Ислямистите в Тунис се обявиха за победители в първите свободни избори

Абделхамид Джлази - ръководител на предизборната кампания на "Ан Нахда", обяви победа пред централата на партията в столицата.

© Reuters

Абделхамид Джлази - ръководител на предизборната кампания на "Ан Нахда", обяви победа пред централата на партията в столицата.Умерените ислямисти в Тунис се обявиха за победители в първите свободни избори в страната и така отправиха послание към всички страни в района, че изолираните десетилетия наред ислямистки отправят сериозни претенции за власт след "Арабската пролет", съобщи "Ройтерс".


Все още не са обявявани никакви официални резултати и представител от тунизийската ЦИК единствено каза ден по-рано, че активността на избирателите е надхвърлила 90%.


Ислямистката партия "Ан Нахда" обяснява, че нейни хора са събрали данните от вота, окачени пред секциите и паралелното преброяване потвърждавало, че тя е на първо място.
При обявяването на тази новина от Абделхамид Джлази - ръководител на предизборната кампания на "Ан Нахда", около 300 събрали се пред централата в столицата започнаха да ликуват и да скандират "Аллах акбар!". Други започнаха да пеят националния химн.


Знаейки опасенията на много светски партии и на правителства в чужбина ислямистите заявиха веднага, че са готови да сформират коалиция с две такива партии - "Еттакатол" и "Конгрес за републиката".


"Няма да пожалим сили, за да сглобим стабилен политически съюз, да успокоим инвеститорите и международните икономически партньори на Тунис", каза още Джлази.


Неделният вот бе за избиране на събрание, което в продължение на 1 година трябва да изработи конституция, да назначи нов преходен държавен глава и правителство, които ще управляват страната до парламентарните избори в края на 2012г. или началото на 2013г.


Избирателната система е сглобена така, че е почти невъзможно една партия да получи мнозинство. Това принуждава и "Ан Нахда" да потърси коалиционни партньори, което би трябвало да тушира влиянието й, обяснява "Ройтерс".


Около 300 привърженици на "Ан Нахда" ликуваха в понеделник вечер.

© Reuters

Около 300 привърженици на "Ан Нахда" ликуваха в понеделник вечер.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK