Как да осигурим киберсигурност, без да контролираме интернет

Статията на Уилям Хейг е специално предоставена на "Дневник".

© Reuters

Статията на Уилям Хейг е специално предоставена на "Дневник"."Дневник" публикува статията на британския министър на външните работи Уилям Хейг за предстояща конференция за киберпространството. 


Напредъкът и развитието на интернет пространството преобрази нашия свят и промени изцяло ежедневието ни. Това може да се превърне в глобално предизвикателство и да изисква глобален, координиран подход. Досега обаче дебатът за естеството на този подход е бил частичен и без конкретен фокус.


Обединеното кралство счита, че това трябва да се промени. Има спешна нужда от по-силен международен консенсус. И има нужда това да бъде съвместно начинание с участието на всички основни играчи на киберполето.
Затова аз поканих представители не само на правителства, но и на гражданското общество и бизнеса на Конференция за киберпространството в Лондон на 1 и 2 ноември. Нито едно правителство, нито една държава не знае решението. Заедно ние трябва да започнем да решаваме как да запазим икономическите и социалните ползи от интернет и да се предпазим от криминални киберзаплахи на сигурността, като не задушаваме бъдещите иновации.


Достъпът до интернет се разрасна до невероятен мащаб: от 16 милиона потребители през 1995 г. до почти 2 милиарда днес. Това бързо развитие на интернет пространството с неговата свързваща сила създаде огромни икономически и социални възможности, които преди по-малко от две десетилетия не можехме да предвидим.Заедно ние трябва да започнем да решаваме как да запазим икономическите и социалните ползи от интернет и да се предпазим от криминални киберзаплахи на сигурността, като не задушаваме бъдещите иновации.

Разрастването на нашия свързан свят е в интерес за всички нас: за всяко 10% увеличение на достъпа до високоскоростен интернет е изчислено, че глобалният БНП ще се увеличи със средно 1.3%. Освен че подпомага конкурентоспособността, това открива и нови пазари.


Интернет базираният бизнес вече е важна част от нашите икономики. В Обединеното кралство той е на стойност 100 милиарда лири, като е 8% от БНП и се предвижда да се разрасне с 10% през следващите 4 години. Глобално в търговията по интернет се обменят 8 трилиона долара всяка година.Може да задавате въпроси към участниците в конференцията предварително и по време на събитието:


- през Twitter като им сложите хаштаг #LondonCyber и добавите и тематичен #social, #economic, #crime, #access, #security


- през Facebook в страницата на Уилям Хейг


Въпросите трябва да са на английски. В социалните мрежи може да следите конференцията на 1 и 2 ноември.

Във все по-голям брой държави вече разчитаме на интернет за почти всичко, което правим, от ежедневната си работа и усвояването на нови умения, до поддържане на връзка с приятели и дори за плащане на данъци.


Освен това интернет подпомага иновациите и креативността, а също така и образова нови поколения най-малкото като им дава бърз достъп до информация и идеи. Само в Google всяка година се правят около 1 милиард търсения.


Това, че разчитаме на киберпространството, заличава географските граници, разрушава традиционни културни и религиозни разделения, събира семейства и приятели и подпомага връзките между тези, които имат общи интереси и грижи. Той изцяло промени начина ни на общуване за всички.


Интернет подпомага прозрачността и позволява на гражданите да търсят отчет от правителствата. За някои възможностите са много по-съществени. Арабската пролет показа как способността да се обменят идеи доведе до непредвидими доскоро промени и подпомогна обикновените граждани да застанат срещу потисническите режими, като извади на показ тяхната бруталност пред света.


Осигуряването на обществени услуги, реакциите при кризисни ситуации и природни бедствия, както и възможността за разследване на престъпления се подобриха безкрайно чрез използването на киберпространството. В развиващите се държави интернет вече прави промяна и дава възможност за по-добро бъдеще на мнозина чрез образоване на селски райони до осигуряване на наблюдение от разстояние на пациенти с HIV и предвиждане на избухване на болести.


Но развитието на свързания свят също доведе до значителни предизвикателства, които застрашават тези ползи и създават сериозна заплаха за използването на пълния потенциал на света на киберпространството.


През последните години беше постигнат напредък за увеличаване на глобалните връзки. Въпреки това дигиталните бариери остават съществени: 95% от жителите на Исландия имат достъп до интернет в сравнение с Либерия, където това е 0.1% от населението. Две трети от населението на света все още няма връзка с интернет.


Киберпространството също така предоставя възможности на престъпниците, които се възползват и крадат лични данни и идеи, осъществяват измами на правителства и бизнеси и експлоатират най-уязвимите в обществото ни. Финансовите вреди от престъпленията в интернет са значими, в размер на 1 трилион долара годишно в световен мащаб. Човешката цена е още по-висока.


Терористите също използват интернет, за да планират убийствени атаки и наводняват чатовете с отровната си идеология, за да набират привърженици от следващото поколение. Потиснически режими използват предимствата на технологиите за нарушаване на правата на гражданите си, като ограничават личното пространство и свободата на словото и възпрепятстват достъпа до информация, която за много от нас е даденост.


Освен това вече съществуват нови канали за държавите при осъществяване на взаимни неприятелски атаки, като разрушават инфраструктура или крадат тайни и по този начин се създаде страх от "кибервойна". Заплахата е реална: всеки месец приблизително 20 000 злонамерени имейла се изпращат до правителствените мрежи във Великобритания; 1000 от тях са умишлено изпратени с цел атака на тези мрежи.


Ние не подценяваме трудностите, които предстоят. Някои държави не споделят нашето мнение за ползите от интернет. Постигането на широк, международен консенсус няма да е лесно. Ще отнеме време.


Това е едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Никой не контролира интернет и ние не можем да оставим това да се промени в бъдеще. Ние имаме възможност да осигурим смело и иновативно бъдеще, но трябва да се изправим пред риска, че интернет се използва като разрушителна сила. Ние трябва да реагираме сега, ако искаме да защитим и предпазим огромните възможности, които развитието на киберпространството предоставя на всички нас.


В Лондон се надяваме да набележим план за действие, който ще позволи на света да се възползва напълно от предимствата на сигурно и безопасно киберпространство за бъдещите поколения.


Още за конференцията тук.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Хайдее, започна се.
  Беше въпрос на време, втресените от ужас световни олигархии да се "загрижат" за сигурността на гражданите.

  Как ще осигурите сигурност ли?
  Ами като научите хората, и службите си на елементарна компютърна хигиена. Като спрете да използвате социалните мрежи за да събирате данни за хората. Като озаптите бездънния апетит на мултинационалните корпорации, с което и ще изчезне желанието на "децата-идиотчета" да ги наказват.
  Като научите правителствата си да бъдат честни с поданиците.

  Да не би заради сигурността на отиващите на сафари да заключвате джунглата?
  А то между другото, колкото можете да заключите джунглата, толкова ще заключите и Нет-а.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 2. 2 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "rapidfire":

  Голям и точен коментар. много ++++++++! Тези идиоти искат да направят от нас идиоти, или по точно ни мислят за такива! Спретнаха така наречената "арабска пролет" за да тестват това кибер оръжие. Но, както винаги е било, видяха , че тоягата има два края!?! А от другия край, ще я хванем ние, дето сме грабени и тероризирани от техните слуги и господари! Финансови деривати?! Трилиони изписани на не ставащи и за тоалетната хартишки?!? Храни, които кучетата и котките не ядат, а се предлагат на нас!?! Ех и на това доще края!

 3. 3 Профил на Ицо
  Ицо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не става въпрос за сигурност, а за контрол, който трябва да наложат. Елементарно - няма контрол, няма дивидент. Няма дивидент - е аз защо съм политик?
  Да не би от разпространението на дрога да няма вреда? Тоя трилион долара дето говорят за него сигурно в световния наркобизнес е трошичка. А за милионите наркозависими, които държавите лекуват и пращат на какви ли не програми, само за да се покажат заинтересувани? Само че там е лесно - ей го на г-н Наркобос, той се отчита, всички са доволни, няма проблем. Ако има проблем - сменяме Наркобоса. А от ония крадливи келеши-китайци как да си вземем нашето?

 4. 4 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#1] от "rapidfire":

  +++ +++ +++

  След такъв великолепен постинг изгубих желание да пиша по темата, в него всичко важно е казано точно и ясно.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 5. 5 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Полицейщина и нищо друго!! От нета тръгнаха доста инициативи, които не бяха "организирани" от правителствата и съответно бяха неконтролируеми. Губят доверието на овцете така, а това е немислимо, та нали трябва да има власт над хората..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 6. 6 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Нда. Мненията ви против мерките за сигурност, еднозначно показват симпатиите ви към терористичните групировки и "отровната идеология". Очаквайте позвъняване на вратата.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1508 Весело

  До коментар [#6] от "Реконструктор":

  От тебе ли?
  Ами заповядай. Ще останеш доволен.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK