Инфографика: Жените в един 7-милиарден свят

Инфографика: Жените в един 7-милиарден свят

© ReutersСвикнали сме с клишето, че в съвременния свят ролята на жените бързо нараства - те са активно заети в икономическото производство, участват в управлението на компании и държави, притежават капитали и власт, извършват революции в арабските страни.


И все пак голям процент от жените по света продължава да живее в бедност, няма достъп до образование, до медицинско обслужване, в развиващите се страни остава висок делът на умиращите при раждане. Много от тях се въртят в порочния кръг на бедността, неграмотността, безконтролните раждания.


Раждането на 7-милиардното бебе, което според изчисленията на ООН ще се случи в понеделник, насочва вниманието към значението и положението на жените по света.
Според оценките на ООН 215 милиона жени в съвременния свят искат да участват в семейното планиране, но нямат такава възможност, нито имат достъп до качествени услуги за поддържане на репродуктивното им здраве.


Достъпът до образование също е важен, тъй като освобождава жените от предразсъдъци, мотивира ги да раждат по-малко деца и да се грижат по-добре за здравето им.


Задоволяването на тези изисквания би имало огромни последици, изразяващи се не само в спасяването на човешки живот, но и в икономически ползи. Ако съществуващата необходимост от семейно планиране бъде задоволена, ООН изчисли, че смъртността сред жените при раждане ще намалее с 32%, а детската смъртност - с 10%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK