Китай ще изпробва прототип на орбитална станция

Макет на "Небесен дворец" бе демонстриран на авио-космическо изложение в Китай през миналата година.

© Associated Press

Макет на "Небесен дворец" бе демонстриран на авио-космическо изложение в Китай през миналата година.Китай ще извърши изпитание с прототип на орбитална космическа лаборатория, което - ако е успешно - ще приближи страната до САЩ и Русия, големите световни сили в този сектор.


Изстрелването на 8-тонния "Тянгонг-1" ("Небесен дворец") ще стане от космодрум в пустинята Гоби някъде между 27 и 30 септември, т.е. точно преди националния празник на 1 октомври.


Засега властите съобщават само, че ракетата носител с монтирания върху нея протопит са изведени на стартовата площадка.
След като "Тянгонг-1" остане в орбита, Китай ще може да тества скачване и други операции, необходими за продължителното използване и обитаване на станция.


Самият модул няма да бъде част от обитавана космическа лаборатория, защото появата на такава ще е възможно след много години и тя ще бъде изградена от модифицирани части, посочват китайските медии, цитирани от "Ройтерс".


Миналата година Китай изстреля втората си сонда за изследване на Луната. През 2008 г. за пръв път нейни астронавти излязоха в открития Космос.


За 2012 г. е планирано изстрелването на апарат, който ще се спусне на Луната и луноход ще извърши проучвания. За 2017 г. е насрочено събирането и докарването на Земята на проби от Луната. Учените в Китай обсъждат възможно ли е след 2020 г. страната да изпрати хора на земния спътник.


Пекин се конкурира за присъствие в Космоса със страни като Япония и Индия, но САЩ са притеснени, че Китай развива и военен капацитет, след като през 2007 г. унищожи собствен спътник с изстреляна от Земята ракета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK