyet“ spiegelt sich in der Verlegung von West nach Ost eine neue Konzentration der NATO auf den Nahen Osten wider. Die formelle Entscheidung soll demnach im Laufe der Woche bei einer Tagung der NATO-Verteidigungsminister in Brüssel fallen."
  http://derstandard.at/1304553775658/Heeres-Befehlszentrum-wird-von-Spanien-in-die-Tuerkei-verlegt

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK