ООН: Населението на света ще достигне 7 милиарда на 31 октомври

Основният прираст през следващите 40 години ще бъде в африканските градове, които почти изцяло ще бъдат съставени от гета

© Reuters

Основният прираст през следващите 40 години ще бъде в африканските градове, които почти изцяло ще бъдат съставени от гетаФондът на ООН за населението (ФНООН) е изчислил, че населението на Земята ще премине границата от 7 милиарда души на 31 октомври.


В Западна Европа, Япония и Русия тази дата ще бъде посрещната сред притеснения за ниската раждаемост и остаряващото население. В Китай и Индия, двете най-многобройни държави в света, това може да бъде повод за преразглеждане на семейните политики, които успяват засега да забавят бързия прираст.


В Субсахарска Африка обаче високата раждаемост върви ръка за ръка с една от най-големите бедности в света. Регионът е обитаван от около 900 милиона души, които се очаква да достигнат 2 милиарда през следващите 40 години. Това ще бъде почти половината от прираста на населението на света за този период.
"Най-голяма част от растежа ще бъде в африканските градове и тези градове почти изцяло ще бъдат съставени от гета, където условията за живота ще бъдат ужасни", смята Джон Бонгартс от базираната в Ню Йюрк изследователска организация "Съвет за населението", цитиран от британския в. "Телеграф".


Експерти казват, че по-голямата част от Африка, както и други бързорастящи държави като Афганистан и Пакистан, ще са изправени пред сериозни проблеми като осигуряване на достатъчно храна, вода и работа за населението.


"Крайната бедност и големите семейства, изглежда, се поддържат взаимно", смята Лестър Браун, анализатор на околната среда в института "Ърт полиси" във Вашингтон. "Предизвикателството е да разбием този цикъл и да ускорим прехода към по-малки семейства", добавя Браун.


Международният институт за управление на водата предвижда, че до 2025 г. около 1.8 милиарда души ще живеят в места, където има остър недостиг на вода.


ООН: Населението на света ще достигне 7 милиарда на 31 октомври

© Reuters


Според изследователи на демографията населението на света е достигнало 1 милиард души през 1804 г., а 2 милиарда през 1927 г. След това тенденцията се ускорява значително – 3 милиарда през 1959 г., 4 милиарда през 1974 г., 5 милиарда през 1987 г. и 6 милиарда през 1998 г.


ООН предвижда, че населението на света ще достигне 8 милиарда до 2025 г. и 10 милиарда до 2083 г. Тези числа обаче могат да бъдат много по-високи или по-ниски в зависимост фактори като достъпа до противозачатъчни, коефициентът на детска смъртност и средната продължителност на живота. През 1950 г. хората по света са живели средно по 48 години, докато днес средната възраст е 69 години.


"За богатите няма никакъв проблем. Бедните навсякъде ще пострадат най-много", смята Бонгартс.


Изпълнителният директор на ФНООН Бабатунде Оситомехин описва важната отметка от 7 милиарда като възможност за действие. Според него младите девойки по света трябва да бъдат окуражавани да останат в училище, за да се образоват и да могат да контролират колко деца да имат.


"Това е възможност да върнем въпросите за населението, правата на жените и семейното планиране отново на централно място", казва Оситомехин. "Има 215 милиона жени в света, които имат нужда от семейно планиране и не го получават. Ако може да променим това, тези жени сами ще управляват живота си и ние ще имаме по-добър свят".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK