Oбречени на тандем

Oбречени на тандем

© Reuters
- Одобрението и за Меркел, и за Саркози в собсвените им държави се срива


- Показността на френския президент никак не се харесва на германския канцлер

"Той е нервен, раздразнителен и склонен към жестове, които напомнят древните гали. Тя е категорична, упорита и мълчалива. Както в някакво нещастно комично дуо, така и във френско-германската връзка може да се случи всичко. Постигането на компромис е само част от историята на Ангела Меркел и Никола Саркози, които искат не само да се наложат един на друг, но и да бъдат възприемани по определен начин от избирателите си в Германия и Франция. В миналото Париж следваше стремежа си да бъде източник на велики европейски идеи, но да праща сметката за тях в Берлин. Днес обаче Меркел е шеф-банкерът на Европа. Саркози може да прави каквото си иска, но дамата начело на най-силната европейска икономика ще има последната дума."


Така британският вестник "Гардиън" описва лидерите на двете водещи европейски икономики и тяхната деликатна връзка на 21 юли тази година, когато беше взето решението за промяна в европейския механизъм за финансова стабилност. Близо месец по-късно двустранната среща на върха за пореден път илюстрира особения магнетизъм в сложните отношения между Меркел и Саркози.
Не е тайна, че двамата не хранят най-топли чувства един към друг. Във време, когато страните в ЕС и особено в еврозоната са изключително зависими една от друга и от Брюксел, двете противоположности в лицето на германския канцлер и френския президент трябваше да направят решаващ опит за сближаване.


И наистина - Саркози не разцелува Меркел (което тя никак не харесва, но което е навик на французина), а самата тя очевидно се опитваше да преодолее германската си студенина и сдържаност и да изглежда по-приветливо пред камерите.


Срещата Меркел - Саркози се следеше с огромно внимание от пазарите и политическите експерти, а очакванията бяха високи. А това крие опасността от по-голямо разочарование, както се и случи.


Непосредствено след приключването на съвместната пресконференция еврото отслабна спрямо долара, а пазарите по света не бяха особено очаровани от предложението за данък върху транзакциите и за новото т.нар. икономическо правителство на ЕС. Ако една от основните цели на срещата беше да успокои борсите, то тя със сигурност не беше постигната.


На двата полюса


Отношенията между Меркел и Саркози са напрегнати още откакто той стана президент през 2007 г., бързо отлетя до Берлин и публично поиска промяна в структурата на френско-германския гигант EADS (компанията майка на "Еърбъс").


Най-ниската си точка те достигнаха с напредването на финансовата и икономическа криза през 2008 г., когато хиперактивният Саркози в изблик на раздразненост от бавния, внимателен подход на Меркел заяви, че "Франция действа, докато Германия само си мисли да действа".


Oбречени на тандем

© Reuters


Именно защото пропастта между Меркел и Саркози е толкова очевидна и добре позната, демонстрацията им на единство във вторник в Париж изглеждаше толкова изкуствено. "Демонстративно единство", "Исторически пробив или показване на етикет", "Големи думи, малки дела" - това са част от заглавията в германските медии непосредствено след срещата.


Френските вестници също разкритикуваха решенията като недостатъчни за решаване на проблемите в еврозоната. Още при самото обявяване на срещата се усети напрежението между Париж и Берлин. Според източници на "Шпигел" от управляващия Християндемократически съюз (ХДС) Меркел никак не е харесала показността на Саркози, с която той прекъсна ваканцията си и обяви срещата на високо равнище.


Тя отвърна на удара с официално изявление от канцлерството, че разговорите са отдавна планирани. Планът от три точки на френския президент и германския канцлер също е бил предварително разработен. Според "Шпигел" доказателство за това е фактът, че пресконференцията в Париж започна половин час по-рано от планираното. Тогава Саркози заяви: "Работихме под огромно напрежение", отбелязва иронично изданието.


Саркози винаги е обичал да влиза в ролята на спасител, отбелязва "Зюддойче цайтунг". Той прекъсна с апломб почивката си и спешно свика среща на кабинета, а Меркел остана във ваканцията си в Тирол и не се появи публично дори в разгара на най-големия пазарен шок от 2008 г. насам.


Докато Саркози винаги е бил деен и е демонстрирал разнообразна активност, мълчанието на Меркел има за цел да запази спокойствието на германското население и извън границите на федералната република.


Между личните и общите интереси


След три години в състояние на криза връзката между канцлера и президента е еволюирала и подобно на женена двойка, в която партньорите вече не се понасят, но се държат добре един към друг, смята агенция "Ройтерс". Сдържаната дъщеря на пастор от Източна Германия и френетичният французин със съпруга модел са се научили да работят заедно.


Oбречени на тандем

© Reuters


Германският икономически успех на фона на кризата превърна Франция в по-почтителен партньор през последната една година. Политиците в Париж осъзнаха, че без силна Европа и без стабилна френско-германска връзка Франция рискува позициите си на глобалната сцена. А именно сега Франция се нуждае от Германия повече от всякога.


След най-големия срив на финансовите пазари от фалита на "Леман брадърс" насам и пред мрачната перспектива за нова рецесия Меркел и Саркози са разкъсвани между вътрешнополитическите интереси и справянето с наболелите проблеми в еврозоната.


А границите между двете сфери на действие все повече се размиват, бъдещето на единната валута и вътрешнополитическите подходи на Меркел и Саркози стават все повече взаимно свързани. Именно заради това става още по-трудно постигането на единодушие.


Саркози се опитва да убеди Меркел, че Германия трябва да сподели задълженията в еврозоната, като се пристъпи към общ мениджмънт на икономиките. Това не просто би могло да допринесе за спасяването на единната валута, но, което е по-важно за Саркози, би закрепило френската позиция на Стария континент.


Френският президент има трудната задача да намали дефицита в националния бюджет, без обаче да увеличава данъци, да предизвика икономически растеж и да си осигури преизбиране на президентския вот догодина. Миналата седмица дори първокласният кредитен рейтинг на Франция беше поставен под въпрос.


В Германия обаче все повече нарастват настроенията против ролята на Берлин да плаща сметките на Гърция, Ирландия, Португалия. Нараства и броят на депутатите, които са съгласни с общественото мнение и открито се обявяват против това Германия да спасява закъсали държави.


Трудностите пред Саркози са свързани преди всичко с предстоящите президентски избори през 2012 г. И макар във Франция да няма толкова актуален лакмус за одобрението за президента като местни избори например, резултатите от социологическо проучване от миналата седмица са показателни.


Според изследването на Harris Interactivе французите се доверяват повече на Меркел, а не на Саркози за справянето с дълговата криза. В този смисъл Саркози има много да наваксва, за да си осигури нужната подкрепа на изборите, за да спечели втори мандат. Фактор, който със сигурност ще окаже влияние върху обществените настроения, е сексскандалът с бившия шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, който се спрягаше за най-силния конкурент на Саркози.


И макар първоначално скандалът да го изключи от предизборната надпревара, миналия месец делото срещу френския политик взе обрат в негова полза. Кандидатурата на Строс-Кан за вота е почти изключена, но благоприятно развитие за него по делото в Ню Йорк може да увеличи одобрението за социалистите, а оттук – да навреди на и без това сриващата се популярност на Саркози.


Въпреки че Меркел и Саркози представляват диаметрални противоположности, двамата лидери са принудени да бъдат заедно, обединени от една обща криза.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Срещата на върха на двете най-силни икономически страни в Европейския съюз завърши с обещанието за три важни реформи, които засега са в ембрионален вид:
  1. Приемане на балансирани бюджети на всички 17 страни от еврозоната до лятото на 2012 г.
  2. Създаване на икономическо правителство на еврозоната под председателството на Херман ван Ромпой. Не е икономическо правителство на ЕС, което е било предложението на Германия!
  3. Въвеждане на допълнителни данъци върху финансовите транзакции. Облагане и на корпорациите във Франция и Германия по еднакви ставки.
  4. В бъдеще плащания от структурните и кохезионни фондове трябва да бъдат спирани за страни, които не са изпълнили препоръките за намаляване на прекомерен дефицит. Тези промени трябва да бъдат отразени в нови правила за фондовете, които трябва бъдат предложени за следващата финансова рамка
  Да допуснем че това се сбъдне! Организационно и технически.
  Остават без отговори много по-важни въпроси (безличен икономически растеж, висока безработица и огромни дългове):
  1. В Европейския съюз като цяло може да се очаква продължителна рецесия. Задължавайки 17-те страни-членки да постигнат бюджетна балансираност, инвестициите ще намаляват, безработните ще се увеличават, средната и по-ниската класа ще обеднява.
  2. Икономическото правителство на еврозонота, което ще се събира цели два пъти в годината, независимо от храбрия си предводител, няма да може да отговаря на спекулативните атаки, които са много по-чести.
  3. Няма отговор как ще се подобрява, освен чрез икономически минимализъм на доходите, плачевното състояние на големите европейски страни, затънали в дългове. Нещо повече, правителствата на държавите-длъжници, ще се налага да вземат нови заеми с безумни лихви. Ще затъват още повече. Не се предвижда пускането на еврооблигации или увеличаването на европейския стабилизационен фонд. Съществуващият фонд от 440 милиарда евро за справяне с кризата е „достатъчен“. По този начин Меркел печели пред общественото мнение в Германия, но ЕС като цяло губи.
  4. ЕС ще стане още по-трудно управляем след наличието на Съвета на ЕС и Европейската комисия. Няма отговор как ще се развива ЕС като цяло – на три скорости?
  Меркел печели доверие в Германия („няма да спасяваме повече никого!”), а Саркози доказва засилването на приятелството с Германия. Пациентите на еврозоната ще трябва да минат на самолечение при висока цена.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 2. 2 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Със сигурност най-важното от срещата няма да намери място в медиите. Германия и Франция просто търсят съвместен начин за спасение от кризата, която залива западния свят на талази. Те имащ общи проблеми и търсят общи рещения.

  За съжаление, (имайки предвид обществените настройки в двете страни), тези решения ще бъдат от типа "спасяване в тандем", а не "колективно спасяване" заедно с другите европейски страни. Или иначе казано - "не искаме да носим вашето бреме, ще ви оставим да се оправяте сами" - това е истинското послание от тази среща.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 3. 3 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Обречени на тандем? Такова заглавие можеш да срещнеш само в добрата стара и много болна Англия, страна на евроскептиците. Някои я наричат "Троянския кон".

  Истината е , че този диалог е периодичен, на които двете най-силни икономически държави си сверяват часовниците и вземат решения какво да се случи в ЕС.

  Естествено Англия се чувства пренебрегната.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 4. 4 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Дуранкев":

  Уважаеми г-н проф. Боян Дуранкев,
  С начина си на досегашна работа г-жа Меркел и г-н Саркози са обречени на сигурен провал, защото запазват особено важната причина за стопанска криза.
  С въвеждане на нови данъци или създаване на нормативни фискални бордове не може да се получат желани резултати, защото кризата е резултат от тяхна конкретна управленска грешка.
  Днес обективната необходимост е премахване на сегашната държавна финансова грешка, заради която се развива стопанска криза.
  В действителност във всяка европейска държава е възможно само до 24 часа време да се овладе стопанската криза, след прилагане на подобрено държавно финансово управление.

 5. 5 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ГФР
  Германиа
  Франциа
  Русиа

 6. 6 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  тези снимки са като от филма
  полицаите от сен тропе
  когато луи дьо финес гледаше сниката на жена си след като взимаше пари от касата

 7. 7 Профил на ga6tisperka
  ga6tisperka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ми като се аресват,
  да се вземат

 8. 8 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Рейтинга на тия двамат катастрофално пада - очевидно са неспособин да ръководят собствените си държави, сега търсят "кризисен PR" - ама малко късно. Ако това наистина са истинските европейски "лидери" нищо добро не очаква Европа.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 9. 9 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добра статия, хареса ми.

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK