Лошото време - златна мина за частните метеоролози

Все повече компании наемат специалисти по климата, защото превенцията е по-евтина от щетите

Мъж наблюдава вихрушка в морето край Лимасол, Кипър
Все по-мощни компютри и компютърни модели позволяват на синоптиците да получават и анализират бързо големи количества данни, които се изливат от геостационарните и орбиталните спътници, наземните станции за наблюдение, самолетите, корабите и метеорологичните шамандури в морето.


"Няма съвършена компютърна прогноза. Човекът все още е много централна фигура в процеса на прогнозиране на времето"
Шаран Маджумдер, преподавател във Факултета за морски и атмосферни науки към университета в Маями


- 10 800 ще са синоптиците през 2018 в САЩ, ръст с 15% спрямо сега

Жега и суша изгарят южните прерии в САЩ, наводнения и торнадо чупят дългогодишни рекорди, а Атлантическият океан навлиза в традиционно най-натоварения период на ураганния сезон. Докато пазарите за стоки по света са в плен на климатичните бедствия, частни метеоролози все по-често предлагат на финансовия свят прогнози за времето, съобразени със специфичните интереси на клиентите.


И по това време на годината услугите им са много търсени.
"Между 11 и 12 часа тук става тихо, защото хората чакат обедната прогноза за времето", обяснява Мат Пиърс, анализатор от сайта GrainAnalyst.com, работил повече от 10 години в търговския борд на Чикагската търговска камара.


Докато синоптиците на държавна практика предоставят полезна информация за широката публика, търговците, хедж фондовете и корпорациите назначават щатни метеоролози или разчитат на около 300 американски частни метеорологически агенции за прогнози, засягащи конкретни места и предприятия.


"Ние даваме информация на клиентите си, за да могат да си преценяват рисковете достатъчно рано, преди много други играчи на пазара въобще да разберат, че на хоризонта се задава метеорологично събитие", обяснява Мат Роджърс, дългогодишен синоптик в Commodity Weather Group LLC.


Авиокомпаниите например искат да знаят накъде ветровете може да отнесат облаци от вулканична пепел, а строителните фирми не искат да изливат бетон, когато дъждът може да намали неговата здравина.


Фирмите за услуги също разчитат на специално поръчани прогнози, за да предвидят натоварването на мрежите си във всеки момент. "Това без преувеличение са решения за милиони долари", отбелязва Питър Нийли, вицепрезидент на отдела за глобални прогнози към The Weather Channel Companies.


Бизнесът процъфтява за тези, които умеят да преобразуват милиони битове данни – от силата и траекторията на урагани до почасови температури – в прости и разбираеми търговски параметри. Около една трета от заетите в САЩ 9400 метеоролози работят за федералното правителство.


В същото време частният сектор в областта се разраства. Американското Бюро за изследване на пазара на труда прогнозира, че в тази сфера заетостта ще се увеличи с 15% до 10 800 души към 2018 г.


Влаковата катастрофа, която не се случи


Компаниите установяват, че парите, които харчат, за да назначат метеоролог или да сключат договор със специализирана фирма за прогнози, могат да се възвърнат многократно чрез подходящ подбор на пазари или избягване на опасности, отбелязва Кийт Зайтър, изпълнителен директор на американската метеорологична асоциация.


Той посочва превърналия се в легендарен пример с предотвратената влакова катастрофа през май 2007 г., когато изключително мощно торнадо опустоши град Грийнсбърг в Канзас и уби 11 души.


Синоптиците от частната форма WeatherData предупредиха своя клиент Union Pacific, че торнадо се насочва към града, към който от противоположни посоки се приближаваха и два влака на железопътната компания.


Диспечерите успяха да ги спрат на две мили разстояние един от друг и торнадото мина между тях, без да ги повреди. В противен случай "то със сигурност щеше не само да ги разруши, но и можеше да причини още смъртни случаи", обяснява Зайтър.


Тези специфични предупреждения станаха възможни едва през последните едно-две десетилетия, в които техническият напредък подобри прецизността при прогнозирането на времето. Съвременните радари могат да показват колко бързо се движи една буря.


Все по-мощни компютри и компютърни модели позволяват на синоптиците да получават и анализират бързо големи количества данни, които се изливат от геостационарните и орбиталните спътници, наземните станции за наблюдение, самолетите, корабите и метеорологичните шамандури в морето.


Повечето частни метеоролози използват за основа на своята работа данни от Националната океанска и атмосферна служба и компютърни модели, разработени от американски, европейски и канадски метеоролози на държавна практика, след което надграждат, за да създадат отделни модели и алгоритми за продукти, предназначени за конкретни клиенти. Подборът на модел обаче все още е отговорност на метеоролозите.


"Няма съвършена компютърна прогноза", подчертава Шаран Маджумдер, преподавател във Факултета за морски и атмосферни науки към университета в Маями. "Човекът все още е много централна фигура в процеса на прогнозиране на времето."


Свиване на "конуса на несигурността"


Метеоролозите твърдят, че прогнозите им се подобряват с по един ден на десетилетие. Днешната петдневна прогноза е също толкова точна, колкото четиридневната преди 10 или тридневната преди 20 години. "Преди 20 години нямаше много добри тридневни или четиридневни прогнози, но днес има", обяснява Зайтър.


През 2000 г. метеоролозите от Националния център за урагани можеха да прогнозират с точност до около 240 км докъде може да достигне една буря за два дни. Към 2010 г. те бяха стеснили полето до 100 км за два дни – ключовият период, през който се вземат решения за евакуация.


Свиването на този "конус на несигурността" има огромен ефект. Специалистите по реакция при извънредни ситуации изчисляват цената на евакуацията при ураган на един милион долара за една миля крайбрежна ивица.


За офшорните петролни платформи из Мексиканския залив 80 км могат да се окажат решаващи за това дали ще трябва да се плаща за превантивна евакуация или за многогодишна операция за спасяване на екосистемата. Това на свой ред може да оскъпи петрола с няколко долара на барел, тъй като търговците отчитат наличните количества сурово гориво при определянето на цената.


Изследователите в Националния център за изследване на атмосферата в Боулдър, щата Колорадо, се опитаха да изчислят точно до каква степен времето се е отразило на американската икономика, като са сравнили данни за температурите и валежите за 70 години с БВП за 24 години.


В проучването си, публикувано през май, те заключават, че заради климатичните аномалии БВП варира с до 485 милиарда долара на година спрямо 2008 г., или с 3.4%. Това е достатъчно, за да обърне хода на американската икономика от възстановяване към нова рецесия.


"Дори ако говорим само за два процента, това означава щети за стотици милиарди долари върху икономиката на САЩ", обяснява Джеф Лейзо, един от авторите на изследването. Рискът може до голяма степен да бъде предотвратен, ако се следи времето, отбелязва той.


Напредъкът в прогнозирането на времето породи бързо разрастване на пазара за метеорологични деривати – договори, при които едната страна плаща на другата, ако времето е по-топло, по-студено, по-влажно, по-ветровито или по-снежно от очакваното.


Компаниите за комунални услуги и земеделските фирми използват тези договори като защита от загуби, които не се покриват от застраховките им за бедствия. Пазарът за тези деривати съществува едва от 15 години и по данни на Асоциацията за управление на риска от климатични бедствия през миналата година се е разраснал с 11.8 милиона долара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK