Западни вестници: Гръцкият референдум е грешка

Западни вестници: Гръцкият референдум е грешка

© РойтерсРешението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да подложи спасителния план на ЕС за гръцката икономика на референдум взриви медиите в Европа и по света. БТА предлага преглед на част от днешния западен печат по темата.


The Financial Times:


Фактът, че и борсите, и европейските му колеги реагираха с ужас на ангажимента на Георгиос Папандреу да организира референдум за най-новата спасителна сделка за Гърция, сам по себе си не доказва, че гръцкият премиер е направил гаф. Месеците на народни протести са предостатъчно доказателство, че гръцкият народ има проблем с преглъщането на горчивия хап, предписан му от Европейския съюз.
Гръцкото правителство и европейският проект изживяват криза на легитимността. Всенародното допитване по пакета спасителни мерки може да даде възможност на гърците да смятат, че не са просто зрители и жертви на кризата. Внезапното решение на Папандреу обаче е грешка. Гърците заслужават да имат думата по кризата, но по-добрият начин за насърчаване на обществените дебати би бил да се свикат избори. При демокрацията политическите въпроси се решават най-добре от избрани представители. Референдумът е по-подходящото решение, когато е сменен конституционният ред.


Гръцкият премиер Георгиос Папандреу пристига за заседание на кабинета в сградата на парламента в Атина на 1 ноември 2011 г.

© Ройтерс

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу пристига за заседание на кабинета в сградата на парламента в Атина на 1 ноември 2011 г.


Спасяването на Гърция е политически въпрос. Истината обаче е, че нито изборите, нито референдумът са идеалното решение точно сега. Нови усложнения на положението в Гърция ще доведат само до ново забавяне на и без друго закъснелите спасителни мерки, които са толкова важни за стабилността на еврозоната, колкото и за самата Гърция. Резултатите от какъвто и да било вот може да доведат до безредици и хаос в Гърция, но те могат да бъдат също толкова пагубни и за Европа. Заразата вече се разпространява.


Еврозоната разполагаше с две години да създаде санитарен кордон около гръцките държавни финанси, но до момента не успява да направи това убедително. Сега е длъжна да действа, защото скоро ще бъде твърде късно.


The Guardian:


Идеята за подлагането на спасителния план за Гърция на референдум може преди време да е изглеждала добра. Всички проучваха фактите около измъдрената в Брюксел сделка миналата седмица - от германските "Зелени" до френските банки – всички, освен хората, които ще трябва да го изпълнят.


Ако икономическите решения са политически, най-адекватният въпрос, който може да се зададе на Гърция, е дали подкрепя пакета мерки. Освен това един въпрос удобно би замаскирал други два: дали гърците все още искат да са част от еврозоната и дали все още вярват в лидерските качества и управление на Папандреу.


Сградата на парламента в Атина

© Ройтерс

Сградата на парламента в Атина


След връщането си от Брюксел миналата седмица, докато обявяваше сделката за своя лична победа, снощи Папандреу изглеждаше повече от всякога като политика камикадзе, за какъвто го смятат колегите му.


The New York Times:


Кризата в еврозоната най-сетне налучка осеяния с дупки път на реалната политика, докато гърците открито поставят под въпрос дали обвързаността им с Европа и единната й валута все още е по-важно за тях от контрола върху собственото им бъдеще и икономическо благосъстояние. По време на двегодишната финансова криза богатите страни в Северна Европа, начело с Германия, настояваха силно задлъжнелите им събратя на юг да орежат кардинално разходите си в замяна на спасителни заеми. Те се придържаха към това предписание, въпреки че строгите ограничения саботираха растежа и увеличиха безработицата в Гърция, Испания, Португалия, а сега и в Италия, смятайки, че хората в тези страни ще преглътнат противното лекарство, тъй като единствената им алтернатива е да обявят фалит и евентуално да напуснат еврозоната вкупом.


Le Figaro:


Започващата днес в Кан среща на върха на 20-те най-богати страни на планетата ще се открие с извънредно заседание, посветено на Гърция. Внезапното решение на гръцкия премиер да организира референдум по постигната миналата седмица в Брюксел сделка промени дневния ред на форума, като върна драматично кризата в еврозоната в центъра на вниманието на Г-20.


Мъж гледа телевизионно обръщение на премиера Папандреу

© Ройтерс

Мъж гледа телевизионно обръщение на премиера Папандреу


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Грешка е.Сега вече ще видат,кон боб яде ли?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 450 Весело

  Немците защо не направят също един референдум дали да отпуснат помощта

 3. 3 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Той конят уйде и ряката. Там няма боб.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 4. 4 Профил на gallodoro
  gallodoro
  Рейтинг: 395 Весело

  Седят си Пух и Прасчо на моста, клатят си краката и гледат реката. По едно време Пух рита Прасчо силно в глезена. Прасчо го поглежда, но нищо не казва. След малко Пух пак рита Прасчо злобно по глезена. Прасчо го поглежда тъжно и казва "ама Пух, аз си мислех, че сме приятели." Пух отвръща "аз пък откъде да знам к'во си мислиш."
  [quote#2:"petark"]Немците защо не направят също един референдум дали да отпуснат помощта [/quote]

 5. 5 Профил на асдасд
  асдасд
  Рейтинг: 450 Гневно

  спешно трябва да се приемат клаузи за излизане от еврозоната, за да може разни такива смешковци да излезат и тотално да фалират за един ден!

 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да гледаме реално на нещата. Време да се проверят хубавите имоти по гръцкото крайбрежие и да се набележат някои за пазаруване след тоя умен референдум...

 8. 8 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 506 Весело

  Гръцката трагикомедия продължава - Дейвид Копърфиилд става премиер и ще прави грандиозно шоу с нови фокуси - изчезване на дългове.

 9. 9 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Досега малоумието и нахалството на гърците вървяха, като се почне от освобождението на гърците, през балканските войни та до днес. Европа си затваряше очите за ориенталските нрави на гърците от една страназаради "класическото наследство" от друга заради геостратегически причини. И гърците си бяха свикнали да лъжат и крадат без последствия, всяка година връщаха милиарди неправилно усвоени средства, а колко са усвоили и не са ги хванали и накарали да ги върнат никой не знае. Но във времена на криза, с тия големи заеми и бюджетен дефицит вече няма кой да ги търпи и даси затваря очите. Досега ги крепеше, че техем фалит може да повлече еврозоната, вече е ясно, че ако останат в еврозоната всички отичат в канала. Тая прогноза за 2012 г ще вземе да се окаже вярна.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 10. 10 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Така е като не са имали комунизъм и Виденов. Който търси, той ще намери.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 11. 11 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  Значи гърците ще си правят референдум.
  Да, ама на референдум трябва да се мисли... дали повече ги боли от затягане на коланите или повече ги сърби за нови европейски помощи...
  Сложен народ, сложна дилема.

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Ами, като са решили Гърците да си направят референдум - добре, това е демокрация. В духа на демокрацията, и Държавите от Европейския съюз да да направят един референдум, дали да се помага на Гърция или да се остави на кредиторите. Като е демокрация да е за всички.

 13. 13 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#7] от "lol":

  Много правилно. Аз това правя в момента

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 14. 14 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Европейските политически елити мразят референдуми.
  Отделен е въпроса, доколкото такива са се състояли, дали са били зачитани от тези политически елити. Примери:

  1. Референдумът в Холандия от 2005 на който холандския народ отхвърли европейската конституция - изцяло игнориран от управляващите и от европейските елити в Брюксел

  2. Референдумът във Франция от 2005 година, на който френския народ отхвърли европейската конституция - изцяло игнориран от управляващите и от европейските елити в Брюксел

  3. Референдумът в Ирландия от 2008 - по същество подобен на горните два, и със същия резултат - игнориран от полит елит в Брюксел и като следствие ''прегласуван'' по късно с добре финансово подплатена кампания и жалки манипулации.

 15. 15 Профил на sv84
  sv84
  Рейтинг: 1180 Весело

  Имам заем в гръцка банка, утре им казвам, че след подробно допитване до семейството ми, решихме да не внасяме повече вноски!

 16. 16 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1225 Весело

  Това е форма на глупостта, а не референдум! Такъв трябваше да се направи преди 1999г., преди формалното влизане на еврото в сила.

  Ала, бала!
 17. 17 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Референдум е трябвало да се прави преди 15 г със следният въпрос:

  Трябва ли да увеличаваме бюджетния дефицит повече от 3% процента с риск да излезем от еврозоната, с всички последици?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK