"Лукойл" призна, че налага монополно високи цени за горивата в Русия

"Лукойл" призна, че налага монополно високи цени за горивата в Русия

© Associated PressКомпанията "Лукойл" е признала, че е налагала монополно високи цени на горивата и е заявила намерение да отстрани нарушенията, заяви зам.-шефът на Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия.


"Днес пристигна писмено обръщение до ФАС по този въпрос и в него има заявен стремеж на компанията да отстрани нарушенията и последствията от тях, както и че се признава, да го кажем така, фактът на установяване на монополно високи цени", каза Анатолий Голомолзин в ефира на теливизионния канал "Россия 24".


Агенция РИА "Новости" допълва, че Голомолзин не е казал за кой период се отнася признанието.
"От "Роснефт" засега не сме получили такова писмо и значи ще разглеждаме техния случай по общия ред", добавя зам.-ръководителят на ФАС.


В края на миналата седмица "Газпром нефт" първа от трите големи петролни компании на Русия се призна за виновна в завишаване цените на дизеловото гориво и керосина. "Срещу това признание тя получи прошка за вдигането цените на бензина", допълва агенцията.


Така ФАС закри разследването срещу петролното поделение на "Газпром" за умишлено създаване на дефицит и надуване на цените през последното тримесечие на 2010 г., уточни в понеделник в."Ведомости". 


Размерът на глобата за нарушенията с дизела и керосина за самолети още не е определен. При първо нарушение тя обикновено е минимална, но компанията е наказвана вече два пъти, за което е платила над 100 милиона долара.


По закон санкцията може да е в размер между 1 и 15% от печалбата от тези два сегмента за цялата 2010 г. 


Като се има предвид, че през миналата година "Газпром нефт" е реализирала от тези продукти 4.15 млрд. долара, то глобата би трябвало да е между 41.5 и 622.5 милиона долара.


"Ведомости" посочва, че ФАС е демонстрирала напоследък, че с нея шега не бива и че агенцията отстоява в съда докрай претенциите си. Голомолзин припомня, че "Газпром нефт" първа от трите разследвани компании е признала вината си, още през февруари е започнала да сваля цените в Русия и увеличи доставките (за някои видове горива с 20-40% спрямо първото полугодие на 2010 г.), с което помогна да се преодолее априлската криза за горива. Всичко това облекчи контрола над спазването на правилата за конкуренция, добавя Голомолзин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK