Едно бебе и 7 милиарда въпроса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на windbeast
  windbeast
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "да се обвинява растежът на човечество за промените в климата е като да виним дърветата за горските пожари." - Изключително добро сравнение!

 2. 2 Профил на equinox
  equinox
  Рейтинг: 8 Весело

  Незнайно как се превръщам в малтусианец...

  I did not notice the passers by And they did not notice me
 3. 3 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Ако не успеят у дома, те могат да потърсят късмета си в развития и уреден, но застаряващ свят, където са нежелани."

  Обратната пропорционалност между БВП и раждаемост е факт При бившите Соц. държави има и други фактори, но общо взето може да си извлечем:

  Поука: Цивилизацията е обречена. Хората от развитите държави или ще заобичат децата, или ще бъдат залети от тези, които ги обичат.

 4. 4 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Модифицирана поука: Цивилизацията е обречена. Хората от развитите държави или ще почнат да правят деца, или ще бъдат залети от тези, които ги прявят.


 5. 5 Профил на Karla Kaas
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Цивилизацията не е обречена. Обречени са хората, които предпочитат да консумират днес вместо да спестят и инвестират в утрешния ден. Обречена е социалната държава и хората, които се водят по нейната политика. Който вярва в бъдещето прави деца и инвестира в тях, и колкото повече такива деца - толкова по-добре за всички ни.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  До коментар [#3] от "blaf":

  Тези, които раждат по 7 - 8 деца, не го правят от любов към децата! Тези, които има по 2 -3 (Европа, САЩ), те истински обичат децата и мислят за тяхното бъдеще!

 8. 8 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 768 Неутрално


  ...Преди 10 години това предградие на Делхи беше гола поляна, днес е с 40-хилядно население, натъпкани в купчина от мизерни къщи по 10 в стая, без канализация и водопровод. Най-често мъжете са безработни, семействата им са с 4-8 деца и жените им са почти непрекъснато бременни... Позната история.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 9. 9 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Мисля, че зависи от конкретния случай. Обич ли е да имаш имаш 1 дъщеря, която да държиш в мазето си и да я изнасилваш (както правеше някакъв австриец) ?

  Може да имаш 4 деца и да се грижиш за тях много добре и те да станат хубави личности. Всъщност, вчера по бТВ даваха точно интервю с една майка на 4 деца (българка), чиито деца са добре образовани и се развиват успешно. Много гадно ми стана, като тя сподели как хората реагирали на броя на децата й - "е ти за това ли си учила, да имаш 4 деца?" или "мъжът ти българин ли е?". Обществото така се е извратило, че да мрази децата.. ама нищо, то или ще изчезне или ще се трансформира, както казах по-горе.

  И така - няма корелация между брой деца и обич!

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  До коментар [#9] от "blaf":

  Това с австриеца е частен случай и може да се случи като такъв във всяка държава. Въпросът е, че в тези бедни страни, където семействата (ако въобще има семейство, защото много често децата на една жена са от няколко бащи) имат по 7 - 8 деца, този частен случай е "обичайна" практика и то не защото са зли, а защото нямат възможност да се грижат за толкова деца. И един въпрос лично към Вас: Ако имате финансова жъзможност да отгледате 1 дете, бихте ли имали 3?

 11. 11 Профил на pe6ternyak
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#7:"vassilun"]Тези, които раждат по 7 - 8 деца, не го правят от любов към децата! Тези, които има по 2 -3 (Европа, САЩ), те истински обичат децата и мислят за тяхното бъдеще![/quote]

  Сега искаш и да ти повярваме сигурно.Наистина представите ти за света се ограничават само с "европейската" ни Родина.

 13. 13 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#6:"Петкова"]Цивилизацията не е обречена. Обречени са хората, които предпочитат да консумират днес вместо да спестят и инвестират в утрешния ден. Обречена е социалната държава и хората, които се водят по нейната политика. Който вярва в бъдещето прави деца и инвестира в тях, и колкото повече такива деца - толкова по-добре за всички ни.[/quote]


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 14. 14 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#3:"blaf"]Обратната пропорционалност между БВП и раждаемост е факт [/quote]

  Интересно как?

 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#10:"vassilun"] И един въпрос лично към Вас: Ако имате финансова жъзможност да отгледате 1 дете, бихте ли имали 3?[/quote]

  Да, бих. Но бих се опитал да ги разпределя във времето подобно на начина, по който моите родители са ни разпределили. Целта е ако може да има по-голям, който да може да помага за отглеждането на другите (както аз съм помагал и сега всъщност помагам финансово за образованието на сестра си).

  Освен това, ограничението "да имаш финансите да отгледаш само 1 дете" е доста... фиктивно. Много от нещата за едно дете могат да бъдат преизползвани за следващите, например.

 16. 16 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#14] от "pe6ternyak":

  Известно е като демографско-икономически парадокс.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic-economic_paradox

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  До коментар [#11] от "pe6ternyak":


  До коментар [#12] от "pe6ternyak":

  Само ще кажа, че от 4.5 години работя в най-бедната страна в западното полукълбо! Проверете коя е тя!

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  До коментар [#15] от "blaf":

  Kaktо писах по-горе от 4.5 години работя в Хаити - най-бедната страна в западното полукълбо! Жените тук имат по минимум 4 - 5 деца (в общия случай от повече от един мъж). Единствената логика, която аз виждам в големия брой деца въобще не е лицеприятна - дано поне 1 - 2 оцелеят! Няма достъпни медицински грижи, няма достъпна питателна храна, няма достъпно образование! ("Достъпно" да се чете по финансовите им възможности). Такъв е случаят с множеството деца в бедните страни. При нас наистина е друго (много дрехи могат да се ползват от второ и трето дете), но в бедните страни не е само въпрос на 2 или 3, а на 5 или 6. Освен това в тези страни момичетата (не жените) раждат първо дете най-късно на 15 - 16 години. Това дали е нормално?

 19. 19 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#17:"vassilun"]Само ще кажа, че от 4.5 години работя в най-бедната страна в западното полукълбо! Проверете коя е тя[/quote]

  Това още не значи,че знаете там майките колко обичат децата си.

 20. 20 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "equinox":

  Хаха, недей с лошо

 21. 21 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#17] от "vassilun":
  Хаити?

  ☭= ☠
 22. 22 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"blaf"]
  Известно е като демографско-икономически парадокс.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic-economic_paradox[/quote]

  О ясно - не предполжих,че и ти си от "експертите" на Википедията.

 23. 23 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#18:"vassilun"]Единствента логика, която аз виждам в големия брой деца въобще не е лицеприятна - дано поне 1 - 2 оцелеят![/quote]

  Не подкрепям раждаемост от този тип. Но тъй като в статията се говореше за Индия, имах нещо друго предвид.

  В Индия, Индуизмът е издигнал семейството на почит, разводите са много малко (всъщност, в Индия има разводи много под средното за Света), а децата се смятат за висша ценност. Там детската смъртност е далеч под тази в Хаити (и по-бедните райони на Африка).

  Освен това, никъде не съм се застъпвал за това масово да се "правят" по 7-8 деца. Идеята е, че повечето европейци(дори и много от българите) относително спокойно могат да си позволят 3 или 4 деца, но не пристъпват към това.

  Впрочем, на "цивилизования" човек непрекъснато му се втълпява, че само простите и необразовани нации правят по много деца. Макар и това да е близко до истината, не е абсолютно вярно, тъй като много религиозни и етнически общности (ултра-ортодоксални евреи, еймиши и мормони, например) имат едновременно добро образование и висока раждаемост.

  Има една книга - "Shall the religious inherit the Earth?", която говори за това.

 24. 24 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#18:"vassilun"]Хаити - най-бедната страна в западното полукълбо! Жените тук имат по минимум 4 - 5 деца (в общия случай от повече от един мъж). [/quote]

  Моите уважения но знаеш ли колко нищожна 'аст от третия свят е Хаити?

 25. 25 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#23] от "blaf":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 26. 26 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "pe6ternyak":

  Можеш да се убедиш от който източник си пожелаеш, не е казано да е уики.

  Последните по раждаемост страни са европейските, като най-зле са тези от бившия Социалистически лагер. Всъщност, дори страни като Германия имат раждаемост под 2.1 промила (2.1 промила е минималната раждаемост, позволяваща запазване на населението). Франция има малко по-голяма от 2.1, но основно заради емигранти.

 27. 27 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#26:"blaf"]Можеш да се убедиш от който източник си пожелаеш, не е казано да е уики.
  [/quote]

  Хайде опитай с някой друг източник да ме убедиш да те видя.
  С килийните си познания за света няма как да ме убедиш.

 28. 28 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Извратено е както да имаш 7-8 деца и да не можеш да осигуриш добър живот на нито едно, така и да издигаш в култ глупости като кариера и материални блага и да нямаш деца. Вчера една ми съобщи, че не иска деца за да не си развали фигурата - това ми изглежда точно толкова отвратително, колкото и циганката, която на 30 години е баба.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 29. 29 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#28:"Master of puppets"]Извратено е както да имаш 7-8 деца и да не можеш да осигуриш добър живот на нито едно, [/quote]

  Според тебе бабите ни и техните майки са били извратени .Едва ли е срамно и извратено ,че бащите и дядовците ни са израснали бедни,но горди .

 30. 30 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#29:"pe6ternyak"]Според тебе бабите ни и техните майки са били извратени .Едва ли е срамно и извратено ,че бащите и дядовците ни са израснали бедни,но горди . [/quote]
  Не. Смъртността някога е била голяма и за да има деца въобще е трябвало да са по много. Пък и работа на къра иска хора. Откъде да дойдат? Това са причините да са имали много деца.
  Единия ми дядо имаше 4 братя, другият трима. Като малки не знам колко са били. Така и не се сетих да ги питам, докато бяха живи.

  В днешно време е безотговорно да имаш повече от 2 деца, ако не можеш да им осигуриш нормален живот. Не да ги осигуриш в българския смисъл на думата, а просто да им осигуриш нормален живот.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  До коментар [#21] от "earthquake":

  Именно, но никнеймът ти ми навява неприятни спомени!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  До коментар [#23] от "blaf":

  Съгласе съм с всичко, което казвате! Само се подразних от твърдението, че европейците обичат по-малко децата си! В Индия не съм бил и не бих трвърдял каквото и да било, но Африка е същата като Хаити - те и корените на хаитяните са от Сенегал основно! Пример с мен, самия - аз имам 2 деца (момиче и момче - живи да са ми!), мога да имам повече, но само финансово, не и в действителност. Жена ми, бременна с второто дете, на 36 години, отива на гинеколог и онзи и казва, че на тази възраст е късно да ражда (съгласен съм, че е частен случай и този лекар не е с всичкия си за 21 век)! Факт е, че тя сега, на почти 40, не иска и да чуе за трето, а аз не я виня! В Европа се женим все по-късно и не остава много време за деца - жените също искат да работят, да правят кариера (напълно разбираемо) и не остава време за много деца. Изтъркан лаф, но - "Децата са най-хубавото нещо, което може да се случи в живота на човека!"

 33. 33 Профил на pe6ternyak
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  До коментар [#28] от "Master of puppets":

  Много "+"!

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  До коментар [#33] от "pe6ternyak":

  Моля Ви да престанете да наричате моята Родина така, а ако може и да бъдете поне малко по поситивен ...

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  Оопс! Позитивен!

 37. 37 Профил на pe6ternyak
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "pe6ternyak":

  В белия свят да - нямат оправдание. Няма спор.

  Все пак основата на поста ми беше относно за нашите баби и прабаби. Това еднакво важи за България и за Турция от началото на 20-ти век.

  Принципно за децата. Две имам. От две жени. Щях да имам повече, но дълги години жената имаше проблем /втората/. Реши се късно проблема, а бил дребен и затова няма как да имаме още деца - остаряхме.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на vassilun
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#38:"Росен"]Принципн за децата. Две имам.[/quote]

  Да ти са живи и здрави - от сърце ти го желая.

  Но за нашите дядовци и баби не сам съгласен .Броя на децата ти казах ,че е въпрос на нагласа,култура ,възпитание и среда.
  Понеже си участвувал активно в процеса по "покръстването" на турците не може да не си забелязъл ,че турците с по-високо образователно ново имаха по 2 деца,докато тия с по низко образователно ниво по 3-4 ,при същите икономически условия.
  Дано си ме разбрал този път.

 42. 42 Профил на vassilun
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#41:"pe6ternyak"]на турците не може да не си забелязъл ,че турците с по-високо образователно ново имаха по 2 деца,докато тия с по низко образователно ниво по 3-4 ,при същите икономически условия. [/quote]
  Да. Това е вярно и не само за турците. Образованието е пряко свързано с броя на децата, но пък се обръща срещу всички нас вече този факт.

  И за пореден път - Не съм бил сред насилниците в оня процес. Иначе трудно щях да живея със същите хора и сега. Невъзможно бих казал. Познавам хора, които не се появяват в Шумен по тези причини. Не съм от тях.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":

  Не оставям никой да безчинства с името на държавата ми. На никаква цена.
  Затова трябва да му виждам коментарите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#41:"pe6ternyak"]Да ти са живи и здрави - от сърце ти го желая.
  [/quote]
  Вярвам и благодаря за това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#39:"vassilun"]Останете със здраве[/quote]

  Благодаря-вие също.

 47. 47 Профил на pe6ternyak
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 49. 49 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#43:"Росен"] Иначе трудно щях да живея със същите хора и сега. [/quote]

  Не живееш с тях-те се изселиха в Турция.Тези с дето живееш и тогава ви бяха верни кучета и за това не посмяха да се изселят в Турция и сега плащат с мизерията ,в която живеят за предателството си.И като ги срещна из Европа не ги съжелявам -предпочитам да помогна на българин или циганин,отколкто на тях.
  И вие българите не обичате предатели.

 50. 50 Профил на pe6ternyak
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на vassilun
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#48:"Росен"] Справка - отношението към сганта от черни стичащи се там. Еволюцията е бавна, но сигурна. [/quote]

  Ти това не може да знаеш- аз жижея тука ,така че не се залъгвай.
  Както на времето се радваше на мощта и непобедимоста на СССР и дълбоко се разочарова,сега може да преживееш същото разочарование и с ЕС. Това е един картонен тигър и не се знае дали ще оцелле още.

 53. 53 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#51:"vassilun"]Росене, един по-умен от мене е казал: "Убий ... с мълчание![/quote]

  А друг е казал:"Мълчанието е злато,но ние не сме алчни."

 54. 54 Профил на Penyo Nikolov
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#54:"perro09"]Точен ник - пещерняк.[/quote]

  Ами точен съм си аз.
  Представи си само,че и всичките неща,които кавам могат да се се окажат точни и верни.

 56. 56 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#49:"pe6ternyak"]Не живееш с тях-те се изселиха в Турция.[/quote]
  И след 2 години се върнаха първите. После повечето.
  Трудно се свиква от раз от соца към капитализъм.
  [quote#49:"pe6ternyak"]И вие българите не обичате предатели. [/quote]
  Никой не обича предателите, но тези хора са бедни, без роднини там и не можаха да се оправят в Турция. Просто е. Не ги обиждай.
  [quote#50:"pe6ternyak"]В ЕС живеят 3 пъти по-вече хора , които говорят моя език и страната за тях е Булгаристан ,отколкто бълагри[/quote]
  Това лесно и бързо може да се промени, но и да не се промени турците в ЕС тип арбайтер не са фактор абсолютно за нищо. Други няма.

  До коментар [#51] от "vassilun":

  Не и когато става дума да важните неща в живота. Родината си тук, ако не мога да защитя какво остава навън.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#56:"Росен"]И след 2 години се върнаха първите.[/quote]

  Пак лъжеш-не се върнаха след 2 години ,а след няколко месеца след като падна Живков и след 2 години пак заминаха ,този път нелегално в Турция.

 58. 58 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Голямо БРАВО, колеги, много сте напред с майчинските проблеми!
  До коментар [#48] от "Росен":

  ...За името на България - няма да я бъде, защото твърде дълго сме били роби, както добре знаеш...

  От теб, не очаквах такова издрис.ване ...как го измисли, не знам!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 59. 59 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#56:"Росен"]Никой не обича предателите, но тези хора са бедни, без роднини там и не можаха да се оправят в Турция. Просто е. Не ги обиждай[/quote]

  Не ме баламосвай сега мене - аз бях там и знам какво беше.
  Не са хора за съжаление.

 60. 60 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#56:"Росен"]Това лесно и бързо може да се промени, но и да не се промени турците в ЕС тип арбайтер не са фактор абсолютно за нищо[/quote]

  Така пише в булгаристанцките вестници-питай българите,които обикалят из Европа ,те ще ти кажат дали са фактор или не.
  А за промяната-да промена се но пак си е в наша полза промяната.
  Щом като в центъра на Берлин и Хамбург издигнаха джамии с минарета значи наистина се променят нещата.

 61. 61 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Статията е писана твърде много "политически коректно".
  Забележете Малтус е бил икономист. Той е видял проблема и "разрешението му преди 2 века.
  - Изчерпването на природните ресурси неминуемо ще доведе до повече войни (не че в момента войните не са за ресурси).
  - Невъзможно е да не се появяват повече и повече нови болести (спомнете си ТОРС).
  - Планетата все повече ще бъде унищожавана (Как да кажеш на бедния хаитянин да не гори дърва. Хаити вече практически е обезлесено от тези които понякога имат нужда да се стоплят в този иначе много приятен климат; да не говорим за белите дробове на планетата - Амазонската джунгла).
  - Водата и сега не стига почти във всички държави. Ами след 20 години при 9 милиарда население и глобално затопляне?
  - Имиграционния натиск ще стане страшен. Африканците вече минават Средиземно море с лодки. Ами след 20 години?

  А решенията на проблемите от вида
  - намаляване на консумацията в развитите страни;
  - рязко снижаване на раждаемостта в "третия свят" и сред бедните и необразованите в развитите страни;
  - преразпределяне на благата към бедните страни (за да могат хората да си стоят там);
  инвестиране вместо във военни технологии в нещо по-полезно като земеделие и откриване на нови хранителни продукти;
  - и т.н.
  Да такива неща не се разискват от политиците, че и от обикновените хора.

  Изобщо за децата ни никак няма да е лесно а за внуците ако ги имаме просто не ми се мисли...

 62. 62 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#56:"Росен"]Родината си тук, ако не мога да защитя какво остава навън.[/quote]

  Че какво и е останало на Родината за защищаване.Щом Боко продава вече по милион декари земя на израелците,ти какво ли ще можеш да защитиш?

  И с какво - с 3 роти рейнждари ли? Вчера обявиха още едно сакращениа на армията с 20 % от състава.Не си ли чувал за последния мохикан? Управляващите я продават на едро , ти ще я защищаваш-от кого ли?

 63. 63 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#61:"Minddestruction"]Забележете Малтус е бил икономист. Той е видял проблема и "разрешението му преди 2 века. [/quote]

  И какво е направено от тогава?

 64. 64 Профил на suzi1946
  suzi1946
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Каквото и да си пишеме, планът за унищожение на България, върви в съкратени срокове! След като и БДЖ продадохме-Към гибел върви България. След по-малко от 30 г. няма да има дакава държава. е нема такава държава! Навсякъде в нормалните държави, железниците са държавни. А да не говориме за енергетика, за армия... . След по-малко от 30 г. няма да има такава държава.

 65. 65 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#64:"suzi1946"]Каквото и да си пишеме, планът за унищожение на България, върви в съкратени срокове! [/quote]

  Но като четеме нашите съфорумци за всичко са виновни турците и циганите.

 66. 66 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  До коментар [#61] от "Minddestruction":

  "Как да кажеш на бедния хаитянин да не гори дърва. Хаити вече практически е обезлесено от тези които понякога имат нужда да се стоплят в този иначе много приятен климат."

  В Хаити няма гори не от скоро. Още французите, колонизатори, са изсекли всички дървета, защото са били подходящи за строителството (същото са направили преди векове и гърците в Кипър - производство на кораби. В Кипър също няма гори!) Най-гадното в Хаити е, че сега и да искаш не можеш да посадиш дървета - ерозията е измила почвата и растат само храсти. А и да се хване нещо, те го секат за дървени въглища, нямат нужда от отопление, но няма как да си приготвят харана. (Дървета има само в частни дворове).

 67. 67 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#64:"suzi1946"]Навсякъде в нормалните държави, железниците са държавни[/quote

  Ами знам ,че Германските,Френските,Датските ,Щведските железници са държавни - за другите не знам.

 68. 68 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#66:"vassilun"]но няма как да си приготвят харана. (Дървета има само в частни дворове).[/quote]

  Ами ако американците бяха разре6или ¤авес 6те6е да им даде нефт като на Куба ,ама големия брат не дава.

 69. 69 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За тези които знаят англиски - линк (1 от 8)
  http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&feature=related

 70. 70 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#69:"Minddestruction"]
  За тези които знаят англиски - линк (1 от 8)
  http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&feature=related[/quote]

  Благодаря

 71. 71 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ами ако американците бяха разрешили чавес щеше да им даде нефт като на Куба ,но големия брат от север не дава.

 72. 72 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#63:"pe6ternyak"]И какво е направено от тогава? [/quote]
  Намериха начин да оползотворят въглищата, и после нефта, за да се навъди толкова много народ. Но, още не се знае, КАКВО ще ги замести(особено нефта), за да продължи тази ескпанзия. Въглища--> Нефт--> ???

  Пропуска на Малтус е именно това, че не е предвидил усвояването на тези суровини, но като цяло е прав. Даже и атомната енергия не може да ни спаси, защото и там има пиков момент на рудата.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 73. 73 Профил на tonny999
  tonny999
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко ценно е биологично.Китай вече превърнаха огромното население в икономически фактор.До 20 години собственоста им в чужди фирми пряко и чрез подставени лица ще надмине тази на "белите" страни.Индия засега леко изостава но върви по същия път.Оставете го Маданпур Кхадр вижте космическата им програма.Разбира се на тях много им пречи хиндуизма , но те ще изплуват за разлика от Африка-там всичко е загубено.

 74. 74 Профил на tonny999
  tonny999
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И най-важната е парите да се дават за развитие на науката и оръжеината пром е не за ония нещастници с по 8 деца. 6 милиарда ще платят за щастието и развитието на седмия-тва е.Така е било винаги-откритията ги правят скучаещи джентълмени като лорд Кавендиш и Исак Нютон не парцаливците от гетата-те са само работна ръка евентулно.

 75. 75 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#61] от "Minddestruction":

  Всъщност единствения свестен "пост" по темата. За съжаление е реалистичен и показва бъдещето.
  Аз самия не виждам друг изход освен война. И то най вероятно световна.
  Дано не съм прав.

 76. 76 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 617 Неутрално

  "Известно е, че не числеността на населението, а прекомерното потребление и икономиките, основани на изкопаеми горива, замърсяват и изсмукват ресурси. "

  Интересно с какво биха се хранили примерно 1 трилион жители!?
  Писачът на статията не разбира ли, че прекомерно население = прекомерно потребление. И това, че в Африка нямат нужда от отопление изобщо не означава, че не им трябва енергия. Просто още нямат климатици.

  Жизнь или Life - избор има.
 77. 77 Профил на Голям Праз
  Голям Праз
  Рейтинг: 442 Неутрално

  „Светът не само изпуска потенциала на тези младежи, но и не прави достатъчно, за да даде шанс на жените и момичетата да се измъкнат от порочния кърг на бедност, раждания и пак бедност до безкрай.“

  Това мисля, че е ключовият цитат от статията.

 78. 78 Профил на Lazar Petrov
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Малтус е прав! Пренаселност на Земята! А ресурсите са изчерпаеми и, може би, на изчерпване.
  Изходът е в намаляването на раждаемостта в страните, където е голяма. Населението трябва да намалее значително. Екологична катастрофа се задава поради антропогенни фактори.
  И каквото зависи от човечеството, трябва да се направи. Отказ от това означава самоунищожение на вида. Никакви "хуманни" разсъждения не променят реалността. Разбира се, има и други средства...Но пренаселаността и премахването й са основна задача. Всяка страна трябва да си осигури издръжката.

 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#61] от "Minddestruction":нито едно от това което предлагаш не може да се изпълни практически в голям мащаб.... така че измисли други идеи..... ако имаш
  И не забравяй че човечеството се е справяло досега с къде по яки проблеми...... например чумата, шарката...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на tilia_tomentosa
  tilia_tomentosa
  Рейтинг: 497 Неутрално  До коментар [#30] от "Росен": На селските ми баба и дядо три деца са им измрели едно след друго на възраст до три години. Четвъртото им дете беше биологичният ми баща, който оцеля с болно сърце, колкото да остави майка ми млада вдовица с две деца. Единствено леля ми - петото им дете - е жива до днес. Освен това са отгледали един племенник-сирак.

  Това е било положението - раждаш повечко деца, та което оцелее.

 82. 82 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Явно Малтус има доста фенове сред много хора тук и по света - а не само фенове, а сигурно някои могат да предложат начини за по-лесно изтребване.... Според мен това е една от причините Земята да е в такова състояние - прекаленото притеснение на някои хора, че сме много и няма място за всички и че след известно време някой ще ти изяде твоето ядене, ще ти издиша наличния въздух и т.н. Животинска егоистична нагласа.
  На Земята могат да живеят много повече от 7 млрд. души и пак всеки да си има лично пространство и нормален живот. И решението не е точно в антиконсюмеризма - това са популярни митове. Въпросът е в ефективността на използваните ресурси и в организацията на живота, в по-малко алчност (което е малко по-различно от консуматорство) и по-малко потисничество на по-слаборазвити общества.
  Проблемът е в начина на управление при нискоразвитите общества и тотално неефективното използване на ресурсите, които съществуват на Земята.
  Хората живеят в заблуди, които са от полза за други хора. Изминалите войни са определили доста за благосъстоянието на спечелилите и загубилите, но това не значи, че са били правилно решение дори за спечелилите. Бедността е порочен кръг, от който много трудно се излиза, но за него най-виновни са опитите за световно господство. Абсолютната демократичност е утопия, но всичко зависи от човешкия разум и иновативност, те могат много повече от пъклени планове за покоряване и потисничество.

 83. 83 Профил на Бѣлкалпаковъ
  Бѣлкалпаковъ
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  в бедните страни децата са по-малко продукт на обич и желание да ги имаш и малко повече (колкото и да им харесва да си го признаята) са инвестиционен резерв. от една страна, те са пенсионен фонд - колкото повече деца един бедняк направи, толкова повече шансове има те да го гледат на старини.

  от друга страна, те са и застрахователна полица - колкото повече ги има, толкова повече за застрахова човек срещу тяхната смъртност и следователно това укрепва пенсионния "капитал".

  колкото и нерационални да ни се струват техните решения от европейска гледна точка, те не са лишени от своята си пазарна логика. допълнително, по-голямата част от разходите за изглеждането и образованието им се прехвърля на държавата и на филантропите от цивилизования свят, което допълнително намалява рисковете за бедния.

  един по-циничен наблюдател би нарекъл това рекет върху продуктивните от плодотворните.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 84. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3865 Любопитно

  [quote#73:"tonny999"]Разбира се на тях много им пречи хиндуизма[/quote]

  Абсолютно съм съгласен с теб!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3865 Любопитно

  "Само през последните 10 години индийците са станали със 181 милиона повече. През 2035 г. броят им ще наближи 1.5 милиарда и може да избухне катастрофа, ако се провалят опитите на властите да ги нахранят, образоват и да им дадат шанс за работа. Такава маса народ поставя под огромен натиск околната среда и инфраструктурата. Засега те са част от милионите, буквално борещи се всеки ден за живота си."

  Индия е бомба с часовников механизъм.... това което съм гледал за нея по ТВ, което съм чел в списания е УЖАСЯВАЩО! Там мерки за ограничаване на раждаемостта са неприложими заради слабата власт и законност! Нещата могат да се оправят само, ако рязко повиши грамотността и нивото на образование, както и половата култура там....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  [quote#6:"Петкова"]Обречена е социалната държава и хората, които се водят по нейната политика. [/quote]
  Какво общо има социалната държава? Един от аргументите в статията е че липсата на социални харчения е една от причините бедните жени да изпадат в порочен кръг от непрестанни раждания на деца, които нямат никакъв шанс, защото липсва социална порграма, която да подпомогне семейното планиране.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 87 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  http://www.ted.com/talks/hans_rosling_on_global_population_growth.html

  Това е лекция на TED, която обяснява зависимостта между бедността и високата разждаемост. Чела съм и изследвания за раждаемостта в третия свят, където са цитирани стотици многодетни жени, които казват, че биха искали да не раждат повече деца, за да ги гледат как мизерстват, но нямат никаква представа как да ограничат раждаемостта си. Така че има огромна нужда от социални програми, които да осигурят противозачатъчни на желаещите жени и оцеляването на родените им вече деца, за да не продължават майките да раждат. В страните, където раждаемостта е прекомерна, социални програми НЯМА.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 88. 88 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#85] от "Иво": Мисля, че имате право - неграмотността е главна причина за всички беди на народите! Мисля, че проблемите при нашите цигани са идентични с описаните..

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  До коментар [#88] от "mik2":

  АБСОЛЮТНО съм съгласен с вас! Доброто образованието е най-важния фактор за развитието и прогреса на една държава! Поне така смятам аз....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3865 Любопитно

  До коментар [#87] от "7777":

  И вие сте права.... по някакъв начин бедността благоприятства високата раждаемост в много държави, поне това показва статистиката: Нигер е една от най-бедните държави в света, но по раждаемост страната е на първо място в света, докато богати и развити държави като Германия, Япония, Сингапур и много други имат една от най-ниските коефициенти на раждаемост!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Индия официално подкрепя рацдаемостта, така че нищо чудно, че ще е индийче, а останалите ужасии, като дивашките условия, вървят логично ръка за ръка с високата раждаемост.

 92. 92 Профил на Boris Popov
  Boris Popov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Като чета подобни материали,не мога да не се сетя какво каза Агент Смит на Мойсей в първата част на Матрицата:
  I'd like to share a revelation that I've had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You're a plague and we are the cure.


 93. 93 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Законът на ентропията действа безотказно!!!

 94. 94 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Лакомията на "развитите" държави ще ги съсипе. Години наред Франция, Холандия, Германия, Англия, САЩ точат за без пари богатствата на Африка, но за сметка на това не само имат застаряващо население, ами и влязоха в собственият си капан на задлъжняване. Запада е със затихващи функции, бъдещето принадлежи на БРИК.

 95. 95 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  до боно_жиь но зависи каква тие целта да ги 1 варянт ги унищожаваш ,2 правиш буферна зона кадето ше има 5 000 000 000 необразовани цигани и така . мисля ,че средното убразование трябва да е тази граница .

 96. 96 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#90] от "Иво":


  [quote#90:"Иво"]по някакъв начин бедността благоприятства високата раждаемост в много държави, поне това показва статистиката[/quote]

  Много екзистенциален въпрос, Иво!! Дали пък отговорът не инстинкт за самосъхранение..

  freedom is another word for nothing else to lose
 97. 97 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Липсата на образование е основния проблем.
  Без той да бъде разрешен нищо няма да се промени, каквото и друго да опитваме...

 98. 98 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Весело

  Три милиарда половина са предостатъчни, не искам да съм циничен, но бих участвал по убеждение в съкращаване на бройката.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 99. 99 Профил на mailsteg
  mailsteg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Някой гледал ли е "Идиотокрацията "

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK