Oбречени на тандем

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Срещата на върха на двете най-силни икономически страни в Европейския съюз завърши с обещанието за три важни реформи, които засега са в ембрионален вид:
  1. Приемане на балансирани бюджети на всички 17 страни от еврозоната до лятото на 2012 г.
  2. Създаване на икономическо правителство на еврозоната под председателството на Херман ван Ромпой. Не е икономическо правителство на ЕС, което е било предложението на Германия!
  3. Въвеждане на допълнителни данъци върху финансовите транзакции. Облагане и на корпорациите във Франция и Германия по еднакви ставки.
  4. В бъдеще плащания от структурните и кохезионни фондове трябва да бъдат спирани за страни, които не са изпълнили препоръките за намаляване на прекомерен дефицит. Тези промени трябва да бъдат отразени в нови правила за фондовете, които трябва бъдат предложени за следващата финансова рамка
  Да допуснем че това се сбъдне! Организационно и технически.
  Остават без отговори много по-важни въпроси (безличен икономически растеж, висока безработица и огромни дългове):
  1. В Европейския съюз като цяло може да се очаква продължителна рецесия. Задължавайки 17-те страни-членки да постигнат бюджетна балансираност, инвестициите ще намаляват, безработните ще се увеличават, средната и по-ниската класа ще обеднява.
  2. Икономическото правителство на еврозонота, което ще се събира цели два пъти в годината, независимо от храбрия си предводител, няма да може да отговаря на спекулативните атаки, които са много по-чести.
  3. Няма отговор как ще се подобрява, освен чрез икономически минимализъм на доходите, плачевното състояние на големите европейски страни, затънали в дългове. Нещо повече, правителствата на държавите-длъжници, ще се налага да вземат нови заеми с безумни лихви. Ще затъват още повече. Не се предвижда пускането на еврооблигации или увеличаването на европейския стабилизационен фонд. Съществуващият фонд от 440 милиарда евро за справяне с кризата е „достатъчен“. По този начин Меркел печели пред общественото мнение в Германия, но ЕС като цяло губи.
  4. ЕС ще стане още по-трудно управляем след наличието на Съвета на ЕС и Европейската комисия. Няма отговор как ще се развива ЕС като цяло – на три скорости?
  Меркел печели доверие в Германия („няма да спасяваме повече никого!”), а Саркози доказва засилването на приятелството с Германия. Пациентите на еврозоната ще трябва да минат на самолечение при висока цена.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 2. 2 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Със сигурност най-важното от срещата няма да намери място в медиите. Германия и Франция просто търсят съвместен начин за спасение от кризата, която залива западния свят на талази. Те имащ общи проблеми и търсят общи рещения.

  За съжаление, (имайки предвид обществените настройки в двете страни), тези решения ще бъдат от типа "спасяване в тандем", а не "колективно спасяване" заедно с другите европейски страни. Или иначе казано - "не искаме да носим вашето бреме, ще ви оставим да се оправяте сами" - това е истинското послание от тази среща.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 3. 3 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Обречени на тандем? Такова заглавие можеш да срещнеш само в добрата стара и много болна Англия, страна на евроскептиците. Някои я наричат "Троянския кон".

  Истината е , че този диалог е периодичен, на които двете най-силни икономически държави си сверяват часовниците и вземат решения какво да се случи в ЕС.

  Естествено Англия се чувства пренебрегната.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 4. 4 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Дуранкев":

  Уважаеми г-н проф. Боян Дуранкев,
  С начина си на досегашна работа г-жа Меркел и г-н Саркози са обречени на сигурен провал, защото запазват особено важната причина за стопанска криза.
  С въвеждане на нови данъци или създаване на нормативни фискални бордове не може да се получат желани резултати, защото кризата е резултат от тяхна конкретна управленска грешка.
  Днес обективната необходимост е премахване на сегашната държавна финансова грешка, заради която се развива стопанска криза.
  В действителност във всяка европейска държава е възможно само до 24 часа време да се овладе стопанската криза, след прилагане на подобрено държавно финансово управление.

 5. 5 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ГФР
  Германиа
  Франциа
  Русиа

 6. 6 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  тези снимки са като от филма
  полицаите от сен тропе
  когато луи дьо финес гледаше сниката на жена си след като взимаше пари от касата

 7. 7 Профил на ga6tisperka
  ga6tisperka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ми като се аресват,
  да се вземат

 8. 8 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Рейтинга на тия двамат катастрофално пада - очевидно са неспособин да ръководят собствените си държави, сега търсят "кризисен PR" - ама малко късно. Ако това наистина са истинските европейски "лидери" нищо добро не очаква Европа.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 9. 9 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Добра статия, хареса ми.

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK