Руски министър: "България Ер" заслужава забрана за полети в Русия

Руският министър на транспорта, туризма и младежката политика смята, че "България Ер" е навредила най-вече на себе си и заслужава забрана за полети в Русия

© Дневник

Руският министър на транспорта, туризма и младежката политика смята, че "България Ер" е навредила най-вече на себе си и заслужава забрана за полети в РусияБългарската авиокомпания "България ер" заслужава забрана за полети в Русия заради отмяната на полети на руските туристи, заяви в понеделник министърът на спорта, туризма и младежката политика в Русия Виталий Мутко, цитиран от руската агенция "Новости".


По думите на Мутко инцидентът с руските туристи, които не са могли да излетят за Русия заради финансовия конфликт между туроператора "Алма Тур" и авиопревозвача "България ер", ще се отрази на българския туристически пазар.


"Това е спор между две юридически лица в България – туристическа компания и авиопревозвач. Да, това е главният авиопревозвач на страната, но какво общо имат гражданите на Русия? Редовен самолет, не чартър, той няма право да не лети. Транспортната компания беше задължена да извози нашите граждани с тези билети", заяви Мутко.
Руският транспортен министър подчерта, че преди всичко авиопревозвачът е нанесъл голям ущърб най-вече на себе си, защото цялото общество е гледало какво става в България с руските туристи.


По думите на Виталий Мутко около 60% от пътниците са били принудени да се обърнат към "Алма Тур", защото само туроператорът е имал право да продава билети за тези полети на "България Ер". Тези хора обаче не били клиенти на туроператора.


"Ние и Асоциацията на туроператорите в Русия ще подкрепим всички санкции и жалби, подадени от пострадалите в съдебните инстации. Така просто не може да бъде. Това е мошеничество", каза главата на руското министерство на туризма, транспорта и младежката политика.


Според Мутко представителите на "България Ер" не е трябвало да правят пресконференция няколко седмици по-късно с обяснения за ситуацията, а да отидат там, където са били събрани стотици руснаци, да им дадат вода и да ги отведат по хотелите.


На 22 септември на туристическото изложение "Отдых/Leisure" в Москва изпълнителният директор на "България Ер" Янко Георгиев се извини за случилото се на всички туристи, избрали "Алма Тур" за почивка в България. По думите на Георгиев българският авиопревозвач и министерствата на транспорта и туризма в България заедно с федералната агенция по туризъм "Ростуризм" са направили всичко възможно, за да облегчат неудобствата заради отложените полети.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK