Дилма Русеф започва посещението си в Европа

Дилма Русеф започва посещението си в Европа

© UESLEI MARCELINOВ понеделник започва първото официално посещение на бразилския президент Дилма Русеф в Европа. В сряда тя ще посети България, като преди това тя ще се срещне в Брюксел с редица европейски лидери, за да обсъжда енергетиката, търговските отношения и справянето с глобалната икономическа криза.


В делегацията на Русеф ще бъдат и външният министър Антонио Патриота и ресорните министри на индустрията, енергетиката, образованието, комуникациите и културата. В Брюксел те ще се срещнат с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с редица други високопоставени представители на ЕС.


В България и Турция се очаква да бъдат подписани редица двустранни споразумения.
Русеф посещава за пръв път официално Европа, малко след като разкритикува справянето на ЕС с кризата и се дистанцира от идеята, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) биха се намесили, да за помогнат за дълговата криза на Стария континент. На 22 септември в Ню Йорк Русеф каза, че бразилското правителство със сигурност няма намерение да влива средства в Европейския фонд за финансова стабилностq и разкритикува липсата на политическа воля за спасяването на Гърция.
ЕС е основният търговски партньор на Бразилия, като осигурява около 22% от обема на цялата търговия помежду им. За съюза Бразилия е ключов доставчик на земеделски продукти, а целият внос от южноамериканската страна се оценява на 32 млрд. евро през 2010 г. Инвестициите на ЕС в Бразилия са повече от тези в Китай и Индияq взети заедно.


Очаква се една от темите на срещата Бразилия - ЕС да бъде данъкът върху финансовите транзакции, предложен преди около месец от лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Саркози. Бразилия премахна този данък през 2007 г. По-рано тази седмица Европейската комисия предложи облагане с данък на търговията с акции и облигации от януари 2014 г. с най-малко 0.1%.


Аргументът на ЕК е, че бизнесът трябва да се отплати на данъкоплатците, които понесоха основната тежест при спасяването на банките в кризата. Лидерите на двете страни ще обсъдят и кредита от 500 милиона от Европейската инвестиционна банка на Бразилската банка за развитие, чиято цел беше да помогне за стимулирането на възобновяемата енергия. Русеф, Ромпой и Барозу ще разговарят и за перспективата за глобален климатичен договор, който да е законово обвързващ - предложение, на което Бразилия реагира противоречиво.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK