Конгресмен предлага държавата да наеме всички 15 милиона безработни

Джеси Джексън-младши.

© Associated Press

Джеси Джексън-младши.Членът на долната камара на американския Конгрес Джеси Джексън-младши предложи в петък собствен план за стимулиране на заетостта на стойност 804 милиарда долара.


В него той призовава федералното правителство да наеме всичките около 15 милиона безработни в САЩ и да им плаща по 40 000 долара заплата годишно.


Освен това държавата трябва да спаси от фалит всички щати и градове, изпаднали в дългова криза.
Демократът от Илинойс, който е син на известния чернокож лидер Джеси Джексън, заяви, че президентът Барак Обама трябва да обяви извънредно положение заради състоянието на икономиката.


Джеси Джексън-младши приветства решимостта на президента да прокарва парче по парче своята програма за борба с безработицата на стойност 447 млрд. долара, след като тя бе отхвърлена като цяло в Сената.


Роденият през 1965г. конгресмен сравни партийното противопоставяне в Конгреса на САЩ с поведението на южните щати, които се отцепват от съюза и това води до Гражданската война. "Виждаме, че Конгресът се разбунтува, решен да съсипе всичко на всяка цена."


Според изчисленията на заемащият от 1995г. насам пост на конгресмен от южните райони на Чикаго наемането на 15 милиона безработни американци ще струва 600 милиарда долара за петте години продължителност на програмата.


"С други $104 млрд. ще спасим всички щати, а с още $100 млрд. - всички градове. Даваме работа на хората - да чистят, да строят и т.н. И колкото повече хора работят, толкова повече ще плащат данъци, ще купуват домакинско оборудване, жилища... Те ще започнат да изпълняват задълженията си към нашата икономика и тя ще започне да работи за измъкване от тази продължителна рецесия.


Това е единственият начин да излезем от кризата и се надявам президентът да продължи да прилага изключителните конституционни правомощия, на базата на минали случаи на бунт в Конгреса."


Джаксън беше съ-председател на кампанията на Барак Обама през 2008г. и името му дори са споменаваше за евентуален негов наследник на сенаторския пост в Илинойс.


Идеите му обаче срещат съпротива дори в редиците на Демократическата партия. Даби Халворсън, която се кандидатира за неговия пост за изборите следващата есен, заяви, че "в цялата си кариера конгресмен Джаксън не е предложил и един закон за заетостта, а сега иска президентът да суспендира конституцията."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK