Финансовите министри ЕС се разбраха да инжектират над €100 млрд. в банкитe

Днес в Брюксел започна решаваща среща за бъдещето на еврозоната

© Reuters

Днес в Брюксел започна решаваща среща за бъдещето на еврозонатаЛидерите на държавите от ЕС започнаха днес решаващата среща в Брюксел, на която трябва да бъдат договорени конкретни решения за справяне с дълговата криза, за спасяване на Гърция и за подпомагане на европейските банки.


Макар че не се очаква да бъдат оповестени конкретни решения преди сряда, за когато е насрочена друга среща на върха, наблюдателите следят с внимание преговорите на финансовите министри и на лидерите от Е


Надеждите за напредък нараснаха, след като късно вчера финансовите министри на 27-те страни членки обявиха след 10-часови напрегнати разговори, че са постигнали принципна договореност за рекапитализация на европейските банки с над €100 млрд.
Според "Файненшъл таймс" министрите са се разбрали за необходимостта от инжектиране на €108 млрд. ($150 млрд.) през следващите шест - девет месеца. Според "Ройтерс" те са приели новите оценки на Европейския банков регулатор, че ще са необходими между 100 и 110 млрд. евро за заздравяване на банковата система, въпреки съпротивата на Испания, Италия и Португалия. В началото на седмица регулаторът оценяваше потребностите на €80 млрд. евро, но вчера е представил нова, по-висока оценка.


Днес министрите ще представят постигнатото принципно споразумение на масата за преговори на 27-те лидери от ЕС, които в Брюксел обсъждат цялостно решаване на дълговата криза, включващо допълнителен спасителен заем за Гърция, както и възможностите за разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), чийто капитал в момента е €440 млрд.


"Трябва да вземем важни решения. Смятам, че финансовите министри постигнаха напредък, така че ние можем да изпълним нашите амбициозни цели до сряда", заяви в събота германският канцлер Ангела Меркел преди среща с френския президент Никола Саркози. Тя обеща, че "пробивът ще бъде в сряда".


Нейната увереност бе споделена и от Никола Саркози. "Постигнат е напредък. От сега до сряда трябва да бъде намерено решение, структурно решение, амбициозно решение, окончателно решение", заяви френският президент. Запитан дали това би могло да се случи, той отговори: "Да, в противен случай нямаше да съм тук."


Изнасяйки подробности от "кухнята" на преговорите, "Ройтерс", разказва как вчера Италия, Испания и Португалия са оказвали силна съпротива на споразумението, твърдейки, че то ще ги изложи на фронтовата линия, тъй като ще трябва да платят по-висока цена, за да заздравят балансите на своите банки, отколкото Франция и Германия, чиито банки също имат експозиция към гръцкия дълг.


Но под силния натиск на останалите 24 страни членки трите държави са отстъпили и е била договорена рамката на споразумението, което днес ще бъде обсъдено и от лидерите на 27-те.


Източници от Брюксел обаче заявиха пред "Ройтерс", че документът, който ще бъде поставен на масата на преговорите между лидерите, няма да съдържа конкретно число за рекапитализация на банките. Това оставя възможността битката да продължи.


"Ние положихме основата на споразумението", заяви шведският министър на финансите Андерс Борг при напускане на срещата. Думите му бяха потвърдени и от британския министър Джордж Осбърн.


Ако лидерите успеят да се договорят през следващите дни за рекапитализация на банките, това ще бъде значителен напредък в усилията за овладяване на бушуващата вече втора година криза, която заплашва ЕС и световната икономика, коментира "Ройтерс".


Продължават обаче да съществуват няколко елемента на разногласия и те ще изискват значителни преговори от неделя до сряда, когато лидерите обещаха да излязат с конкретни решения за кризата.


Основният елемент на разногласия е размерът на Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) на стойност €440 млрд., създаден през миналата година и осигурил до момента средства за спасяване на Португалия и Ирландия.


Финансовите пазари не са убедени, че ЕФФС е достатъчно голям, за да спаси при нужда Испания и Италия. Затова лидерите на ЕС обсъждат варианти за увеличаване на "огневата му мощ", без да са необходими нови гаранции. Един от вариантите е фондът да предоставя гаранции за притежателите на облигации на Италия, Испания и на други проблемни страни от еврозоната. Гарантирайки например 20% от облигациите, "огневата мощ" на фонда ще бъде увеличена пет пъти.


Франция и някои други страни членки обаче вярват, че ще бъде по-добре ЕФФС да се превърне в банка и така да си осигури достъп до финансиране от Европейката централна банка, което ще му осигури безгранична ликвидност. Германия, Холандия, Финландия, както и самата ЕЦБ се противопоставят на идеята, твърдейки, че тя нарушава договорите на ЕС.


Друг съществен проблем е какво да се прави с гръцкия дълг. Страната вече получи заем от €110 млрд. евро, но сега се нуждае от допълнителни средства. На 21 юли лидерите на 27-те се договориха частните облигационери доброволно да отпишат 21% от стойността на държаните от тях гръцки ДКЦ, а ЕФФС и МВФ се договориха да отпуснат нова помощ от €109 млрд. Сумата обаче вече е недостатъчна, тъй като икономическото положение на Гърция се влошава по-бързо от очакваното. Сега е ясно, че частният сектор ще трябва да се съгласи да отпише 50% от гръцките облигаци, а публичният - още повече.


Частният сектор, представляван от Института за международни финанси, се противопоставя на предоговаряне на сделката от 21 юли, опасявайки се, че по-голямо отписване на гръцки дълг ще увеличи значително загубите на банките.


Управляващият директор на института Чарлз Далара, който присъстваше на срещата на министрите в събота в Брюксел, заяви, че по въпроса е постигнат само малък напредък. Тоест преговорите вероятно ще продължат на срещата на лидерите.


Тъй като френските банки са сред най-големите притежатели на гръцки дълг, Париж не желае да принуждава частния сектор да търпи по-големи загуби и настоява евентуална сделка да остане на доброволни начала. В основата на нежеланието на Париж стои реалната заплаха страната да загуби първокласния си кредитен рейтинг ААА, ако френски банки ще трябва да бъдат спасявани от държавата.


В същото време лидерите на еврозоната усилват натиска върху Италия и Испания да положат повече усилия за овладяване на бюджетния дефицит и в същото време да стимулират икономическия растеж. Доходността по испанските и италианските облигации обаче е рекордно висока, което значително увеличава разходите за финансиране на дефицитите и поражда проблеми с ликвидността, каквито еврозоната не може в момента да си позволи.


Европейските лидери искат да накарат италианския премиер Силвио Берлускони да изпълни поетите от него обещания за ограничаване на разходите и за стимулиращи растежа инвестиции с надеждата, че така страната ще бъде предпазена от пазарния натиск.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Няма да са достатъчно, поне 1 трилион ще е нужен.

 2. 2 Профил на БГ Владо
  БГ Владо
  Рейтинг: 541 Гневно

  И кой ще плати за алчността на банките?

  И аз съм в затруднение но никой не рекапитализира 100х. евро в мен.

  оти да се косиме, като ке ни мине
 3. 3 Профил на stefan1970
  stefan1970
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мръсни и алчни банки,кой им е виновен за лошите кредити,кръвопийци долни! На бедните хорица кой ще даде пари за да си погасяват вноските,като тия същите докараха кризата с тяхната си политика.

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#2:"bgvlado"]И кой ще плати за алчността на банките? [/quote]

  Сега банките криви! Цели държави се превърнаха в крадци, а сега тези, дето ги тупаха по гъбра се опитват да изкарат ограбените виновни.
  Гръцките политици потрошиха стотици милиарди за да си хрантутят избирателите, не направиха едно свястно производство, не взеха да станат фактор в поне един сектор, нямат ток, нямат вода, не залесиха един градски парк, потрошиха вагони с пари за да "завладяват" Балканите като раздава наляво и на дясно за да се изкупуват съседни икономики, но на гърка нивото му е магазина, бакалията и в най-добрия случай някоя шивашка фабрика. Всички изгоряха в кризите в тези държави и цялото завладяване си остана поредного скъпо безумие. И на финала "ако не ни бяха давали пари, нямаше да ги харчим"!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на ad_nestum
  ad_nestum
  Рейтинг: 434 Весело

  Да живее КАПИТАЛА и ДЕМОКРАЦИЯТА !!!

 6. 6 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Да вземат да си ги национализират направо.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 7. 7 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И от къде ще ги вземат тези 100млрд за спасителната инжекция? От печатницата ли? Б@хти и отговорното решение на всичките министри - дружно да надуем балона... Отврат!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Вече бях започнал да си мисля, че социализъма и комунизъма са отживелица. Ама, както виждам май съм се объркал, и вече са на дневен ред.

 9. 9 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Когато мърлявите гърци искат парите на германците, макар и с отвращение и известни усилия които се налага да приложа, го приемам. Когато обаче мърлявите французи искат парите на германците, започва да ми става интересно...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 10. 10 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  [quote#2:"bgvlado"]И кой ще плати за алчността на банките?
  [/quote]
  Когато някой тъпанар ми заговори за "алчността на банките", ми идва да взема една тояга и да почна да го налагам по тъпата кратуна, защото знам, че неговата логика най-много да го доведе до там, че да почне нея да хапе...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 11. 11 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 480 Весело

  Нашто МФ министерче преди часове се изцепило, че банките трябвало да понесат загубите, щото преди това, видите ли, били трупали печалби. И какво му казва сега ЕС?

 12. 12 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#9] от "charlyb":

  Не знам защо определяш франсетата като мърляви,при положение,че те винаги са си погасявали заемите.Слава Богу,френската икономика е силна,въпреки всичките и проблеми и ще се справи с тази дългова криза.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 13. 13 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 488 Весело

  След превода ще си раздадът пак големи премии и така до следващия транш -да му мисли народа той ще плаща!

 14. 14 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Това очаквано решение вече е факт,но дали ще трябва да се наливат нови пари във финансовата система на ЕС тепърва ще разберем!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK