България

Източник: ЦИК към 08:45ч.

Избирателна активност
Гласували
Негласували

Източник: ЕП

Кой печели в ЕС

Източник: ЕП

Шефът на "Старбъкс": Бойкотирайте политическите дарения!

Хауърд Шулц

© Reuters

Хауърд ШулцПрезидентът и главен изпълнителен директор на "Старбъкс" (Starbucks) Хауърд Шулц винаги е бил от шефовете, които ясно изразяват мненията и емоциите си. Затова нямаше момент на изненада за служителите в Starbucks, когато миналия понеделник той изпрати дълъг пламенен мейл до всички тях, озаглавен "Да водиш през несигурни времена", пише в. "Ню Йорк таймс".


В него той пише за неудовлетвореността си от "липсата на сътрудничество и безотговорността между избраните чиновници, които са сложили партийните си цели преди тези на хората", създавайки огромна криза на доверие в процеса.


Шулц казва, че Starbucks носи отговорността "да действа по начини, които да облекчат всеобщата тревожност във и извън компанията". Компанията трябва да продължи създаването на работни места. Тя трябва да поддържа щедрия си пакет за придобивки на служителите. И е изключително важно за служителите "да спечелят доверието на нашите клиенти, като уважават житейските им ситуации – каквито и да са те".
Изненадата не беше писмото, а това, което се случи после. Макар че Шулц е правил доста дарения за политически кампании - "на кандидати и от двете партии", той не е политически активист. Въпреки това отговорът на писмото му – не само от компанията, но и от група от 50 бизнес лидери, с които той го сподели – беше толкова поразителен, че го накара да действа.


Дори и преди да изпрати писмото, в мислите му беше започнала да се оформя идея за това как да накара нефункционалните политици в страната да спрат да слагат интереса на партиите си над тези на страната и да се държат като лидерите, които би трябвало да бъдат. В петък Шулц беше готов не само да сподели идеята си, но и да поведе цяло движение, ако се наложи.


Всъщност Шулц смята, че страната трябва да стачкува срещу политиците си.

"Основният проблем е, че призмата, през която Конгресът подхожда към проблемите, е преизбирането. А сърцето на кампаниите за преизбиране са политическите дарения." Шулц иска сънародниците му – големи и малки дарители, корпорации и съюзи – да спрат да правят политически дарения в кампаниите за президент и Конгрес. Толкова е просто. Икономистите обичат да говорят за това как стимулите променят поведението. Шулц предлага американците да дадат на Вашингтон стимул да започнат да се държат отговорно. Това е прекрасна идея.


За Шулц кризата с тавана на дълга – толкова унищожителна за страната, а формирана заради политически ползи – беше последната капка.


"Дълговата криза е символ на по-голям проблем и той е, че нашите водачи не ни водят."


Според него истинската криза е криза на лидерство в Белия дом и в Конгреса, която подкопава доверието. "Лидерите на Америка трябва да се поставят на мястото на работещите американци. Вместо това те мислят само за политическите си интереси."


Шулц е започнал и малко проучване. Според него през 2000 г. всички дарения за кампании за всички политици са били на стойност 3 млрд. долара. Четири години по-късно сумата е била 4 млрд. През следващата година на избори – 2008, "числото се вдигна с още милиард до 5 млрд. долара. Бях удивен." Той започва да свързва числата във въпрос, който си задава: "Какво е необходимо, за да накараме Вашингтон да ни чуе?" Сега отговорът изглежда очевиден: пари. "Тъжно е, когато единственото, в което ще се вслушат политиците, са парите", отбелязва той. Но ако е необходимо да се заложи на парите, така да бъде.


Бойкотът на даренията, както Шулц си го представя, трябва да е и за двете партии; по друг начин няма да сработи. Шулц не иска от Вашингтон да излезе с решения, които са в унисон с политическите му вярвания (той е демократ), а такива, които са одобрени и от двете партии и които ще помогнат на страната да се изправи отново на крака.


Шефът на "Старбъкс" смята, че Конгресът трябва да прекъсне августовската си почивка, вместо да чака до септември. След това президентът и Конгресът трябва да изготвят сделка за дълга, която да възстанови доверието. И най-важното, те трябва "маниакално" да се фокусират върху най-належащия проблем в страната – създаването на работа. След като се справят с тези искания, бойкотът ще бъде вдигнат.


Хубавото в идеята на Шулц е, че не е поредният зов за компромиси и любезност, които не правят нищо в посока промяна на политическото поведение. Идеята е здравомислеща и практична, каквато бихме очаквали от добър бизнесмен, отбелязва "Ню Йорк таймс".


Дали идеята на Шулц е нереалистична? Да. Струва ли си да опита? Можете да се обзаложите, че да.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baphomet
  baphomet
  Рейтинг: 370 Неутрално
 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1310 Неутрално
 3. 3 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Идеята на Шулц е интересна. Въпросът е колко компании биха последвали Старбакс.

  Със сигурност доста компании не биха го направили.

  Tu Stultus Es
 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Хм, интересното е, че демократ повдига този въпрос. При това по такъв начин. Всъщност е прав. Повечето американски компании даряват както на републиканците, така и на демократите, като за "тяхната си партия" дават малко повечко.

  А в САЩ предизборните кампании са като Олимпиадите - всяка година струват повече и повече...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 842 Весело

  и 20 % намаление ще им се види на-нагорно ))))))

  и най-умният си е малко прост....
 6. 6 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Нашите тикви нямат голяма нужда от дарения; те се самонадаряват по хиляди начини. Обаче завидяха на МВР и спират даренията там, с надеждата да ги прилапат и тях.

 7. 7 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Винаги ми е било странно, как може да се предлагат решения без да е ясен проблема.
  А какъв резултат очаква? Или просто използва повода за реклама? Колко социално отговорен е СтарБакс?

  Кое е по-социално отговорно? Да продаваш кафето си с 1$ повече за "социални" придобивки на 2ма кафеджии или на ден 1000 клиента да спестят по 1$, но персонала да няма "социални" придобивки ?

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 8. 8 Профил на Дони
  Дони
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "Дълговата криза е символ на по-голям проблем и той е, че нашите водачи не ни водят."
  "Тъжно е, когато единственото, в което ще се вслушат политиците, са парите..."

  Тая статия да се изпрати на Премиера, на всички министри и най-вече на депутатите на Република България.

 9. 9 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Колко актуално,като че ли е имал предвид БГ.Защо няма у нас един истински мъж,който да постави такъв революционен въпрос.Първо да се спрат даренията за МВР,категорично от всякъде.,второ да се спре"даряването на осигуровки за държавни служители,трето да се намалят драстично дъържавните субсидйй за партийте.Сигурно има още много такива кардинални въпроси,които биха направили по пестеливи и отговорни политиците.Ако ли не,призивът да е никакво участи в избори.

 10. 10 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 912 Неутрално

  [quote#7:"martin007"]Кое е по-социално отговорно? Да продаваш кафето си с 1$ повече за "социални" придобивки на 2ма кафеджии или на ден 1000 клиента да спестят по 1$, но персонала да няма "социални" придобивки ? [/quote]

  При дискусия за работната заплата биха ти обяснили подробно, че най-важното е да се получи повече от работника, защото те тези изедници частниците... Реално въпросът ти важи за всяка стока- дали да е скъпа и да има за заплати големи и придобивки или да е евтина, но работникът да получава по-малко. За съжаление всичко е така в икономиката- не може да се плаща, ако не се получи от крайния клиент.

 11. 11 Профил на k
  k
  Рейтинг: 995 Неутрално

  В САЩ партии в смисъла, какъвто ние го разбираме няма!
  По скоро има постоянно променящи се мнозинства в зависимост от всеки проблем. Считам, че това е много по-добре от механичното гласуване по партии, на което ние сме свикнали.

  Кариерата на един политик в САЩ не е обвързана на 100% с партиен апарат. По-скоро зависи от личните му контакти с гласоподавателите. Затова всяка кампания е дълга, трудна и изисква много срещи, речи и непосредствен контакт с хората, за които гласове се бориш!

  В САЩ няма ясна прослойка занимаваща се само с политика. Много малко са политиците, които преди политическата си кариера не са имали солидни успехи в други области. Последния президент, на който не му се е налагало да работи е Кенеди.

  Всъщност в САЩ няма политици, като съсловие. Има хора които минават от бизнеса в политика и обратно.

  Така, че да напишеш е-mail с който да обвиниш "политиците" може и да е модерно, но всъщност е глупост!


 12. 12 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  "Дълговата криза е символ на по-голям проблем и той е, че нашите водачи не ни водят."

  Много точно и събрано в едно изречение.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Звучи ми лицемерно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Вчера Уорън Бъфет призова да се вдигнат данъците на богатите, днес шефът на Старбъкс иска да се спрат даренията към партиите.Явно и свръхбогатите са го ударили на демагогия.Струва ми се, че искат да се застраховат по някакъв начин от недоволството на масите.Не можеш непрекъснато да трупаш пари на гърба на хората и да се правиш на добрия самарянин.

 15. 15 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Иначе по темата...
  Браво на човека за идеята. Безценна е, макар че само показва колко са назад янките от нас. Да вземат пример как борим политическата корупция- пликове под масата за "разходи за сътрудници", пари от бюджета за всеки депутат на партия, за да не се налага да търсят дарения или членска маса, която да плаща членски внос висок, отлюспване на депутати с цел пазене на мнозинство и награждаване с част от бюджетната субсидия, която е преляла, за доброто дело, което са свършили... Тия хора няма да се научат какво е демокрация. Да вземем да им пратим нашите политици да ги обучат кое е демократично?
  Май все повече ще се усещат хората по света, че политиката е борба за поредния мандат. Особено в ЕС това прави цялата система една луда бюрокрация с елементи на див социалистически дух и "борба" за правата на търтеи, които се наричат по модерному социално слаби и администрация. Т.е. ок да се дава помощ на беден да яде, ама да ходи по почивки, да е здрав и прав и да не иска да работи, защото вкъщи има всичко безплатно от лудите, дето се потят... Популизмът идва точно не от идеята да прокарваш политическа идея, а да имаш още мандати и пари от тях, за което най-важното става печеленето на още някой и друг глас. Реформи, по-малко държавна намеса, минимум регулации? Ще ги чакаме някой ден, но по-скоро ще дойде някой нов акциз с цел пълнене на хазната и някое правило да се лицензират примерно тоалетните вкъщи, за да са по-безопасни. Може би спирането на кранчето наистина може да ги научи тези хора.

 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#14] от "truth":

  Не ти се иска да повяравш, че по света има и отоговорни хора! Отговорни не само пред себе си, но и пред обществото! То и в България имаше такива, и може би все още има! Но систематично биваха натиквани в миша дупка последните няколко десетилетия

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Хубава статия, ама не се отнася за нас. В България политиците се делят на корумпирани и такива, които още не са имали възможност да се корумпират.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  как да бойкориташ собственото си днк?

 19. 19 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 997 Весело

  [quote#7:"martin007"]Кое е по-социално отговорно? Да продаваш кафето си с 1$ повече за "социални" придобивки на 2ма кафеджии или на ден 1000 клиента да спестят по 1$, но персонала да няма "социални" придобивки ? [/quote]

  Ами предвид факта, че Старбакс не е социално заведение, а частна компания, не би трябвало да й пука особено, че ти искаш да спестиш 1 $

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 20. 20 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1310 Весело

  Ами тои просто повтаря тона които преобладава вече 6 години на Западня Бряг, достатъчноплащаме за реднеците на изток да си правеят политики, и досега се траеше,ама като ни удрят у кисията вече става изкрено и лично ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 21. 21 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1310 Весело

  До коментар [#11] от "k":

  ... това е само реториката, реалността че всичките идват от ведна прослика, тъи като ако не си "техен" нямаш шанс тъи като сумите за кампаниите са умопомръчителни ... това казано има единици които са така и се пеекспонират, но реално мнозинството са платени да защитават корпоративни интереси ... за голямо съжаление ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 22. 22 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#11:"k"]Последния президент, на който не му се е налагало да работи е Кенеди. [/quote]

  А на Джордж Уокър му се е налагало твърде много да "работи", та бая нещо е окепазил! Пази Боже!

 23. 23 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 370 Неутрално
 24. 24 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 682 Любопитно

  До коментар [#14] от "truth":

  Айде бе! Кога Черепа, Гергов, Ковачки и Златев ще започнат да "лицемерят", или поне да кажат на кого какви пликове и куфарчета са давали? Милиардерите на САЩ може да са всякакви, но социалните им настройки са на светлинни години от булгаристанските дембели, повервай!

 25. 25 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 578 Любопитно

  "Хубавото в идеята на Шулц е, че не е поредният зов за компромиси и любезност, които не правят нищо в посока промяна на политическото поведение. "
  ..........
  Защо ли не мога да повярвам в искреността на бизнесмен от еврейски произход носещ розова връзка?

 26. 26 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  В същия ред на мисли и аз намалявам "даренията" си към споменатата фирма. Години наред чаках да си намалите цените малко Господа и да наемете по просторни помещения, но уви.. Адиос.

 27. 27 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 382 Неутрално

  това е чудесна идея. на практика наистина политиците в САЩ са професионални такива. за да бъдат преизбрани им трябват пари, за да могат да си купуват телевизионно време, то пък става все по-скъпо и по-скъпо. като им "врътне кранчето" бизнеса ще ги подтикне към повече работа с избирателите си или към креативност - интернет например.
  въпросът е как ние да "врътнем кранчето" на нашите политици и да ги предизвикаме към работа и креативност? явно няма да е с пари... държава без да ни птита им ги разпределя и то по най-бруталния и неспазващ закона начин - в брой на ръка. представете си обаче какво би се случило, ако есента не отидем да гласуваме. изобщо. никой. а? дали това ще донесе някаква промяна на статуквото? сигурно не, но поне ще ги накара да се замислят.

  keep calm and carry on
 28. 28 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  абе с други думи озаконена корупционна практика на най-високо равнище

 29. 29 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  страхотна идея, която и българия може да се опита да приложи...

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 30. 30 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#7] от "martin007":


  Иди пий "Лаваца" или от автомат за кафе! Кой те кара да пиеш от старбъкс

 31. 31 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#11] от "k":

  Писмото на Шулц не е против политиците, а против конгресмените и президента.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 32. 32 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Смятам че идеята може и да проработи! За повечето конгресмени. Но за крайно десните, "чаеното парти", това няма да мине. Всички застрахователни компаний, черквите и маса глупаци са зад тях!! Пожелавам успех на идеята!

 33. 33 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Шулц сигурно е много добър бизнесмен ама явно това не е гаранция да разбираш от политика. Един път е направил грешка като е правил дарения а втори път като е сметнал че със спиране на даренеията могат да бъдат вкарани политиците в правия път. Това е същото като да си мислиш че ако не гласуваш ще им дадеш някакъв знак или пък ще ги нараниш. И двете хипотези са неверни и резултатът е само един, политиците си го преместват.

  В конкретния случай като спреш даренията на един некадърник само ще дадеш възможност да бъде избран друг некадърник. И грам пара да не се даде на никого, хората пак ще трябва да избират между същите кандидати. Е, поне няма да се трошат пари за глупави мероприятия.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 34. 34 Профил на k
  k
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#31] от "|":

  "Писмото на Шулц не е против политиците, а против конгресмените и президента."

  Е, ако те не са политици - кой тогава е!
  Политиците не са някаква отделна група, раса или нещо дадено веднъж за винаги. В края на караищата в нормалните страни ги избираме ние. Тук няма "ние добрите" и "те лошите"!

  Политиците не са благородници от преди 4-5 века за да имат привилегии по рождение. Ние сме ги поставили там!

  Преди две години беше много прогресивно да даряваш за президенстката кампания на Обама. А сега се оказва се, че не било така! Чакам Майкъл Мур да се изкаже по темата!

 35. 35 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Да дойде да каже същото на Цветанов , който упорито иска да има дарения през общините , през фондации , през оградата на полицейското управление дори .

 36. 36 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#34] от "k":

  Чакай сега, нали уж твърдеше, че в САЩ нямало политици? Препрочети си мнението преди да коментираш моето

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 37. 37 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ивайло Чатов":

  Тя отдавна го прилага чрез опита на всеки, който може, да не си плаща данъците. Всъщност това е истинският бойкот над правителствата. Въпросът е, че трябва да се прави организирано, единно и масово. Много по-масово.

 38. 38 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Момчета, този път се опитвате да мислите разумно. Може би това става , когато СИЛНИТЕ НА ДЕНЯТ, ВИ БРЪКНАТ В ДЖОБА . Моля , да коментирате и следното: 1.Вчера забелязах, че вече на работниците и служителите във фирмите, са започнали да дават заплатите, преобладаващо с банкноти от по 100 лева. Сетих се ,че подобно явление на пазара забелязах една година преди ХИПЕР- ИНФЛАЦИЯТА да "почука"на българската врата. Означава ли ,че Ни престои драмата на 1996 година? 2. Наскоро, Ми беше на гости един Предприемач , който прави бизнес от 15 години в САЩ , и Той ми каза , че от няколко десетилетия , в Американското Общество, се се наблюдава тренд на разцепването Му, по посока СЕВЕР--ЮГ, т.е. СВРЪХ БОГАТИЯ И ТЕХНОЛОГИЧЕН СЕВЕР и ОБЕДНЕЛИЯТ И ПОДИВЯЛ ЮГ. Във връзка с това , как бихте коментирали изказването на Американския Бизнесмен , който очевидно е силно ангажиран лично , като Патриот, за бъдещето на Държавата, в която живее и прави бизнес? / с почит: инж. Бъчваров, Казанлък /

 39. 39 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#38] от "инж.Бъчваров , Казанлък":

  Разделението на индустриализиран север и аграрен юг съществува в САЩ отпреди гражданската война докъм втората световна. След това много от индустриите, а през последното десетилетие все повече и селското стопанство, се изнасят извън САЩ. Т.е., производителите на изнесените производства пак са американски фирми, но работниците не са американци. Бизнесменът явно е открил машината на времето.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 40. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Ха-ха-ха! Един от най-гласовитите поддръжници на Барак Х.О. изведнъж се разочаровал от "политиците". Забележете, не от Хюсеина, ами всички политици са му виновни. Благодарение на здравната "реформа" на Обонго разходите на Старбъкс за здравни застраховки на персонала нарастнали с $250 млн. през 2010 и ще продължават да растат със същите темпове през следващите 5 години. Подобрение на услугата - никакво. Кога поддържаха социалиста не реваха. Сега седнал да риве СЕО-то. Най-доброто, което може да направи бай Хауърд е да прекръсти Старбъкс на "We Thought We Could" или в краен случай "Liberal Teardrop" - много ще му тича на клиентелата.

 41. 41 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1327 Весело

  Трябва да гласуваме за Рон Пол!

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 42. 42 Профил на Леонор
  Леонор
  Рейтинг: 424 Весело

  До коментар [#23] от "t.rex":

  Не можа ли да го кажеш на български ?
  Не, че не те разбрах, но от уважение към аудиторията , форума и вестника , под чиято статия коментираш, мисля, че е уместно ако имаш да кажеш нещо, да е на български.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK