Блокадите в Косово продължават, въпреки постигнатото споразумение

Блокадите в Косово продължават, въпреки постигнатото споразумение

© Str, ReutersСърбите от Северно Косово продължават и тази сутрин блокадата на основните пътища в района въпреки споразумението, постигнато вчера между силите на НАТО в Косово КФОР и представители на Белград и Прищина, предадоха световните агенции.


Споразумението предвижда Белград и Прищина да се откажат от част от исканията си във връзка с движението на стоки през границата, прекратяване на блокадите по пътищата и продължаване на контрола на КФОР по граничните пунктове Бърняк и Ярине до септември.


Според главния сръбски преговарящ Борислав Стефанович, цитиран от РИА Новости, Сърбия е приела ембаргото за внос на нейни стоки в Косово, а Прищина се отказва да контролира двата гранични пункта. Той е съобщил, че е договорено и на администартивната граница да няма косовски митничари, подразделения на косовската полиция и символи на Косово. Споразумението е временно и ще действа до 15 септември.  
На заседанието на правителство в петък обаче косовският премиер Хачим Тачи е посочил други акценти от споразумението – двата пункта остават затворени и ще се считат за военни зони. По думите му Косово е успяло да установи пълен контрол по границите си.


Споразумението беше постигнато на 11 ден, след изострянето на ситуацията в района заради отказ на Сърбия да отмени забраната за внос от Косово, с което провокира реципрочни мерки от страна на косовското правителство. Стигна се до завземане на контролни пунктове от косовски командоси, а сърби издигнаха пътни блокади.


Сърбите в Северно Косово отказват да се съобразят със споразумението, тъй като по него не се били произнесли техните лидери. Днес се очаква да се проведе общо събрание на парламента на сръбските общини в Северно Косово, на което ще бъдат обсъдени постигнатите договорки. Парламентът е част от така наречените паралелни структури на властта в Северно Косово, които не признават косовската независимост.


Борислав Стефанович вчера предупреди косовските сърби, че трябва да приемат споразумението "въпреки че не е идеално" и ако откажат, няма да има повече преговори.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Абе, и ЕС и НАТО си сложиха такъв таралеж в гащите, със създаването на Косово, а проблемите там тепърва започват...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Гневно

  тези няма да се оправят. перманентен генератор на нестабилност до западната граница на българия

  Времето е наркотик, много от него убива.
 3. 3 Профил на lima
  lima
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Нещата не се получават само с някакви си споразумения, подписани документи и резолюции. Има сблъсък на хора, идеи, религии и истини. This is real!

 4. 4 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Проблемът "Косово" е резултат на двоен стандарт, много лицемерие, пълно непознаване на двата етноса и същността на техния конфликт, погазване на основни принципи, както и опитът всичко да се реши с военна намеса отвън....
  И всичко това е приносът на Запада към "решаването" му.
  А резултатът е, че Косово тежи на врата на Европа като воденичен камък във всяко отношение- политическо, морално, социално, финансово и т.н.

 5. 5 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Що не вземат да се ступат пак..

 6. 6 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хората напреднаха, развиха се, повишиха си стандарта, обединиха се, простиха си, живеят добре, а тия се бият и самоунищожават. Много смотани гадни народи са сърбите и албанците бе.

 7. 7 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Форумните спамъри отново подхванаха антиалбанските мантри... В момента най-интересното за мен е не продължаването на поредната сръбска "балван револуция", а какво какво по-трайно уреждане на ситуацията ще се постигне през идващата есен. Не очаквам да е свързано с драстично усилване на сръбския контрол върху Северно Косово.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 8. 8 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално
 9. 9 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#4] от "marsena":[quote#4:"marsena"]роблемът "Косово" е резултат на двоен стандарт...Косово тежи на врата на Европа като воденичен камък във всяко отношение- политическо, морално, социално, финансово и т.н. [/quote]

  Това е истината.

  Един от най-интелигентните постинги тук, просто го прочетете.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Сърбите са доказано добри играчи и сега усещат постопенната промяна на общественото мнение в Европа !
  Албанците и те усещат промяната и бързат,но който бърза лесно се спъва !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 12 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "EREBUS":

  "добрите" играчи, които успяха да съсипят преуспяваща федерация, вече 20 години генерират войни и конфликти със съседите си и се превърнаха в черната овца на Европа...

 12. 13 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#10:"EREBUS"]Сърбите са доказано добри играчи и сега усещат постопенната промяна на общественото мнение в Европа !
  Албанците и те усещат промяната и бързат,но който бърза лесно се спъва ! [/quote]
  Добре казоно+++.
  Наистина сърбите натрупаха много положителни точки с предаването на Младич ,докато Косово с неговата политика на конфронтация и непризнаване на северната сръбска част трупат само негативи.
  А ако се докаже и разследването на Еврокомисията за търговията с органи от лидерите на Косово, тогава си мисля че на Европа и ЕС ще им стане ясно каква държава се опитват да създадът на Балканите.

 13. 14 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "EREBUS":

  само не мога да разбера, какво точно спечелиха сърбите с големите си игри, освен да драпат за това, което са имали преди 30-40 години?

 14. 15 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#13] от "nicoleta":

  Точно косоварите печелят от раздухването на конфликта, защото напомнят на Европа и света, че положението им не може да остава нерешено до безкрайност.
  Сърбите губят, защото нов конфликт ще обезсмисли всичките им усилия да променят представата за Сърбия, като вечен генератор на проблеми ...

 15. 16 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "dourmana":

  Забравяш,че Косово натрупа доста негативи в последните години,а и сега не 1999г.Европа не е така благосклонна както преди.да сърбите загубиха доста от недалдовидни политици,но Европа предпочита тях в ЕС пред Албания и КОСОВО.

 16. 17 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#12] от "dourmana":

  От толкова много игри на война "добрите играчи" стигнаха до положение да имат държава с около 33,000 квадратни километра по-малка от България. Стартовата им позиция към 1990 г. беше статус на водеща република във федерация с територия 255,000 квадратни километра.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 17. 18 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#16] от "nicoleta":

  Явно с теб пътуваме в различни Европи, защото моите наблюдения са обратни на твоите.
  Сърбите вечно се оплакват и се правят на жертви, с което са досадили на всички, а косоварите гледат напред и се интегрират доста успешно ...
  Явно българите ще изчезнем преди клишетата, които са ни набили и продължават да ни набиват в главите ((

 18. 19 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#16] от "nicoleta":

  Като се има предвид това, че т. нар. Запад подкрепя опитите на Косово да упражнява контрол по границите между Северно Косово и Сърбия, то думите ти за някакъв сериозен обрат на политиката му в региона не звучат особено убедително.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 19. 20 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#17] от "Югозомби":

  но да не забравяме, че разцвета си тази федерация достигна под ръководството на не-сърбин ))

 20. 21 Профил на kill_bill
  kill_bill
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много ме влече мисълта да понамаля числото на шиптърите.

  Жертвите не ги броя.......
 21. 22 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#4] от "marsena": Точно! Само дето не взеха предвид, че си имат работа със сърби, а не примерно - българи! Сигурен съм, че ние понякакъв начин щяхме да приемем решението за Косово, но сърбите..Ех, тези сърби - спомняте ли си как пазеха мостовете с телата си? Рано или късно ще изгонят албанците от там. Ще изчакат някоя по-силна криза на Запада, когато няма да му е до някакви си балкански субекти и ще нападнат, при тях няма 6-5!

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 25 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Изроди са косоварите. Клали хора и продавали органите им на западняците. Сърбите щяха да решат проблема, ако не се беше намесило НАТО.
  Нека сега запада да плаща вечно за воиските си там, а косоварите да заливат Европа с наркотици и проститутки. Косовските кратуни разбират само от дебела тояга. Като ги удариш, да кънти.

 24. 26 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#13:"nicoleta"]Европа и ЕС ще им стане ясно каква държава се опитват да създадът на Балканите.[/quote]

  Не Европа а Америка -просвети се малко.
  Кой за какво я бръсне Европа или ЕС?

 25. 27 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#23:"Дива селянка"]Косоварите ми мязат [/quote]

  Не знам на какво ти мязат ,но стъпка по стъпка постигат своето.
  Имат си ве4е 2 държави.

 26. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 29 Профил на sheepdog
  sheepdog
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Колко по-добър ще е живота на косовците е друг въпрос,важното е,че НАТО си направи най-голямата база.

 28. 30 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#27] от "pe6ternyak":

  Три. Македония,Косово и Албания.

 29. 31 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  http://content.marica.bg:81/news/2010/04/0000006104_w480.jpg

  http://content.marica.bg/news/2010/04/0000006105_w480.jpg

  Границите на Велика Албания-1 снимка

  Празнуват само с косоварски и американски знамена. ЕС не го бръснат за кисела слива.

 30. 32 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дива селянка":

  По4ти

 31. 33 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#32] от "pe6ternyak":

  Даже 5- включват части от Гърция и Сърбия.

 32. 34 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално
 33. 35 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Албанският въпрос на Балканите би трябвало да бъде решен до края на 2013 г. чрез формиране на държава, която ще обхване всички територии, в които живеят албанци. Това се казва в платформа, изготвена от Кочо Данай, съветник в бившето правителство на Албания.В документа от 200 страници се казва още, че на представителите на албанците в съседните страни трябва да се даде право на референдум да гласуват дали искат да бъдат част от новата държава.
  Кочо Данай е православен християнин от южната част на Албания и две години е работил в правителството като политически съветник на вече бившите премиери Фатос Нано и Пандели Майко, бил е съветник и на външния министър Илир Мета.
  ========================
  Много мЕришееее. Ще има тупаник на Балканите отново.

 34. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 40 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#39:"Дива селянка"]Карай да е весело. Кавото -таковато. СефтеСвикнахме да сме територия на Балканите и който мине да му го... угодиме кефа.[/quote]

  За съжаление си права.

 39. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 44 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Кой български политик се разцелува публично с Хашим Тачи още преди признаването на Косово? От какъв зор България една от първите призна след Македония и Косово? Комай тъй наредиха отвъд океана! Сега наркотрафикът си има и държава и в Европа! Кого, мислите, охранява Бондстийл?

 43. 45 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#20] от "dourmana": Вярно, Тито е хърватин, но паметници му правят сърбите!

 44. 46 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#27:"pe6ternyak"]Имат си ве4е 2 държави. [/quote]
  да и те са 3-ти свят

 45. 47 Профил на panta60
  panta60
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "VеnRus 2008":

  Където са се намесили американците все лайно след тях.Нека да си припомним .Афганистан цели области под контрола на талибаните , да не говорим за наркотиците .Днес пак ги разплакаха.Ирак търсиха химическо оръжие .Истината Садам имаше мерак да продава петрола във евро , а знаем че долара без сратегическите стоки е само хартиика и много други места . Анай лошото е че за всичко това плащаме всички ние със безработица инфлация.

 46. 48 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Като го налегне още малко кризата, НАТО ще се оттегли и сърбите бързо ще натикат косоварите в Албания.

 47. 49 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дива селянка": На българина никой не може, а и да се опита ще си "ГО" получи "овалян" в пясък, както си му е редът - да стърже! Нашия са го яли от Албания до близкия изток Може да се говори за всичко друго, но българите не закачайте, защото сме много търпеливи, много толерантни, но всичко е "до време'! Всички около нас се страхуват от българите, защото са ни "яли попарата", така, че умната

 48. 50 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#49] от "mik2":
  200 години България е част на Византийската Империя!...Има ли сега Византия?!?
  500 години България е част на Османската Империя!...Има ли сега Османска империя?!?
  България и най-верен съюзник на Третия Райх!...Де го сега Райха?!?
  45 години България е най-верния съюзник на Съветската Империя!?!...Има ли я сега тази империя?!?
  Мисля си:Не направи ли грешка новата формация с амбиции за империя,ЕС,като включи в себе си България!?!


  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 49. 51 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#27] от "pe6ternyak":
  Не знам на какво ти мязат ,но стъпка по стъпка постигат своето.

  Албанците не знаят какво ги очаква.
  След създаване на измислената държава Косово наред са следващите стъпки
  1. Да се обособи "косоварски" език който е различен от албанския.
  2. Албанския език е диалект на косоваския.
  3. Косово е люлка на албанската цивилизация.
  4. Скендер бек и Александър де Грит са косовари но не са се били осъзнали тогава.
  5. Крали Марко е косовски герой бил се на всички страни по време на турската инвазия.
  6. Косово е древна територия от Босфора до Адриатика и от Дунав до Бяло море.
  7. Траки , славяни и българи са само пришълци стесняващи изконните косоваски територии.
  8. Албанците са самозабравили се косовари.
  9. и т.н.

  Този филм е игран не веднъж на балканите и затова рязане до здраво. Албанците в албания, сърбите в Сърбия а македонците на майка им в....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK