Проучване на "Пю": Десетилетие на отслабваща американска мощ

Проучване на "Пю": Десетилетие на отслабваща американска мощ

© ReutersПрез десетилетието след терористичните атентати на 11 септември 2001 г. отношението към САЩ по света постепенно се променяше и от страховит колос на тях вече все повече се гледа като на отслабваща сила, отбелязва авторитетният социологически институт "Пю" (Pew).


Непосредствено след атентатите имаше изблик на симпатии към САЩ, но те се оказаха краткотрайни. Докато администрацията на Буш се луташе между Афганистан и Ирак, а усилията за борба с тероризма се разрастваха, мнозина хора по света се настроиха срещу САЩ.


Антиамериканизмът остана ключов елемент в отношението на международната общност по време на управлението на Буш, преди да започне да отслабва след избирането на Барак Обама.
През изминалото десетилетие настъпи промяна и във възприемането на Америка и на нейната роля в света, като икономическите проблеми засенчиха въпросите за сигурността. Повсеместните опасения от военната мощ на САЩ, доминирали в началния етап след 11 септември 2001 г., постепенно бяха изместени от възприемането на Америка като отслабваща икономическа сила в резултат на глобалната икономическа криза.


Страховитият навремето колос сега е смятан от мнозина за велика сила в упадък, страдаща от недостиг на финансови средства, обобщава "Пю".


Започнатата от Джордж Буш политика на война срещу глобалния тероризъм не успя да спечели обществено одобрение по света

© Associated Press

Започнатата от Джордж Буш политика на война срещу глобалния тероризъм не успя да спечели обществено одобрение по света


ЕРАТА НА БУШ И СТРАХЪТ ОТ МОЩТА НА САЩ


Преди близо едно десетилетие САЩ впрегнаха огромните си военни и разузнавателни ресурси в борбата срещу тероризма, а обществото започна да се опасява от американската мощ. Първото проучване на "Пю" по въпроса, извършено през 2002 г., установи, че година след атентатите доброто отношение към САЩ в много държави започва да намалява, включително и сред най-близките им съюзници. Например делът на благосклонно настроените германци спадна от 78% през 2000 г. до 60% през 2002 г., а на британците – от 83% на 75%.


С началото на войната в Ирак през 2003 г.


АНТИАМЕРИКАНИЗМЪТ ПО СВЕТА СЕ ЗАСИЛИ


Одобрението за САЩ в Западна Европа се срина още повече, а негативното отношение към САЩ се превърна в обща черта в някои части от мюсюлманския свят, където преди САЩ бяха добре възприемани, като например в Турция и Индонезия.


Мнението на международната общност към САЩ се запази негативно през останалата част от президентския мандат на Буш, като все повече общества изразяваха сериозни притеснения от американката политика и използването на военната мощ. Войните в Ирак и Афганистан не събраха обществена подкрепа, а на борбата на САЩ срещу тероризма се гледаше със скептицизъм и страх.


За мнозина мюсюлмани идейният вдъхновител на атентатите на 11 септември остана светец дори и след убийството му през май тази година

© Reuters

За мнозина мюсюлмани идейният вдъхновител на атентатите на 11 септември остана светец дори и след убийството му през май тази година


Непосредствено след нападенията на 11 септември "войната срещу терора" получи подкрепа в Западна Европа, но американската антитерористична политика все повече започна да се свързва с Ирак, затвора Абу Граиб, Гуантанамо и други непопулярни аспекти от американската външна политика. Подкрепата рязко намаля. До 2007 г. по-малко от половината от жителите на Франция, Германия и Великобритания одобряваха политиката на САЩ срещу тероризма, а едва 21% от испанците споделяха същото мнение.


В преобладаващо мюсюлманските държави от самото начало не се гледаше с добро око на американската война срещу тероризма. Още, когато за първи път "Пю" зададе въпроса в тези държави през 2003 г. мнозинството от мюсюлманите отговориха, че се опасяват, че един ден САЩ може да се превърнат във военна заплаха за тяхната страна. През 2004 г. повечето анкетирани от Мароко, Турция, Пакистан и Йордания заявиха, че се противопоставят на антитерористичната политика на САЩ и че Вашингтон реагира неадекватно на заплахата от международен тероризъм. Повечето от запитаните в тези четири държави не смятаха, че войната срещу тероризма е от искрени подбуди и я възприемаха като параван за прикриване на реалните цели на САЩ като получаване на контрол върху петрола в Близкия изток, сваляне на неприятелски мюсюлмански правителства, защита на Израел и стремеж към доминиране в света.


2008 - РЕШАВАЩАТА ГОДИНА


Избирането на Обама за президент се отрази положително върху имиджа на САЩ по света

© null, Reuters

Избирането на Обама за президент се отрази положително върху имиджа на САЩ по света


Тази година бе решаваща за глобалния имидж на САЩ по две причини. Първо, избирането на Барак Обама за президент значително подобри отношението към САЩ в много държави, особено в Западна Европа, където огромен процент от германското население (93% през 2009 г.) изразяваха доверие в управлението на Обама, а във Франция този дял бе 91%.


Подобряване на имиджа бе регистрирано и в други части на света. Обама бе възприет много по-положително от предшественика си в двете части на Америка, Азия и особено в Мексико, Аржентина, Канада, Нигерия и Япония.


Социологическите изследвания на "Пю" през 2010 г. и 2011 г. показаха, че предимно положителното отношение към Обама и САЩ се запазва в голяма част от света, но резервите относно американската външна политика не са изчезнали.


Рейтингът на Обама обаче не се промени в няколко предимно мюсюлмански държави, които са от ключово значение за стратегическите интереси на САЩ. По-малко от един от всеки петима турци, пакистанци, йорданци или палестинци имаха положително отношение към САЩ през 2011 г. В тези държави антиамериканските настроения се подклаждаха от някои насадени от ерата на Буш проблеми – Афганистан, борбата срещу тероризма, американската политика спрямо Израел.


Второто решаващо събитие през 2008 г. бе


НАСТЪПВАНЕТО НА ГЛОБАЛНАТА ФИНАНСОВА КРИЗА


Икономическият спад не доведе до непосредствена промяна в отношението към САЩ, но накара много хора да преоценят американската мощ – особено в сравнение с тази на Китай.


Проучване на "Пю": Десетилетие на отслабваща американска мощ

© Reuters


Докато икономиката на САЩ бележеше спадове, китайската продължаваше забележителния си растеж и Китай започна да играе по-видима роля в международните отношения. Това промени и мнението на мнозина. Постепенно започна да се налага впечатлението, че Китай ще измести САЩ като доминираща суперсила.


Сред 18-те държави, изследвани от "Пю" през 2009 г. и 2011 г. процентът на отговорилите, че Китай ще замести или вече е заместил САЩ като водеща суперсила нарасна от 40% през 2009 г. до 47% през 2011 г., като в същото време делът на онези, които не вярват някога Китай да замести САЩ намаля от 44% на 36%.


По отношение на икономическата власт мнозина вярват, че


КИТАЙ ВЕЧЕ ИГРАЕ ВОДЕЩА РОЛЯ


В изследването през 2011 г. мнозинството от анкетираните във Великобритания, Франция, Германия и Испания определят именно Китай като най-голямата в света икономическа сила. Странно е, че на същото мнение са и 43% от американците. Само 38% от тях смятат, че водещата сила са САЩ.


Все повече хора смятат, че след 11 септември и глобалната финансова криза Китай ще се утвърди като новата суперсила в света

© Reuters

Все повече хора смятат, че след 11 септември и глобалната финансова криза Китай ще се утвърди като новата суперсила в света


Британците и испанците смятат, че това е положително явление, докато повечето французи и германци са на противното мнение. Преобладават положителните оценки за икономическата мощ на Китай сред съседните държави – Пакистан и Япония. На противното мнение са повечето индийци.


Малцина обаче смятат за положително явление нарастващата военна мощ на Китай. "Пю" отбелязва слаб ентусиазъм по света от възможността Китай се превърне във военна сила, каквато са САЩ. Изключения има сред пакистанците, йорданците и палестинците, които биха искали Китай да бъде равностоен съперник на САЩ.


Повечето от жителите на останалите страни по света, обаче, не гледат с добро око на възможността Китай да се изравни по военна мощ със САЩ. Подобно виждане е най-разпространено в страните, дългогодишни съюзници на Америка, като Германия, Франция, Испания, Великобритания и Япония. Дори в Турция, един от ключовите съюзници в НАТО, където антиамериканизмът нараства през последните години, едва 20% биха искали да видят китайската армия като равностоен съперник на американската.


Така в много държави, където опасенията от американската мощ бяха големи непосредствено след нападенията на 11 септември 2001 г., сега има притеснения от отслабващата сила на САЩ и засилващата се икономическа и военна мощ на Китай, отбелязва в заключение анализът на "Пю".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 753 Неутрално

  На хората по света им писна от постоянни агресии и войни.
  Писна им от фалшив морал и изкуствени "ценности", зад които прозира единствено алчност и жажда за пари.
  Писна им от измислени битки с врагове, отгледани в собствената им лаборатория.
  Писна им от умишлено създадени икономически кризи, породени с цел извличане на печалба за малцина и обедняване за милиарди.
  Този тумор за планетата , образуван от крадливата еврейско-американска мошеническа зараза трядва да бъде отстранен.
  В противен случай, войните няма да спрат никога, а светът ще попада в нова финансова криза, още преди да е излязъл от старата.

 2. 2 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "trifon74":

  Така е. Процесът на загиване на САЩ е вече започнал. Бих желал да видя краят му. Ще е интесно. Последната снимка е подходяща. Само ако знамето беше по-окъсано...

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#1:"trifon74"]Този тумор за планетата , образуван от крадливата еврейско-американска мошеническа зараза трядва да бъде отстранен. [/quote]
  Това Хитлер вече го приказваше, Хенри Форд също, дай нещо ново.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6245 Неутрално

  явно се усетиха че като прецакаха соца се сдобиха с перфектната ПИРОВА победа която ги пазеше 50 години от икономически кризи.
  Вторият АВТОГОЛ дойде като дадоха технологиите и ноу хоуто на Китай заради евтината работна ръка но жълтурковците излезнаха много бързо от контрол и прецакаха пазарите със свръхпредлагане.
  ВЕЧЕ СИТУАЦИЯТА Е ЦУГ-ЦВАНГ - накъдето и да се обърнеш все си на зле и спасение не те дебне от никъде.
  НАЗРЯВА РЕВОЛЮЦИОННА СИТУАЦИЯ В ЦЯЛ СВЯТ И ПОСТРОЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВАТА ПО НОВ НАЧИН щото този модел явно остаря и се изчерпи

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ДРУГАРИ,
  НА 9 СЕПТЕМВРИ КОМУНИЗМЪТ ПОБЕДИ В БЪЛГАРИЯ, А НА
  11-И И ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ

  ААА, ВПЕРЕД !

  СЛУЖУ СОВЕТСКОМУ СОЮЗУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА РОДИНУ, ВПЕРЕД !!!
 6. 6 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1444 Гневно

  До коментар [#1] от "trifon74":

  А кой беше туморът на света преди 300 години? А когато моголите нахлуха в Индия? Чингиз хан? Атила? Отоманските орди? Арабския халифат? Кой? Смешковци - не познавате историята, търсите по комунстически некой да ви е крив, че сте бедни. Хитлер има ли общо със САЩ? Кой нахлу в България преди 700 години? Кой нахлу до Париж? Кой завладя Испания? Кой смачка индийската цивилизация? Пфу!!!!!!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#6] от "Хипчо":

  Хайде сега, кой започна кръстоносните походи, заради които се срина и Византия и после България, кой завладя мюсюлманска Африка, кой унищожи 700 годишното арабско културно присъствие в Испания, кой завладя и разцепи Индия на мюсюлманска и индуитска части,кой изби 5000 турски войници, защото нямаше как да ги изхранва, кой сега поддържа 300 хилядна армия в мюсюлмански страни, кой изпраща бойна авиация, за да постигне някакви собствени цели на чужди територии.

 8. 8 Профил на id
  id
  Рейтинг: 472 Весело

  Китай ли ще става новият СССР и идеологически враг?
  Интересно дали ще има и "нова студена"?

 9. 9 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 983 Разстроено

  Имена на терористи (11.09.2001) завинаги влезе в историята.
  Тези няколко души са били в състояние да разбие всички великолепието и силата на Съединените щати. Най-мощната империя...Безпрецедентно развитие на въоръжените сили.
  Резултатът - е един автогол.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 10. 10 Профил на id
  id
  Рейтинг: 472 Весело

  да се чете - "нова студена война"?

 11. 11 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До #6 от Хипчо
  Изтрещяваш покрай 11.09.
  Спуки! Нервите ще ти трябват и за в бъдеще, надявам се!

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#1] от "trifon74":


  До коментар [#2] от "vasiliyk":

  Само мисълта от очакването от световната комуноидна общественост с център България, Америка да се самозатрие и те да присъстват на този крах ги довежда до една поредица от множествени оргастични спазми, към които вече са пристрастени невъзвратимо и безконтролно цели 66 години.

  Това е вакханалия на духовният и телесен живот на 6 поколения индивиди припознати като човешки същества по случайност и за разнообразие на вида.

 13. 13 Профил на Aragorn
  Aragorn
  Рейтинг: 410 Весело

  Време е прасетата да страдат!!!! Няма вечно цял свят да се събразява с една нация без ценности и история....

 14. 14 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1442 Весело

  На кои ли му пука в САЩ, като останалия свят е 30 години назад и абсолютно сляп да оцени реалната ситуация на нещата. Фактите са прости, може Китаи да е неквалифициранта работна ръка, но без САЩ компаниите те не могат нищо да на правят свят, това е менталитет и начин на мислене които няма са се промени ... Същото в Европа видяхме им цирка една операция в Либия не можаха сами да координират и не само, ами не можаха да си прикрият грешките и Европеиските сили станаха за смях на света ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 15. 15 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1687 Весело

  До коментар [#12] от "convince":

  Мъъъъничко крайно, но абсолютно вярно.

  ++++++

 16. 16 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4166 Любопитно

  До коментар [#9] от "Vili":

  Що не ги погребете до мумията на Ленин на червения площад?

  Gunter glieben glauchen globen
 17. 17 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Форумните болшевики отново се размечтаха ...

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#15] от "AzDebil":

  Както виждаш лице-пупликанта подвизаващ се под #13 "Никола Марков" в момента е в кулминационен връх на еякулативно напрежение...

  Това доказва тезата ми.

 19. 19 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1442 Весело

  Ех, не е добре да се чете Ленин в кревата преди сън. http://img853.imageshack.us/img853/372/lenintroinoy.jpg

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 20. 20 Профил на alkash15
  alkash15
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Ха ха ха !!!

  ами аз - като ПРАГМАТИЧЕН ЧОВЕК - бих желал да се ВЪЗПОЛЗВАМ от БЪДЕЩЕТО ПРЕВРЪЩАНЕ НА КИТАЙ в СВЕТОВНА СУПЕРСИЛА!!!
  И бих желал да си КУПЯ КИТАЙСКА ВАЛУТА!!!
  Желателно - в ПО-ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА!!!

  Алооооо
  Дневниииик !!!

  ПОМОГНЕТЕ МИ, бе таваришчи журналисти!!!

  След като пускате такива статии - НАПИШЕТЕ КЪДЕ МОЖЕМ ДА СИ КУПИМ ОТ ВЕЗДЕСЪЩАТА СВЕТОВНА КИТАЙСКА ВАЛУТА!!!

 21. 21 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#16] от "g_t":
  Защо?
  Лично аз лечение на това като - атракции. Например там е мумията на египетския фараони в много страни.
  Мумията - не пречи ни . Когато воля за производство на електроенергия, който е роден в нова Русия - те ще махна мумия. Ако те искат да.
  П.С.
  Вие сте премахнали мумията - то ви помогна?
  Виждам, че не е помогнала.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 22. 22 Профил на id
  id
  Рейтинг: 472 Весело

  Част от "другарите" дори не предполагат, че САЩ е основен външнотърговски партньор и сериозен инвеститор в капиталистически Гоцестан , и че България няма интерес от отслабването на американската икономика. Те даже и не подозират, че са СЕРИОЗНО манипулиран матриал. Какво да се прави. България, 2011

 23. 23 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 983 Неутрално


  Кога ще дойде на власт на ново поколение (който е роден в нова Русия) - те ще махна мумия. Ако те искат

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4166 Неутрално

  До коментар [#23] от "Vili":

  Нищо не си разбрал. Нямам нищо против това да си държите мумията - така само се излагате, а аз обичам когато руснаците се излагат. Ставаше въпрос, че ти каза, че имената на атентаторите от 11.9. влезнали в историята. Е, аз затова ви предлагам на вас, руснаците, да ги погребете тържествено до мумията на Ленин. Нали там погребвате важните си личности.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#2] от "vasiliyk":

  на колко си години? питам, за да преценя дали можеш да доживееш края на САЩ като световна сила...

  това, на което можеш да се порадваш в следващото десетилетие е леко възраждане на Русия, след което ще дойде планираното й разпадане на десетки феодални "княжества"

  САЩ ще останат доминираща световна икономическа и военна сила и през този век. стига да не се впуснат в тотална война с прекалено много съперници... но се съмнявам това да се случи.

  РЕФОРМИ !
 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vili":

  Много избърза премахнал мумия у нас, мумия на руснаци първо трябва премахнат, после тогава наша.

  За того так получилась. Не кординовали действия болгарских комунистов с России.

  Никто не понял как того произошло.

  С Лубянкой принималет деньги неефективно четверт век.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#23] от "Vili":

  Новое поколении комунуидних капиталньих безапелационьих лумпеньих фашизоидов.

  Мумия будет навсегда под площад Советов.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  На мен пък лично ми става мъчно ,че американците като народ и държава стават все по-слаби!
  Тъжно но е факт !
  За сметка на това американските корпорации все по здраво се лепят на всякъде като пиявици и техните хеджфондове разсипват цели страни и икономики с лекота.
  Ето сега плод на корпоративната американска алчност е Чайна икономиката .
  "Пю" ако се опитат да анализират с повече от няколко години напред ще видат много апокалиптична картина за САЩ.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4545 Любопитно

  "Докато администрацията на Буш се луташе между Афганистан и Ирак, а усилията за борба с тероризма се разрастваха, мнозина хора по света се настроиха срещу САЩ."

  И това беше напълно нормална и разбираема реакция на милиони хора по света, имайки предвид престъпленията на гадните янки в Ирак и Афганистан!

  "Антиамериканизмът остана ключов елемент в отношението на международната общност по време на управлението на Буш, преди да започне да отслабва след избирането на Барак Обама."

  Точно така е, антиамериканизмът винаги е бил популярен по целия свят, но достигна своя пик по времето на управлението на Буш Младши...! Буш имаше много нисък рейтинг на подкрепа в самата Америка, а в Европа неговата НЕпопулярност беше още по-голяма.... почти всички управляващи европейски политици по това време бяха против него! Общественото мнение в ЕС беше в по-голямата си част против управлението на Буш и против водената от САЩ външна политика.... затова и всички европейски лидери с радост и надежда приеха новината, че след Буш САЩ ще се управлява от демократа Обама, за съжаление Обама разочарова много европейци и американци след идването си на власт, защото не изпълни много свой обещания.....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на alkash15
  alkash15
  Рейтинг: 122 Неутрално

  До коментар [#31] от "comandante":

  Ха ха ха !!!

  КОМАНДАНТЕ И МИСЛЕНЕ!!!

  Ха ха ха !!!

  Баце,
  НАПИСАЛ СИ ЕДИН ОКСИМОРОН!!!
  На комендантски език - написал си една НЕВЪЗМОЖНОСТ!!!

  СЛАБАТА И ХИЛАВА Хамерика
  със своите
  ВЕЗДЕСЪЩИ КОРПОРАЦИИ
  стопява лагерите на
  СИЛЕН КИТАЙ С ХИЛАВИТЕ МУ КОРПОРАЦИИ!!!

  Баце,
  ПИЕНЕТО НА ОДЕКОЛОН, независимо колко силен е комисарския организъм - ВОДИ ДО ЛЕТАЛНОСТ!!!

  СМЕНИ алкохола, баце!!!
  В савецката амбасада НЯМАТ ДРУГО ОСВЕН СПИРТ!!!
  А ако си забелязъл - в савеЦката амбасада няма "труженик" по-стар от 60 г!!!

  А сега погледни НАЙ-ДЪЛГОЖИВЕЕЩИТЕ НАЦИИ В СВЕТА пият
  МЕТАКСА!!!
  УИСКИ!!!
  КОНЯК!!!
  ШАМПАН!!!

  Баце,
  ще е ВЕЛИКА ЗАГУБА КОМИСАР, като теб да си отиде на 45!!!
  И то от НЕКАЧЕСТВЕН САВЕЦКИ СПИРТ!!!

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4545 Весело

  Иначе тази статия е много интересна! Дано повече форумци я препоръчат! Аз вече го направих, а вие?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на alkash15
  alkash15
  Рейтинг: 122 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  Иво,

  "антиамериканизмът" е "полулярен" точно толкова, колкото навремето е бил популярен
  АНТИ ИВАН ВЗОВИЗМА в България!!!

  Попрочети малко и ще видиш, че
  КУЦО И САКАТО,
  УЧИЛО-НЕДОУЧИЛО,
  КьОРАВО-ПОЛУОКАТО
  всчкото лумпен (И НА ПЪРВО МЯСТО КОМУНЕТАТА)
  се е СКЪСАЛО ДА ПИШЕ СРЕЩУ
  Иван Вазов!!!
  ЯДЯЛ БИЛ ШКЕМБЕ-ЧОРБА!!!
  СЪРБАЛ ШУМНО, когато пиел "кайвето" си!!!
  ОРИГВАЛ СЕ на масата!
  ПИЕЛ БИРА ОТ ШИШЕТО!

  И каво ли не още!!!
  Поосведоми се - вестниците от онова време се ПАЗЯТ!!!

  Е - минаха 90 г. от тогава!
  С НЕЩО ДА Е ПОМРЪКНАЛА СЛАВАТА ВАЗОВА ???
  НЯКОЙ ДА ГО Е НАДМИНАЛ???

  Или НЯКОЙ ДА СИ СПОМНЯ ИМЕНАТА НА КРИТИЦИТЕ МУ ???

  Същото е и с "антиамериканизма"!!!
  Майкъл Мур каза на българските КОМУНЕТА, че те НЕ СА НИКАКВИ СОЦЯЛЕТА!!!
  И че ЕДИНСТВЕНО ТОЙ Е СОЦЯЛИСТ НА МЯСТО!!!

  Ха ха ха!!!

  "Антамериканизмът" се ПРОДАВА НАЙ-МНОГО В САЩ!!!
  Кой в РъБъ, или в ОДЕКОЛОНСТАН, или в Шанхай, или в Хошимин ще си
  КУПИ АНТИАМЕРИКАНИЗЪМ???

  КУПУВА СЕ В ХОЛИВУД, Ню Йорк, Лондон, Париж !!!

  Ха ха ха!!!

 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#31] от "comandante":

  Апокалипсиса на САЩ може да бъде анализиран и предвиден само от "Лубянка", а не от "Пю".

  Агенцията "Лубянка" има най-точните прогнози, но не ги публикува нарочно по съобразими причини.

  Близо 90 години след създаването си по личните указания на един друг Владимир, тя нежелае да разочарова първоприемниците на създателя си, представляващи плеяда от фигури с диагноза на природно установена умствена недостатъчност и с цел да не бъдат разочаровани от дейноста и да предизвикат освобождаването им от заеманите височайши длъжности.

 37. 37 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Хм, интересно, статия за отслабващата популярност на САЩ е озаглавена "... отслабващата американска мощ". Това навежда на някои идеи...

 38. 38 Профил на alkash15
  alkash15
  Рейтинг: 122 Неутрално

  До коментар [#37] от "usero":

  ВИЖ ПОСТ 27

 39. 39 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1442 Весело

  Сега комунетата няма вече да се натискат кой по напред ще отиде в тази ,,отслабнала " държава...сигурно ще почнат да ходят в любимата им Русия...

  الرجل الكبير
 40. 40 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#1:"trifon74"]Този тумор за планетата , образуван от крадливата еврейско-американска мошеническа зараза трядва да бъде отстранен. [/quote]

  Всъщност туморът (юдо-ционисткият Октопод) няма как да бъде отстранен. Поне засега не съществува ,,хирург'', който може да го оперира и премахне. Така че, той (туморът) ще продължи да се разраства, превръщайки се бавно в раково образувание, което ще изсмуче и последните жизнени сили от организма (USA) върху който паразитира. Докато накрая го унищожи.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 41. 41 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Десетилетие на отслабваща американска мощ"
  Това десетилетие съвпада с двата мандата на Буш и част от мандата на Обама. Управлението на Буш беше пагубно за страната,защото по негово време се заложи бомбата с ипотечните кредити. Да не говорим за трилионите, пръснати във войните в Афганистан и Ирак. Обама също направи огромна грешка, като изля трилиони долари във фалиращите банки без да получи някакъв задоволителен резултат. Мандатът му съвпадна с кризата и това смегчава вината му, но хората очакваха повече от него. Той не можа да реши проблема с безработицата, който е централен проблем сега. Дано сегашните ми опити да се справи с безработицата да бъдат успешни.

 42. 42 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 4240 Весело

  С интерес прочетох мненията на червените галоши водени и насочвани от двамата сАветски, пардон руски ребята, Вили и Василюк. И двамата споделящи лозунгите на управляващата в момента власт в Русия и дебилно рецитиращи дрОгарА Панарин следващ насоките на вожда и учителя, дрогара Путин. Изводът ми е, че няма алтернативно руско мнение, което доказва, че Русия е тоталитарна държава. Ако питате двама американци за нещо те със сигурност ще имат различни мнения, но за представителите на северна азия явно това не е така и нищо там никога реално не се е променяло. Мумията на Ленин още седи в мавзолея и още напътства глупавите мужици.

  Другият извод който се набива е, че антиамериканизма в България е абсолютно и неразривно свързан с чугунената агитка съветски безродници. Реално антиамериканизъм сред която и да е друга група от българите НЯМА, факт е, че ако Америка е влияла някога с нещо на Бълггария, то винаги е било положително.

  А всъщност на Америка, а антиамериканизма е със затихващи функции, както ни убеди напоследък едно от последните места със силен антиамериканизъм, ислямският свят. Революциите там са вдъхновени именно от това хората да приличат на американците. Америка си е и в обозримо бъдеще ще е мястото, което ще генерира идеи, технологии, развитие за останалият свят. Китай заля света с ширпотреба, някой да иска да прилича на китайците? Няма такъв.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4919 Неутрално

  Неуспяха да станат империя.
  Факт !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 464 Разстроено

  Тиа глупаци американците и те че изчезнат като Ботев Пд и Винету.
  Казвах им аз че само комунизъма може да им реши проблемите – не ме послушаха.
  Е го сега и Китай ги задмина. Накрая и Мадона че се премести да пее у Пекин. До там го докараха.
  Нашият премиер има каза – учете се от бате ви Бойко – те не! Ниа че си праиме как си знаеме .
  А трошете си главата сега

 45. 45 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4166 Любопитно

  Интересно, че най-патологичните лъжци от петата колона на Русия във форума носят имена, съдържащи думата "истина".

  Gunter glieben glauchen globen
 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4166 Неутрално

  [quote#2:"vasiliyk"]Така е. Процесът на загиване на САЩ е вече започнал. Бих желал да видя краят му. Ще е [/quote]

  Така казваше и др. Ленин преди повече от 90 години.

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Упадъкът на САЩ е любима мантра на мнозина "експерти" - предимно озлобени и явно завиждащи хорица, чиито мисли са вдъхновени от горчивия въпрос: "Ми аз що не мога тъй?" Така е от десетилетия насам. Ако не преповтаряха тъй упорито и еднообразно мантричката си, тя може би нямаше да не се е изтъркала толкова отдавна.

  "Пю" е наистина сериозна институция. Хубаво е, че предупреждава за проблемите - чието наличие е безспорно - и за евентуалните по-тежки последици, ако тези проблеми не бъдат решени. Надявам се, че американското общество ще прояви зрелост и няма да подмине предупрежденията.

  Но... човек е така устроен, че винаги му се струва, че днешната неволя е по-тежка от почти всяка, засягала някога неговите предшественици. САЩ и преди са преживявали тежки периоди, кризи, депресии и т.н. Винаги са успявали да излязат от тях, при това по впечатляващ начин. Докато - което не ми се вярва да се случи и този път - не стане ясно, че не са в състояние да се справят със сегашните си трудности, слуховете за загниването и упадъка им трябва да бъдат разглеждани по същия начин, както Марк Твен гледаше на слуховете за собствената си смърт.

  Свобода за Надежда Савченко!
 48. 48 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  [quote#911:"Публикация"]Възприемането на Америка като отслабваща икономическа сила ... Страховитият навремето колос сега е смятан от мнозина за велика сила в упадък...[/quote] Една от най-силните и точни публикации на Дневник по темата, браво. Само фактите, без политическа пропаганда. Чудесен образец на обществено ангажирана журналистика.

  За съжаление България отново се присъедини към потенциално губещата страна, (както винаги), благодарение на бездарни, корумпирани и продажни "политици"...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 49. 49 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#25] от "Rage Against":

  Има един смешник Фридман, който е направил " прогноза " за развитието на света в следващите 100 години. Всъщност няма никакъв анализ, никакви данни приложени, абсолютно нищо. Поредица от голи несвързани твърдения, чисто ясновидство. Според тоя пич Полша и Турция щели да станат водещи сили в Европа без да уточнява как. После Япония и Турция щели да водят високотехнологична космическа война със САЩ, разбира се науспешна за тях. Накрая Мексико щяло да воюва със САЩ и пак неуспешно - има ли смисъл да го казвам. Книжката е погалила много самочувствието на американците да им " отвори " очите за алчността и завистта на другите народи, които не могат да се мерят с тях и накрая ще бъдат размазани от американските герой а САЩ ще са хилядолетна империя. Последствена научна фантастика, която разни мижитурки с доста постни знания да се радват. Предвид публиката, за която е предназначена напълно нормално.

  П.П. В книжлето се споменава как Тибет щял да се отцепи от Китай понеже коренното население щяло да се бунтува. Като ти чета постовете все едно ми претопляш тая помия. Сърбай си я сам и не ни заливай с глупости.

 50. 50 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Изводът от проучването е: Да живей Обамата! Той ще оправи имиджа на Америка!
  Пък държавата и икономиката кучета я яли - важен е имиджът

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 51. 51 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Пазарните сили, които правят икономиките уязвими, всъщност са същите, които ще ги върнат към устойчив баланс. Тук на ход ще бъдат финансовите министри и централните банкери - в каква степен и колко бързо да изтеглят инфлационните трилиони, пуснати допълнително в обращение и как да управляват натрупаните бюджетни дефицити. Дали ще има намаляване на паричната маса, т.е покачване на лихвите и увеличаване на данъците и намаляване на държавните разходи, или нарочно ще повишат инфлацията с цел обезценяване на всички валути, могат да кажат само американците. Трябва всички да свикнем с мисълта, че ако има примерно "потоп", последният, който ще потъне, ще държи над главата си "знамето" на света - американския долар! Другото са празни приказки. Нищо не зависи нито от Китай, Русия или който и да е друг! Не са решили, не са ги "смачкали. Затова - обърнете си парите в щатски, а не канадски долари Това е положението.

 52. 52 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#49] от "power_decided":

  о, да, чел съм 2 книги на Фридман. разбира се, че има някои "фантастични" неща, но гледам, че ти не хващаш много от геополитика, така, че какво да си те обяснява точно на теб? чел бил книги... то само със съвеЦка литература не става...

  как щяло да стане, та как щяло да стане. чети между редовете и ще разбереш. както е ставало винаги до днес. техническите средства може да се различават, но стратегиите са винаги сходни... как щяло да стане, Фридман не му бил казал?!? малоумник!

  как СССР успя да стане велика сила след ВСВ? как САЩ успя да стане велика сила след ВСВ и след разпада на СССР? как Германия успя да смачка цяла Европа за 3 години (1939-1942)?

  ти тия елементарни неща, ако не си успял да разбереш какво повече им да говорим с теб?

  айде залягай над книгите, мушморок!

  РЕФОРМИ !
 53. 53 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#52] от "Rage Against":
  Важното е какво казва дрогара Панарин! Защо при него всичко е желязно аргументирано и е с конкретни срокове
  Нищо, че аргументите ги няма никакви, а има шамански заклинания, пък сроковете ги мести като пулове на табла

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 54. 54 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#52] от "Rage Against":

  Когато се четат нечии голи твърдения и не се прилагат факти и данни се получава твоя случай. Продължавай да си четеш фантстиката и не ме занимавай. След ВСВ има две свръх сили в надпревара, на системата на баланса между силите от 19 век е сложен окончателния край. Дори само тези ти грешка ми стига, за да знам колко си повърностен.

 55. 55 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#53] от "skara":

  Ти хубаво се опитваш да го защитаваш ( хората с особени наклонности трябва да се поддържат за да оцелеят все пак са все още малцинство), нот той сам призна, че автора на които се позовава пише " фантастики ". Другото е допустимо да са измишльотини, но часта за разпада на РФ и страданието на руснаците задължително трябва да е истина, защото на него така му харесва. Страхотни разсъждения. Между вас и радилкалните ислямисти няма разлика - все закостенели пропити с омраза фанатици, а за мен сте смешници.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#54] от "power_decided":

  а бе ти освен записките си от времето на ЗКПЧ, не се ли запознаваш с други източници?

  много ясно, че Фридман пише и фантасмагории... това е прогноза за 100 години напред. част от анализите му са екстраполация на минали и днешни събития и стратегии, част от писанията му са повлияни от Жул Верн.

  ти какви факти очакваш от него, за да приемеш, че твърденията за 2070-та година ще са истина? това е достатъчно, за да ме убеди в тоталната ти индоктринация...

  но аз греша, когато влизам в спор с комуноид... защото комуноидът ще ме принизи на неговото си ниво, където ще ме победи, благодарение на натрупания примитивен опит.

  П.П. разбира се, че разпадът на Русия е нещо така желано от мен.
  ти също не питаеш любов към САЩ, но това разбира се не те доближава до ислямските фундаменталисти... смешник!

  РЕФОРМИ !
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Ще отслабва Америка, като го нямя първостепенния стимулатор на конкурентен прогрес СССР! Без конкуренция всичко загнива.

  Yet another blue planet.
 60. 60 Профил на WC_Окупатор
  WC_Окупатор
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#49] от "power_decided":

  Чудесно четиво сте избрали, колега.
  Подходящо за хубавата съботна вечер.
  От същия жанр бих ви препоръчал да прочетете нещо и от Сандра Браун и Джордж Сорос.
  Развлекателно и релаксиращо.
  Нуриел Рубини напоследък също пише завладяващи разкази.
  Всеки месец предсказва бури, потоп или финансова криза. И
  забележете, веднъж дори и позна !
  Има изключителни свръхестествени способности !
  Казват , че можел с ръце да лекува, да вижда в бъдещето, да говори с духове, да разваля магии и дори да лее куршум против уплах

 61. 61 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#60] от "moshe_nick11":

  Това не го казвай на мен. Кажи го на тези, който го вярват и смятат за много сериозно. Дори са твърдо убедени, че това е реалистична, обоснована прогноза.

 62. 62 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  [quote#48:"Майстор Балкански"]Една от най-силните и точни публикации на Дневник по темата, браво. Само фактите, без политическа пропаганда. Чудесен образец на обществено ангажирана журналистика. [/quote]
  "САЩ и преди са преживявали тежки периоди, кризи, депресии и т.н., и винаги (досега) са успявали да излязат от тях..."

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 63. 63 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#1:"trifon74"]Писна им от умишлено създадени икономически кризи[/quote]
  Само с това не съм съгласен- не са изкуствени!

  Кризите за НЕОТДЕЛИМА част от капитализма- още Маркс го е описал. Но проблемът е, че при сегашната имаме основни фактори, които пречат за излизането от тази, като свършването на ЕВТИНАТА енергия, потъналите в борчове страни/жители и др.(пикът на всички ОСНОВНИ компоненти- житни култури, почва, сладка вода...), както и замърсяването на околната среда и глобалното затопляне, които играят все по- негативна роля в глобалната икономика.

  Затова в настоящият момент НЯМАТ реален изход от кризата, освен ТОТАЛНО да променят системата, което те НИКОГА няма да няправят, по разбираеми причини...

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 64. 64 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Весело

  Капитализма, от англосаксонски тип, си заминава, където му е и мястото- бунището на историята. Само седерастите все още немогат да го усетят/приемат

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 65. 65 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1114 Весело

  Айдяяя, тази новина явно е мехлем за душите за изстрадалите напоследък родни комунета...

  Два въпроса:
  1. Как Китай ще се се справи при липсата на западен пазар? На кого ще продава?
  2. Кой иска да бъде като Китай освен родните комунета?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4545 Любопитно

  До коментар [#35] от "alkash15":

  Не говори глупости! Антиамериканизмът го има по-целия свят (Южна Корея до Латинска Америка)!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Antiamericanism

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4545 Любопитно

  [quote#65:"Flash"]1. Как Китай ще се се справи при липсата на западен пазар? На кого ще продава? [/quote]

  Нямаше да задаваш такива глупави въпроси, ако знаеше, че Китай продава стоки не само на Запад (САЩ и ЕС), но и в Япония и Южна Корея, в Югоизточна Азия, Арабския свят и разбира се Латинска Америка (най-големия партньор на Бразилия (а тя е най-голямата икономика в Латинска Америка), НЕ е САЩ, а Китай)! Освен това вътрешния пазар в Китай става все по-голям, а той има огромен потенциал (все пак китайското население е над 1 милиард души)!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#25] от "Rage Against":

  Тази година навърших 20. Не можеш да ми кажеш дали ще доживея краят на САЩ, не мисля, че си някоя от мойрите. Сигурен съм, че САЩ няма да властва още дълго, освен ако не извърши някакъв геноцид срещу други хора различни от тях или не извърши нещо друго престъпно. Краят им ще дойде.

 69. 69 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  така е, и почти всичко това се дължи на ДабълЮ и слабоумното му обкръжение.
  След атентатите, почти целият свят беше със САЩ. За нула време ДабълЮ осра всичко. Първо с абсолютно ненужната война в Ирак, повод за която беше една абсолютна лъжа. После с разкритията за иракските затвори. И после с извънредните закони за борба срещу тероризма, Гуантанамо и т.н. За няколко години САЩ напълно загубиха моралния си авторитет, граден толкова време.
  Да не говорим за колосалните разходи за воденето на толкова войни, което има съществен принос за сегашното им финансово състояние.
  Невероятно е как малка група слабоумници може да причини толкова вреди.

 70. 70 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 775 Любопитно

  До коментар [#23] от "Vili":

  Абе ти освен да цитираш Путин на развален български, друго можеш ли? :О

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  [quote#67:"Иво"]Китай продава стоки не само на Запад (САЩ и ЕС), но и в Япония и Южна Корея, в Югоизточна Азия, Арабския свят и разбира се Латинска Америка... [/quote]

  Джапанки и плюшени детски играчки. Останалото е крадено (имитация) на световни марки. Китайците нямат нито една сериозна собствена разработка. Оръжията им са копия на съветски образци от Брежнево време, колите им са абсурдни имитации на японски, корейски и западни фирми, компютрите им Lenovo са IBM (точно както Жигулито, произвеждано до 1980 г., беше Фиат 124), фармацевтичните им продукти са откровено опасни и вредни за здравето, т.н. Това, че Китай може да мобилизира еди милиард роби да работят по 12 часа на ден за Партията и да заливат света с евтина ширпотреба, не го прави икономически гигант.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#71] от "dodge_ram":
  Я си погледни компа, 2/3 от частите му са произведени в Поднебесната , я се огледай около себе си и си отговори колко от уредите и предметите ти за ежедневна употреба са с
  китайски части...ха-ха-ха...
  А после се замисли....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 73. 73 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Щатите са обречени, щом и ние се закачихме за тяхната колесница! На два пъти през миналия век съсипахме Германия, след нея - СССР, сега е ред на USA!

 74. 74 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#51] от "mik2": Финансите и финансовите пазари все повече се откъсват от стоките и реалните пазари и именно в това е проблемът! Парите от средство се превръщат в цел и все по-близко е денят, в който противоречието между стоки и пари, между пари и потребление ще набъбне до критични размери. Взривът ще опръска с л..на планетата. Пита се, кой ще излезе на сцената в бяло!

 75. 75 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#72] от "appen13":

  Само дето в 21 век е ценно и скъпо да изобретиш и патентоваш новата технология, а не да я сглобаваш.

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4545 Весело

  [quote#71:"dodge_ram"]Джапанки и плюшени детски играчки. [/quote]

  Хахаха... говориш пълни глупости! Какво да ти кажа повече, запознай се по-добре с това което произвежда Китай.... асортимента е доста голям, от джапанките които ти спомена, до автомобили, кораби, компютри и т.н.!

  П.П.
  И крайно време да разбереш, че в Китай НЯМА роби, има работници, които като всички други работници по-света получават заплати за труда (вярно по-ниски от тези на Запад), но все пак достатъчни за водене на нормален живот в страна като Китай, където цените на редица стоки и услуги е много по-ниска от тази в България или САЩ например!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  [quote#72:"appen13"]Я си погледни компа, 2/3 от частите му са произведени в Поднебесната ...[/quote]

  Ключовата дума е ПРОИЗВЕДЕНИ. Нито една от частите му не е ИЗОБРЕТЕНА или ТЕСТВАНА в "поднебесната" - всичко е взето наготово, предприятията не са строени от китайци, роботите не са конструирани от китайци - евтина китайска работна ръка само ги обслужва, защото, ако бяха в Америка или Германия, щяха да получават 15 пъти по-високи заплати, социални осигуровки и т.н., и компютърът ми нямаше да струва 2,000 долара а ... може би 30,000?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  На Сфинкса ще му поникне брада, но на седерунгела акъл няма да му дойде!

  За съжаление в един тежък момент САЩ се упрявляваше от изключителен тъпунгер, който дакара всичко описано в статията., а то е описано с много розови краски за Америка. Обама не успя да спре безумията в Ирак и Афганистан, защото те са на принцира - един луд хвърля войски в нищото и после 100 мъдреци не могат да ги извадят. След това и той се върза по акъла на комплексаря Саркози и допълнително се оплете в Либия та съвсем да направи за смях една навремето велика страна.
  Да не забравяме обаче, че САЩ са били велика страна заради демокрацията там, а не защото са имали много самолети или водили много войни. Демокрацията даде фира, жертвана за възможността да се водят войни.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 79. 79 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#77] от "dodge_ram":
  Само така, за информация, понеже мисленето и анализа не ти е силната страна, случва се, след като се произвежда нещо, какво и да е, рано или късно започваш да създаваш свое ноу-хау, свои оригинални разработки и свои лицензи, което е естествено продължение на техническите умения и технологиите които си усвоил и притежаваш....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  [quote#79:"appen13"]Само така, за информация, понеже мисленето и анализа не ти е силната страна, случва се, след като се произвежда нещо, какво и да е, рано или късно започваш да създаваш свое ноу-хау, свои оригинални разработки и свои лицензи, което е естествено продължение на техническите умения и технологиите които си усвоил и притежаваш..[/quote]

  Е, да се надяваме, че ще ги доживеем.

  Те и правешките "учени" крадяха много навремето по линия на НТР, ама не чувам да са изобретили нещо свое. Свикналият да краде е негоден да изобретява, ама какво съм тръгнал да ти обяснявам на теб, дето мисленето и анализът са ти толкоз далеч напред пред моите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#22] от "Марин Весков":
  И гащите които носиш, ако и да им пише друго, са вече китайски. Не се радвам от това, защото това не значи че за нас е по-добре, просто такива са фактите. Великият упадък на западния модел отдавна започна! Трябва да се замислим как да оцеляваме!!!

 82. 82 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#77] от "dodge_ram": Човече, не подценявай нация, създала и запазила империя, няколко хилядолетия. Изключително гъвкави и интелигентни са! Да, засега Европа и САЩ задават тона в иновациите, но докога?

 83. 83 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#80] от "dodge_ram":
  Има още една съществена разлика между Поднебесната и Щатите, Китай не живее на кредит и не зависи от далаверите на борсовите спекуланти, а зависи единствено и само от своето производство си, от вътрешното потребление и от гигантския си износ.
  Китайските предприятия си купуват всичко и си плащат по световни пазарни цени....
  А инъче, уви, прав си в своето прозрение за "мисленето и анализа", следващата стъпка в логическата верига е да си направиш някои изводи...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 84. 84 Профил на Асенчо
  Асенчо
  Рейтинг: 409 Весело

  САЩ са тези чиито имат огромни дългове към Китай.Така че, представи си кой ще го сполети съдбата, на неудачното угоено коледно прасе, което си е мислело че кефа ще е вечен...преди ножа да издрънчи в гърлото и кръвта да изпръска стените, които няма да могат да бъдат изчистени дори и с тонове "зелена тоалетна хартия"($)!!!!!

  Казвам се Асен и съм от Сливен но не съм Костовист
 85. 85 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иво": Китайците просто ползуват опцията "свободна /временно/ икономическа зона на действие. "Пасото" е подписано от САЩ. Проста работа. Близко до ума. Шефът приема малки "забежки" от служителите. Това е. Да не си помислите, че някой, някога може да се скрие от "ръката" на САЩ. Невъзможно. Всеки трябва да си знае мястото, иначе.."тупалка". Толкова. Големият брат е могъщ. Много. Който не вярва, прави проверки. С близнаците. После загиват много невинни събратя на виновните. Вторият път е под въпрос. Цената ще е много, много висока. Ал Кайда го знае. Всеки го знае..и го е страх. Това е целта. Всеки си го има като "едно на ум". Може всичко да правиш, но..да "пипаш" Америка? Жална ти майка. Господ да прости душите на невинно загиналите на злокобния 11.09!.

 86. 86 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Гери написа статия и събуди хората. Гери ми харесва, защото е с пулса на деня! Браво!

 87. 87 Профил на aaa
  aaa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#85] от "mik2":

  Ако оставим настрана, че повода си го измислиха сами, резултата е горе долу такъв какъвто описваш и почти по план

 88. 88 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#82] от "Стенли1": Во веки веков! Да се слави името МУ/ИМ/. Няма други. Те са. Колкото и да ритат някои. Правилата са създадени. Който не ги спазва, получава "изправителен" шут. И млъква. До следващия път. Все тая..

 89. 89 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#71] от "dodge_ram":

  абе прав си само донякъде. Преди 30-40 години, японските стоки са били считани за евтин боклук и имитации (каквито сигурно са били). Някакви си 20-25 години след това обаче вече са се считали за точно обратното. Сега по същия път върви Китай. Там в момента има достатъчно голям брой високотехнологични производства, неразработени от тях, но създават грамотна работна сила. Освен това имат тонове математици, инженери, химици и още повече студенти в такива специалности навсякъде по света. Т.е. създават си база, и по някое време ще станат истински гигант.

 90. 90 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  До коментар [#74] от "kirkor": Мисля, че пак ще спечелят основните играчи и най-вече този, "който поръчва музиката"! Няма да го назова, защото всички знаем, "че се оповава на Бога"

 91. 91 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#67] от "Иво":

  Хахахаха, мда, направо ще срутят света с продажбите си в Латинска Америка. Що не посочи и Африка?
  Що се отнася до вътрешното потребление, както съм казвал много пъти, това ще е началото на края за Китай какъвто го виждаме сега. За да има потребление трябва да има доходи. Който има доходи, има и политически потребности.
  С две думи - като за тебе - Китай в сегашният му вид просто няма полезен ход.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 92. 92 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Японските стоки никога не са били считани за "евтин боклук", изразът беше "японски боклук".
  Иновациите се правят от образовани хора. Системата до скоро примличаше в САЩ и по-малко в ЕС всички оброзовани хора от целия свят и това без западът да се бърка и стотинка за оброзованието им. В момента не е така, особен наплив не само няма, а много се връщат в страните си и задълбочи ли се кризата масово ще драснат обратно.
  Освен това продуктът на третия свят - суровините, поскъпнаха несъразмерно спрямо иновациите, а ролята им в политиката още повече. Привлекателните стоки -съвременните стъкалца и мъниста вече се произвеждат почти изключителна в третия свят и няма как някой германец да продаде старият си транзистор на морето и срещу него да си купи официален мъжки костюм и два чифта детски обувки.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4545 Любопитно

  [quote#85:"mik2"]Да не си помислите, че някой, някога може да се скрие от "ръката" на САЩ. Невъзможно. Всеки трябва да си знае мястото, иначе.."тупалка". Толкова. Големият брат е могъщ. [/quote]

  Ти си поредния американофил с промит мозък служещ на Големия брат от Вашингтон, такива като теб само мога да ги съжалявам! Да САЩ са много силна държава в икономически и още повече във военен план, но и те както всички други велики империи преди това започват бавно да западат... и преломния момент беше именно 11/9! Днес светът става все повече мултиполярен, САЩ ще започнат (всъщност те вече започнаха) да се съобразяват с други бързо развиващи се държави като Китай, Бразилия, и донякъде Индия! Сорри... но, геополитическата картина се променя! Достатъчно е да прочетеш горната статия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#13] от "Никола Марков":

  Коя е тази нация? Ако имаш предвид САЩ..?! САЩ не са нация! Липсват им два фундаментални компоннета за нация!

  Силата ще ти даде свобода!
 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4545 Весело

  [quote#91:"Flash"] Що не посочи и Африка? [/quote]

  Защото е по-малък пазар в сравнение с Латинска Америка, но иначе в Африка Китай има водещи позиции!

  [quote#91:"Flash"]Що се отнася до вътрешното потребление, както съм казвал много пъти, това ще е началото на края за Китай какъвто го виждаме сега. [/quote]

  Хехехе.... ех Флашке, началото на края го виждаме в момента на САЩ, а не на Китай! Китай всяка година регистрира увеличение на БВП с 7-8%, а този на САЩ е 1-2%, освен това в момента САЩ се тресе от финансова и икономическа криза, разбира се трябва да се спомене и дълговата криза в Америка! Сорри американофиле, но такива са реалностите днес.... твоята държава господар (САЩ) запада.... бавно, но сигурно! Сорри!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Бе кво сте се хванали с тоз китай не мога да разбера.И като слезе САЩ от трона и на него се възкачи Китай?Светът ще цъфне и ще върже,направо ще е чудо невиждано.

 97. 97 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#95] от "Иво":

  Брато,не е учудващо Китай да регистрира 7-8% ръст при 5-6000 $ БВП на човек от населението.(всъщност ръстта е даже повече-някъде към 9%).Друг е въпроса доколко този ръст е устойчив,щото напоследък тоста информация започна да излиза,която показва,че голяма част от този ръст е изкуствена и се дължи на партийно насочвани кредити от държавни банки към държавни предприятия за инвестиции с недотам безспорна ефективност.
  Ние тях да не ги мислим,ами да видим ние кво ще правим,че с този нашия растеж не виждам кога ще излезем на бял свят....

 98. 98 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#68] от "vasiliyk":

  както казваше Оракула в Матрицата:
  "всяко нещо, което има начало, има и край..."

  и на САЩ краят им ще дойде под една или друга форма. но преди това ще видим западането на Китай и разпадането на Русия

  РЕФОРМИ !
 99. 99 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#95] от "Иво":

  пич,
  ама ти наистина си доста елементарен... научи се да говориш с цифри, които да подкрепят тезите ти.

  жалка картинка... толкова си елементарен, че ако беше агне, вълците щяха да те шибат, не да те хапят

  РЕФОРМИ !
 100. 100 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#92] от "др. Иванов":

  другарю, другарю,
  в днешно време пък американецът ще ти продаде iPhone и с парите пак ще си купи един евтин официален костюм и чифт детски обувчици.

  така, че не ги мисли западняците и американците. дълго време ще са напред в технологично отношение и ще се присмиват на дъртите комунисти като теб. и с право.

  РЕФОРМИ !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK