ООН разследва кражба на храна за помощи в Сомалия

Деца на вътрешни бежанци в Сомалия тичат към пункт за раздаване на храна в южната част на Могадишу

© Ройтерс

Деца на вътрешни бежанци в Сомалия тичат към пункт за раздаване на храна в южната част на МогадишуХиляди чували с храна, предназначени за жертвите на глада в Сомалия, се крадат и биват продавани на пазари в бежански лагери, в които децата нямат какво да ядат, съобщава "Асошиейтед прес", цитирана от "Гардиън".


Световната програма по прехраната (СПП) призна, че от два месеца разследва кражба на храни. Представители на организацията подчертават, че мащабът и интензивността на кризата с изхранването в Сомалия не позволяват спиране на помощите, тъй като това ще причини "много ненужни смъртни случаи".


Помощите не са в безопасност дори след като бъдат раздадени на семействата в импровизираните лагери, които изникват около столицата. Семействата в ръководения от правителството лагер Бадбадо твърдят, че често са принуждавани да връщат храната, след като журналистите ги снимат с нея. Али Саид Нур разказва, че два пъти получавал по два чувала с царевица, но всеки път бил принуждаван да дава единия на ръководителя на лагера.

Според ООН над 3,2 милиона сомалийци – близо половината население – се нуждаят от хранителни помощи заради комбинацията от суша, война и липса на силно централно управление. Над 450 000 сомалийци живеят в районите, в които беше обявен глад и които се намират под контрола на свързаните с "Ал Кайда" екстремисти "Аш Шабаб". Доставянето на помощи там е изключително трудно. По данни на САЩ 29 000 сомалийчета под 5-годишна възраст вече са починали от глад.

Властите очакваха част от храната, която се излива в Сомалия, да изчезне, но мащабът на кражбите, които се случват, поставя под въпрос способността на хуманитарните групи да достигнат до умиращите от глад. Той предизвиква безпокойство и по отношение на готовността на сомалийското правителство да се бори с корупцията, както и опасения дали отклоняваната храна не подхранва 20-годишната гражданска война.


"Асошиейтед прес" е открила осем обекта, в които на едро и дребно се продава храна от помощите като царевица, жито и фъстъчена паста – специално подсилено фъстъчено масло, предназначено за умиращи от глад деца.


Според източник от Могадишу, добре запознат търговията с храна, голяма част от помощите, може би близо половината, се краде от безскрупулни бизнесмени. Доскоро този дял бил по-нисък, но през последните седмици в столицата започна да пристига огромен поток от помощи, върху които се упражнява твърде слаб контрол и те са се превърнали в истинска бонанза за престъпниците.


Сомалийски вътрешен бежанец излиза от палатката си в импровизиран лагер в Могадишу

© Ройтерс

Сомалийски вътрешен бежанец излиза от палатката си в импровизиран лагер в Могадишу

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  да бяха контролирали сега ще фанат на мунчо ........

 2. 2 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  То там влиянието на правителството е колкото мойто влияние. Трябвало е да раздадат манджата на истинските лидери, иначе е ясно кво ще стане. Или пък да си я разпределят директно.

 3. 3 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Разстроено

  До болка позната история почти навсякъде по света където ООН/ЮНЕСКО дарява храни. Местните мутри крадят даренията и ги ползват за тяхни си цели, не им пука от гладните им съграждани.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 4. 4 Профил на grajdanin2
  grajdanin2
  Рейтинг: 8 Неутрално

  , голяма част от помощите, може би близо половината, се краде от безскрупулни бизнесмени.

  И в България така им викаме на мутрите - безскрупулни бизнисменьи

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Разстроено

  "Хиляди чували с храна, предназначени за жертвите на глада в Сомалия, се крадат и биват продавани на пазари в бежански лагери, в които децата нямат какво да ядат, съобщава "Асошиейтед прес", цитирана от "Гардиън".

  Това е възмутително, а в същото това време стотици хора всеки ден умират от глад.... !

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Къде изчезват помощите за Африка

  Автор: Шабтай Голд

  Населението на Черния континент се е увеличило 3 пъти за 40 години въпреки глада, сушата, войните и болестите

  Въпреки безчетните милиони, които бяха похарчени за хуманитарни помощи през изминалите десет години, непрекъснато нарастващото население на Африканския рог отново изпитва масов недостиг на храна.
  Населението на Етиопия, например, въпреки годините на суша, глад, болести и война, нарасна от 31 милиона през 1973 г. до над 80 милиона души днес, според Световната банка. "Бедността провокира нарастване на населението", каза Адам Роджърс от Програмата на ООН за развитие.
  Сушата е пряка причина за последната криза, тъй като разрушава стопанствата и повишава главоломно цените на храните. Но хуманитарни работници коментират, че засушаванията на Запад не причиняват тежки хуманитарни катастрофи.
  Въпреки това в Сомалия и Етиопия сушата винаги обрича на смърт, отчасти защото не се прави достатъчно за увеличаване на хранителните доставки и икономическите перспективи. "Много хуманитарни организации са там от 40 години и вършат
  едно и също в продължение на 40 години. Те не могат да твърдят, че са полезни", казва Линда Полман, автор на книгата "Военни игри, историята на помощите и войната в съвремието".
  Полман, която е журналист от Холандия, казва, че помощите стигат само колкото хората да не умрат от глад. Служители на ООН са съгласни, че продължаващата жестока криза, довела 12 милиона хора на ръба на гладна смърт, не може да се дължи само на климатичните промени.
  "Трябва да работим повече са свързване на хуманитарните помощи с възстановяването и развитието. Не само ние в ООН, но всички свързани с хуманитарната помощ", призна Хафид Шекир от Фонда на ООН за населението.
  Шекир твърди, че спешната помощ често пъти не е подкрепяна от дългосрочни проекти за решаване на съществените проблеми. В районите, които са най-силно засегнати от настоящия недостиг на храна, много момичета се женят твърде млади и не прилагат семейно планиране, отбеляза той.
  Раждат се голям брой деца, които не получават качествено образование и работа. Слабото развитие означава, че стопанствата не произвеждат достатъчно храна. В целия Африкански рог ограниченото мислене има тежки последици, които на свой ред изискват още спешна помощ в един омагьосан кръг. "Но не можете да се каже - да умрат още деца, преди да започнем да се развиваме", каза Роджърс от Програмата на ООН за развитие, който е против спирането на животоспасяващите помощи. Неуспешните правителства обаче означават страдание за гражданите.
  "Най-лошо е в Сомалия", каза Лука Алинови, директор на мисията на Организацията на ООН за прехраната и земеделието (ФАО) в страната, в която от 20 години бушува гражданска война.
  Липсата на централно правителство в Сомалия означава незначителни инвестиции в селското стопанство. И на други места в региона недостигът на храна също можеше да бъде избегнат. "Местата, които са в най-тежко положение в тези страни, са райони с най-малко инвестиции в селското стопанство", каза Алинови. Етиопия е относително по-добре, защото инвестира в храни и водоснабдяване, учейки се от злочестото си минало, а жените в селата прилагат в по-голяма степен семейно планиране.
  "В Кения кризата е причинена основно от човека", каза Алън Макдоналд от хуманитарната агенция Оксфам. "Най-силно засегнатите райони са онези, които са били хронично пренебрегвани".
  С нарастването на населението страните трябва или да произвеждат, или да внасят повече храни, но Алинови от ФАО предупреждава да не се разчита единствено на чужди помощи или покупки.
  Глобалните пазари на храни са нестабилни и цените често се повишават. Средствата за помощи често са преразглеждат в западни столици, които се борят с икономически трудности. Помощите от чужбина също вредят на вътрешните пазари.
  От омагьосания кръг може да се излезе, ако развиващите се страни и донорите започнат да инвестират в укрепване на държавните институции, а не в изпращането на спешни помощи. Тогава здравеопазването, селското стопанство и образованието ще започнат едновременно да се подобряват, сочат хуманитарни експерти. Шекир от Фонда на ООН за населението дава пример с грижата за младите майки, за да покаже как това ще се случи. "Ако подобрим достъпа до майчино здравеопазване и репродуктивно здраве, ще подобрим достъпа до семейно планиране", каза той. Това е по-вероятно да стане, ако момичетата имат качествено образование, бъдат информирани за избора пред тях и отложат женитбата за по-късна възраст. "Има обаче много спънки", каза той, тъй като въпросът е спорен.
  Полман твърди, че някои религиозни групи - независимо дали донори от Запада или получатели - са против сериозно прилагане на програми за семейно планиране. Опасенията на африканските страни от чужда намеса в най-интимните им дела като раждаемостта също създават политическо напрежение. Шекир твърди, че има напредък и отбелязва, че в Мароко, въпреки че е мюсюлманска страна, правителството е на път да въведе цялостни програми за майчино здравеопазване. Той се надява това да се превърне в пример, а не да остане изключение.

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK