Смъртта на Кадафи - кой дръпна спусъкаСмущаващите изображения на Муамар Кадафи – окървавен, подхвърлян и влачен от разгневени бойци, бързо обиколиха света след драматичната смърт на либийския диктатор край родния му град Сирт.


Точните обстоятелства около кончината му все още са неизвестни, тъй като за нея се лансират противоречиви версии. Кадрите от последните хаотични мигове от живота на Кадафи обаче дават известна представа за това какво се случи.


Кадафи беше все още жив, когато бе пленен край Сирт. Във видеоклип, заснет от човек от тълпата и впоследствие излъчен по телевизията, Кадафи изглежда замаян и ранен, докато го издърпват от капака на кола, дърпат го за косата и го притискат към земята.
"Запазете го жив, запазете го жив!", крещи някой. След това Кадафи излиза от кадър и отекват изстрели.


"Те го хванаха жив и докато го отвеждаха, го биеха, след което го убиха", разказа пред "Ройтерс" високопоставен източник от Преходния национален съвет (ПНС). "Може би се е съпротивлявал".


Може би противно на това, което се вижда на видеозаписа, ПНС обяви, че Кадафи е загинал при престрелка между негови привърженици и бойците на новите власти, която избухнала след пленяването му. Той бил убит с куршум в главата, твърди премиерът. ПНС твърди, че не е издавал заповед за убийството на бившия лидер.


Кадафи наричаше бунтовниците, които се надигнаха срещу 42-годишното му еднолично управление, "плъхове", но в крайна сметка той беше заловен, докато се криеше в дренажна тръба, пълна с боклуци и мръсотия.


"Той ни наричаше плъхове, но вижте къде го открихме", коментира Ахмед ал Сахати, 27-годишен боец на ПНС, докато стои край двете миризливи дренажни тръби под шестлентовата магистрала, водеща към Сирт.


В една от тези две дупки се беше скрил диктаторът малко преди своя край.

© Ройтерс

В една от тези две дупки се беше скрил диктаторът малко преди своя край.


В разказите си за последните часове на Кадафи правителствените бойци описват кървави сцени. Малко преди сутрешната молитва Кадафи, обграден от няколко десетки верни телохранители и придружен от главнокомандващия на вече несъществуващата му армия Абу Бакр Юнис Джабр, се опитва да избяга на запад. Групата обаче не стига далеч.


Франция твърди, че неин изтребител поразил автомобили на силите на Кадафи край Сирт около 8:30 часа, но не беше сигурна дали Полковника е загинал при удара. Представител на НАТО заяви, че конвоят е бил ударен или от френски изтребител, или от американски безпилотен самолет Predator.


На три километра от Сирт 15 пикапа с картечници, монтирани в каросериите, лежат овъглени, смачкани и димящи до електрическа подстанция на 20 метра от главния път. Очевидно са били поразени от сила, далеч по-голяма от шарената армия, която сформираха бившите бунтовници по време на осеммесечната война срещу лидера, от който някога хората се страхуваха. Нямаше кратер от бомба, което подсказва, че машините може би са били поразени от изтребител.


Вътре в пикапите овъглените останки на шофьорите и пътниците, убити мигновено при удара, все още седяха по местата си. Други трупове лежаха в тревата, разкривени и обезобразени – общо 50 трупа.


Бойци от ПНС отвеждат заловен войник на Кадафи в Сирт.

© Ройтерс

Бойци от ПНС отвеждат заловен войник на Кадафи в Сирт.


Шефът на личната охрана на Кадафи Мансур Дау е бил до бившия диктатор малко преди края. Той каза пред телевизия "Ал Арабия", че след въздушния удар оцелелите се "разделили на групи, всяка от които поела в различна посока".


"Бях заедно с Кадафи, Абу Бакр Юнис Джабр и около четирима войници доброволци", разказа Дау. Той твърди, че не е станал свидетел на смъртта на своя лидер, защото загубил съзнание, след като бил ранен в гърба от избухнал снаряд.


"Господарят ми е тук"


Бойците на мястото на залавянето на Кадафи разказват, че Полковника и няколко от неговите хора изглежда са се втурнали през шубрака и са се скрили в двете отточни тръби.


"Отначало стреляхме по тях с противовъздушни оръдия, но това се оказа безполезно", разказа Салем Бакир, докато другарите му край пътя го поздравяваха. "Тогава слязохме от колите. Един от хората на Кадафи излезе, като размахваше автомата си във въздуха и викаше, че се предава, но щом видя лицето ми, започна да стреля по мен", разказа Бакир пред "Ройтерс". "Тогава май Кадафи им каза да спрат. "Господарят ми е тук, господарят ми е тук! Муамар Кадафи е тук и е ранен", викаше той".


Бойци на ПНС отвеждат окървавения Кадафи, малко преди смъртта му.

© Ройтерс

Бойци на ПНС отвеждат окървавения Кадафи, малко преди смъртта му.


"Тогава влязохме и измъкнахме Кадафи. Той питаше: "Какъв е проблемът? Какъв е проблемът? Какво става?". Тогава го хванахме и го сложихме в колата", разказа Бакир. Тогава Кадафи вече имал огнестрелни рани в крака и в гърба, добави той.


Други правителствени бойци, които твърдят, че са участвали в залавянето на Кадафи, потвърдиха независимо версията на Бакир, макар че един от тях каза, че мъжът, който управляваше Либия 42 години, бил прострелян и ранен в последния момент от един от своите хора. "Един от охранителите на Муамар Кадафи го простреля в гърдите", твърди Омран Джума Шауан.


Има и други версии за събитията. Абдел Маджид Млегта от ПНС разказа пред "Ройтерс", че Кадафи бил приклещен в къща в Сирт след неколкочасова битка и бил ранен в сражението с бойците на новата власт. Според него Полковника повтарял: "Какво става? Какво се случва? Какво искате?" и оказал съпротива, когато бойците на ПНС го задържали. Млегта добави, че диктаторът починал от раните си в движеща се линейка. "Кървеше от стомаха. Трябваше ни много време, докато го откараме. Издъхна от кръвозагуба (в линейката)".


Друг представител на ПНС, който пожела анонимност, разказа кървава история за смъртта на Кадафи. "Те (бойците на ПНС) го пребиха много лошо и го убиха. Така е на война".


Появиха се видеокадри, на които се предполага, че се вижда как прибират безжизненото тяло на Кадафи в линейка в Сирт.


Един от бойците, които казват, че са участвали в пленяването, размахваше позлатен гравиран пистолет, за който твърдеше, че е взел от Кадафи.


Боец на ПНС показва позлатен пистолет, за който твърди, че е принадлежал на Кадафи.

© Ройтерс

Боец на ПНС показва позлатен пистолет, за който твърди, че е принадлежал на Кадафи.


Входовете на тръбите бяха частично запушени от паднали електрически кабели и от телата на трима мъже, очевидно охранители на сваления лидер. Единият беше обут с къси панталони, вероятно заради превързаната рана на крака си. Други четири трупа лежаха от другата страна на тръбите. Всичките бяха на чернокожи мъже. Мозъкът на единия изтичаше от главата му, друг беше обезглавен, а главата му, със стърчащи расти, лежеше до тялото.


Главнокомандващият на армията Джабр също е бил пленен жив, казва Бакир. По-късно представители на ПНС обявиха, че той е мъртъв.


Радостните правителствени бойци стреляха във въздуха, крещейки "Аллаху акбар" и позираха за снимки. Други драскаха графити по бетонните стени на магистралата. Един от тях гласи простичко: "Кадафи беше пленен тук".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 548 Любопитно

  По-скоро "Кой му тегли куршума?".

  Най-вероятно всеки либиец би го сторил на драго сърце!

  Бързо умря това животно.

  Трябваше да го оставят жив!

 2. 2 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Май никой не му е драпнал коршума а е пална енценировка.

  SKUPE stanislav-32
 3. 3 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 466 Неутрално
 4. 4 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 515 Весело

  Най-вероятно са хвърляли ези-тура желаещите, на няколко тура

  I am mine
 5. 5 Профил на exibicionalist
  exibicionalist
  Рейтинг: 458 Весело

  Смъртта на Кадафи - кой дръпна спусъка ???????2

  -----------
  боклуци има винаги и навсякъде....... .дал Господ !

  след като ги "демократизират и цивилизоват" .ще разберат откъде изгрява слънцето...като иракчаните.........
  -------------
  дали Кадафи е бил главорез и касапин няма значение - половината свят им работеше на либийците !

  Тато беше касапин но никой не дойде да ни работи преди 1989 год.....така че трябва да се внимава в оценките
  -----------
  понякога на боклуците и на свестните са им разменени местата

  и матРяла се пули в недоумение-кой е прав

 6. 6 Профил на alkash17
  alkash17
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Всички версии се свеждат до това, че е закаран в бърза помощ!!!
  Но прекалено бавно!

  Ама наистиха го ИЗМЪКНАХА КАТО ПЛЪХ ОТ ДУПКАТА!!!

  Хе хееееее!!!

  Ай сиктир глория мунди!!!

 7. 7 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  САЩ

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 8. 8 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Заслужен край - там му е мястото на Кадафи - в миризливия канал!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 9. 9 Профил на alkash17
  alkash17
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#5] от "exibicionalist":

  Бря!

  Ти сигурно си говориш със звездите, нали!?
  И затова знаеш предварително какво ще се случи!?

  Че тогава защо не се нареди на опашка, като всички световни лидери да го призовеш да напусне "поста"???

  Барем 10 пъти му се МОЛЕХА - иди си в мир!!!

  Ама нееееее!!!
  Тая власт с кръв (на невинни) сме я вземали и скръв (пак на невинни) ще я дадем!!!

  Е - СДАДЕ ВЛАСТТА накрая!
  С КРЪВ!!!
  Както всички го предупреждаваха!!!

  От целия либийски народ получи ОЧАКВАНАТА ВСЕНАРОДНА ЛЮБОВ!!!

  А след 1 година вчеращният ден = 20 октомври ще бъде обявен за
  ВСЕЛИБИЙСКИ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!!!
  На който ще се яде и пие в чест на
  ПОБЕДАТА СРЕЩУ ТИРАНИЯТА!!!

  Да се готвят Асадчо и Ахмакчо!!!
  А и путкчо също да помисли кога е добре да "оттегли"!!!

 10. 10 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Кадафи трябваше да бъде съден и обесен така както го сториха със С.Хюсеин.

  Сега излиза, че някакви диваци-примитиви са го убили, а това ще има значително по малко възпитателен ефект към други дикатори като него.

  Излиза че просто диваците-примитиви трябва да бъдат държани по изкъсо за да не се стига до такива ситауции и за да му е спокойно на диктатора.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 11. 11 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Трябваше да го оставят жив.Либийците заслужават да го видят осъден!

 12. 12 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Водещият офицер на Джулиан Асанж?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  "Те го хванаха жив и докато го отвеждаха, го биеха, след което го убиха"
  _____
  Изобщо на никой не му пука какви изроди ще управляват Либия важното е да час по-бързо да пуснат корпорациите от ЕС и САЩ да добиват евтин нефт и други природни ресурси!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Малко късно стана за съдебни процеси, да се беше предал когато му предлагаха да имаше процес, ама сега... след толкова месеци война, смърт и разруха които и от вас да беше на мястото на тия войници щеше да го приключи бързо и без да се замисля... даже не включвам 42 години терор...

 15. 15 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Егати страхливия плъх,след като си убил толкова много хора,трябва ше да има смелост да не се предаде жив!

 16. 16 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 515 Неутрално

  От цялата статия единственото сигурно е, че натовските изтребители са устроили истинска касапница по явно бягащи коли, незаплашващи цивилни. А за всичките 7 месеца колко ли народ са изтрепали по този начин?

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Кой дръпна спусъка?

  На кого му пука?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Аз го дръпнах. Сега стига сте се занимавали с глупости

  15.02.1989 - 07.02.2018
 19. 19 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1101 Весело

  Че требе да е Обама, мам...

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Наистина не мога да разбера тези, които с толкова любов пишат за този изверг. Но когато стрелят по тебе, а ти виждаш че с един истрел можеш да п рекратиш всичко, повечето биха го направили. Въпреки, че и аз предпочитах да го хванат жив, да го осъдят и ако по шериата, да го вържат на площада и всеки с любов да донесе по един камък, за да го използва.

 21. 21 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Весело

  Факта е, че вероятно е убит от безкрайната любов на собственият си народ. Нали управлявахте в името на народа, а дрОгарЕ, ама май се отделяте от народа в момента в който свалите цървулите.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 22. 22 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Рационално погледнато, е по-добре че Кадафи беше убит, вместо пленен и съден. Всички знаем в какви циркове се превръщат подобни съдебни дела срещу диктатори, а Кадафи имаше капацитета да сътвори истински фурор от противоречия.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 23. 23 Профил на pegaziigazibarov
  pegaziigazibarov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Снимките може да са непирятни, но Хилари е в оргазъм от тях!

 24. 24 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  като гледам края на Гадафи, си спомням беса, с който румънците разстреляха Чаушеску и жена му. Преди това бяха държали Румъния 20 години в глад и студ, бяха заповядали да се разстрелят демонстрациите в големите градове. Бяха докарали комшиите до лудост! Е, какво да очакват? Рози и курорти? В известна степен Кадафи умря по по-добър начин, отколкото се отнасяше към народа си! Все пак умря бързо, като свободен, какво да чакат съд - да го бесят официално ли? Тази озверяла чета нямаше да допусне арест и пледоарии - Кадафи ги беше направил собствените му убийци...

 25. 25 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Не е важно кой дръпна спусъка, важното е че са го направили! Как да осъдиш някой, дето вече си е направил законите по които ше го съдиш! Мислих, че ще го провесят на някоя палма... Кадафито беше откачен и като токъв направи и добри неща. Но лошите никой няма да прости. Какво да кажат нашите мед сестри, кой ще ги възмезди за отлежаните години, смъртните присъди, мъченията и дори само за страха да те обесят всеки момент!! Камиларя си го заслужи.

 26. 26 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Сам си избра този край. Можеше да се махне с мир, но предпочете да загинат още няколко хиляди човека. Дори в последните дни, когато всичко беше изгубено, продължаваше да иска от хората си да се бият.

 27. 27 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Българските комунисти да погледат хубаву тези снимки, защото можеше и те да свършат така. Поне за няколко се сещам, които го заслужаваха - Тодор Живков, Александър Лилов, Андрей Луканов...

 28. 28 Профил на pegaziigazibarov
  pegaziigazibarov
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#27] от "Rael":

  Можеха да свършат така, но се договориха да не им търсят никаква отговорност за престъпленията и да не им посягат на богатствата. Заради тази договорка въпросната БКП номенклатура се постави на разположение на запада и сега обслужва всичките негови интереси. Даже се стигна до там ,че през 1991 тогавашния американския посланник Полански обяви Андрей Луканов за единствената реална опозиция на комунистите в България.

 29. 29 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#1:"Нико"]"Кой му тегли куршума?"[/quote] Трябваше да запазят хладнокръвие и да НЕ го убиват а съдът щеше да го осъди справедливо на смърт, а можеше и интересни неща да разкаже.

  Все едно той получи каквото му се падаше. Има една приказка "не прави това което не искаш да направят на теб" той получи за себе си това което сам е вършел ...

 30. 30 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Така наречените "специалисти", които ходеха в Либия и събираха актив си бяха от ДС и пряко свързани с ЦК на БКП, а тези които не бяха, станаха най-злите им поддръжници за да се сложат подобаващо на Бащицата(Правешкия вирус), лошото е, че нямаше истински добри професионалисти, а по-скоро по комунистически амбицирани кариеристи с малък потенциал, но с голяма преданост - имам и примери от живота за такива били там - смешно ми е като знам с каква протекция на "партията-любима" и в момента се подвизават на работа тук-там - добре че е Тя да ги държат, заради миналото им! ...а иначе синчетата на тези "тесни сп'ициалисти" са добре наместени тук-там, къде директорчета в червени фирми, къде в чужбина...яката работа - предполагам сега кръв пикаят, споделяйки татковата им мъка...
  Видяхте ли сега как Западът се отнася към яката номенклатура?
  Пояснение:
  ...Действителните лица, за които коментирам са били там по партийна линия отпреди повече от 20 години, а след това бяха намествани и движени на възлови позиции в държавни учреждения с Яката благословия на Правешките вируси, много систематично - който ги познава, знае - не карат Бентлита, ама на фона на посредствеността си и скромните си възможности, са доста успели - цялата рода 'де!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 31. 31 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Не е важно. Сейф Ал Ислам е заловен жив. Така че той ще може да разкаже подробно за далаверките на баща си с EU. А явно че има доста какво да разкаже ...

 32. 32 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#31] от "ognyang":

  тука става интересно,ако има трибуна може на онова джудже Саркози да му се присере...а може и да се самоубие с 15 прободни рани в гърба...

 33. 33 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#18] от "Karelson":

  В понеделник в американското посолство да се явиш при Уорлик за "медал на честта " , че той вече е поръчал в САЩ медал за такъв герой като теб !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 34. 34 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#10:"NPaine"]Излиза че просто диваците-примитиви трябва да бъдат държани по изкъсо за да не се стига до такива ситауции и за да му е спокойно на диктатора[/quote]
  Прав си. Сега ще го изкарат мъченик, убит от безмозъчна тълпа. А след време с умиление ще си спомнят за "времето на Кадафи", когато е имало ред в държавата. Колко познато, нали.

 35. 35 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Заповедта за убийството на Кадафи дойде от Клинтън, за да не може да иде на съд!

  Кадафи знаеше прекалено много за далаверите на демократичните лидери и ако беше проговорил....

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 36. 36 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 853 Гневно

  Тази ''гадината мръсна'' създаде най стабилната финансово държава на африканския континент. Напълно безплатно медицинско обслужване и образование. Беше на път да създаде и единна африканска банка, с което да прекрати много-вековното финансово робство налагано на африканските народи. За съжаление, уродливата родшилдова циониска върхушка нямаше как да допусне това да се случи. Франция дължеше на Либия милиярди, които Кадафи реши да си поиска обратно и това му ''изяде главата'', тъй като Франция беше наред да фалира по-същия начин както Гърция. Затова и започна ''народния бунт'' в Бенгази, напътстван и дерижиран изцяло от Франция.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 37. 37 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#36] от "be_free":

  +


  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 38. 38 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 853 Гневно

  Престъпленията заради, които Кадафи беше екзекутиран!

  БВП на глава от населението - 14 192 $
  На всеки член от семейството държавата изплаща дотации в размер на 1 000 $ годишно.
  Помощите за безработица са 730 $ месечно.
  Заплата на медицинска сестра - 1 000 $.
  За всяко новородено се изплащат 7 000 $.
  Младоженците получават 64 000 $ като подарък от държавата за покупка на жилище.
  При започване на бизнес като едноличен търговец - материална помощ от 20 000 $
  Големите данъци и сборове са забранени.
  Образованието и медицината са безплатни.
  Образованието и стажовете в чужбина са за сметка на държавата!
  Веригите магазини за многодетни семейства са на символични цени за основните хранителни продукти.
  За продажба на продукти с изтекъл срок на годност - големи глоби и задържане в подразделенията на специалната полиция.
  Част от аптеките - с безплатно отпускане на лекарства.
  За фалшифициране на лекарства - смъртно наказание.
  Наем на държавно жилище - не се плаща.
  Ползването на електроенергия е безплатно.
  Продажбата и употребата на спиртни напитки са забранени - "сух закон".
  Кредитите за покупка на автомобил и за жилище са без лихва.
  Услугите на агенциите по недвижими имоти са забранени.
  При покупка на автомобил 50% се плаща от държавата, за бойците от народното опълчение - 65%.
  Бензинът струва по-евтино от водата - 0,14$ за литър.
  70% от семействата живеят в собствен дом.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 39. 39 Профил на dakel_44
  dakel_44
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хилари сигурно е изпитала истински оргазъм , а джуджето Саркози сигурно си е бил яка чекия от радост.
  Ще видят те либийските племена какво ги чака сега . Не че обичам Кадафито ,но за разлика от европейските политици-Берлускони,Саркози,ББ,направи много за племената си.

 40. 40 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Весело

  До коментар [#33] от "USSR":
  До коментар [#36] от "be_free":

  Пак ни разкрихте дрОгарИ, но пазете незаменимият сирийски дрОгар да не попадне в лапичките на народа, че само той ви остана, и вижте кО тана с дрОгарА Кадаиф. Ах забравих, ние плащаме на сирийците по хиляда долара за да лягат под веригите на танковете, също както плащахме на либийците да си дават живота срещу слънцето и въздуха на арабската пустиня дрОгарА Кадаиф. Лично Хилари Клинтън заповяда.


  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 41. 41 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Два дни по-рано Хилари Клинтън се появи в Триполи с думите" Кадафи трябва да бъде убит колкото може по-бързо! " и със съответните координати на целта. На пръв поглед, един обикновен детайл от една модерна война / http://www.stoletie.ru/rossiya_i_mir/livija_neizvestnaja_vojna_novogo_pokolenija_2011-09-05.htm?CODE=livija_neizvestnaja_vojna_novogo_pokolenija_2011-09-05&PAGEN_2=3 /.
  Съвсем очевидно, САЩ са можели да унищожат Кадафи още тогава, но убийството на чужд държавен глава, бил той и Кадафи, в необявена война, все пак би довело до негативни последици. Все пак, това не е даже Бин Ладен. Затова намериха либиец да дръпне спусъка. Остава пак огромния въпрос- защо пак бе направено убийство на човек, който според принципите на демокрацията би трябвало да бъде съден?

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#35:"be_free"]Кадафи знаеше прекалено много за далаверите на демократичните лидери и ако беше проговорил....[/quote]


  Няма да се уморя да питам, защо Кадафи не проговори до сега? Кво имаше в устата си 7 месеца, та не каза ни дума, сливи ли или други неща, а?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#36:"be_free"]уродливата родшилдова циониска върхушка[/quote]


  Пак йодеите, значи! Тц, тц, тц, мамицата им мръсна, навсякъде са...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Весело

  [quote#42:"VеnRus 2008"]Няма да се уморя да питам, защо Кадафи не проговори до сега? [/quote]

  Не вярвам да получиш отговор Венче, за тЕхната вЕра бронебойни патрони няма открити. Все пак пишеш на хора приели за свои божества най- големите изроди които човечеството познава. А Кадаифа все пак е калфа сравнен с майсторите Сталин и Мао, що да не му сложат бюста до останалите кръвопийци....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 45. 45 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Разстроено

  До коментар [#40] от "Realist":

  Абе Реалист , ти май НЕ си Реалист , аз не мога да те разбера , ти действително ли не разбираш че америкашките си играят в световни жандарми и където има какво да се взима в някое "семейство" , там и нападат и плячкосват както преди това или след това обясняват как там са "били жената" че много приказвали и изменяла, а не е трябвало !
  Щ о не си гледаш Уолтстрийт и да развиваш теория за "руска следа" !?
  Ето така ще стане света ако америкашките не престанат да си играят в световни джандарчета !

  http://i55.tinypic.com/2q35ez9.jpg (един от вариантите )

  Или си станал Зомби от американските шоу и реалити !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 46. 46 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#38] от "be_free":ползите от режима на Бясното куче си ги преписал до запетайка от прочутата му Зелена книга /в превод:Дневникът на един луд/. Я прочети пък за успехите на северна корея - иди до посолството им и ще ти дадат една прекрасна диплянка - в нея пише, че швейцарците газ да пикаят пред стандарта на корейския комунист! Той пък кротко пасе трева на фона на кравата Милка...Така,че другарю Кравар, не ни прави на овце, ако не искаш да свършиш като либийското псе....

 47. 47 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#42] от "VеnRus 2008":

  А някой да му е давал "трибуна" на Кадафи !

  Както във Фукашима се събрало 175 000 тона радиоктивна вода !? къде ли ще "изчезнге" таз вода !? някой да информира света !?

  Цензура като при комунизма !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 48. 48 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#47] от "USSR":я вместо да дрънкаш идиотщини си махни фашисткият знак на пречупения сърп и чук, че ще те докладвам на медиаторите! Не знаеш ли че болшевишка и нацистка символика е забранено да се ползват в средствата за масова информация?!!

 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#47:"USSR"]А някой да му е давал "трибуна" на Кадафи ![/quote]

  Европейските медии е нормално да не му дадат трибуна, но има Ал джазира, примерно, която е сериозна водеща медия в арабския свят, те щяха да го изслушат и да предадат думите му. Между другото, бях чела, че от Ал Джазира няколко пъти през тези 7 месеца са искали да интервюират Кадафи, за да представят и другата страна на проблема, но той е отказал. Пита се в загадката, като е имал толкова страшни тайни за западните правителства, защо не се е възползвал от поканата на арабската медия, за да ги разкрие всичките, а?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Обесен щеше да бъде по-добре, но както някой писа по-горе народната любов го настигна.

 51. 51 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Весело

  [quote#45:"USSR"]ти действително ли не разбираш че америкашките си играят в световни жандарми [/quote]

  Не разбирам, ама хич, може би защото не ми е водена "правилната" партийна подготовка по време на партийната учебна година като на вас.

  Ама й ти можеш да направиш поне малко усилие и да опиташ да си свалиш очилата, съвсем приятелски те съветвам. Е, разбира се, освен ако не са ти правили трапанация и кастрация на мозъка в ранна детска възраст, като на повечето партийни дрОгарЕ. Тогава вече би било невъзможно за тебе да прогледнеш.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 52. 52 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Весело

  [quote#49:"VеnRus 2008"]Европейските медии е нормално да не му дадат трибуна,[/quote]

  Не само европейските медии, националната телевизия на Либия работеше до момента в който падна Триполи, а сирийската радиостанция собственост на Кадафи работи още.

  Пък и Сейф Ал Ислам изглежда още е жив, "тайните" не биха се изгубили, особено сега след смъртта на баща му...

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 53. 53 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално


  До коментар [#49] от "VеnRus 2008":

  Каза един от синовете му ,че Саркози има да връща пари на Кадафи и какво от това стана , нищо !?
  Бандяги като мафиоти -има заем има прблем , няма проблем -изчезнал кредитор .
  Къде е ООН когато убиха две деца/внуците/ от бомбардировките !?
  Пълна диктатура на световният жандарм .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#53:"USSR"]Каза един от синовете му ,че Саркози има да връща пари на Кадафи и какво от това стана , нищо !?[/quote]

  Виж сега, такива приказки, без доказателства, кой им хваща вяра? Като има Сарко да връща пари, нека синовете да изкарат документи, че са били дадени еди колко си милиона на Франция от Либия, с подписи и печати, такива неща, та да повярва човек. Щото то така и аз мога да кажа, че Сарко ми дължи пари, ама ще ми повярваш ли?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#54] от "VеnRus 2008":

  Еми той държеше някакви листове в ръцете си и говореше че Сарко им дължи пари /от предизборгната си кампания /, но дали пък някой е поискал да ги прочете от ООН-то или пък някоя западна медия би посмяла да ги публикува , ТИ КАК МИСЛИШ !?
  Тъй като се знае ,че те спонсорираха и уникредитбанк ,други пари раздаваха на ляво и надясно на Запада , нима не е възможно да е вярно всичко това със Сарко !?

  Какво става /ще стане с авоарите на Кадафи в западните и американските банки !?
  Същата учест и тях ги очаква както И на Саддамовските авоари .
  Имаш ли престава къде са милиардите на СХю !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Весело

  До коментар [#55] от "USSR":

  Ясноооо, Саркози дължи пари на Кадафи, Саркози се обадил на Клинтън (а тя на Обама) и Камерън, че е закъсал, и защото не иска да си връща парите да обявят война на Либия и да скроят шапката на полковника. Междувременно Клинтън облъчва Путя и Вен Зи Бао с ХААРП за да гласуват "правилно" в ООН. А ти вземи си премери температурата и се огледай за розови слонове, които ходят по тавана.

  Наистина, историята ти е много правдива, хахахаха, само че сега не сме времето на презрелият соц и такива лакърдии рядко фащат дикиш....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на Попов
  Попов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Поредно зверско убийство на законен ръководител на суверенна държава! Съвсем в стила на Запада!

 58. 58 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#55:"USSR"]пък някоя западна медия би посмяла да ги публикува , ТИ КАК МИСЛИШ !?[/quote]

  Западна медия може би не, но има арабски медии, има Ал Джазира, пък както и Реалист уместно отбеляза, либийската национална телевизия е работила доскоро, защо не ги показаха там тези документи, така че всички да ги видят? Иначе, листове и аз мога да размахвам...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 59. 59 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Е аз не съм комунист, но съм възмутен от това което стана и става в Либия. Даже Нато имаха наглостта днес да обявят, че въпросният конвой на Кадафи застрашавал цивилните в околността и затова го думнали!!!Като го прочетох това и онемях просто.
  Кадафито си беше диктатор и престъпник, ама тия от най-близкото му обкръжение дето му направиха преврата + НАТО + бойците от повечето бригади са омазани до ушите в кръв и в доста отношения се доказаха като по-лоши от него, по-големи демагози и лъжци, също и по-некадърни управници.
  А този младеж дето уж го застрелял, не трябваше да го показват по телевизията и да му обявяват името на всеослушание поради обясними причини.

 60. 60 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 669 Любопитно

  Кадафи беше крупен инвеститор в големи западни фирми, а също и в държавни облигации. Ето само някои по-известни имена - UniCredit, Siemenns, Barclays Bank , Goldman Sachs и др. В някои от тези фирми, делът му е около 3%.
  Досега установените авоари се оценяват на около 160 млрд, от които 20 млрд кеш.

  Западните държави започнаха да размрзяват някои суми(предимно малки) и да ги връщат на преходното правителство, обаче оказва се това ще бъде сложна и дълга процедура защото е трудно да се установи колко от тези авоари са лични и колко принадлежат на държавата Либия. Та тези личните, както се оказва, либийците доста трудно ще си ги получат. Тепърва ще се водят сложни дела. Юристи, брокери, консултанти и прочие лешояди вече потриват доволно ръце - задават се тлъсти комисионни. Ние подкрепяме либийската революция, но за парите на Кадафи ще трябва да почакат.

 61. 61 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Разстроено

  До коментар [#56] от "Realist":

  Ох , не е лесно да си под постояна атака на американските медии и шоута , понякога губиш и малко останилият ти здрав разум от Родината си !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 62. 62 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 669 Любопитно

  [quote#60:"Vandelay Industries"]Кадафи беше крупен инвеститор в големи западни фирми, а също и в държавни облигации. Ето само някои по-известни имена - UniCredit, Siemenns, Barclays Bank , Goldman Sachs и др. В някои от тези фирми, делът му е около 3%.
  Досега установените авоари се оценяват на около 160 млрд, от които 20 млрд кеш. [/quote]

  Пропуснах да кажа, че тези цифри и имена на фирми не си ги измислям, а снощи гледах Erin Burnett по CNN. Между другото когато тя попита един от преходното правителство кога Либия ще върне на САЩ тези 2 млрд, които досега американците са похарчили за операцията, той каза че първо трябва да има избори и тогава легитимното правителство ще реши. Честито на 1% супер богатите. За тях пак остана само печалбата, а ние останалите 99% ще платим сметката с нашите данъци.

 63. 63 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  [quote#60:"Vandelay Industries"]Досега установените авоари се оценяват на около 160 млрд, от които 20 млрд кеш. [/quote]

  От това което аз знам досега замразените авоари от различни страни, членуващи в ООН са 19 милиарда, голяма част от тях са размразени, според изчисления на икономисти на Либия и трябват около 10 милиарда за да се възстанови от гражданската война.

  Скритите авоари се оценяват на около десет милиарда и наистина за тях трябва разследване, което да се проведе в много държави.

  Това са сериозните асети. И сега ви пиша за несериозните, Кадафи вложи много пари за подпомагане на "братски" движения и браЦки държави през тези 42 години най- вече в Африка. До колко от тези вложения могат да се изкарат някакви пари е доста съмнително. Аз чух за хотел в Найроби за който били потрошени стиотици милиони, а сега никой не ще да го купи.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 64. 64 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Любопитно

  До коментар [#58] от "VеnRus 2008":

  Извинявай , но ти гледаш ли либийска ТВ и знаеш ли арабски език !?


  [quote#58:"VеnRus 2008"]Иначе, листове и аз мога да размахвам...[/quote]

  -Както Буш размахваше листове за ядреното оръжие в Ирак !?

  Как мислиш , те имат 7 % в Ювентос -Торино , вярно ли е това или не е !?
  И защо Либия нападнаха !?

  И защо им беше на либийците да протестират , за какво се протестираха , за какво се бореха , какво не им харесваше в Либия !? /само без изтръкани фрази , от рода Свобода ...../

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 65. 66 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  До коментар [#62] от "Vandelay Industries":

  Ето аз пък откъде прочетох:

  http://www.msnbc.msn.com/id/44989916

  [quote#61:"USSR"]Ох , не е лесно да си под постояна атака на американските медии и шоут[/quote]

  Знам, но ти пък вероятно се запазваш непроменен всяка вечер гледайки Первьй.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 66. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#64:"USSR"]Извинявай , но ти гледаш ли либийска ТВ и знаеш ли арабски език !?
  [/quote]

  Не! Но ако Кадафи беше изнесъл подобни изобличаващи документи по либийската телевизия, това нямаше да остане скрито, Ал Джазира със сигурност щеше да го отрази и предаде.


  [quote#64:"USSR"]И защо им беше на либийците да протестират , за какво се протестираха , за какво се бореха , какво не им харесваше в Либия !? [/quote]

  Не знам. Ще трябва да ги питаш тях. Не познавам либийци, но видях колко много либийци, живеещи из ЕС правиха протести пред либийските посолства. Сигурно има защо, от хубавото никой не бяга, а щом някой бяга - значи не е толкова хубаво, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 67. 68 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#63:"Realist"] за тях трябва разследване, което да се проведе в много държави. [/quote]
  Например в тези ли :
  http://spaceghetto.st/?q=content/mourning-gaddafi-hearts-his-friends-he-lives

  Свободата Санчо, ....
 68. 69 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Любопитно

  До коментар [#68] от "Радостина":

  Хайде да остави тези идеологически алабалистики, отговорете веднъж поне на един въпрос, либийците явно не харесват диктатора си щом вчера масово излезнаха да се веселят научавайки за смъртта му.

  Тук едни от вас приказваха за милиони привърженици на Кадафи. Къде са? Крият ли се? Как си мислите, че Саркози ще отиде и ще подкупи милиони хора? И ако въобще го мислите това отидете се прегледайте.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 69. 70 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  ..............."Той ни наричаше плъхове, но вижте къде го открихме", коментира Ахмед Ал Сахати, 27-годишен боец ​​на ПНС,............

  В канала при плъховете. Тези думи изразяват всичко.
  Няма никакво значение как точно е умрял. Бясното куче получи куршум в тиквата точно както си трябваше.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 71 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#36] от "be_free":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 71. 72 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  [quote#69:"Realist"]щом вчера масово излезнаха да се веселят научавайки за смъртта му.
  [/quote]
  В ТРИПОЛИ. Това е най-важното. Нали там бяха неговите хора уж.
  Май радостта е всеобща.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 73 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#69:"Realist"]Тук едни от вас приказваха[/quote]

  Па снимките не са ли малко подозрителни ,а? Или намек за евентуални приказки ?
  Или карай да върви това е само валс ...въпреки , че на една от тях Кадафи "танцува" с ...Нобелов лауреат ... уау

  Свободата Санчо, ....
 73. 74 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Любопитно

  До коментар [#73] от "Радостина":

  Не, други въпроси? А тази снимка не е ли подозрителна?

  http://www.dnevnik.bg/novini_ot_vas/2011/10/21/1183191_spomen_za_kadafi/

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 74. 75 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#38] от "be_free":
  [quote#38:"be_free"]Помощите за безработица - 730 $ месечно. Заплата на медицинска сестра - 1 000 $. За всяко новородено - 7 000 $. Младоженците 64 000 $ като подарък от държавата за жилище. При започване на бизнес - помощ 20 000 $, и др. [/quote]
  Браво, някой трябваше да каже и тази истина за "лошия" Кадафи, ако някой ми посочи по-добър към собствения си народ управник от него, здраве му кажи...

  +++ +++ +++

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 75. 76 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  И нека да припомня, защото аз припомням, припомням, ама дрОгарите не четат, военната операция срещу Либия беше одобрена от Съвета за Сигурност на ООН, включително и от Русия, и от Китай. И след като Кадафи ревеше пред Бенгази, че ще направи морето червено с кръвта на враговете си.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 76. 77 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#67:"VеnRus 2008"] Ал Джазира [/quote]


  - Не беше ли ги изгонил от Либия тези Ал Джазира !?
  [quote#67:"VеnRus 2008"] Сигурно има защо, от хубавото никой не бяга, а щом някой бяга - значи не е толкова хубаво, нали? [/quote]

  Средна продължителност на живот -75 години .
  Грамотност - 88 %
  БВП -по-голямо от нашето .
  Безплатна медицина и образование .
  Един или двама от семейство може да учи където си пожелае в света за сметка на държавата .
  .......................
  ...........................

  Ние само можем да си мечтае за стандарта на живот на либийците при Кадафи !

  А що бягат ли , еми искат публични домове , искат алкохол да се лее , да имат по милион долари на сметка ...
  Осъществимо ли е това сега като всичко е разрушено и колко години ще и трябва на Либия да възвърне нивото си при Кадафи !? / Ирак 10 години се възстановява ...../

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 77. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#77:"USSR"]Ние само можем да си мечтае за стандарта на живот на либийците при Кадафи !
  [/quote]

  Както вече писах, не знам какъв им е бил стандарта. Но факта, че има стотици хиляди либийци имигранти в ЕС и САЩ и нито един европеец или американец в Либия е доста показателен, не смяташ ли?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 78. 79 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  [quote#75:"Майстор Балкански (00:00–24:00)"]Браво, някой трябваше да каже и тази истина за "лошия" Кадафи, ако някой ми посочи по-добър към собствения си народ управник[/quote]
  Ами да, но този бесеше и студенти в университетите. Скоро ще научим пълната истина, а не тази поднесена от това комуне към което се обръщаш приятелю.

  Камиларя беше диктатор. Той плащаше на либийците да останат необразовани на принципа "прост народ - слаба държава", удобно за него.
  Сега тези ще трябва да се научат да работят. 40 години не му "стигнаха" да си произведе лекари и медицински сестри. Затова си внасяше. Не е искал да има такива. За инженери да не говорим.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#77:"USSR"]искат публични домове , искат алкохол да се лее , да имат по милион долари на сметка ...[/quote]


  Нещо лошо да има в това? Нали именно това е свободата, да правиш каквото си искаш, ако искаш - пиеш, ако искаш - ходиш по проститутки, ако искаш (и можеш) - трупаш милиони! А не някаква си религия или Зелена Книга да ти казва как е правилно да се живее.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 80. 81 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  [quote#77:"USSR"]Грамотност - 88 % [/quote]
  Вероятно всички са философи, защото си внасят АБСОЛЮТНО всички необходими специалисти, както писах по-горе.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "feniks78":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Нали беше Смелият, Непоколебимият, а умря като плъх, криейки се в канализационните тръби! Природата му е въздала дължимото в последните му мигове - умря като плъх!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 83 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#78] от "VеnRus 2008":  Ще видим сега как ще получат всичко това като се въведе шариата в Либия .

  Христянка са я избили в Либия че излязала без забрадка , това е свободата в Либия !

  За какво са ти милиони !?  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 83. 84 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Разстроено  Това не е победа на Запада , това е трагедия за умиращата Европа и тежко болната Америка .Това е война между племета вътре , нима не разбират това от Запада и не е никаква война за демокрация .
  Радоста ви свърши с убийството на Кадафи , а сега накъде !? по какви критерии ще избират президент и минстри . по слабоумие и жестокст ли .
  Европа загуби войната в Либия , жалко ./това ще ви стане ясно по-късно ,като "изтрезнеете" от убийството на Кадафи .  Вечна памет на истинският патриот на своята Родина , истинският борец за независимоста на Либия , Полковник Кадафи !
  Моля свалете шапки и почтете неговата памет .  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 86 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#75] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  Истина ?!?! Мислех те за опонент, но поне сериозен. Тези "цифри" и "данни" непрекъснато някой ги тиражира и никой дори не им обръша внимание. Толкова са несъстоятелни, че не издържат даже на елементарна математическа съпоставка.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 86. 87 Профил на johnny.kay
  johnny.kay
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Леле колко кратуни са наизлезли в форума и при това той се води за един от най-качествените. Искам да ви кажа едно България е в Европа и НАТО. Те са нашите съюзници и хора с нашата култура от които само можем да се учим. Ако не бяха комунистите може би щяхме да сме на тяхното ниво. Заради това наистина трябва да канонизираме Иван Костов -без него сега щяхме да сме като Украина или Беларус. А на другарите препоръчвам- за вас има още шанс заминавайте за Сирия, Северна Корея или Русия докато още не е късно. Ние българите изповядваме западно европейските ценности. След катастрофата на комунистическото управление 1996 бяхме 2001 отново на нивото на Чехия и Полша. Сега сме на нивото на Колумбия след още 2 години настигаме Камерун.

 87. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  [quote#84:"USSR"]Вечна памет на истинският патриот на своята Родина , истинският борец за независимоста на Либия , Полковник Кадафи !
  Моля свалете шапки и почтете неговата памет .
  [/quote]
  НИКОГА! ЗА ЕДИН ПЛЪХ -ДИКТАТОР, КОЙТО НЕ ПРИТЕЖАВА ЧОВЕШКОТО ДОСТОИНСТВО ДА СИ ОТИДЕ КАТО МЪЖ,СЛЕД КАТО ЛИЧНО Е ИЗДАВАЛ ЗАПОВЕДИ ЗА УБИЙСТВОТО НА ХИЛЯДИ ХОРА, НЯМА ДА ИМА МИР ЗА ДУШАТА МУ НИ НА ТОЗИ, НИ НА ОНЗИ СВЯТ! ТОЙ ПОЛУЧИ СВОЕТО СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМЕЗДИЕ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 89 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#77] от "USSR":

  Пълни фантасмагории и свободни съчинения. Сега и аз мога ди ти се тръсна и да тикажа каквото ми дойде на ум. Няма сериозен източник на тези "данни".
  А на тая глупост от 1001 нощи за безплатното образование и здравеопазване вече и децата ви се смеят.
  Накратко всички се извъдихте големи разбирачи на стандарта на либийците само дето те явно не са съгласни с вас.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 89. 90 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  [quote#84:"USSR"]Радоста ви свърши с убийството на Кадафи , а сега накъде !? по какви критерии ще избират президент и минстри . по слабоумие и жестокст ли . [/quote]

  И защо? Това бяха критериите на вожда и учителят ти, пустинният плъх, той дойде на власт в Либия след преврат и колеше, и бесеше в продължение на 42 години.

  И дрОгарю, веднъж завинаги се научете, властта не се дава до живот и не се наследява, а политиците са слуги на народа. Това което са ви учили в партията е кардинално грешно.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 90. 91 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  [quote#84:"USSR"]умиращата Европа и тежко болната Америка [/quote]
  [quote#84:"USSR"]Европа загуби войната в Либия[/quote]

  Човек, вземи пий една студена война, вземи един студен душ. Дано се освестиш.
  Идолът ти Кадафи се гавреше с православието - изнасяха поредната присъда над медиците на християнските празници. Русия на която твърдиш, че държиш също е православна.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 91. 92 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#69:"Realist"]Либийците явно не харесват диктатора си щом вчера масово излезнаха да се веселят научавайки за смъртта му.[/quote] И защо "не са го харесвали" - стандарт на живот по-висок от Италия; образованието и медицината безплатни; образованието и стажовете в чужбина за сметка на държавата; държавните жилища безплатни; електроенергията безплатна; при покупка на автомобил 50% се плаща от държавата; бензинът по-евтин от водата; безлихвени кредитити за автомобил и жилище; 70% от семействата в собствен дом; в магазините цените за основните хранителни продукти за многодетни семейства символични; аптеки с безплатни лекарства; и т.н.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 92. 93 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#90] от "Realist":

  Д Макейн си наточил зъъбите и за някои другари от Китай и за Путин , това е казал вчера .
  Дали пък няма да си счупят вратлето америкашките ,ако се опитат да свалят я Путин , я някой китайски товарищ .

  [quote#90:"Realist"]а политиците са слуги на народа. [/quote]

  -Това само в книгите и тъй , акто и пазарната икономика , има още да учиш !  [quote#91:"Ian Smith"]Идолът ти Кадафи се гавреше с православието - изнасяха поредната присъда над медиците на християнските празници[/quote]

  - А ти знаеш ли какво е направил цар Калоян на Великден , той е християнски празник !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 93. 94 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Любопитно

  [quote#92:"Майстор Балкански (00:00–24:00)"]стандарт на живот по-висок от Италия; [/quote]

  Дай данни? Аз бих ти казал, че в Италия средната месечна заплата е $2000, а в Либия $250. Безплатното образование и медицина го знаем от презрелият соц., нито е безплатно, нито е качествено.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 94. 95 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#92:"Майстор Балкански (00:00–24:00)"]70% от семействата в собствен дом;[/quote] Майсторе- това са дрънканици. Неведнъж съм писала във форума, че свекърва ми е работила във болница в Триполи и жената разказа, че имущественото разслоение е много ярко при либийците. За тях животът под наем е непознат. Мъжът е длъжен да осигури дом за семейството си, но ако няма достатъчно пари да построи къща , работи много,за да събере достатъчно пари- независимо, че това може да му отнеме 30-40 години. Отделно до преди 5 години работещ либиец е получавал до 70% по-ниска заплата от чужденец по същата специалност и стаж - кадаифа съзнателно е искал либийците да бъдат така неравнопоставени - защото е искал да ги държи в подчинение. Самите либийци са били наясно, че от около 12тина години лидера им е болен и страда от психическо заболяване, което се задълбочава, но заради страх за живота си никой не е посмял да го изрази гласно. Когато са минавали по улицата покрай "Баб ал азизия", чужденците били предупреждавани да не гледат изобщо в посока на резиденцията , да не говорят и споменатав името на кадаифа, когато минават оттам, да не изчезнал "случайно' и без вест...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 96 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Весело

  [quote#93:"USSR"]наточил зъъбите и за някои другари от Китай и за Путин[/quote]

  Те руснаците и китайците ще се вдигнат, ама вие от селската партийна организация пак ще твърдите, че американците са ви спънали куцото магаре на цоциализЪма, то зер, прост комунист за виновен признава ли се някога.

  [quote#93:"USSR"]-Това само в книгите и тъй , акто и пазарната икономика , има още да учиш ! [/quote]

  Учил, съм, учил, ама не от твоите книги, така че разликата е голяма....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 96. 97 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#96] от "Realist":

  да не би пък Уолтстрйт е от Русия -а !

  лека нощ

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 97. 98 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#95:"dqdomart"]но ако няма достатъчно пари да построи къща , работи много[/quote] При либийците е почти непозната финансовата помощ на родителите за децата им- единствено либийци, които са завършили медицина в Ю.К., "привнесли" тази грижа за децата си, като им осигурили покриване на разноските за следване в университети в Европа, а след това са им построили и къщи, за да помогат на децата си да се задомят. Тези лекари били единици и контактували предимно с колегите си -чужденци/ англичани и италианци/ в Либия и имали нормални европейски възгледи за възпитание на децата си по отношение на образование и старт в живота.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 99 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3478 Весело

  [quote#97:"USSR"]да не би пък Уолтстрйт е от Русия -а ! [/quote]

  Естествено, че не е, в Русия- та бият и убиват ако не си съгласен с батюшката, северноазиатски мурафети от 18- ти век....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 99. 100 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#86] от "Ian Smith":

  Ами това се публикува, това съм цитирал. Ако някой има други цифри от верен източник, нека ги качи тук да сравним. Но почти всички български специалисти работили в Либия, са доволни от условията на живот и заплащането, и също имат набюдения, че либийците са живеели при Кадафи по-добре, октолкото българите при който и да било тукашен управник. То ако в Либия не е било по-добре от БГ, нашите гайстарбайтери нямаше да се натискат толкова за там. Дори някои стояха до последния момент. Поне бъди обективен.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK