Едно бебе и 7 милиарда въпроса

Новородено бебе в Хондурас на 21 октомври 2011 г. В страната всяка година се раждат близо 220 000 бебета. Разходите за раждане в държавна болница са 10 долараДобре, може да не са 7 милиарда въпроса, но със сигурност са стотици, може би хиляди.
На 31 октомври тази година някъде по света ще се роди 7-милиардният жител на планетата. ООН, която избра символично този ден, не знае кой може да е той или тя. Но статистиката ни дава много голяма сигурност, че това няма да се случи в Европа или Северна Америка, а в Азия.


Доскоро си мислехме, че детето ще е китайче. Ако продължим със символиката обаче, би трябвало то да е индийче и световните медии, общо взето, са единодушни в това. Защо да не рискуваме и да посочим даже населеното място - Маданпур Кхадр, събрало във фокус всички фундаментални проблеми на експлозивно умножаващото се човечество.


Преди 10 години това предградие на Делхи беше гола поляна, днес е с 40-хилядно население, натъпкани в купчина от мизерни къщи по 10 в стая, без канализация и водопровод. Най-често мъжете са безработни, семействата им са с 4-8 деца и жените им са почти непрекъснато бременни.
Те се надяват децата им да не се включат в редиците на онези около 3 млрд. души по света, които оцеляват с по-малко от $2 на ден почти без надежда за образование или работа в среда на тежки предразсъдъци.


Маданпур Кхадр е на административната граница на щата Утар Прадеш, чието 200-милионно население е колкото на Великобритания, Франция и Германия, взети заедно. В Индия, където продължават да се раждат и умират хора, без дори да ги регистрира статистиката, вече живее една пета от човечеството и през 2020 г. тя ще надмине Китай по население като най-многолюдната държава.


Само през последните 10 години индийците са станали със 181 милиона повече. През 2035 г. броят им ще наближи 1.5 милиарда и може да избухне катастрофа, ако се провалят опитите на властите да ги нахранят, образоват и да им дадат шанс за работа. Такава маса народ поставя под огромен натиск околната среда и инфраструктурата. Засега те са част от милионите, буквално борещи се всеки ден за живота си.


От 7 млрд. жители 1.8 млрд. са на възраст между 10 и 24 години и 90% от тях са в развиващите се страни, изчислиха тази седмица от ООН. Ако не успеят у дома, те могат да потърсят късмета си в развития и уреден, но застаряващ свят, където са нежелани. България може да не ни изглежда привлекателно място, но я покажете на един жител на Маданпур Кхадр и го попитайте дали е на същото мнение.


Светът не само изпуска потенциала на тези младежи, но и не прави достатъчно, за да даде шанс на жените и момичетата да се измъкнат от порочния кърг на бедност, раждания и пак бедност до безкрай. Само 2 млрд. долара (колкото се твърди, че струва един бомбардировач В-2, например) биха дали на 250 милиона жени възможност за семейно планиране.


Преследването на печалби и субсидирането на земеделска продукция и страхът (донякъде основателен) от генно модифицирани храни вероятно също са виновни за това, че на всеки 6 секунди от глад умира по едно дете. Монополът на корпорации върху лицензите за лекарства едва ли има хуманен отговор защо всяка минута от предотвратими и лечими болести умират по 15 деца.


Недостигът на питейна вода е не само смъртоносен в някои части на планетата, но и може би ще е основна причина за войни в бъдеще. Изброяването на въпроси може да продължи още дълго.
Важното е да не се създава паника и да се разбира, че един от ключовите проблеми е създаването и нагнетяването на консуматорски нагласи.


Известно е, че не числеността на населението, а прекомерното потребление и икономиките, основани на изкопаеми горива, замърсяват и изсмукват ресурси. Едно американско семейство гълта енергията на едно африканско село и затова да се обвинява растежът на човечество за промените в климата е като да виним дърветата за горските пожари.


Успешният път е някъде по средата и в усилието да се търсят отговори на хилядите въпроси. Няма нужда 7-милиадното бебе да бъде посрещано със страх. Защото в действителност то се нуждае от толкова малко.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK