Британски доклад: Възможно е българи да емигрират в Турция, когато тя влезе в ЕС

Граничният контрол на Анкара все още е недостатъчен за членство в ЕС


- Възможно е да има миграция към Турция от страна на българи, румънци, иракчани, алжирци и мароканци


- Граничният контрол в Турция не е достатъчно строг, особено по границите с Ирак, Иран и Сирия


- Предложение за специални привилегии за Турция преди пълното членство в ЕС, за по-ефективна борба с наркотрафика и престъпността


- Нужда от по-задълбочено проучванe на евентуалния брой емигранти от Турция

Граждани на държави като България, Румъния, Мароко, Алжир, Ирак и др. е вероятно да емигрират към Турция, когато тази страна стане член на Европейския съюз. Това прогнозира Франк Дювал, изследовател на миграцията към университета в Оксфорд и един от авторите на доклад на британския парламент.


Ако Турция влезе в ЕС, броят на турските имигранти в Европа ще бъде между 500 000 и 4.4 милиона души до 2030 г. Турският граничен контрол обаче остава слаб и това е предпоставка за нелегална имиграция от Близкия изток и Северна Африка, посочва докладът на комисията по вътрешен ред към Камарата на общините във Великобритания.
Дори и да не бъде приета в ЕС, Турция е добре да стане член на Европол за по-добра борба с трансграничната престъпност, препоръчват британските парламентаристи.


Анкара тепърва води трудни преговори за членство в ЕС и никой не е посочвал предполагаема дата за това. Със сигурност Турция не е предвидена като член в проекта за нов бюджет на съюза, обхващащ периода 2014-2020 г. Това означава, че британските депутати опитват да правят анализ за нещо, което може да се случи през следващото десетилетие.


В момента няма как да се направи реалистична оценка на последиците от евентуално турско присъединяване към ЕС, заяви и министърът по имиграционни въпроси Деймиън Грийн. Все още не знаем основни факти, например дали ще има преходен период, през който Великобритания ще налага ограничения на притока от турски имигранти, допълни той.


Проучването отбелязва, че в момента има спад в броя на турските имигранти в ЕС под 50 000 души на година. Разликите в стандартите на живот обаче вероятно ще засилят имиграцията, тъй като ЕС е все още атрактивен за Турция, посочва се още в доклада. В Германия, Австрия, Холандия и Франция живеят големи турски общности, които вероятно ще привлекат още граждани от Турция.


След разширяването на ЕС през 2004 г. във Великобритания са пристигнали повече имигранти от очакваното, показва изследването. Ето защо комитетът, извършил проучването, настоява за по-задълбочена оценка на ситуацията, преди да се даде пълна свобода на движение на турските граждани.


Депутатите подкрепят и ангажимента на правителството да приложи ефективен транснационален контрол за всички бъдещи държави - членки на ЕС.


За пример е даден приложеният върху България и Румъния контрол на миграцията по време на първите години  след влизането в ЕС на двете държави. Взетите мерки са били "много ефективни" и би било добре те да бъдат най-малкото повторени в бъдещите договорки с Турция, посочва докладът.


Комитетът поиска и подобряване на сигурността по турските граници, преди страната да стане членка на Евросъюза. В момента границата между Турция и Гърция е основният източник на нелегална миграция в Европа.


"Ако Турция стане член на ЕС, границите на съюза ще стигнат до няколко държави, които представляват сериозна заплаха за сигурността. Тези страни може да станат източник на значителен брой имигранти и включват Сирия, Иран и Ирак", гласи един от изводите на комитета.


Според данните в проучването през 2010 г. ежедневно 350 имигранти са се опитвали да преминат границата, а близо 75% от трафика на хероин в ЕС преминава оттам. Повечето от тези имигранти идват от Пакистан, Централна Азия, Афганистан и се опитват да стигнат до Гърция, Великобритания, Швеция, Германия или Италия.


След като бъдат заловени имигрантите, те са задържани в гръцки лагери, но по-късно пускани, защото ЕС няма споразумение за връщане на нелегалните имигранти в Турция. Докладът предлага постигането на такава договорка да е първата стъпка към бъдещо безвизово пътуване на турски граждани.


"Ситуацията (с имигрантите - бел. ред.) е достигнала мащабите на криза", коментират британските депутати, които са посетили Гърция и Турция като част от проучването. "В Атина хората се страхуват да влизат в някои части на стария град, където се събират голям брой бездомни мигранти."


Турските власти обаче смятат, че проблемът с потока нелегални имигранти е "създаден в Европа", а усилията им за справяне с него не са оценявани достатъчно от някои европейски държави, добавят депутатите.


Въпреки голямото количество хероин, идващо през турските граници, приемането на Турция в ЕС вероятно няма да увеличи количеството наркотици на европейския пазар, посочва също така докладът. За разлика от Германия и Франция, които се противопоставят на влизането на Турция в ЕС, британското правителство винаги силно е подкрепяло турското членство в Евросъюза.


В заключителните си изводи комитетът призовава британското правителство да продължи да прави изследвания какво ще бъде количеството на потенциалните турски емигранти към ЕС. Изхождайки от наличните в момента данни, не може да бъде дадена окончателна оценка каква трябва да бъде политиката на Великобритания към евентуалния приток на хора от Турция.- Възможно е да има миграция към Турция от страна на българи, румънци, иракчани, алжирци и мароканци


- Граничният контрол в Турция не е достатъчно строг, особено по границите с Ирак, Иран и Сирия


- Предложение за специални привилегии за Турция преди пълното членство в ЕС, за по-ефективна борба с наркотрафика и престъпността


- Нужда от по-задълбочено проучванe на евентуалния брой емигранти от Турция

Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Весело

  Българи да..какво беше това? В Турция? Че какво ще чини пък един българин в Турция,бре Много ме разсмяхте, това е виц, нали?

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Тоя Франки гледа много напред в бъдещето, хвала на такъви прорицатели.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Емигрантите щели да бъдат между половин милион и пет милиона... Пеесе-шеесе санти, както казват майсторите у нас, звучи доста по-определено. За такива "прогнози" едва ли са нужни някакви проучвания.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 4. 4 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Най вероятно Доган,като един Моисей,ще поведе българските турци към тъй жадуваната "Мека"-Диарбекирската пустиня!

 5. 5 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#4] от "globus":

  Около Диарбекир природата не е пустинна. Освен това областта е кюрдска.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 6. 6 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#5] от "Югозомби":

  Направо се изложих!Ама така е ,като се правя на остроумен и не ща да си призная ,че съм порядъчно прост!

 7. 7 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#6] от "globus":

  Снимки от областта на Диарбекир:

  http://www.trekearth.com/gallery/Middle_East/Turkey/Southern_East_Anatolia/Diyarbakir/

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 8. 8 Профил на panta60
  panta60
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тоя сигурно е бил на алкохолен туризъм по нашето черноморие.Югозомби кюрдските партизани къде се крият ,сигурно по голф игрищата?Стига със тази турска пропаганда .Там са едни планини където растат само камъни.

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Британски доклад: Възможно е българи да емигрират в Турция, когато тя влезе в ЕС."
  Мноооого сте се объркАле, уважаеми британци Ако става въпрос за Австрия - да , с удоволствие, но как я виждате тази бг. юрист да отиде да работи в Турция Да уточня- не искам съвети за българите от държава, която пренебрегва секуларизма и допуска религиозни съдилища на своя територия Стойте си в мъгливия Албион, който скоро ще стане мюсюлманска теокрация/ щото и Конституция нямате/ , и не ми давайте съвет , а и изводи къде да работя като юрист

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. До коментар [#8] от "panta60":

  Ти май не си разгледал снимките.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 11. 11 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "mik2": През 19-ти век, по време на омразната Османска империя, в Цариград живеят над 40000 българи. По същество това е най-големия български град в онези години Освен заради своята численост, тези българи имат солидно социално присъствие и заради способностите си (лекари, занаятчии, търговци, журналисти, писатели, духовни лица...). Никак не е изключено геополитическото колело в идните десетилетия да се завърти така, че Брюксел да има все по-затихващи функции за сметка на Константинопол, Цариград, Истанбул или както тогава ще се нарича едновремешната столица на света (каквато също някога е бил и Рим, но Брюксел няма значими шансове да бъде).

 12. 12 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Май по-скоро турците гледат насам и към цяла Европа, засуквайки неоосмански мустак, нежели обратното. Чудно ми е, какво би се променило за българите и румънците, ако Турция стане член на ЕС и какво им пречи и сега да емигрират там, ако пожелаят?

 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#9] от "dqdomart":

  Що бе? Кадия в Анадола ще станеш, теманета ще ти правят докато минаваш през мегдана на селото. Страните по делата после агнета ще ти носят...

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Защо не желая да работя в Ю.К. като бг. юрист:
  Шериатските съдилища в Ю.К.
  http://legalworld.bg/print.php?storyid=15714
  и техните последици за Ю.К.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2019547/Anjem-Choudary-Islamic-extremists-set-Sharia-law-zones-UK-cities.html#ixzz1TNxRPiIQ
  Защо искам да живея в Австрия:
  http://news.ibox.bg/news/id_55516676

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":
  Неа начин
  1во съм жена
  2ро- атеистка + върл привърженик на секуларизма
  3. Предпочитам вторичното право на ЕС пред шериатското право, което не съм изучавала, няма правоспособност и ми е цивилизационно напълно чуждо

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  КЪм пост № 14
  "....72% от анкетираните се оплакват, че имигриралите мюсюлмани не се приспособяват достатъчно към начина на живот и „правилата на играта" в Австрия.
  71% от всички запитани обясняват, че ислямът е несъвместим със западните идеи за демокрация, свобода и толерантност. Само 10% се противопоставят на тези твърдения.....
  59% са против минарета в Австрия, а 51% намират, че строежът на джамии и носенето на бурки трябва изобщо да бъде забранено.
  По-нататък изследователите на общественото мнение поставят въпроса за типични характеристики на една страна със западнохристиянски облик и една източна страна с ислямска религия.
  На Австрия, страна с християнска традиция, се приписват преди всичко добри училища и университети, благосъстояние за голямата част от населението, демокрация, напредничавост, както права на личността и много свобода за гражданите.
  Следват равенство пред закона, жизнерадост, силна икономическа конкуренция, толерантност към другомислещите и любов към ближния.
  Тези характеристики според австрийците не се срещат в една ислямска страна.
  Типични за ислямски страни анкетираните сочат различни права за половете, строгост в обичаите, изостаналост, нетърпимост към другомислещите, голяма пропаст между бедни и богати, голяма религиозност, но и корупция."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#11] от "Vedrin Jeliazkov":

  Според мен може и да не е изключено, но пък е малко вероятно такова завъртане на геополитическото колело. Така е то с въображаемата световна столица, която през по-голямата част от функционирането си като имперска столица е била център на свиващи се или изоставащи държави (свиване на Византия между 7 и 9 век и отново след средата на 11 век, упадък след началото на 11 век, свиване на Османската империя от края на 17 век, изоставане от същия период).

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 18. 18 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vedrin Jeliazkov": Да, сгласен съм с Вас, но май имаше едни българи в нянкаква Одринска ли беше Тракия/не помня/. Какво ли е станало с тях? Сюблимирали казват, че са..Само че..имало пари да дават османлиите - над 2 милиарда златни лева! Ама си "правят пас", както и за онези от 1915 година, арменци им викали... Там където има ислям, трева не никне, това е положението!

 19. 19 Профил на panta60
  panta60
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Югозомби разгледах снимките затова ти казвам стига пропагандаИмам приятели тираджии там навремето колите се движиха във конвой ,защото стреляха по тях .

 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#15] от "dqdomart":

  Кво му е сложното на шериатското право - мъжът винаги е прав, за жените тояга.

  П. П.
  Знам, че си жена, ама нали за ЕС се гласят, а в ЕС не може да има полова дискриминация.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 21. 21 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Османската империя започна да се разпада от момента, в който спря да се разширява, т.е. от момента, в който спря да експлоатира ресурсите на чужди народи и земи.
  По същия начин днес никой няма да отиде в Турция, а напротив Турция ще продължи да използва западните блага (инвестиции, ноу-хау, технологии и специалисти) и ще продължи да изпраща гастарбайтери на Запад. Турция ще изчезне или най-малкото ще се обезличи като държава в момента, в който Западът вдигне благоволението си от нея, така както навремето направи с Османската империя.

 22. 22 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#15] от "dqdomart": Да, мисля, че това понятие се отнася до нормалното мислене - държавата си действува, без оглед на религиите. Сега обаче в Турция се готви нова манджа, дано не се наложи и ние да я опитваме

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#20] от "Dehumanizer":
  Е, да, ама бат' Ердо както я е подкарал с тази 'генерална смяна" на Генщаба им, ясно е каква шапка крои на ЕС А и според мултикултито защо да няма и ислямска теокрация в ЕС Че основните й закони ще са в противоречие със законодателството на ЕС - първично и вторично - какво значение има - Ердоган ще възстановява икономически Османската империя

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. До коментар [#19] от "panta60":

  Извинявай, ама по света се стреля не само в пустините. Случва се и из по-плодородни места.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 25. 25 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#17] от "Югозомби": Периодите на културен, духовен, икономически, политически и много други видове възход или изоставане обикновено се редуват, подобно на всички циклични процеси в природата. Не бих искал да влизам в спор за години и амплитуди -- важното в случая е цикличността, която изглежда и вие признавате, съдейки по уточненията за конкретни периоди на упадък Не е особено далновидно да се съсредоточаваме само върху една част от целия диапазон възможни състояния или промени ако искаме да имаме достатъчно продължителен досег с реалността.

 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Тия британци ме убиват с гласната си и негласна подкрепа за Турция в ЕС!
  В исторически план Великобритания винаги е подкрепяла Турция,май.

 27. 27 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#18] от "mik2": Българите от източна (а и западна) Тракия са също толкова важни, колкото българите от Македония, Мала Азия или Цариград. Когато говорим за едните е хубаво да не забравяме и за другите. Всички те са част от нещо далеч по-сложно, отколкото може да се види през едни черно-бели очила.

 28. 28 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#7] от "Югозомби":

  Благодаря много за линка!Досега зяпах чудесна фотография от цял свят!Има страхотни фотоси.
  За поста ми №6 имам само плюсове.Колко се радват хората ,ако някой е толкова умен,че да си признае,че е прост!

 29. 29 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#23] от "dqdomart":

  Ердо наистина се стреми да прекрои Генщаба и съдебната власт, защото от младотурския преврат насам в Турция битува схващането, че те са пълни с т.нар. "дьонмета".
  Теокрация обаче Ердоган няма да прави, тъй като не виждам как неговата свръхамбициозност и мераци в политиката ще му позволят да дели власт с ходжите и имамите. Още повече, че нищо не налага това. Ислямизацията и неоосманизмът в Турция са димна завеса, пред желанието на Ердоган да въведе президентско управление в страната.

 30. 30 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Те пък като са тръгнали да влизат.
  Като гледам Германия и Франция, та и Австрия как горят от желание да го допуснат...

  Абе те англичаните винаги много са ги обичали турците, ама май все отдалеч.
  През бинокъла...


 31. 31 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Чакайте малко. Значи хем българи и румънци ще тръгнат към Турция, хем турците в същото време ще тръгнели към Европейския съюз?

 32. 32 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "mik2":

  Български граждани, а не българи. Има разлика.

  Fiat voluntas Dei.
 33. 33 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Весело


  До коментар [#32] от "trakiec": А, да, тенкс, подведох се по заглавието Граждани може, пускам ги, даже ще им "намажа кънките" за по-голяма скорост!

 34. 34 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#33] от "mik2":

  Четете внимателно. Не бъдете първосигнални. И мислете със собствените си глави.

  Fiat voluntas Dei.
 35. До коментар [#25] от "Vedrin Jeliazkov":

  След 10 век водещите центрове на европейското интелектуално, технологично и икономическо развитие вече не са били на Балканите. За съжаление не е имало цикличност в това отношение.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 36. 36 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vedrin Jeliazkov": Без съмнение сте прав. Просто ми стана смешно, че един цивилизован представител на "бяла държава", каквата си е всъщност България/колкото и спорим вътре в нея/ може да си губи времето в тая пустош, с всичките им ръстове на прозводство, джамии и изцъклени фанатично зеници към Аллах..

 37. 37 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#14] от "dqdomart":

  Йорг Хайда!

  напомнян на

  Хайл Хитла!

  Fiat voluntas Dei.
 38. 38 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#28] от "globus":

  Позитивното мислене винаги трябва да заслужава плюс. В края на краищата коментарите на вестниците не са само за заяждане, нали.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 39. 39 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#35] от "Югозомби":

  напроти, напротив.
  Константинопол запазва културното си значение поне до Четвъртия кръстоносен поход и падането му под латинска власт.
  Това е първото му завлядаване и разграбване (например колесниците от Хиподрома и днес могат да се видят на площад Сан Марко във Венеция). И първият ясен сигнал за загувбване на културното и техническото превъзходство.

  Fiat voluntas Dei.
 40. 40 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 454 Весело

  Възможно е турски граждани да емигрират в Германия, дори и Турция да не е член на Европейския съюз !

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "trakiec":
  "Според проучване 54% от австрийските граждани считат исляма за заплаха. Три четвърти смятат, че той не е съвместим със западните ценности.Ислямските общества са считани за радикални, корумпирани и изостанали, пише Европорталът, позовавайки се на „Ди Пресе"."
  Е, това може да не Ви харесва , но така мислят австрийците. Аз също мисля по този начин, изхождайки от гл.т. на първично и вторично законодателство на ЕС и от гл.т. на континенталното право. Ако не разбирате какво е ЕС, погледнете поне в Уикито.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А аз виждам статията по-скоро като опит за дистанция на Великобритания от предишната им позиция.
  Преди подкрепата бе безпрекословна.
  сега видите ли можело да има проблеми. И то в най-болезнената област - имиграция.

  Но както виждам има доста първосигнални тук - които се задействат на първо повикване. Мислете малко. преди да се нахвърляте на англетата.

  Когато англе ви каже нещо, винаги мислете какво ви е казало
  Щото дори и по интонацията трудно ще разберете какво имат предвид

  Fiat voluntas Dei.
 43. 43 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#40] от "mtsvetanov":

  И как става това?

  С насилствени женитби за братовчеда, който не го е виждала булката от дете ли?
  отделно много от турците в Германия не са граждани. А тези, които са граждани , но са излъгали, че са си оставили турското гражданство (което е турска държавна политика), винаги може да им бъде отнето гражданството.


  Fiat voluntas Dei.
 44. 44 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#39] от "trakiec":

  Доста спорно твърдение според мен. Във византийска среда не се е развила институцията на университета, не се е появило съсловие на стоящи извън контрола на църквата или държавната администрацията интелектуалци. Първият автономен университет е основан през 11 век в Болоня, но на Балканите същински университети практически не е имало чак до края на 18 век. Културното влияние на Цариград след 10 век е било вече ограничено, регионално.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 45. 45 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#41] от "dqdomart":

  Направи едно изказване, уби рибата. Какво отношение има европейското право тук?

  Fiat voluntas Dei.
 46. 46 Профил на panta60
  panta60
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Югозомби във Германия се гледа кюрдска телевизия та имам представа за какво говоря .

 47. 47 Профил на zaikobaiko
  zaikobaiko
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Разбира се ,че ще имигрират около 1 милион турци и турчеещи се сигани,илектуратя на ДеПиСету,сичкуту туй народ се кипри с български лични карти и сега дреме тук само заради правото да крадат в обединена Европа.

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#45] от "trakiec":
  Хммм- знаеш ли какво е "право на ЕС"- евродирективи, ерворегламенти, еврорешения/някой/? Извинявай, но преди държавата да стане на член на ЕС , трябва да хармонизира законодателството си с правото на ЕС Има 35 глави, които трябва да се хармонизират.И в тази хармонизация става въпрос за това да се променят законите на държавата - кандидатка така, че да се приеме еврозаконодателството.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "Югозомби": Този ингилизин е чел вероятно "Златния телец" на Илф и Петров,които описват митинга по случай пускането от производствените цехове на първия съветски трактор приблизително по следния начин:В малък кръг сред огромното множество от хора се виждаше нещо средно между муха и слон...."

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Към пост № 48
  http://www.lawsbg.com/lectures/73-pravo-evro.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. До коментар [#49] от "molesan2":

  Ха-ха, много добре казано!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 52. 52 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 731 Весело

  Малей...
  Ингилизите чак сега ли разгадаха намеренията на бай Тошо...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 53. 53 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#44] от "Югозомби":

  Кой е доминиращият архитектурен стил в западноевропейската литература от 11 до 13 век?
  Романика - не го бъркай с романтика
  като цяло архитектурата в западна Европа, както и изкуството (мозайки, стенописи, литература) са под влияние и определени от Византия.
  да, Византия е нямала университети - но е имала например Магнауркста 8кола - а там е имало механика, математика, медицина, архитектура и така нататък.

  До 1185 е реставрациата на Комнините. След това е превратът на Исак Втори Ангел, брат му Алексей, и пада под латинците.

  След падането не успавя да се възстанови. И в Западна Европа стават доминантни местните стилове. В Архитектурата - това е готиката.

  Fiat voluntas Dei.
 54. 54 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#48] от "dqdomart":

  Знам какво е право на ЕС. Минавал съм го. И то в небългарски университет. А в страната, където не искаш да си юрист

  Просто нямаше отношение към исляма. Може да има евентуално отношение към ислямското право.Но ако сте имали това предвид, а то не бе посочено в кемтара, имате твърде неточен начин на изразяване за юрист.

  Fiat voluntas Dei.
 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#54:"trakiec"]А в страната, където не искаш да си юрист[/quote]
  Ъ, ингилизите с техните прецеденти и комън лоу и признаването на религиозните шериатски съдилища за 1воинстанционни съдилища са толкова далече от секуларизма и принципите на правото на ЕС, че нямам думи Да си гледат 3те начина за придобиване на брит. гражданство, политиката си..Не членуват в еврозоната, не членуват в Шенген, но дават съвети за мноого неща

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#54:"trakiec"]Но ако сте имали това предвид, а то не бе посочено в кемтара, имате твърде неточен начин на изразяване за юрист.[/quote]
  Не съм длъжна ВИНАГИ да съм точна в коментарите си във форум- не се намирам пред банката в съдебната зала, но въпреки това мисля, че отлично ме разбрахте, независимо от съдържанието на поста Ви. Надявам се, че по- чувствителното ухо би различило и абърдийнският, и габровският хумор, както и иронията

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на tur123._
  tur123._
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Англичаните като искат турците толкова много в европейския съюз, да си ги вземат при тях на острова тъкмо ще си обогатят генофонда.

 58. До коментар [#53] от "trakiec":

  Защо ли бях уверен, че непременно ще прочета нещо за Магнаурската школа... Редно е към нея да прибавим и модерния македонски мит за "Светиклиментовиот универзитет во Охрид", дето бил първи в Европа (там Магнаурската школа не е толкова на почит, та броят Охрид за първи), за да остане ненакърнена регионалната гордост. За съжаление това са несъпоставими неща. Разликите в интелектуалното развитие на Италия и Балканите са още по-видими към 14 век. Когато Джовани Бокачо е писал "Декамерон", в България на мода е била не някаква разновидност на рационализма на Ренесанса, а религиозната мистика на исихазма. За архитектурата. Да бъдем точни, романският стил не е плод на византийско културно влияние и на практика отсъства от Балканите. Именно липсата на аналог на романската архитектура маркира един от белезите на изоставане на зоната под византийско влияние след 10 век.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 59. 59 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#55] от "dqdomart":

  Stare decisis се използва и в Германия. Например решенията на оберландесгерихтсхофите.
  При британското право тази доктрина е малко по-разпространена. Но това създава сигурност и предсказуемост.
  Освен това тя засяга само областите, които не са съвсем регулирани от статутното право.

  Fiat voluntas Dei.
 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#54:"trakiec"]Знам какво е право на ЕС. Минавал съм го. И то в небългарски университет. А в страната, където не искаш да си юрист ...Просто нямаше отношение към исляма. Може да има евентуално отношение към ислямското право[/quote]
  Бихте ли коментирали как си взаимодействат светското британско право и шериата при бракоразводните дела, споровете за родителски права и наследствените правоотношения? Двете ПРАВНИ системи не проповядват ли спазването на коренни различни ПРАВНИ норми по отношение на ролята и мястото на жените в обществото на жената, правата и свободите им и т.н.? Значи, според Вас този акт на ЕС няма отношение към шериата/ светското мюсюлманско право/.
  Харта на основните права на Европейския съюз
  Член 23
  Равенство между жените и мъжете
  Равенството между жените и мъжете трябва да бъде гарантирано във всички области, включително заетостта, труда и възнаграждението.
  Принципът на равенството не пречи на запазването в действие или приемането на мерки, предвиждащи специфични предимства в полза на по-слабо представения пол.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Британците да си гледат мултикултурализма и да не дават акъл

  Сблъсъци между мюсюлмани и английската отбранителна лига
  http://www.youtube.com/watch?v=SjCETeLvmPo

  http://www.youtube.com/watch?v=7Ik9Lwmj_Gc

 62. 62 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#60] от "dqdomart":

  Доколкото ми е известно тези съдилища могат да служат само и единствено като медиатори. Тоест те нямат никакъв законен статус, нито решенията им имат някаква обвързваща сила. Не са част от съдебната система.
  По същество няма никаква формална разлика дали това е шериатски медиатор, будистки, христиански или какъвто и да е друг.

  Fiat voluntas Dei.
 63. 63 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#60] от "dqdomart":

  http://cppradr.blogspot.com/2008/08/sharia-laws-in-mediation-uk-move.html

  Щом искат, нека имат шариатски модератор. Но процесът на медиация трябва да се придържа към съответните законови изсквания. А именно на първо място равнопоставеност на страните.
  Което трудно може да се гарантира предвид скритият психологически натиск от околните.

  Fiat voluntas Dei.
 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#62:"trakiec"]Доколкото ми е известно тези съдилища могат да служат само и единствено като медиатори. [/quote]
  Не съм съгласна с Вас.
  http://legalworld.bg/print.php?storyid=15714
  "Шериатът вече е част от британското правораздаване
  26 август 2009 | Гасан Насър
  С нарастването на броя на мюсюлманите в Европейския съюз и желанието на правителствата за спазване на международните стандарти за защита на правата на малцинствата се увеличават и приетите правни норми, които отстояват свободите на местните ислямски общности. Подобна констатация важи особено за Обединеното кралство, където законосъобразността на шериатските съдилища официално бе призната."
  Самият факт, че са налични религиозни съдилища със законен статут е нарушение на принципа на секуларността!
  Ето Ви един пример за секуларност:
  Конституция на Република България изм. ДВ.бр.12 от 6.02.2007г.
  Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
  Чл. 8. Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.
  Чл. 13.(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
  Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  (2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
  Съдебна власт
  Чл. 117. (1) Съдебната власт защитава правата и законните
  интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.
  Чл. 121. (1) Съдилищата осигуряват равенство и условия за състезателност на страните в съдебния процес

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#64] от "dqdomart":

  Четете внимателно бе хора.

  Ето цитат от статията, която ми прати :

  "А становищата му придобиват законосъобразна форма само ако

  бъдат потвърдени от местния британски съд."

  Тоест сами по себе си те нямат законосъобразна форма. Не са част от съдебната система. Дадох ти линк:

  Там си пише, че са само Alternative dispute resolution - алтернативно разрешщаване на спорове, извънсъдебно.

  Сама по себе си медиацията е изключително добро решение. Така се избягва конфронтацията, съдебните разноски и страните не се превръщат във врагове.

  Аз например нямам нищо против ако медиаторът е християнин.

  Но както казах, необходимо е спазването на условията за медиация - пълна равнопоставеност на страните.

  А в шериатската медиация е съмнително това да се гарантира напълно.

  Fiat voluntas Dei.
 66. 66 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#64] от "dqdomart":

  Законосъобразността на шериатските съдилища единствено означава, че те не действат в нарушение на закона. Тоест те се възприемат като нормални медиатори.
  Но решенията им не са обвързващи.
  Медиаторът е просто посредник за достигането на взимноизгодно решение. Или поне така би трябвало да бъде.

  Fiat voluntas Dei.
 67. 67 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#35] от "Югозомби": "За съжаление не е имало цикличност в това отношение."
  Продължителността на циклите може да прави трудно разпознаваеми някои от тях за наблюдатели с по-тесен хоризонт. Разбира се, възможно е и точно такава цикличност за каквато говорим да няма. Засега обаче това не може да бъде изключено по научно обоснован начин.

 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#66:"trakiec"]Законосъобразността на шериатските съдилища единствено означава, че те не действат в нарушение на закона. Тоест те се възприемат като нормални медиатори.
  Но решенията им не са обвързващи.[/quote]
  Явно Вие не четете статията, която аз Ви постнах:
  "От четвърт век във Великобритания СЪЩЕСТВУВАТ ПРАВНИ НОРМИ, КОИТО РАЗРЕШАВАТ определени частни спорове между отделни представители на тази конфесионална група. БРИТАНСКАТА ДЪРЖАВА ДЕЛЕГИРА НА СПЕСИАЛНО СЪЗДАДЕНИ ШЕРИАТСКИ СЪДИЛИЩА ПРАВОМОЩИЯТА ДА СТАНАТ АРБИТЪР при разводи, финансови спорове и домашно насилие сред местното мюсюлманско малцинство.Според "Дейли Мейл" местният Шериатски съвет (консилиум от висши ислямски учени във Великобритания) вече 25 години узаконява бракоразводни актове. Медията твърди, че в момента най-малко 85 британски съдилища издават постановления съгласно принципите на шериата, а пред последните 13 години броят на тези институции е нараснал... 17 пъти. "Стандартният" шериатски състав на съда работи в местната джамия. А становищата му придобиват законосъобразна форма само ако бъдат потвърдени от местния британски съд." Самият факт , че британската държава делегира тазкива правомощия на несветски съдилища е показателен. Не мисля, че това е медиация.
  [quote#66:"trakiec"]Законосъобразността на шериатските съдилища единствено означава, че те не действат в нарушение на закона[/quote]
  Във България шериатските съдилища са незаконосъобразни. Закона за медиацията изяснява какво е медиация според бг. правна система
  Чл. 1. Този закон урежда отношенията, свързани с медиацията като алтернативен способ за разрешаване на правни и неправни спорове.
  Чл. 2. Медиацията е доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, при която трето лице - медиатор, подпомага спорещите страни да постигнат споразумение.
  Чл. 3 (3) Медиация не се провежда, ако закон или друг нормативен акт предвижда друг ред за сключване на споразумение.
  Семеен кодекс
  Чл. 49. (1) Всеки от съпрузите може да иска развод, когато бракът е дълбоко и непоправимо разстроен.
  (2) Съдът напътва съпрузите към помирение чрез медиация или друг способ за доброволно уреждане на спора.
  (3) С решението за допускане на развода съдът се произнася и относно вината за разстройството на брака, ако някой от съпрузите е поискал това.
  (4) При всяко положение на делото съпрузите могат да изложат пред съда споразумение относно всички или някои от последиците на развода.
  (5) Съдът утвърждава споразумението по ал. 4, след като провери дали са защитени интересите на децата. Съдът може да поиска становище от дирекция "Социално подпомагане".
  Чл. 59. (1) При развод съпрузите по общо съгласие решават въпросите относно отглеждането и възпитанието на ненавършилите пълнолетие деца от брака в техен интерес. Съдът утвърждава споразумението по реда на чл. 49, ал. 5.
  (2) Ако не се постигне споразумение по ал. 1, съдът служебно постановява при кого от родителите да живеят децата, на кого от тях се предоставя упражняването на родителските права, определя мерките относно упражняването на тези права, както и режима на личните отношения между децата и родителите и издръжката на децата.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#58] от "Югозомби": "Защо ли бях уверен, че непременно ще прочета нещо за Магнаурската школа..."

  Ще се опитам да ви изненадам с един по-малко известен труд, който има отношение към обсъжданата тема -- книгата Български "Предренесанс" - Митове и Реалност от Илия Талев: http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/it-bpmir.pdf

  Прочетете я, може да й се зарадвате дори

 70. 70 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Наистина цяло чудо е че Франк Дювал, самозвания изследовател на миграцията към университета в Оксфорд и един от авторите на доклад на британския парламент не е паднал от балкон на български почивен дом след тежкото препиване и алкохолния делириум в който очевидно е изпаднал пишейки това нещо погрешно наречено доклад.
  Докладва някой който е бил на място. Тоя ... господин е бил толкова в България колкото Югозомбито е ходил в Диарбекир.
  Според мен британския парламент са си хвърлили парите на вятъра.
  А ето и моето изследване:
  1. Турция ще види ЕС през крив макарон, и определено след членството на Сърбия и Макетата и задължително след изплащане на обезщетенията на тракийските бежанци. Разбира се ако преди това не се разпадне.
  2. Турция ще види ЕС точно след като признае арменския геноцид, кюрдското малцинство и също така - българското.
  3. Англия като не знае какво да каже и намира некой смотан лалугер да плещи глупости като тия. В тоя разрез напълно е възможно Англия да не е част от ЕС по простата причина че тя а съюза допринася точно толкова с пакистанци и индийци колкото и франция с мароканци. Ерго, франсетата и швабите може и да са способни да изгонят гастарбайтерите, но албионските шкембели - не могат да мръднат тълпите пакита и сикхи с които са напълнили страната си.

 71. 71 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#49] от "molesan2": Велико сравнение!!! Браво!

  heruvim
 72. 72 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#69] от "Vedrin Jeliazkov":

  Да, книгата звучи любопитно. Благодаря за връзката!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 73. До коментар [#70] от "Анди":

  Знаеш ли, откак са измислени модерната географска наука и фотографията, не се налага да си бил някъде, за да имаш обща представа за природните условия там.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 74. 74 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Британски доклад: Възможно е българи да емигрират в Турция, когато тя влезе в ЕС."
  Пълна фантастика! При това нарастващо насилие към жените, не виждам и едно българско семейство да тръгне да емигрира към Турция и след сто години даже.

 75. 75 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ха добре отишли в османската имПерия!!! Ние знаещите и незабравящите знаем чий флот влезе в Босфора за да ни прецака и вземе Кипър за себе си, а и на гъците да сложи среден пръст! И ние имаме вечни интереси, ама много лесно ни бъзикзте защото, печелим всички битки- (закопали сме ви при Дойран 1 към 40), но продажните ни политици губят всичко!!!! Те така изгубихме и ядрената си централа, та после пуснахте ПР приказките за съветската атомна печка- бомба. Какво е написал Апостола- "народе!!!!!"???!!!!

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 418 Весело

  Българи няма да емигрират в турция турци с български паспорт ще се върнат там от кадето са дошли аре ходе си в пуйката без вас пуйки българия ще е по-добро място МАРШ

 78. 78 Профил на Тъпа модераторска путка от Дневник
  Тъпа модераторска путка от Дневник
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Напълно възможно е българи да емигрират в Турция и то най-вече професионали и висшисти. Това ще е разликата ни с обратната тенденция-в ЕС идват само гладните и прости турци.Образованите и с перспектива турци в ЕС не идват. Поне не и като емигранти.

 79. 79 Профил на melinda
  melinda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  На Бай ти Ганьо е достатъчно едното препитание и му е приятно да "тъпче" гушата на някой...
  А ако някой си мисли, че може да промени или да превъзпита Бай Ганьо е на нивото му, даже под неговото!

 80. 80 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#4] от "globus":
  Там са кюрди предимно,така че няма да ги приемат с отворени обятия.Още повече ако си отидат в Турция,ще ги пратят войници точно там.Ще се сблъскат челно с друга действителност.

 81. 81 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Имам приятели в Турция.В европейската част и по крайбрежието младите хора са европейци по манталитет и образование.В голяма Анадола обаче разликите са огромни.И при нас по Родопите (и в затънтените селца,където са останали) има разлики,но посоката на движение е ясна.В Турция възможностите са неопределени.

 82. 82 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 719 Весело

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Хахахахха 10+
  Само дето трябва да нареже карабината, за да може да отсъжда по Корана

  За едни благата, за други ла*ната
 83. 83 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#56] от "dqdomart":

  габровския хумор напоследък почерня...

  За едни благата, за други ла*ната
 84. 84 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Според мене българите от сега да започнат да учат децата си турски защото не сп далече времената когато ще им притрябва. Целта на Турция е до 2023 (100 годишнита от основаването на републиката) година да стане 10 голяма икономика в света. Друга една цел е през 2023 годишния износ да достигне до 500 милиярда долара. При тези условия нищо чудно Турция да се възползва от трудовия пазар на една съседна страна в която ситуацията в икономиката поне за сега не позволява на младото население да реализира възможностите си. Разбира се при такова развитие на събитията знаещите турски ще са с предимство пред работодателя. Турция се готви да реализира много големи проекти като "Канал Истанбул" който ще е на 200 километра от българската граница. И къкво няма ли да дойде да работи един български кранист, тракторист, багерист, шофьор ......... който в Бг получава 300-400 лв. а дори при сегашния стандарт в Турция би получавал най малко 1500 лв. Много от тези които са писали горните коментари ми приличат на оня гладен евреин който си чевъркал с клечка за зъби между зъбите и се правил на сит. Така че учете турски.

 85. 85 Профил на kaka_poca
  kaka_poca
  Рейтинг: 521 Любопитно

  ТУРЦИЯ е 5-та най-мощна икономика в Европа и 15-та такава в Света. И продължава да се развива с възходящи темпове въпреки световни кризи и регионалните катаклизми. Това естествено плаши старите Големи държави - господари на Европа, а до преди век, и на света. И затова те всячески се мъчат да поставят юзди и препънки на тази млада, мощна и динамична икономическа сила. А също и политическа - защото влиянието й в региона на Близкия Изток и прилежащите му е изключително голямо.
  За съжаление на Големите европейски държави времето работи против тях и в полза на Турция. И ще трябва да се адаптират.
  Същото се отнася и за нашата малка и жалка държавица - България.

 86. 86 Профил на maxine
  maxine
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "globus":

  Малко се съмнявам, тъй като целта е планината да отиде при Мехмед, ако разбирате какво искам да кажа.

  "Where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise" Thomas Gray
 87. 87 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Всъщност тази част от Мала Азия е имала разнородно население, от което арменците са били доста голям процент. След избиването на много от тях са се заселили к#рди. Колко ще му е да се "поразреди" етническият състав на населението там чрез преселване на етнически турци от България?!? Колкото до (не)пустинния характер на областта, ОК - дори да не е точно пустиня, условията в отделни нейни части далеч не са розови. До коментар [#5] от "Югозомби":

  Mt
 88. 88 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Това някакъв майтап ли е? Щото не вярвам сериозен човек да е писал подобно нещо. Българи щели да емигрират в Турция, да бе, да! Е, ако имат предвид българските турци, те и сега могат да се запътят на там и никой няма да ги спре, ама нещо не са се засилили...
  Поредната британска идиотщина!

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 89. 89 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#81] от "sonyad":

  Подкрепям позцията ти.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 90. 90 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  закъснели анализи са това, вече е ясно че Турция никога няма да влезе в ЕС

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 91. 91 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#76] от "ibryam_ali": Не си изпускай нервите, защото за изчукването на най-близките ти роднини аз просто нямам равен Кой е виновен, че световни величия като Марк Твен са казали:..Ако някога някой се поинетересува от Турция, да му трябва кирка и лопата? Аз да ти кажа се родих малко след 1868 година Тогава Самюел Клеменс е посетил Турция Трябва да ти стане ясно, колкото и да ти е мъчно и да ти се плаче: Никога турци и тем подобни няма да се превърнат в "бели хора"..това е положението! Всеки си го мисли от детската градина, но малцина се осмелкяват да го кажат на глас! Не забравяй какво е казал и Левски: Няма нищо по унизително робът да седи по-горе от поробителя си! Нищо не съм измислил, топлата вода и колелото са си наред, хахаха..

 92. 92 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#85] от "kaka_poca": Не ми говори за шалвари и забрадени деца, моля ти се..Погледни нещата в истинския им порядък! Няма по-голямо безумие от промиването на мозъци с религиозни средства! това се върши повсеместно сега, в тази минута..и следващата в Родопите! Българинът по рождение е цивилизован, нека да го разбере всеки, който си е наумил да ни принизява! Няма такава сила, ние просто сме културна и много интелигентна нация! Никой не може да се мери с нас! Не искам да звуча като националист, но това е самата истина! Хайде, погледнете българската жена - има ли по света някоя друга, която се облича по този начин, да изглежда толкова красива и привлекателна по улицата? Аз давам гаранция - просто няма...Това е така, защото в гена на българина е заложена идеята на красотата, на културата, на демокрацията!

 93. 93 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#85] от "kaka_poca": Опс..не бях прочел последното..за малката и "жалка" държавица България - виж, България винаги ще е малка по територия/заради великите сили/ , но никога, запомни от мен, никога няма да бъде "жалка"!Ето един простичък пример: В Солун трябваше да попитам за курорта "Перея"/не Атинската Пирея/. Никой не знае английски, не знае даже никакъв друг език, освен техния си? В Истанбул: Питам къде се намира пазарът с качествени стоки/ Таксим или нещо там подобно/ - аркадашът ме гледа, все едно съм пришелец от Марс. Изостанали племена, никаква оправия с тях, така е в Македония, Сърбия и Румъния - нищо не знаят, никакво развитие за последните 20 години! Не е така обаче у нас! Всеки втори българин знае английски или немски или руски - факт! Вземете се в ръце и се гордейте, че сте българи! Да не споменавам САЩ, където пък са толкова "захлюпени", че е излишно даже да давам примери, които биха влезли в някой сборник за куриозни и невроятни случки

 94. 94 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#84] от "elturco": Запомни едно - Всеки бял мрази негрите/не съм го казал аз/. Всеки негър знае, че няма да побелее/пак не е от мен/. Всеки турчин знае, че българинът не го смята за човек - така е било цели 500 години! Не знам защо е така, но е факт..

 95. 95 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#87] от "Martina": самият факт - избиваш повсеместно деца, жени, невини старци..колко голям изрод трябва да си? Хайде, чакам да чуя какво мислите, ама истинските Ви мисли? не се прикривайте, а кажете това, което кара кръвта Ви да се бунтува срещу диващината и примитивизма на турчина?

 96. 96 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  mik2, поздравления, много ме накефи с последните си коментари!

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 97. 97 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "Всеки има собствена килия за инквизиции – в главата си."/Ерих Мария Ремарк/

  "Гласът на истината дразни слуха." /Лао Дзъ/

  "В каква жалка епоха живеем, щом е по-лесно да разцепим атома, отколкото да разбием предразсъдък."/Алберт Айнщайн/

  "Никога не мисля за бъдещето – то така или иначе идва скоро." /Алберт Айнщайн/


 98. 98 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#96] от "Искандер":10х, за мен беше чест да го чуя от теб, наистина !

 99. 99 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#84] от "elturco": Да..вероятно..може би...Някога, някога,
  толкова някога,
  колкото девет лета
  на някаква уличка
  с няколко думички - ит ис импосибъл, май френд

 100. 100 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vedrin Jeliazkov":
  Истанбул и в момента е най-космополитния и международен град в тази част на Европа, притегателен център за бизнес, култура, образование. На фона на него даже много от западноевропейските градове са малки и незначителни.. Друг е въпроса доколко е 'европейски' и къде минава границата Европа-Азия, дали на негова територия, дали отвъд Босфора, дали по Дунава...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK