Два сценария за референдум в Гърция

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу

© Ройтерс

Гръцкият премиер Георгиос ПапандреуДва са възможните сценарии, по които може да бъде свикан през януари референдумът в Гърция, който беше поискан вчера от премиера Георгиос Папандреу, за да могат гърците да одобрят или отхвърлят взетото на 26 октомври в Брюксел споразумение за предоставяне на втори пакет европейска финансова помощ на Гърция за излизане от кризата, съобщава в. "Етнос", цитиран от БТА.


Първият сценарий, който се смята и за най-възможен, предвижда правителството в Атина да вземе решение за свикване на референдум, след като приключат процедурите по оформяне на спогодбата за участие на частните инвеститори в доброволното опрощаване на дълга и по отпускането на допълнителната помощ, обещана на Гърция в рамките на втория европейски спасителен пакет. Очаква се процедурите по нея да бъдат финализирани през декември. От тази спогодба всъщност зависи и поисканият от Папандреу референдум.


Решението за допитването до народа, което вероятно ще включва един или много въпроси, трябва да бъде ратифицирано от парламента с обикновено мнозинство от 151 депутати, след което президентът на страната издава указ и референдумът се свиква до 30 дни.
В конкретния случай допитването се организира по кризисен национален въпрос и следователно резултатът от него има задължителен характер, дори в плебисцита да не са участвали 40% от регистрираните избиратели, както изисква конституцията.


Според втория сценарий, който изглежда по-малко вероятен, след като е готова спогодбата за втория пакет през декември, тя ще бъде внесена в парламента и ще бъде гласувана като законопроект с обикновено мнозинство (управляващите социалисти в Гърция разполагат със 153 от общо 300 депутатски места в парламента).


Премиерът Папандреу държи реч пред парламентарната група на социалистите (ПАСОК)

© Ройтерс

Премиерът Папандреу държи реч пред парламентарната група на социалистите (ПАСОК)


Следва същата процедура. Решението на правителството ще се гласува в парламента. За да се одобри свикването на референдум по този законопроект, се изисква квалифицирано мнозинство от 180 депутати. Това обаче поставя на сериозно изпитание целия експеримент, тъй като искането за референдум няма да може да мине заради негативното отношение към него на опозиционните партии, представени в гръцкия парламент.


Вторият сценарий за референдум се изключва и поради факта, че конституцията забранява да се подлага на всенародно допитване въпрос, свързан с финансите на държавата.


От утре в гръцкия парламент започват тридневни дебати по искания от премиера Георгиос Папандреу вот на доверие към неговия кабинет във връзка с новия европейски пакет. Предвижда се дебатите да приключват в петък през нощта с поименно гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK