Bank of America Merrill Lynch предупреди за ново понижаване на рейтинга на САЩ

Bank of America Merrill Lynch предупреди за ново понижаване на рейтинга на САЩ

© ReutersКредитният рейтинг на САЩ може да бъде понижен до края на годината от още една голяма агенция заради опасения как страната ще се справи с дефицита си, прогнозира Bank of America Merrill Lynch, цитирана от "Ройтерс".


Това може да се случи, ако Конгресът не успее да договори надежден дългосрочен план за съкращаване на дефицита, твърди банката.


Евентуално понижение, извършено от Moody's или Fitch, ще бъде пореден удар за американската икономика, след като през август Standard & Poor's свали кредитния рейтинг на страната заради високия бюджетен дефицит и нарастващия й дълг.
"Агенциите за кредитен рейтинг ясно намекнаха, че са възможни нови понижения, ако Конгресът не изготви надежден дългосрочен план" за дефицита, се казва в доклада на икономиста на Bank of America Merrill Lynch за Северна Америка Етан Харис в доклад, разпространен още в петък, но за който "Ройтерс" съобщи едва в неделя.


"Затова ние очакване поне още едно понижаване (на рейтинга – бел. ред.) в края на ноември или началото на декември, когато ще заседава Суперкомисията."


Т.нар. суперкомисия е двупартиен орган към Конгреса, създаден, за да търси решение на проблема с дефицита. Тя трябва до 23 ноември да постигне споразумение между републиканците и демократите за свиване на дефицита с поне 1.2 трлн. долара.


Ако 12-членната комисия не успее да се споразумее за някакъв план, през 2013 г. ще започнат автоматични съкращения на разходите с 1.2 трлн. долара. Те ще касаят предимно на целевите разходи, които не се нуждаят от промени в закона за бюджета (т.нар. discretionary spending), прогнозира Bank of America Merrill Lynch.


В доклада си банката понижава прогнозите си за икономическия растеж на САЩ през 2012 г. и 2013 г. съответно до 1.8% и 1.4%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK