Откриха € 4 млн. в сметката на "социално слаб" гръцки астролог

Откриха € 4 млн. в сметката на "социално слаб" гръцки астролог

© РойтерсИзбори 2022

Шест лекари, астролог, фризьор, супермаркет и туристическа агенция попаднаха в капана на Органа за преследване на финансовите престъпления, тъй като имаха в банковите си сметки общо над 70 милиона евро. Сега те ще трябва да обяснят произхода на тези големи суми, които надхвърлят значително приходите, които са описани в данъчните им декларации, съобщава сайтът grreporter.info. Някои от тях дори са заявявали, че нямат никакви доходи.


Две хиляди банкови сметки на хора с големи влогове попаднаха под лупата на контролните органи и откритията им са наистина впечатляващи. Списъка водят шестима лекари, които през последните четири години са заявили пред данъчните власти приходи в размер 6,2 милиона евро, но в банковите им сметки са били открити още 11 милиона.


Показателен е случаят с астролог, който имал в банки над 4 милиона евро, без никога да е заявявал дори минимални приходи в данъчните си декларации. Разликата между приходите и "спестяванията" на един фризьор пък е около милион и половина евро. Собствениците на техническа фирма не могат да обяснят наличието на влогове в размер 16 милиона евро. 35 милиона е разминаването между заявените приходи и парите в банки на собственик на супермаркет.
Откритията обаче не спират дотук. Туристическа агенция със седалище на остров в Йонийско море давала под наем луксозни вили срещу 15 – 30 хиляди евро на седмица, без да сметне за необходимо да заяви тези приходи пред данъчните власти. Схемата за укриването на доходите била следната: агенцията открила филиал в Лондон и представяла постъпленията като приходи от чужбина, след което ги препращала в гръцка банка. След като проследили придвижването на парите и отворили банковите сметки, данъчните инспектори открили незаявени приходи в размер 3 милиона евро.


Органът за преследване на финансовите престъпления постави на мушка и програмите за изследване и развитие на гръцките университети, след като откри сериозни случаи на неплащане на данъци в Йоанинската Алма матер.


При проверка в специална изследователска програма на университета в Епир финансовите полицаи откриха, че 60 преподаватели и още 240 членове на асоциирания изследователски персонал са укрили допълнителни хонорари в общ размер 1,8 милиона евро. Те са получили парите от участие в изследователски програми в периода 2009 – 2010.


Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину произнася реч на пресконференция в Атина на 2 май 2011 г., в която определи укриването на данъци като престъпление срещу държавата

© Ройтерс

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину произнася реч на пресконференция в Атина на 2 май 2011 г., в която определи укриването на данъци като престъпление срещу държавата

След проверките данъчните инспектори са съставили доклади за всеки от случаите, в които са открили несъответствие между доходите и банковите влогове. Двама от заловените лекари вече са се споразумели с данъчните власти да изплатят полагаемите данъци, за да избегнат полицейското преследване, което влезе в сила в началото на месеца за лицата, които дължат на държавата суми над 5000 евро.


Според ръководството на Органа за преследване на финансовите престъпления тези случаи са само върхът на айсберга, и са много показателни за огромния размер на скритите парични суми и продължилото с години укриване на приходи. Отскоро финансовите контрольори имат възможност да надникват в банковите сметки на гърците с "издути" банкови сметки, тъй като премахването на банковата тайна се извършва с експресна процедура. Очаква се голяма гръцка банка да учреди специален отдел и скоро да може да осигури директна връзка на контролните органи със съмнителни сметки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK