Как да осигурим киберсигурност, без да контролираме интернет

Статията на Уилям Хейг е специално предоставена на "Дневник".

© Reuters

Статията на Уилям Хейг е специално предоставена на "Дневник"."Дневник" публикува статията на британския министър на външните работи Уилям Хейг за предстояща конференция за киберпространството. 


Напредъкът и развитието на интернет пространството преобрази нашия свят и промени изцяло ежедневието ни. Това може да се превърне в глобално предизвикателство и да изисква глобален, координиран подход. Досега обаче дебатът за естеството на този подход е бил частичен и без конкретен фокус.


Обединеното кралство счита, че това трябва да се промени. Има спешна нужда от по-силен международен консенсус. И има нужда това да бъде съвместно начинание с участието на всички основни играчи на киберполето.
Затова аз поканих представители не само на правителства, но и на гражданското общество и бизнеса на Конференция за киберпространството в Лондон на 1 и 2 ноември. Нито едно правителство, нито една държава не знае решението. Заедно ние трябва да започнем да решаваме как да запазим икономическите и социалните ползи от интернет и да се предпазим от криминални киберзаплахи на сигурността, като не задушаваме бъдещите иновации.


Достъпът до интернет се разрасна до невероятен мащаб: от 16 милиона потребители през 1995 г. до почти 2 милиарда днес. Това бързо развитие на интернет пространството с неговата свързваща сила създаде огромни икономически и социални възможности, които преди по-малко от две десетилетия не можехме да предвидим.Заедно ние трябва да започнем да решаваме как да запазим икономическите и социалните ползи от интернет и да се предпазим от криминални киберзаплахи на сигурността, като не задушаваме бъдещите иновации.

Разрастването на нашия свързан свят е в интерес за всички нас: за всяко 10% увеличение на достъпа до високоскоростен интернет е изчислено, че глобалният БНП ще се увеличи със средно 1.3%. Освен че подпомага конкурентоспособността, това открива и нови пазари.


Интернет базираният бизнес вече е важна част от нашите икономики. В Обединеното кралство той е на стойност 100 милиарда лири, като е 8% от БНП и се предвижда да се разрасне с 10% през следващите 4 години. Глобално в търговията по интернет се обменят 8 трилиона долара всяка година.Може да задавате въпроси към участниците в конференцията предварително и по време на събитието:


- през Twitter като им сложите хаштаг #LondonCyber и добавите и тематичен #social, #economic, #crime, #access, #security


- през Facebook в страницата на Уилям Хейг


Въпросите трябва да са на английски. В социалните мрежи може да следите конференцията на 1 и 2 ноември.

Във все по-голям брой държави вече разчитаме на интернет за почти всичко, което правим, от ежедневната си работа и усвояването на нови умения, до поддържане на връзка с приятели и дори за плащане на данъци.


Освен това интернет подпомага иновациите и креативността, а също така и образова нови поколения най-малкото като им дава бърз достъп до информация и идеи. Само в Google всяка година се правят около 1 милиард търсения.


Това, че разчитаме на киберпространството, заличава географските граници, разрушава традиционни културни и религиозни разделения, събира семейства и приятели и подпомага връзките между тези, които имат общи интереси и грижи. Той изцяло промени начина ни на общуване за всички.


Интернет подпомага прозрачността и позволява на гражданите да търсят отчет от правителствата. За някои възможностите са много по-съществени. Арабската пролет показа как способността да се обменят идеи доведе до непредвидими доскоро промени и подпомогна обикновените граждани да застанат срещу потисническите режими, като извади на показ тяхната бруталност пред света.


Осигуряването на обществени услуги, реакциите при кризисни ситуации и природни бедствия, както и възможността за разследване на престъпления се подобриха безкрайно чрез използването на киберпространството. В развиващите се държави интернет вече прави промяна и дава възможност за по-добро бъдеще на мнозина чрез образоване на селски райони до осигуряване на наблюдение от разстояние на пациенти с HIV и предвиждане на избухване на болести.


Но развитието на свързания свят също доведе до значителни предизвикателства, които застрашават тези ползи и създават сериозна заплаха за използването на пълния потенциал на света на киберпространството.


През последните години беше постигнат напредък за увеличаване на глобалните връзки. Въпреки това дигиталните бариери остават съществени: 95% от жителите на Исландия имат достъп до интернет в сравнение с Либерия, където това е 0.1% от населението. Две трети от населението на света все още няма връзка с интернет.


Киберпространството също така предоставя възможности на престъпниците, които се възползват и крадат лични данни и идеи, осъществяват измами на правителства и бизнеси и експлоатират най-уязвимите в обществото ни. Финансовите вреди от престъпленията в интернет са значими, в размер на 1 трилион долара годишно в световен мащаб. Човешката цена е още по-висока.


Терористите също използват интернет, за да планират убийствени атаки и наводняват чатовете с отровната си идеология, за да набират привърженици от следващото поколение. Потиснически режими използват предимствата на технологиите за нарушаване на правата на гражданите си, като ограничават личното пространство и свободата на словото и възпрепятстват достъпа до информация, която за много от нас е даденост.


Освен това вече съществуват нови канали за държавите при осъществяване на взаимни неприятелски атаки, като разрушават инфраструктура или крадат тайни и по този начин се създаде страх от "кибервойна". Заплахата е реална: всеки месец приблизително 20 000 злонамерени имейла се изпращат до правителствените мрежи във Великобритания; 1000 от тях са умишлено изпратени с цел атака на тези мрежи.


Ние не подценяваме трудностите, които предстоят. Някои държави не споделят нашето мнение за ползите от интернет. Постигането на широк, международен консенсус няма да е лесно. Ще отнеме време.


Това е едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Никой не контролира интернет и ние не можем да оставим това да се промени в бъдеще. Ние имаме възможност да осигурим смело и иновативно бъдеще, но трябва да се изправим пред риска, че интернет се използва като разрушителна сила. Ние трябва да реагираме сега, ако искаме да защитим и предпазим огромните възможности, които развитието на киберпространството предоставя на всички нас.


В Лондон се надяваме да набележим план за действие, който ще позволи на света да се възползва напълно от предимствата на сигурно и безопасно киберпространство за бъдещите поколения.


Още за конференцията тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK