"Левада-Центр": Само 10% от руснаците смятат провала на августовския пуч от 1991 г. за победа на демокрацията

"Левада-Центр": Само 10% от руснаците смятат провала на августовския пуч от 1991 г. за победа на демокрацията

© Reuters
На 19 август 1991 г. група хардлайнери в КПСС и спецслужбите се опитват да извършат преврат в СССР и изтъкват като мотив желанието си да спрат разпада на болшевишката федерация. В действителност се случва немислимото - всеобхватната криза, набираща скорост още от зимата на 1991г., се ускорява и само 4 месеца по-късно Съюзът на съветските социалистически републики отива на бунището на историята. "Дневник" припомня драматичните събития отпреди 20 години и разказва какво мислят днес участници в тях, как ги оценяват обикновени хора и анализатори.

Общественото мнение на руснаците за провала на августовския пуч от 1991 г. се е променило през последното десетилетие, сочи проучване на "Левада-Центр", цитирано от Газета.ру.


Пучът от 19, 20 и 21 август 1991 г. е опит на консервативни членове на Централния комитет на КПСС и армейски началници да отстранят Михаил Горбачов от поста на президент на СССР и да предотвратят разпадането на съюза. Опитът за взимане на властта не успява. Събитията имат обратен ефект и ускоряват разпада на СССР.
За последните 10 години хората, които смятат "трите дена през август" 1991 г. за трагично събитие, се е повишил от 25 до 39%. За тях пучът е имал лоши последствия за държавата и народа. За същия период е намалял процентът и на онези, които смятат, че събитията преди 20 години са били само епизод от борбата за власт във върхушката на СССР (от 43 до 35%).


Само 10% смятат, че провала на пуча от август 1991 г. е победа за демокрацията, която слага край на Комунистическата партия на Съветския съюз. 16% от запитаните не са могли да отговорят на въпроса.


Тези събития са трагични най-вече за пенсионерите, военнослужещите, домакините и живеещите в селските региони.


Като борба за власт августовския пуч е виждан от най-вече от мъжете, руснаците между 40- и 50-годишна възраст и безработните.


Успехът на Елцин и победата му срещу пучистите е смятана за победа на демокрацията предимно от управляващите, предприемачите и жителите на столицата Москва.


За 27% от населението Русия е поела по правилния път след разпадането на СССР. 49% обаче не мислят, че нещата са тръгнали в по-добра посока.


Мненията за тогавашното ръководство на държавата също се различават. За 43% от запитаните Михаил Горбачов е направил грешка, объркал се е и е изпуснал юздите на властта. Действията на Борис Елцин, от друга страна, се разглеждат като "завземане на властта в страната" от 42%, а само 11% смятат, че той се е държал мъжки срещу пучистите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK