Британски доклади: Много имигранти от България и Румъния са с "ниско образование"

Пет отделни проучвания, поръчани от предишното лейбъристко правителство на Великобритания, показват, че близо една трета имигрантите от България и Румъния са "с ниско образование", имат от 5 деца нагоре и 15% от тях са поискали помощи за безработни.


Това съобщава лондонският в. "Сънди телеграф" и допълва, че резултатите от проучванията никога не са били огласявани.


Изданието посочва, че запазването в тайна на документите ще възроди обвиненията срещу лейбъристите, че са премълчали, за да не бъдат критикувани за либералната си имиграционна политика преди парламентарните избори.
Новото консервативно правителство обещава в следващите няколко дни да публикува проучванията.
В тях се посочва още, че имигрантите от всички държави е по-вероятно да са без работа в сравнение с британците и в същото време да са по-малко активни участници в граждански инициативи.


Специално за българите и румънците, които влязоха в ЕС през 2007 г., се посочва, че към 2009 г. е по-вероятно да искат помощи за безработни от която и да било друга група имигранти във Великобритания или в сравнение с британските граждани. Въпреки налагането на квоти за допускане на хора от България и Румъния, имиграцията от двете страни се е увеличила рязко, след като са станали членове на Европейския съюз.


Заселващите се от двете държави също така е по-вероятно да имат повече от 4 деца при сравнение с която и да било друга група имигранти. Това поставя под сериозен натиск образователната система, особено в Лондон, където се установяват над половината българи и румънци. (През 2008 г. над една трета от населението на Лондон е родено в чужбина.)


Като демонстрация за ефекта от източноевропейските имигранти "Сънди телеграф" цитира демографски данни от последните десетилетие. Според тях през 80-те години от Великобритания всяка година напускащите са били с 42 хиляди души повече от заселващите се.


В периода 1992-1995г. този имиграционен "дефицит" се е превърнал в "излишък" - установяващите се са станали с 9200 повече от емигриращите от Острова.


Между приемането на първите бивши комунистически държави в ЕС през 2004г. и на България и Румъния през 2007 г. е имало имиграционен бум - всяка година пристигащите чужденци са били със 178 000 повече от напускащите Великобритания.


Ако през 2008 г. не бяха въведени ограничения, които новата власт продължи да затяга, прогнозите бяха, че за десетте години до 2018 г. населението на страната ще се увеличи с над 4 милиона души до 65.6 млн., допълва "Сънди телеграф".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK