Британският ядрен регулатор даде зелена светлина за строежа на още АЕЦ

Британският ядрен регулатор даде зелена светлина за строежа на още АЕЦ

© ReutersБританските атомни централи са достатъчно сигурни, за да продължат работа, а правителствената стратегия за изграждането на нови АЕЦ е адекватна, заяви британският ядрен регулатор във финалния си доклад след катастрофата във Фукушима.


"Оставам уверен, че ядрените ни централи нямат фундаментални дефекти в сигурността, но без значение колко високи са стандартите ни, стремежът към подобрение не бива да спира", каза Майк Уейтман, председател на Службата за ядрена регулация, който освен това ръководеше екипа от ядрени експерти във Фукушима през май тази година.


Британските компании, оператори на АЕЦ и регулаторите трябва да преразгледат 38 области, в които може да се вземе поука от ядрената криза в Япония, настъпила след разрушителните земетресение и цунами през март. В това влизат разчитането на инфраструктура, която се намира извън ядрения комплекс, както и реакция при кризи и рискове от наводнение.
Министърът на енергетиката Крис Хюн, който представи доклада пред парламента във вторник, заяви, че резултатите ще помогнат на атомната индустрия да продължи да подобрява съществуващите и бъдещите централи.


Според доклада правителството трябва да подобри и стратегията си при избор на място за строеж на АЕЦ. Великобритания е набелязала осем места в Англия и Уелс, къде може да се построят атомни централи, като първата вероятно ще бъде построена от EDF Energy, собственост на френската държавна енергийна компания EDF, на Хинкли пойнт на брега на Югозападна Англия.


"Ядрената енергия е важна за нашата енергийна сигурност и искаме тя да бъде част от енергетиката за в бъдеще", заяви Хюн.


През март енергийният министър назначи Уейтман начело на комисията, която да прецени последиците от ядрената криза във Фукушима за британската индустрия. Правителството в Лондон има намерения да строи ново поколение АЕЦ до 2025 г., за да успее да изпълни целите за намаляване на вредните въглеродни емисии.


"Докладът ясно показа, че Великобритания има едни от най-добрите режими за сигурност в света и че ядрената енергия може да захранва домакинства и бизнес в страната, както и да допринася за създаването на нови работни места", каза Хюн.


Първите резултати от стрес тестовете, които се провеждат в страните от ЕС, също показаха, че британските реактори са надеждни и не се нуждаят от структурни промени, заяви миналия месец британският регулатор. До края на октомври държавите членки трябва да представят финалните доклади от тестовете пред Европейската комисия, а резултатът ще бъде представен на Европейския съвет през юни 2012 г.


Британският ядрен регулатор ще публикува следващата година доклад за напредъка относно  прилагането на промените, препоръчани в представения днес доклад.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK