Испания въвежда данък богатство

Министърът на икономиката Елена Салгадо

© Reuters

Министърът на икономиката Елена СалгадоИспания ще въведе в петък отново данък богатство като временна мярка, за да плащат богатите повече и да допринесат за справянето с икономическата криза, заяви икономическият министър Елена Салгадо, цитирана от "Ройтерс".


Допълнителният данъчен приход ще помогне на Испания да се справи с нелесните цели за бюджетния дефицит, докато същевременно се бори да не бъде въвлечена от дълговата криза в еврозоната, довела до международни финансови помощи за Гърция, Португалия и Ирландия.


Данъкът ще засегне около 160 хил. души, които печелят около 1.08 млрд. евро годишно. По-богатите ще плащат повече през 2011 и 2012 г. и приходите от тези данъци ще влязат в бюджетите за 2012 и 2013 година.
"Икономическата криза прави необходимо въвеждането на този данък. Той ще ни позволи да облагаме по-богатите, така че тези, които имат повече, ще допринасят и повече, за да помогнат да излезем от кризата", обясни Салгадо по време на пресконференция.


Тази година заложената цел за испанския дефицит е 6% от БВП, за 2010 г. тя беше 9.2 на сто. Целта за 2013 г. е дефицитът да бъде намален до 3% от БВП.


Според анализатори ходът представлява опит да се спечели обратно доверието на избирателите в левия политически спектър, разочаровани от обявените строги антикризисни мерки. И все пак това едва ли може да стопи преднината от 15-процентни пункта, на която опозицията, консервативната Народна партия, се радва.


Според правителството новият данък сега ще засегне по-заможните, а не средната класа, както беше когато беше въведен за пръв път през 2007 г. Тогава той осигури 2.1 млрд. евро в държавната хазна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Испания въвежда данък богатство, а България!?

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Неутрално

  [quote#1:"latcho59"]Испания въвежда данък богатство, а България!? [/quote]
  Един данък "завист" би осигурил несметни бюджетни излишъци.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Ами браво на Испания!
  И не е само Испания, Франция също въведе такъв данък, а богатите там го подкрепиха. Уорън Бъфет също каза че не е редно той да плаща по-малко данъци от секретарката си...
  Само в най-бедната псевдодържава в ЕС - България - богатоте, тоест престъпниците и далавераджиите, продължават да плащат толкова, колкото най-бедните. Затова и никой нормален не иска да живее в тази "държава"...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 4. 4 Профил на truth1
  truth1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  България е рай за "бизнеса" с този направо символичен данък от 10%. Някои и това не искат да платят. За пълнене на хазната се разчита на бедните, които представляват огромниото мнозинство от народа.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#1] от "latcho59":

  А ние данък колибка

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ако това бабе на снимката е министър на икономиката разбирам защо отиват на зле. Я вижте нашите Дянков и Трайков - интелигетни с очилца!

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 7. 7 Профил на sevda_atina
  sevda_atina
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "Данъкът ще засегне около 160 хил. души, които печелят около 1.08 млрд. евро годишно"
  Питам се, колко ли е броят на богатите в България и какъв е техният годишен доход?! Сигурна съм,че голяма част от тях се правят на по-бедни и от най-бедните.....

 8. 8 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#1:"latcho59"]Испания въвежда данък богатство, а България!?[/quote]
  А в България се надяваме управляващите да не са чак толкова тъпи ...

 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  "Испания въвежда данък богатство!"

  Понеже Боко не може да въведе данък богатство, ще му се наложи да въведе данък БЕДНОСТ, за да обезпечи финансово изборната си победа!!!

 10. 10 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#3:"muncho"]Само в най-бедната псевдодържава в ЕС - България - богатоте, тоест престъпниците и далавераджиите, продължават да плащат толкова, колкото най-бедните. Затова и никой нормален не иска да живее в тази "държава"...[/quote]
  Докато богат == престъпник, в тази държава бизнес няма как да се развива.

  Ще си останете след 10 години само цигани и милиционери, да ви видя тогава кой кой ще бие ...

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#2] от "от Мюнхен":
  Ако ти кажат "Богатството ми е придобито с много труд.", попитай "С чий?"
  Великите нации никога не обедняват поради разточителството и неблагоразумието на частни лица, но много често обедняват в резултат на разточителството и неблагоразумието на държавната власт. — Адам Смит

  Един данък "завист" би осигурил несметни бюджетни излишъци. Завистта е безпокойство (неудовлетворение) на душата, произтичашо от това, че желано от нас благо притежава друг човек, който не считаме за по-достоен от нас да го има, е казал Готфрид Вилхелм Лайбниц.

 12. 12 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#1] от "latcho59":

  Приятел, недей си вкарва автогол.. Не си ли разбрал, че в България даже и да се въведе такъв данък няма да го плащат мутрите, ами ние с тебе..?

  Fail with honour then succeed by fraud
 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 628 Любопитно

  В България няма лява партия - БСП са десни - въведоха плоският данък, Герб са десни-въведоха данък колиба, вместо данък лукс, сините и те десни, РЗС-то и те десни... Да се чуди човек що трябва да се гласува въобще-да се обединява върхушката им и да ни управляват като стадо/каквото сме/ още 45 години...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на donrnichele
  donrnichele
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#1] от "latcho59":
  Данък " КОЛИБА " ...

  [quote#10:"pi314_"]Докато богат == престъпник, в тази държава[/quote] ТО СИ Е правило ...


  ГЕРБ ме излъга - ненавиждам ГЕРБ !
 15. 15 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 675 Неутрално

  За сметка на това, Русия сваля данъците. Вакум не може да има, колкото и да са тъпи всички, винаги ще се намери някой малко по-умен, който да живее на техен гръб.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 16. 16 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Поредната глупост на ZP!Това не е нов данък,а един стар който беше премахнат.
  Ново заиграване с популачо."Наказването"; на богатите и разпалването на завистта е в основата на социализма.
  Не зная кой очаква да повдигне икономиката!?5те милиона безработни или 80% от населението наречено mileuristas!/заплатата на 80% на населението е 1000 евро-и на хора с образование!/Тези две групи ли ще създадат новите работни места и ще са инвеститори!???
  После големите фортуни на Испания трибутират по SICAV т.е. са изключени от този данък.
  Удря средната класа.Защо например хора средната класа с либерални професии работили 40 години да нямат патримонио отценено на 700.000 евро???Мигар е много за един зъболекар,адвокат,лекар,едн собственик на среден бизнес,на един автономен с малък бизнес!????Това са основните контрибуенти на всичко отгоре.Защото всички плащат данъци вярно,но контрибуират само 20%!Един с 1000 евро заплата не може да си покрие с данъка и 1/1000 от това което е като разход за обществото!Колкото повече усилие,образование,квалификация,отговорност,трудолюбие........по-голямо наказание!

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 17. 17 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#10] от "pi314_":

  Ами ако богатите в България не бяха престъпници нямаше богат да е равно на престъпник
  Да не би някой да е станал богат с работа в България? Да не би някой от богатите да е построил нещо или да е произвел нещо? Да не би някой от богатите в България да плаща данъци? Да не би някой от богатите да спазва законите? Да не би да има осъден за нещо богат човек в България? Да не би да има богат човек в България, който да е образован и културен? Да не би да има богат човек, който да има вкус? Да не би да има скъпа кола, която да спазва правилата за движение?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 18. 18 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Има ли богат човек в България, който да може да докаже произхода на богатството си? Има ли богат човек в България, който да не е затънал до ушите в корупция с управляващите? Има ли богат човек, който да не е свързан с контрабанда и силови групировки?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 19. 19 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 470 Неутрално

  10% от испанците (най-богатите) плащат около 70% от данък общ доход, други 25% процента от испанците (бедните) не плащат никакъв данък общ доход, защото доходите им са много ниски. Богаташите са добре дошли бавсякъде, бедняците - не. Така че тази мярка или е с цел печелене на гласове на изборите чрез социалистическо-комунистиески лозунги, или ще доведе до още по-сериозни финансови проблеми.

 20. 20 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Няма да е е зле и в България да се въведе подобен данък, а не само PR-хеликоптерчето да прави с държавни пари, снимки на имотите на мутроолигарсите.
  Но не вярвам точно ГЕРБ да въведат подобен данък, защото това ще засегне много от спонсорите и покровителите им.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 21. 21 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  И правилно правят. А тук трябва да махнат плоския данък.

 22. 22 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#16] от "Pusa Xinjiang":

  Данъците не са наказание.
  Данъците са израз на СОЛИДАРНОСТТА между хората, които живеят в една държава. А равнището на данъците е въпрос на политика и на СПРАВЕДЛИВОСТ. Справедливостта изисква тези, които имат повече да дават повече.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#20] от "Mr. Kilmister":
  Не плаши с този коментар по тази статия Цветелина Карагьозова, че вече е прекалено богата...

 24. 24 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#19] от "barabana":

  Е ти откъде предполагаш, че някой който няма ще даде пари за данъци?? Ако имаш 100 000 евро доход на месец и плащаш 30 000 данък не е добре според теб..хммм..а ако имаш 10 000 евро доход и плащаш данък е приемливо...хаха...Много умно! Аз знам че всеки гледа от своята камбанария и на никой никога не му стигат..независимо колко има...НО все пак си помисли...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 25. 25 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Неравномерните данъци са несправедливи, защото са привилегия, но обърната - за бедните. Едно истински равноправно общество не би трябвало да произвежда привилегии. Т.е., ако е казано, че данъчната ставка е Х%, тя е толкова и за малки и за големи доходи.
  Държавата трябва да се бори с клиентелизма, сивата икономика и укриването на данъци, а не да създава данъчни привилегии. Това ще й донесе много повече бюджетни приходи, от наказването на богатите.
  Другото е евтин популизъм - бедните са повече и, ако гласуват за някоя партия, ще й печелят избори.

  E PLVRIBVS VNVM
 26. 26 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Когато някъде се въведе подобен данък, тия дето се очаква да го плащат, обикновено просто се местят и толкова. Кеф им Монте карло, кеф им Лихтенщайн. Една пререгистрация и са готови.

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Мда. АКо вземеш 20% от свръхбогатия той ще си остане свръхбогат и няма да се лиши от нищо. Ако вземеш 10% от бедния той няма да си дояжда.. А в България дори необлагаем минимум няма...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 29. 29 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Понеже в БГ повечето крият доход, тоя данък ще засегне всеки с легален доход от заплата над 1000лв. Мутрата пак няма да плаща.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 30. 30 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#18] от "muncho":
  Има разбира се и то много..ама на мързеливците им е много удобно така-абе тоя е богат щото е крадец и контрабандист.Аз съм много кадърен и велик,ама щото съм много честен и на ,не мога да забогатея.

 31. 31 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Разпределението на доходите е несправедливо, затова данъчната политика трябва да компенсира тази несправедливост. Тоест, тези които печелят най-много съвсем не работят най-много и съвсем не са допринесли най-много. Например несправедливо е борсовите спекуланти, виновни за крахове и кризи, да печелят хиляди пъти повече от учения, измислил ново лекарство.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 32. 32 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Иначе съм съгласен,че в България плоския данък трябва да се премахне.Най-малкото трябва да има необлагаем минимум.Въпреки,че аз ще попадна във високите графи,все пка не считам че е правилно някой с доход 500 лв. и някой с доход 50000 лв. на месец да плащат еднакъв процент данък.В същото време обаче трябва да се внимава да не се стигне до обратния ефекти да се намали събираемостта.Но все пак мисля,че един необлагаем минимум от 300 лв. и няколко ставки за облагане-да речем 10%,13% и 16% ще са разумен вариант.

 33. 33 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Хм, тия числа са интересни - ако въпросните 160 хиляди души в Испания печелят около 1.08 милиарда евро годишно, това прави средно по 6750 евро на човек (= 13200 лева = 1100 лева месечно). Това ли са "по-богатите", които "не са средната класа"?

 34. 34 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#22] от "muncho":
  Разбира се е солидарност.Аз не се бия в гърдите колко съм солидарен,но обикновенно в родната ми Кучеландия примери за солидарност ми дават хора и без един ден трудов стаж или са развяли знамето на солидарността индивиди поработващи понякога!Да не говоря и за тлъстите синдикални лидери -борци са солидарност и милионери!
  А ако родителите ти са работели 35 -40 години високо квалифициран труд с големи отговорности,редовно са контрибуирали за обществото а за награда "секира"
  Не всички от средно-високата класа са престъпници!И не всичко бедни са благородни и добри хора!
  Поздрави и бау бау!

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 35. 35 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#18] от "muncho":

  Я си дай мнението за твоите Цигански барони, бъди обективен Муня...

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 36. 36 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#33] от "Tai Lung":
  хах И аз направих същите сметки и мислех да пиша пост

 37. 37 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#33] от "Tai Lung":има някаква грешка вероятно,което не ме учудва-напоследък в дневник постоянно допускат гламави грешки.

 38. 38 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#31] от "muncho":

  За борсовите спекуланти и учените си прав но... това е частен случай. Търдението ти
  [quote#31:"muncho"]тези които печелят най-много съвсем не работят най-много и съвсем не са допринесли най-много[/quote]
  в общия случай е погрешно. Ако беше вярно капитализмът нямаше да се развива
  Освен това от къде знаеш какви са доходите на лекаря измислил лекарство? Доколкото знам, такива хора са милионери и ще бъдат засегнати от новия данък.

 39. 39 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Мога да се съглася само за необлагаемия минимум - в Чехия е 2100 CZK - oк. 175 BGN, което е малко, но все пак защитава най-бедните. Разумно е да има и минимална заплата, под която никой работодател да не смее да наема работници - пак е някаква защита. При нас в момента е ок. 7500 CZK (ок. 625 BGN) бруто, което при 15% плосък данък с отчитане на необлагаемия минимум значи, че не може да има чист доход под 6690 CZK (ок. 555 BGN).

  E PLVRIBVS VNVM
 40. 40 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 822 Любопитно

  До коментар [#26] от "Kaspar":

  Този закон не "удря" големите фортуни на Испания.Първо парите им не са в Испания и второ трибутират по SICAV!Няма да засегне Tapias, Cortinas ,Koplowitz...........Нито виновните за кризата!Засяга средната класа!

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 41. 41 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#34] от "Pusa Xinjiang":

  Не съм и очаквал да знаеш смисъла на понятия като справедливост и солидарност. Дясно-"мислещите" затова са деснои, защото не разбират тези понятия. Просто някои хора никога не преминават анално-садистичната фаза (по Фройд) в психичното си развитие..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 42. 42 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pusa Xinjiang":

  Всички популистки напъни за "допълнително облагане на богатите" винаги удрят всъщност само средната класа!

 43. 43 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pusa Xinjiang":

  Още по-зле тогава. Сапатеро има всички шансове да се превърне в испанския Жан Виденов Щом изгубиха и Каталуния на изборите, значи вече никой не ги подкрепя

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 44. 44 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#32:"eurogi"]няколко ставки за облагане-да речем 10%,13% и 16% ще са разумен вариант[/quote]

  И това ще промени нещо ?
  ДОД формира нищожен процент от бюджета!!!
  Например, от акциз само на цигарите се събира 3 пъти повече пари от ДОД, въпреки огромната контрабанда.
  Акциза върху горивата,4 пъти повече ... въпреки огромните измами.
  И естествено,шампиона на е ДДС ...
  Изобщо с тия 5-6млн. лева ако изобщо се съберат ... какво ще направите !!!!

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 45. 45 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#38] от "Дамян":

  Ми не. Доходите ма учения измислил ново лекарство си остават средни. Виж доходите на собственика на корпорацията, за която ученият работи нарастват многократно. В днешно време няма сами изобретатели и сами учени, които да държат патенти примерно. Всички работят за корпорациите.
  Капитализма по принцип е несправедлив. Но той не съществува заради това, а защото е ефективен..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 46. 46 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#22:"muncho"]А равнището на данъците е въпрос на политика и на СПРАВЕДЛИВОСТ. Справедливостта изисква тези, които имат повече да дават повече. [/quote]
  А тук си прав Не знам дали е точно справедливост или здрав капиталистически прагматизъм, но е така. Само БОГАТИТЕ могат да дадат пари на бедните. Иначе няма от къде Ролята на средната класа е да се самоиздържа в социалната област (пенсии, трудово и здравно осигуряване, по-високо образование на децата си..) Само че БОГАТИТЕ като дават пари за социални нужди имат едно изискване - те да се използват така, че да доведат до намаляване на бедността в бъдеще, а не да се раздават на калпак и да създават слоеве от недоволни мързеливци. Казано с други думи, капиталистът няма нищо против да даде пари цигането да се образова и да стане полезен квалифициран работник, примерно Или футболист, боксьор или каквито там качества има. Пък от къде да знаеш, от цигането може да излезе и "лекар откриващ лекарства"
  Точно по тази причина в САЩ, Великобритания и т.н. имат ПРОГРЕСИВНИ скали за облагане на личните доходи. А ние въведахме плосък данък.

 47. 47 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Весело

  АМи дайте да махнем данъците на богатите тогава, щом не можело да се събират
  Егати и логиката
  Вместо да се борим с престъпността да я узаконим
  Както пожарникаря направи с незаконниа лифт в Пирин...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 48. 48 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#44] от "martin007":

  +++ ДОД е само пушилка/политика за пред (бедните) масите...

 49. 49 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#46] от "Дамян":

  Зависи от богатите.
  За богатите в САЩ или Франция, които са образовани и културни хора и ги е грижа за обществото като цяло може и да е вярно това.
  За богатите в България обаче, които са чалгаджии и престъпници, е вярно обратбното - те ИСКАТ да има бедни, за да се отличават от тях. На тях им харесва, че има мизерия и че хората страдат. Така самите те се чувстват велики на фона ан мизерията.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 50. 50 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  и понеже ,естествено, по-интересно е ставащото у нас ,а не при шпаньолците, да припомня на вси противници на въпросния данък за една прослойка, дето "много" и "ефективно" се труди , и съвсем "честно" си докарва вси доходи: родните съдии - да са ни живи и здрави!!!

 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#45] от "muncho":
  Прав си, че няма самички изобретатели, но от това следва, че те ползват огромна и скъпа база (лаборатории) създадени от същите лоши капиталистически компании. Забравяте на какво се дължи развитието - дължи се на КАПИТАЛ. Може да е държавен, като в Китай или соца, но може да е частен
  А за доходите на учените съвсем не си прав Познавам българин работещ в голяма фармацефтична компания - създава математически модели за тестване на нови лекарства. Доходът му е над 30 хил. долара, ама МЕСЕЧНО. Здравните осигуровки на цялото му семество са за болнични заведения с "пет звезди"

 52. 52 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#49] от "muncho": Е, в случая говорихма за богатите в Испания , а не за нашите си. Нашите си ги знаем. Нали те прокараха плоския данък

 53. 53 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#41] от "muncho":

  Господин muncho,не мога да Ви отговоря на вашето ниво, защото не искам да падам толкова ниско.
  Когато в една дискусия като аргументи има лични нападки и "анатомии" просто игнорирам "творецът им"
  Поздрави!

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 54. 54 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#42] от "Tai Lung":
  Прав си Затова Бъфет, Гейтс и др. в т.ч. и французи, сами си внесаха по правителствени сметки крупни суми като дарения
  В тази връзка интересни са ми гръцките свръхбогати фамилии. За испанските съм по-склонен да предположа, че ще развържат кесиите в този тежък момент на криза в родината им.

 55. 55 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1078 Весело

  Данъкът ще засегне около 160 хил. души, които печелят около 1.08 млрд. евро годишно.

  Тоест средно по 6.75 милиона на година. Те испанските богаташи са си направо бедняци пред българските политици.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 56. 56 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#44:"Мартин"]ДОД формира нищожен процент от бюджета!!! [/quote]
  Така е в България, но не и в големите икономики. В САЩ например нямат ДДС имат малки ставки данък оборот и то различен в различните щати. Структурите на бюджетите в Англия, Франция, Германия, скандинавските страни, делът на преките данъци също е по-висок в сравнение с делът от нашите преки данъци.

 57. 57 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мартин":
  така е ,прав си,няма да промени кой знае какво,но все пак е нещо и все си мисля че ще и по-справедливо,колкото и абстрактно да е това понятие..

 58. 58 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#55] от "DrAvalanche":
  Ако все така смяташ,няма да те обложат никога с такъв данък-я пак си провери сметките.По-горе вече коментирахме,че най-вероятно е някаква грешка.

 59. 59 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дамян":
  Не съм чул да са внесли нещо,засега са само приказки.Но ако аз бях на тяхно място,ще предпочета да дам парите си на благотворителна фондация или тръст ,който да контролирам и ойто да знам за какво насочва парите,отколкото на правителствата,които най-вероятно ще ги пропилеят( и голяма част от тях и ще присвоят),без особен ефект.

 60. 60 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#59] от "eurogi":
  Те това и правят по принцип. Но в случаят ставаше дума за американският дълг

 61. 61 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Разберате това е популизъм!!
  6.750 евро които трябва да плащат" богатите" са равни на една заплата на стотиците съветници и подобни на Сапатеро.После и на стотиците слугите от автономните телевизиите.
  Това е само насочено към средната ,средно-високата класа.Лукса в Андалусия например по Costa del sol-палати,яхти.....е на името на "общности" със седалища в Гибралтар!

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 62. 62 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  абе вари го печи го социалист

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 63. 63 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#56:"Дамян"]Така е в България, но не и в големите икономики. В САЩ например нямат ДДС[/quote]

  В грешка си.
  В цяла Европа се набляга на косвените данъци.Във Франция дори достигат близо до умопомрачителните 60%.
  В САЩ имат ДДС, просто името му е различно sales tax.

  Истината е :
  [quote#48:"Tai Lung"]+++ ДОД е само пушилка/политика за пред (бедните) масите... [/quote]


  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 64. 64 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#58] от "eurogi": Прав си. В бързината съм окъкал сметките. Посипвам си главата с пепел

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 65. 65 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За това го обичам този форум. Сега трябва хубаво да се замисля какво да направя о време, че току виж до година, две да ме пернат и с тоя данък тук в БГ!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 66. 66 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#57:"eurogi"]така е ,прав си,няма да промени кой знае какво,но все пак е нещо и все си мисля че ще и по-справедливо,колкото и абстрактно да е това понятие.. [/quote]

  Представи си следната ситуация. В малка фирма, има извънредна поръчка. Налага се хората да работя извънредно ...
  В резултат на това попадат в по-горната ставка и се налага да плащат 6% повече ДОД.
  Това справедливо ли е?
  Справедливо ли е, хората които не ходят всяка вечер в кръчмата, а стават все по-добри в професията си, да бъдат наказвани за това с по-висок ДОД ?
  Изобщо тая работа с прогресивното облагане е една голяма глупост, която просто използва човешката завист.
  Затова и само се говори, но нищо не се прави !!!
  Защото дори най-заклетите социалисти са наясно,че при Плоския данък събираемоста е по-голяма. И също така и което е много важно, разходите за събиране на ДОД са по-малки.
  Каква полза да събираш с 10 млн повече, ако за целта си изхарчил 20 ?

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 67. 67 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мартине как да ти сложа още плюсове?

  Администрирането ще го оправят, стегнаха редиците си, пък и опита ми в държавния механизъм показва, че КПД-то рядко е фактор.

  По- големият проблем, е че различната ставка ще доведе до НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ на фирмите, особенно в услугите.

  Ще настене празник за скъсаняците, поне аз така си мисля, понеже по стар навик бутам данъка си в графа разходи и от там изчислявам за какво и що да бачкам.

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 68. 68 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Весело

  Експроприация на експроприаторите - бут - тууу луйт - всичко си отива в ряката!!!

  ура и да живей!!!
 69. 69 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#16] от "Pusa Xinjiang":

  Браво за точния коментар+++.
  Много правилно си анализирал положенито в Испания.

 70. 70 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  [quote#8:"pi314_"]А в България се надяваме управляващите да не са чак толкова тъпи ... [/quote]
  Не е въпроса в тъпотията, а в това, че в България политиката и големият бизнес са се сраснали. Кои са най-големите бизнесмени? Мъжът на Масларова, хидроконсултантът Доган, хотелиерите от НДСВ. Няма да си сложат данък богатство, не се притеснявай.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 71. 71 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  [quote#10:"pi314_"]Докато богат == престъпник, в тази държава бизнес няма как да се развива. [/quote]
  Напротив, докато в България трябва да влезеш в политиката, за да развиваш бизнес над средния, ще си кретаме на това положение.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 72 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#69] от "nicoleta":

  Ами имам роднински връзки!/ха-ха-ха!/дядо ми е каталан.И с историята на аржентинската криза съм на "ти".Баща ми е роден в Аржентина!А пък българската ми връзка е мама!
  Изобщо фрустрации по всички линии!
  Поздрави!


  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 73. 73 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  "Данъкът ще засегне около 160 хил. души, които печелят около 1.08 млрд. евро годишно"


  нещо не излизат сметките - получава се 6750 евро годишен доход, което не е впечатляващо дори и за България.

  In debt we trust
 74. 74 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  [quote#55:"DrAvalanche"]Тоест средно по 6.75 милиона на година. Те испанските богаташи са си направо бедняци пред българските политици. [/quote]


  Объркал си сметките май

  In debt we trust
 75. 75 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#66] от "Мартин":
  ОК за плоския данък у нас съм съгласен - по висока събираемост, по-лесен за обслужване и т.н. Въпросът ми е защо плоският данък върху доходите се въведе само в няколко малки и развиващи се икономики? Защо във Великобритания, Франция, Швеция си запазиха прогресивните скали? Да не говорим за САЩ.
  Не си прав и за друго. Примерът ти с допълнителната работа не върви. Първо става дума за годишни доходи и второ - това е въпрос не на вида данък, а на ширината на скалата. Например за България, ако скалата е 10% за доходи от 700 до 2000 лв. в в тази група ще попаднат 75% от доходите. Ама тази година. А след 2, 3, 5 г.? Ако 10% от тези 75% са минали примерно 2000-те лв. месечно? Какво толкова страшно да платят допълнително 2% данък? А тези които имат над 50 хил.лв мес. доход (около 80 хил. души у нас) защо да не плащат 18% примерно?
  Но пак да кажа, прав си за по-трудното администриране на такъв данък, но с повечко компютри и софтуер става. ДОД обикновено го събират при източника. Главният проблем е при агрегирането на доходи от различни източници - трудови и капиталови (дивиденти, наеми, доход от продажба на активи)

 76. 76 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Весело

  До коментар [#1] от "latcho59":
  България данък бедност!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 77. 77 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#75:"Дамян"]Главният проблем е при агрегирането на доходи от различни източници - трудови и капиталови (дивиденти, наеми, доход от продажба на активи) [/quote]
  Но този проблем засяга малка група хора, които могат да са на "особен режим на наблюдение"

 78. 78 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#63] от "Мартин": И още нещо
  Увеличените постъпления от ДОД у нас изобщо НЕ СЕ дължаха на въвеждането на плосък данък. Просто въвеждането на плоския данък през 2007-ма съвпадна с кредитния бум у нас. За да вземат кредити хората масово започнаха да си "изсветляват" доходите. Факт е, че през 2009-2010 г. палачинката се обърна и минахме отново към укриване на доходи, въпреки 10% та ставка.

 79. 79 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 367 Разстроено

  ¨Данъците не са наказание.
  Данъците са израз на СОЛИДАРНОСТТА между хората, които живеят в една държава. А равнището на данъците е въпрос на политика и на СПРАВЕДЛИВОСТ. Справедливостта изисква тези, които имат повече да дават повече. ¨

  Ама тези хора така и така вкарват повеяе в ачбсолутна стойност. Справедливо ли е освен това и в процентна?!


 80. 80 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#76] от "zuk_trombon":
  България данък бедност!
  Кои европейци са най-заможни и кои най-бедни? Челото и дъното на тази класация едва ли могат да изненадат някого: най-богатият човек е швейцарецът, а най-беден е българинът. Същевременно в България има стотици милионери.
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15389415,00.html
  "zuk_trombon", този данък и сега го плащаме! -
  в противоречие с материалния закон - чл. 60, ал. 1 от Конституцията на Република България, съгласно който гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съгласно техните доходи и имущество. Няма никакви доказателства, че увеличаването размера на данъците и таксите в България е съобразено с доходите и имуществото на гражданите, което е в нарушение на чл. 60, ал. 1 от Конституцията на Република България.

 81. 81 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#38] от "Дамян":

  Лекарите не измислят лекарства, те ги предписват. А биолозите и химиците, които откриваме лекарства, по правило не сме милиярдери, патентните права обикновено за за институцията, в която работим.

 82. 82 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#79:"nadyav"]Справедливстта изисква тези, които имат повече да дават повече. ¨[/quote]
  Ами това е изпълнено и при плоския ДОД, а даже и при косвените данъци, като се приеме, че по-заможните хора консумират повече и така плащат повече ДДС и акцизи върху горивата, например.
  Въпросът е колко повече

 83. 83 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#76] от "zuk_trombon":
  Преди всичко чл. 60, ал. 1 от Конституцията, според който основно задължение на гражданите е да плащат данъци и такси, установен със закон. От това, че е казано "установени", а не установявани със закон се прави изводът, че трябва да се плащат данъци, които са вече установени, т.е. определена е цялата данъчна уредба във време, което предхожда съответния данъчен период - месец, година и др.

 84. 84 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#81:"nadyav"]Лекарите не измислят лекарства[/quote]
  Прав си, но аз цитирах Мунчо. Това е негово творение

 85. 85 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#81] от "nadyav": Естествено че не сте милиардери Но поне в цивилизования свят тези хора са в една група с банковите служител (пак сравнение по Мунчо) Примерно в САЩ в диапазона 200 - 500 хил долара годишен доход А при такъв годишен доход за няколко години човек става милионер, защото му остават средства да инвестира във фондове, акции или други активи. У нас - предимно в недвижими имоти

 86. 86 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#4:"truth1"]България е рай за "бизнеса" с този направо символичен данък от 10%. [/quote]

  Чудно защо бизнеса нещо не върви в този рай?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 87. 87 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Иначе - браво на Испания. Това е начинът, макар че може би още по-добре е засилването на прогресивния данък.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 88. 88 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Тук трябва да въведат данък крадено.

 89. 89 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  обществото е позволило на ботатите да се богатят когато времената са добри. когато са лоши идва ден за плащане. Така е справедливо.

 90. 90 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#66] от "Мартин":
  "Представи си следната ситуация. В малка фирма, има извънредна поръчка. Налага се хората да работя извънредно ...
  В резултат на това попадат в по-горната ставка и се налага да плащат 6% повече ДОД.
  Това справедливо ли е? "
  За случаи като този за който говориш,има годишно изравняване,по-скоро преди имаше,т.е. ако е имало такива периоди в които дохода е по-голям-примерно само за един месец,накрая дохода се събира за 12 месеца и ако се налага,се възстановява надвнесеното.По принцип месечите вноски се водят за авансови,а данъка върху доходите се изчислява на годишна база.плюс това смятам че освен процента има значение и прага-примерно 10% може да е данъка за доходи до 800 лв.,13% за доходи от 800 до 2000 лв.,и само за горницата над 2000 лв. да е 16 %.Това го давам на месечна база.


 91. 91 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#16:"Pusa Xinjiang"]заплатата на 80% на населението е 1000 евро-и на хора с образование![/quote]
  Това абсолютно не отговаря на истината.Не заблуждавайте читателите.Погледнете данни за средна работна заплата.Например в автономна област Пайс Васко средната работна заплата е 1840 евро.Може ли тогава 80% да сас1000 евро?Една обикновена продавачка получава повече.

 92. 92 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Дааам, дясно-"мислещите" никога няма да могат да отговорят на въпроса, защот държавите с плосък данък са на дъното на всички класации, а най-добрите държави за живеене в света, като скандинавските, имат и най-големите и най-прогресивните данъци...
  Плоският данък, ниските данъци и прочее крайно-десни мерки облагодетелстват само и иединствено богатите и засилват неравенството. И НЕ водят до ниакакъв икономически напредък, както е толкова очевидно от случая с България...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 93. 93 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#91] от "el moho":

  Дай линк, иначе звучи голословно. Преди години са били около 1700 евро заплатите на много места, но сега преобладават 1000-1200 евро.

  In debt we trust
 94. 94 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#93] от "Fanetti":
  това го цитирах по памет от преди около 2 години...
  Сега всъщност са по-високи
  País Vasco- 2.371 euros
  Madrid - 2.268,79 euros
  Navarra, 2.174,23 euros
  ............
  http://www.cincodias.com/articulo/economia/pais-vasco-ostenta-salario-medio-alto-espana-2371-euros/20110316cdscdseco_15/

 95. 95 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#92] от "muncho":

  Много си късоглед Мунчо. Не виждаш по-далече от носа си. Прогресивния данък ДОД си е чист данък "завист". А ти въобще не се усещаш, че плащаш баснословни суми чрез коствения данък ДДС. А богатите не ги плащат. Те имат фирми и ДДС-то минава като разход на фирмите. Както бяха написали по-горе. Увеличението на ДОД с нарастване на дохода ще даде негативен ефект и не е справедливо. Всеки член на обществото трябва да допринася поравно за него. 10% си е съвсем справедлив данък.

 96. 96 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#95] от "Симо":

  10% е корпоративен данък.
  И прогресивният данък доказано има своите предимства.

  Fiat voluntas Dei.
 97. 97 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Идеята за въвеждане на подобен данък в България ,никак не звучи зле.Същността му е , че се облагат активи , а не доходи.Така попадат под него тези , които не декларират високи доходи(заплати , печалба , наеми ,ренти и пр.) , а всъщност не са никак бедни.
  Специално за Испания става дума за активи над 700 000 евро като в тях не се включва основното жилище за което се приспадат още 300 000 евро т.е. ако имаш жилище трябва да притежаваш активи за над 1 000 000 евро задапоаднеш ж графата на данъка.

 98. 98 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#2] от "от Мюнхен":
  Не се радвай толкова драги! Комунизмът е идеология на завистта! Това обяснява и комуняжкото у нас. Пропорционално на завистта, то е толкова много, че ще изяде всякакви постъпления от данъците! Така, че и данък завист няма да ни помогне!

 99. 99 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Дневник, нещо сте объркали. Излиза, че най богатите в Испания правят 6,750 евро на година, което е абсурд. Сигурно става дума за 1.08 трилиона т.е. по 6.750 милиона годишен доход на човек.

  Правите днес грешка с трилионите във втора статия...

 100. 100 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#91] от "el moho":

  Господин еl moho
  масовия испанец е mileurista!
  Kонтрибуенти са 20%
  Declaración de la renta е задължителна над 22.000 евро брутен/годишен доход!Ако някой под този доход я прави е за да му дадат нещо,а не за да контрибуира.
  44% под 30 години са безработни,а останалите с contratos basura!
  Само бг. емигрантите печелат много-според думите им, ама не казват секрета!
  но явно вие сте по-добре информиран за родната ми Kучеландия.Все пак един съвет, горните коментари не ги правете в никой испански on-line форум да не ви освиркат!
  Поздрави и до утре!

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK