Началото на арабската есен

Случайното съвпадение на смъртта на Муамар Кадафи в четвъртък и изборите за конституционно събрание в неделя в Тунис по неочакван начин събраха двете крайности на Арабската пролет. Надупченото от куршуми тяло на Кадафи със сигурност предизвиква струйки хладна пот по вратовете на иначе непоколебимите президенти Башар ал Асад в Сирия и Али Абдула Салех в Йемен.


Новината за безславния край на либийския диктатор може да даде и тласък на протестиращите в тези държави. Една остроумна потребителка в Туитър коментира: "Скоро празненствата в Триполи ще се пренесат в Сана (столицата на Йемен - бел. ред.). С Кадафи като че ли иска да се подиграе и самата съдба - той е изваден от канализацията на родния си град Сирт, а до последно любимото му обръщение към бунтовниците беше "плъхове".


За самата Либия смъртта на Кадафи бележи края на военните действия и началото на политическия процес. Убийството на главата на фамилията Кадафи пък означава тежък избор за семейството му – да се примирят с поражението или да продължат политическа или военна съпротива по един или друг начин, макар и с почти унищожен потенциал.
Преходният национален съвет (ПНС) ще трябва да се справи с най-трудната задача в момента – да изпълни очакванията на народа си. Досега те се оправдаха с войната да не приемат важни решения. Сега от тях ще се очакват конкретни действия – подготовка и провеждане на свободни избори, създаване на политически институции на практика от нулата, разформироване или реинтегриране на въоръжените групировки, създали се по време на бунтовническата война срещу Кадафи.


Желанието за мъст и разправа с Муамар – по един или друг начин, беше спойката, която държеше твърде различните бунтовници заедно. Сега, след като празненствата утихнат, не е ясно дали само идеята за свободна Либия ще бъде достатъчна за удържане на ислямисти, бивши функционери на режима, обикновени хора и етнически малцинства заедно.


Някъде там в пустинята остава в неизвестност Сейф ал Ислам, а в Нигер се укрива Саади Кадафи. Различни като политически възгледи, двамата могат да бъдат озлобени от смъртта на баща си и да предизвикват проблеми в Либия още дълго време. А това може да бъде прекрасен повод НАТО да остане в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK