Изповедта на Доминик Строс-Кан събра рекордна аудитория

Първото интервю пред френска телевизия след завръщането на Доминик Строс-Кан от ареста му в САЩ събра рекордна аудитория от над 14 млн. зрители в най-гледаното телевизионно време в 20.30 часа

© Reuters

Първото интервю пред френска телевизия след завръщането на Доминик Строс-Кан от ареста му в САЩ събра рекордна аудитория от над 14 млн. зрители в най-гледаното телевизионно време в 20.30 часаТелевизионната изповед на Доминик Строс-Кан в неделя вечерта събра рекордна аудитория.


Над 13 милиона телевизионни зрители останаха пред телевизионните приемници в най-гледаното време – след 20 часа вечерта - за да проследят интервюто на журналиста Клер Шазал по TF1 с бившия директор на МВФ и спряган за кандидат-президент на социалистите Доминик Строс-Кан.


В 20.30 часа аудиторията на телевизията е поставила абсолютен рекорд от 14.2 милиона, или 47% от зрителите на всички тв канали.
Предишният рекорд бе на 7 ноември 2005 г., когато 13.2 милиона зрители гледаха интервюто на тогавашния премиер Доминик дьо Вилпен, в което той обяви възможността местните власти да откриват огън, за да поддържат реда в раздираните от размирици предградия.


Пред TF1 Доминик Строс-Кан призна, че е допуснал "морална грешка", но отрече да е използвал насилие срещу камериерката Нафисату Диало. В интервюто френският политик, който преди скандала с камериерката бе сочен за най-силния кандидат за президент на социалистите за изборите догодина, заяви, че няма да се кандидатира през 2012 г., но изрази желание все още да бъде "полезен на обществото".


Това бе първото телевизионно интервю на Строс-Кан след ареста му през май т.г. Той изтъкна, че случилото се между него и камериерката Нафисату Диало "бе повече от неподходящо поведение. Беше грешка. Безкрайно съжалявам", каза той пред Клер Шазал, която е близка на съпругата на Строс-Кан, журналистката Ан Сенклер.Доминик Строс-Кан пред TF1:
"Много хора говориха за тази афера с изключение на мен. Казах, че искам да говоря първо пред французите. Винаги съм твърдял, че съм невинен и съм доволен, че мога да дам моето обяснение тази вечер, след като повдигнатите срещу мен обвинения са свалени. И така, какво се случи? Това, което се случи, не включваше нито насилие, нито принуда, нито агресия, никакъв престъпен акт. Казва го прокурорът, не аз. Това, което се случи, е една връзка не само неподходяща, а нещо повече, това беше грешка. Грешка спрямо моята жена, спрямо моите деца, моите приятели, но също така и грешка спрямо французите, които ми бяха възложили надеждата си за промяна. От тази гледна точка трябва да призная, че провалих срещата си с французите."


Дали беше слабост? Смятам, че беше нещо много по-лошо от слабост, това беше морална грешка. Не се гордея с нея. Съжалявам безкрайно, съжалявам за нея всеки ден през изминалите четири месеца и смятам, че няма да спра да съжалявам. Трябва обаче да се прочете докладът на прокурора. Внимателно да се прочете. Докладът на прокурора не ме обвинява в нищо."


Вестник "Льо Монд" отбелязва, че в интервюто Строс-Кан не е използвал нито веднъж думите "секс" и "изнасилване". Със сълзи на очи той даде тържествено обещание пред френското общество: "Разделих се с това лекомислие [по отношение на жените]. Завинаги."


РЕАКЦИИТЕ


Дългоочакваното обяснение на бившия директор на МВФ бе посрещнато със смесени реакции от политиците.


Говорителят на социалистическата партия Беноа Хамон нарече признанията на Доминик Строс-Кан "полезни и необходими" и заяви, че вече е "полезно и важно да се заловим с друго нещо". "Важно е, че той признава една морална грешка, че признава, че е постъпил неправилно спрямо своите, французите, политическото си семейство, по отношение на жените."


Сеголен Роял, бивш съперник от социалистическата партия на Строс-Кан за предишните президентски избори през 2007 г., повтори надеждата си "да се затвори тази страница и французите да се насочат към друго нещо, да издигнат политическия дебат."


Бившият премиер консерватор Жан-Пиер Рафарен смята, че интервюто е било ненужно: "Че семейството му пострада, го знаем. Че срещата му с французите е провалена, го знаем... Това интервю не ни донесе никаква информация, никакво обяснение. Можем само да преценим тона, емоцията, убедеността. Като цяло бе разочарование! Не бе убедително... Най-благоразумно бе мълчанието."


На подобно мнение е и радикалният социалист Арно Монтебур. Той заяви, че не е бил убеден от интервюто на Доминик Строс-Кан. "Вярвам на думите му, признанията бяха искрени, но това е колективно и национално унижение... В тази афера Франция бе съсипана, левицата и нейните представители също."


Генералният секретар на Френската комунистическа партия Пиер Лоран нарече интервюто на Доминик Строс-Кан "жалко признание", оставило "ужасно впечатление".


Лидерът на френските националисти Марин льо Пен е на мнение, че думите на бившия директор на МВФ не са били спонтанни. "Той стана спонтанен едва когато започна да говори за политика. "Неговата престореност бе толкова видима, че нямаше начин да му се повярва", коментира президентът на Националния фронт. Според Марин льо Пен "този мъж дълбоко презира жените".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK