Хуаси - комунистическото село с небостъргач за $500 млн.

Хуаси - комунистическото село с небостъргач за $500 млн.

© ReutersДо неотдавна Хуаси беше едно бедно кално село в Източен Китай. От миналата събота то си има 328-метров небостъргач за половин милиард долара.


Толкова висока сграда няма дори в Лондон или Токио.


Но благодарение на амбициите и връзките на един-единствен човек Хуаси се превърна през последните 30 години в символ едновременно на икономическия възход и на проблемите, съпътстващи шокиращите темпове на експанзия по китайски.
Селото има официално едва 2000 жители и е смятано и за модел за комунистическа организация, и за символ на неравенството, и за спорно изливане на огромни средства.


Всичко това голяма степен е заслуга на Ву Ренбао.


Хуаси - комунистическото село с небостъргач за 0 млн.

© Associated Press


Небостъргачът (малко по-висок от кулата "Крайслер" в Манхатън) ще се използва основно за луксозен хотел и ресторант. Макар че повечето от живеещите в сянката му печелят по-малко от 20 долара на ден, авторите на проекта не са се опитали да смекчат контраста.


От покритата със златни листове рецепция, през тежката 1 тон скулптура на бивол от масивно злато (твърди се, че тя струва над 36 милиона евро) до облепеният със златни люспи 60-и етаж  - всичко е доведено до крайности. На върха е най-големият въртящ се ресторант в Азия. Мегастатистиката не спира тук. Увенчаната със златисто кълбо като от дискотека сграда има 826 стаи и заведения за 5000 гости. Тук е и най-просторната банкетна зала в Южен Китай - достатъчна да събере всичките селяни от Хуаси.


Хуаси - комунистическото село с небостъргач за 0 млн.

© Reuters


Комунистическият номенклатурчик с тесни връзки в ЦК на партията Ву не крие, че черпи вдъхновение от мегастроежите в Близкия изток и се гордее, че 209 държави по света нямат толкова високо съоръжение. "Небостъргачът е моя идея", казва той със силен местен диалект. "Научихме се от Дубай, но се съобразяваме с родната ситуация и затова решихме да е 328 метра. Защо? Защото на такава височина се издига най-високата сграда в Пекин." Според китайската традиция 32 се свързва с бизнеса, а 8 е число на просперитета.


Комунистически диктатор, капиталистически предприемач и самоук гуру - така описват Ву Ренбао, на когото Хуаси дължи възхода си. През последните 30 години благодарение на бившия секретар на партията селото се превърна в кооперативен конгломерат за милиарди долари с участие в добива на стомана, производство на тютюневи изделия, текстил превоз на товари с кораби и т.н.


Хуаси - комунистическото село с небостъргач за 0 млн.

© Reuters


Благодарение на днес 84-годишния си колоритен вожд селяните получават солидни заплати, дивидент и безплатни екскурзии в чужбина. Медицинските грижи и образованието, разбира се, са безплатни.


Той също така е критикуван, че е превърнал района в свое феодално владение, в което роднините му получават най-добрите работни места, а работниците нямат почивни дни. Околните селища са "интегрирани", което по-скоро прилича на корпоративно поглъщане. Жителите им получават годишна вноска от Хауси, но икономическите им дела, решенията за статута на земите им, политическите назначения и синдикалните въпроси се решават от хората на Ву.


Хуаси - комунистическото село с небостъргач за 0 млн.

© Associated Press


Селяните не се оплакват, защото изведнъж доходите им се увеличили трикратно и те си мечтаят един ден да живеят като в Хауси, където всичко започнало през 80-те години. Тогава с отварянето на маоистите към механизмите на пазарната икономика Ву предложил на съселяните си да съберат средствата си в кооператив, а той ще ги направи богати, като им осигури дял и дивидент от всичко, в което инвестират. По тази логика 2000-те жители на Хуаси са акционери и в небостъргача и малка флотилия хеликоптери и бизнес самолет.


Хуаси - комунистическото село с небостъргач за 0 млн.

© Associated Press


Кооперативът конгломерат не публикува годишни отчети, но е ясно, че за него работят десетки хиляди работници и служители. През 2009 г. контролиран от държавата вестник съобщи, че годишната печалба на Хуаси е била 50 милиарда юана (около 7.7 млрд. долара), твърди в."Ню Йорк таймс".


На върха на йерархичната структура са хората от клана Ву, следвани от първоначалните 2000 селяни. Под тях са около 35 000 жители на околните селища, погълнати при експанзията на Хуаси. На дъното са 20 000 пристигнали неотдавна преселници, работещи на 12-часови смени във фабриките 7 дни в седмицата. Заплатите са около 3000 юана (близо 400 долара), което никак не е зле за неквалифициран работник, но с такива пари не може да се живее като в рая.


Хуаси - комунистическото село с небостъргач за 0 млн.

© Associated Press


Всеки ден в 10:30 Ву Ренбао държи реч в общината, построена да имитира Великата зала на народа в Пекин, където заседава парламентът. Два милиона гости и туристи годишно идват да видят как е постигнат успехът на реализираната комунистическа утопия на Мао, макар че покойният вожд едва ли би одобрил много от средствата.


В действителност става дума за организирана по старомоден начин капиталистическа корпорация с агресивен мениджър и 2000 първоначални акционери, живеещи разкошно от дивидентите. В ядрото е групата Jiangsu Huaxi с 57 поделения, сред които 7 холдингови компании, занимаващи се с производство на алуминий, синтетични тъкани и традиционна медицина.


Хуаси - комунистическото село с небостъргач за 0 млн.

© Associated Press


Лидерите на Хуаси отричат да получават държавна помощ, но и признават, че над 60% от някои от начинанията им се финансират с нисколихвени кредити, субсидирани от комунистическата държава. Селяните ревностно пазят разрешителните за жителство, докато работещите за тях имат право само на престой, но не и на облагите в Хуаси, а когато изгубят работата си, веднага ги отпращат у дома.


Експлозивното темпо на растеж на Хуаси е представено в местния музей. На него си вижда как в годините на Мао селяните трошат камъни, работят на полето и живеят в малки полуобзаведени къщи със сламени покриви. Запазена е и първоначалната фабрика - малка едноетажна варосана сграда.


Хуаси - комунистическото село с небостъргач за 0 млн.

© Associated Press


Сега бизнесът на оглавения от Ву кооператив върви с бясно темпо - за последните 7 години продажбите са се увеличили пет пъти. С небостъргача той се опитва да направи качествена крачка напред, като откъсне Хуаси от имиджа му на индустриален център и го превърне в място за екологично чисти услуги.


Това няма да е лесно, защото конкурентоспособността на основния бизнес на селото намалява, земята поскъпва и притесненията за околната среда вече не може да се пренебрегват. Има идея да се махне металургичното производство, започна закриване на химически и текстилни предприятия. Разходите от изгубено производство и за почистване на предизвиканите от тях замърсявания възлизат на десетки милиони долари.


Хуаси - комунистическото село с небостъргач за 0 млн.

© Associated Press


До неотдавна половината от приходите на селото идваха от металургия и стоманопроизводство. Днес делът на този сектор е под една трета заради поскъпващите суровини, конкуренцията и световната криза.


Не е известно дали просперитетът на Хуаси ще продължи и след като Ву един ден си отиде от този свят, както и ако в Пекин продължи да господства комунистическата идеология.


Ву признава, че развитието на селото зависи от "капитализма и правенето на бизнес", но бърза да допълни, че "капитализмът е само временен етап". "Един ден ще построим китайски социализъм с китайски характеристики."


Хуаси - комунистическото село с небостъргач за 0 млн.

© Reuters


Селяните също казват, че шеметното замогване е "като да ходиш по тънък лед", но като гледат към небостъргача, оптимистично заявяват, че едва ли някой би инвестирал толкова пари за нещо, което няма да успее.


Там горе, на 74-ия етаж, стойността на статуята на златния бивол се е увеличила през последната година с над 13 млн. долара заради поскъпването на златото на световните борси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на visible_crazy
  visible_crazy
  Рейтинг: 388 Весело

  Ей ся ша се изсипят 100 коментара за най-убуту време-"кът беше бай Тошо беше най-добре"

 2. 2 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 707 Неутрално

  3000 юана отдавна не са почти 400$, защото юанът плавно набира сили и са почти 500$ — 470$ по-точно.

 3. 3 Профил на wildwife
  wildwife
  Рейтинг: 660 Весело

  Да ти се прииска да си на село

  "Вече видяно"
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Весело

  Хуаси? Не, не. Това село трябва да се казва Ебаси!

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#2] от "stefanvent":

  И пак е 1,30$/час

 6. 6 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#1] от "visible_crazy": Прав си

  и най-умният си е малко прост....
 7. 7 Профил на fonon
  fonon
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "...тежката 1 тон скулптура на бивол от масивно злато (твърди се, че тя струва над 36 милиона евро) до 60-ия етаж, облепен със златни люспи..."
  Аз ли нещо или това е поредната глупост на Дневник?

 8. 8 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 442 Гневно

  нагли типове - комуняги - азиатци!

  "В село Джуанси, провинция Шандун, след разрушаване на домовете им, много селяни са принудени да станат скитници. Поради суровите природни условия в рамките на три месеца повече от 20 души починали, а един се е самоубил. Но дори и в този случай властите не спират, те планират за следващите пет години да разрушат още 5572 села от съществуващите 6274."

  "Жители на село Ди, окръг Тайюн казват, че Ма Джинкай, местен секретар на комунистическата партия и управляващ селото им, е корумпиран и въпреки че те често докладвали проблемите на по-високи инстанции, властите не предприемат действия, за да ги разрешат.

  Според селяните, Ма е конфискувал тяхната земя с обещанието да им построи къщи. Но след като сградите били довършени, Ма отказал да ги предостави на селяните. Някои жители били оставени без подслон и трябвало да наемат или купят жилище, като в допълнение изгубили и източника си на приходи, тъй като и обработваемата им земя също била отнета."

  "Насилствени изселвания за целите на инфраструктурата или заради луксозни застроявания са всекидневие в Китай и са станали източник на гняв и неспокойствие, особено заради обикновено неадекватната компенсация, давана на собствениците на земята."

  източник: http://www.epochtimes-bg.com/2011-01/2011-01-09_07_et-u.html

  http://www.epochtimes-bg.com/2010-02/2010-06-17_01_d.html

 9. 9 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 551 Неутрално

  12 часа работен де и без почивни дни.Това не е комунизъм или социализъм, а изроден капитализъм много по-див и от нашия!Просто десетки хиляди се скъсват от работа за 2000-те акционери от селото.

 10. 10 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Село с небостъргач!

  Илф и Петров казват, че първи са жителите на Колокоманск!
  Вярно е, че се водят град - но, да не издребняваме!

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#1] от "visible_crazy":

  Тоя там китаец е честен! Това е една от причините да успее

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Кооперативът конгломерат не публикува годишни отчети, но е ясно, че за него работят десетки хиляди работници и служители. През 2009 г. контролиран от държавата вестник съобщи, че годишната печалба на Хуаси е била 50 милиарда юана (около 7.7 млрд. долара), твърди в."Ню Йорк таймс".
  Може да са били 7.7 млрд. може и да не са... колкото каже партията - толкова са...

  "Всеки ден в 10:30 Ву Ренбао държи реч в общината, построена да имитира Великата зала на народа в Пекин, където заседава парламентът".
  Без речи, другари все едно нищо не сме свършили, така че ви приветствам най-сърдечно и аз...
  Лошото е, че ако Китай повтори краха на Съветския съюз от края на 80 те години всички ще я закършим...
  Много са, а и тогава ще са още по-гладни...

 13. 13 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И тука избиване на правешки комплекси.Как пък не измислиха нещо от малко малко по-умно тези тъпи комунисти.Това злато за тридесет и шест милиона да го бяха дали за детски градини и здравеопазване.Абсолютни скотове !!!

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 14. 14 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#13] от "rex":

  ДрОгарю, моля не правете с чужда пита помен. Не стига че златото си е тяхно, но и доводите са Ви посрани!
  "Медицинските грижи и образованието, разбира се, са безплатни."
  Моля придържайте се към ноу-хау -то Ви за мандрите.

 15. 15 Профил на nmemory1
  nmemory1
  Рейтинг: 388 Весело

  Ми брао на хората. Поне те доказаха че ако комунизма се прилага както е в учебниците той не е утопия.

 16. 16 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#14] от "firefall":

  "Макар че повечето от живеещите в сянката му печелят по-малко от 20 долара на ден".

  Интелигентните хора разбират за каква парвенющина става дума.Тези дето ДНК то им произхожда от ДНК то крадци на мандри не го разбират. Та ако искаш може да продължим да си дискутираме за мандрите дрОгарю.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 17. 17 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3500 Весело

  Аз предлагам на нашите форумни комунета да отидат на обмяна на опит с китайският дрОгар. Но първо да започнат работа 12 часа на ден без събота и неделя. Предполагам ще им хареса, всяка сутрин ще слушат дрОгарА Ву от радиоточката.

  Иначе, е баси и комунистическата парвенюшина, все едно Батето (на Тошо зетя) станал капиталист. Нищо ново под слънцето, комунизЪма на дрОгарите е капитализъм от Дикенсов тип.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 18. 18 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1445 Весело

  Витрината на комунизЪма , която трябва да бъде показвана навсякъде. Тоя филм сме го гледали

  15.02.1989 - 07.02.2018
 19. 19 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 558 Неутрално
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Дай на идиота тонове пари и му гледай акъла...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#15] от "nmemory1":

  Пич, учил съм средно и висше образование при социализма, учил съм всички предмети по комунизъм и съм държал съответните изпити - тогава беше задължително. Това означава 5 предмета само при следването + 1 държавен изпит та 6. Отделно като ученик, та и като войник.
  Ако можеш да ми покажеш един едничък учебник по комунизъм в който да пише , че комунизма се строи при 99 % частна собственост в икономиката, имаш от мен каса уиски.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 22. 22 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realist":

  хммм, има държавна, местна или фирмена политика, според която част от съботите са работни
  например всяка втора събота от месеца, или всеки 2 съботи в месеца...

  там като цяло се работи много (говоря като количество работни часове). но ефективността не е висока, защото културата на китайците е много по-различна от западно-европейската култура на работа...

  което ме плаши, защото ако китайците станат като корейците или японците, не ни чакат много добри години...

  РЕФОРМИ !
 23. 23 Профил на Митричка
  Митричка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Китай обеща спасение за еврото

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Весело

  Много интересна и любопитна статия, това село е образцово, предполагам много други китайски села искат да повторят неговия огромен икономически успех!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Червен феодал пилее награбеното. Точно както и у нас

 26. 26 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Класически олигарх!.....но пък като имам предвид, че е повишил стандарта на живот в това забравено място, си мисля дали това не е новият икономически ред след като Китай направи на пух и прах всички икономически теории със социалистическия си капитализъм (какъв оксиморон!)? Очевидно оставим ли Пазарът да се регулира сам, алчността взема връх и изкривява реалността, така че май наистина е по-добре да има "шапка", която да го държи изкъсо, независимо как ще я наречем (ККП (Китайска комунистическа партия), ЕЦБ и т.н.)

 27. 27 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#25] от "Yankee":

  Ами май точно там е разликата - че не го пилее.....както у нас,
  инвестира го...

 28. 28 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Разликата между Съветския тип комунизъм и Китайския е ,че руснаците следват идиотиите на Ленин, докато китайците наблягат на марксизма. И като така се мъчат да превърнат Китай в най-развитата капиталистическа страна, та белким с тов и комунизмът победи! И нищо чудно и да излязат прави и те и Маркс! Само дето трябва да предефинират комунизма, като тържество на развития и преуспял капитализъм, при което става възможно принципът на солидарност да осигури на всички потребление според нуждите им! Елементи на това се наблюдават и в САЩ и Западна Европа (когато не са в криза)! А такива, като Путин могат да вървят само на майка си в п*****! Само дето ще ни завлекат и нас там!

 29. 29 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#15:"nmemory1"]Поне те доказаха че ако комунизма се прилага както е в учебниците той не е утопия.[/quote]

  Ако четете по- внимателно ще видите, че смятат, че временно са в капитализъм и тепърва мечтаят да построят социализъм.

  "развитието на селото зависи от "капитализма и правенето на бизнес", но бърза да допълни, че "капитализмът е само временен етап". "Един ден ще построим китайски социализъм с китайски характеристики."

  Китайците до момента се облагодетелстват от глобалното преразпределение благодарение на ниската цена на труда. Потреблението в глобален мащаб намалява, а китайското потребление не може да навакса спада на глобалното, точно поради ръководната роля на партията...

 30. 30 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1238 Весело

  Другарят Ву Ренбао да заповяда в България!
  Съвсем сериозно го казвам!
  Преди месец поканих другария "Калашников", но той нещо се ослушва....

  Машини прости, народ неук.
 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#17:"Realist"]Но първо да започнат работа 12 часа на ден без събота и неделя.[/quote]
  -Така се работеше при капитализма,преди да дойде социализма в България.Ако си минал пуберитетът трябва да знаеш,кога бяха намалявани работните часове в БГ и кога бяха определени 2 почивни дни.А сега впрочем.на много места има връщане към 10-12 часови работни дни и без почивни в събота и/или неделя.

 32. 32 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 489 Неутрално

  като се махне изхвърлянето със златото и статуите, както и уж временния робовладелски подход към ония къде бъхтят по 12 часа без почивен ден, може да се замислим защо такива неща никога няма да станат в бг. особено социалните придобивки, които местният вожд раздава със широка ръка

 33. 33 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Брей 4е 4удодеен небостърга4. Как никой не се е сетил да ги цвъка по бедните села по-рано?

 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  Тъй като на тоя свят не може нещо да стане от нищо, просто ей така от въздуха, питам се, каква е обратната страна на това "благополучие", с какво е платен този небостъргач?

 35. 35 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#2:"stefanvent"]юанът плавно набира сили[/quote]

  юана се покачва въпреки желанието на управляващите в Китай и опитите на китайската народна банка да го държи нисък ,ако се качи с още 20-30 процента и Китай ще загуби много от позициите които си е създал буквално за 1 ден

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK