Великобритания ще блокира порносайтовете

Великобритания ще блокира порносайтовете

© ReutersПравителството на Дейвид Камерън ще представи мерки, според които фирмите, доставчици на интернет, ще трябва да блокират достъпа на абонатите си до порнография, освен ако самите потребители изрично не са поискали това да не се прави.


Предложението идва от неправителствена организация, бореща се за защита на децата от сексуално съдържание, включително в рекламата, билбордовете и оформлението на витрините.


Камерън е постигнал споразумение с четирите най-големи доставчика на интернет в страната - BT, Sky, TalkTalk и Virgin, съгласно което те ще филтрират порносайтовете в подпомагана от правителството програма. Който иска да гледа, трябва да напише на доставчика си, че не иска да му спират достъпа.
Подробности ще бъдат обявени при среща в резиденцията на премиера с организацията "Съюз на майките".


Очаква се Камерън да съобщи още мерки като ограничаване на агресивните рекламни кампании и определен тип изображения по уличната реклама, допълва в."Гардиън".


Ще бъде създаден специален интернет сайт Parentport, където родителите могат да подадат оплаквания срещу телевизионни програми, реклами, продукти или услуги, за които смятат, че са неподходящи за деца.


Този сайт ще пренасочва оплакванията към регулатор, разглеждащ специално този тип отношения между потребители и бизнес. Регулаторът се очаква да бъде съставен от Агенцията за стандарти в рекламата, фондацията на Би Би Си, Британския борд за оценка на съдържанието на филмите, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за оплаквания от пресата, Съвета за видеостандарти и Паневропейската информационна служба за съдържание на електронните игри.


През юни в страната бе публикуван доклад за излагането на децата на въздействието на порнография и сексуално или сексистко съдържание в реклами, дрехи и т.н. В него се препоръчваше властите и бизнесът да работят заедно за намаляване на този натиск върху децата, а ако това не се получи - след 18 месеца правителството да предприеме законодателни инициатива за подобни забрани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK