"Катимерини": Ние сме най-големият си враг, а Папандреу ни даде револвер

"Катимерини": Ние сме най-големият си враг, а Папандреу ни даде револвер

© ReutersСлед първоначалното отчаяние при обявяването на референдума - решение, което смятам за фриволно, подозрително и опасно - бях залят от странно спокойствие. Осъзнах, както никога досега, че гърците не усещат, че живеят, ако не флиртуват със смъртта."


Това пише Никос Констандарас в коментара си "Шест патрона в револвера" в атинския в."Катимерини" по повод шокиралото и гърци, и чужденци предложение на премиера Георгиос Папандреу да насрочи всенародно допитване за помощния план, договорен от лидерите на ЕС и финансовите среди на 27 октомври. В текста се казва още:


"Не знам дали в някаква елементарна политическа обсесия Папанрдеу е почувствал същото и поради това тласна страната в една игра на руска рулетка. Във всеки случай той зареди револвера и го връчи на народа.
В държавата "Не!" - едно вечно и автоматично произнасяно "Не!", едно "Не!", обединяващо всички групи по интереси и противоречащи си идеологии - по средата на най-трудните и брутални икономически и социални реформи, предприемани в наше време, човекът, натоварен с отговорността да убеди хората в ценностите на своята политика, си призна, че не може да понесе това бреме и го предава на гражданите.


Това е първият патрон в барабана: Отсъствието на увереност на един лидер в самия себе си и в усилието да се правят реформи.


Вторият патрон: Ако се доверим на социологическите анкети, голямо мнозинство не приема мерките и не одобрява нито правителството, нито Тройката (представителите на ЕС, ЕЦБ и МВФ - бел.ред.)


Третият патрон: Всички опозиционни партии, които се точат за избори, видяха как противникът им губи ориентация. Като акули, надушили кръв, те се нахвърлиха върху него. Те знаят, че ако референдумът бъде одобрен, те губят това състезание и, съответно, перспективата за предсрочни избори. Папандреу ги предизвика да го унищожат, а с него - и гръцкото бъдеще в ЕС, и реформите.


Четвъртият патрон: Много кадри от управляващата партия ПАСОК са изключително критични към правителствената политика - било заради собственото си политическо оцеляване, било заради лично разочарование - и така подронват вярата дори на най-преданните партийни членове.


Петият патрон: Масвото убеждение, че политиката ни е грешна и правителството е неспособно да изведе Гърция от кризата, което означава, че всяка промяна на кабинета е желана.


Докато си пилеем времето в спорове дали да приемем споразумението, отписващо дълговете ни и предлагащо нови кредити, съсипваме опитите за заздравяване на еврозоната и накрая предложението просто ще бъде оттеглено, в револвера се появява шестият патрон. Този, на който е изписано собственото ни име.


Колко патрона са необходими на един револвер, за да знаем дали имаме някакъв шанс да оцелеем? Само времето ще покаже.


Ситуацията наистина е опасна. Страната ни изглежда бързо се плъзга към анархия, от която може да се родят демони. Ошашавените ни политици продължават със старомодните си актьорски номера, докато бурята разкъсва театралното шапито и тълпата скандира за справедливост, кръв, подслон, надежда.


Демагози, шарлатани, фалшиви пророци крещят проклетия от телевизионния екран и радио ефира, къпейки се в собствените си психози и обслужвайки интересите на неизвестни и скрити господари.


На границата между Изтока и Запада, изправени пред избора между изолацията и Европа, на една стъпка от това да изгубим всичко постигнато и да бъдем удавени в най-лошите си качества, ние търсим оправдания да избягаме от собственото си спасение.


А може би дълбоко в себе си именно това искаме. Може би не можем да търпим един мирен дом. Още веднъж най-лошият ни враг сме си ние самите. И той е въоръжен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Никос Костандарас не е Никос Казандзакис , а това което ги чака е точно това ...!

 2. 2 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Никос Констандарас е глобалист и неолиберал.
  кво очаквате да ви напише такъв льольо?

  http://vitalykuzmin.net/
 3. 3 Профил на tomiboi
  tomiboi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Стреляйте и да видим какво ще стане,ще умрете ли веднага,в кома ли ще останете,ще се гаврят ли с трупа ви,стреляйте пък да видим халостни ли са ви патроните)))

  tomiboi
 4. 4 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#1] от "Moisey":

  Nikos Konstandaras

  http://vitalykuzmin.net/
 5. 5 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най-добре Папандреу да подаде веднага оставка - явно социалистите не ги бива за справяне в кризи, защото искат хем агнето да е цяло, хем вълка сит.

 6. 6 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Силно. Остава само едно празно гнездо в револвера, който явно вече е предназначен за игра на "руска рулетка". Едно гнездо, в случай, че моделът на револвера го позволява.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2562 Любопитно

  "На границата между Изтока и Запада..." - и с много ориенталски привкус - СЛОЖНО е, но изтрезняването ще е полезно за всички. Чърчил даде пример, а гърците бяха достатъчно толерирани от всички... На такъв фон в БГ наистина имаме шанс да се докажем - може би ново национално Възраждане?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "АБЪВ":

  Възраждането се прави от хората. Къде ги виждаш тези, които ще го започнат?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 9. 9 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Споко, бе, на този револвер ударникът му е изпилен.

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добре питам за не знам кой си път вече.
  Теоретично, ако кажат "Οχι, αι γαμησου" какво правим после?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  До коментар [#8] от "Гилгамеш":

  ОБРАЗОВАНИЕ преди всичко, ново мислене, манталитет и морал, свързани с БЪЛГАРСКИТЕ здрави, изконни традиции, и най-вече ЦЕЛ - за по-добър живот, а не Шенген, Менген, Шихтов, Руски, Китайски или подобни... Реализъм - работа, с пот но и резултати, стандарт на живот - с дългосрочни измерения, условия - еднакви за всички... Не е чак толкова сложно за да има ХОРА, които да ВЯРВАТ, че МОЖЕ защото ТРЯБВА...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Някои анализи много аргументирано одобряват решението на Папандреу, други много аргументирано го заклеймяват. И в двете позиции има логика, важно е обаче какви са приоритетите на отсъждащия, те накланят везните.

 13. 13 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "АБЪВ":

  Така де, образование, ново мислене... Това е вярно като рецепта. Само че къде е аптеката, където го има това хапче? Къде е образованието? Къде е авторитетът на учителя и къде е самият той? Ново мислене - ами че то все повече задълбава в посока чалгизация. Не съм нихилист, но в случая, именно по този въпрос съм песимист. Трябват поколения, грижливо отглеждани, за да стигнем до реализацията на идеята за ново Възраждане.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 14. 14 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 932 Весело

  Да дадеш пари на жена е все едно да оставиш на луд картечница.

  Явно това се отнася и за гърците с тази разлика, че те първо получиха пари, а сега и картечницата. С парите ги видяхме колко се оправят, как ли ще е с оръжието?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 15. 15 Профил на olddog
  olddog
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Явно много малко хора във форума осъзнават, че това вкарва целия ЕС ако не целия свят в една жестока спирала или по-скоро свободно падане. Смятайте, че България ще бъде една от най-жестоко ударените държави. Управлението е икономически слабо и некомпетенто, малкия и средния бизнес е вече почти умрял и скоро няма да го има, едрия бизнес зависи от износа, който ще е слаб, цените на селскостопанската продукция ще паднат. И терминалите на летище София няма да са спасение. Единственно, политиците ни ще продължават да се чустват и да печелятдобре и да ни лъжат колко добре управляват.

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2562 Разстроено

  До коментар [#13] от "Гилгамеш":

  "Трябват поколения, грижливо отглеждани, за да стигнем до реализацията на идеята за ново Възраждане..." - нали и затова все ТАИМ НАДЕЖДА, а ТЯ в българите никога не умира... Лошото е, че не случваме на реализаторите И...
  Затова трябва ОБРАЗОВАНИЕ, и на ОПРАВлЯваЩИТЕ ни...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#2] от "на курьих ножках":

  [quote#2:"на курьих ножках"]Никос Констандарас е глобалист и неолиберал.[/quote]

  Точно.От най фанатичните бих прибавил.
  Тези които го четът и му се водят по акъла са най много 5 души.....включително майка му !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Те на Данаиците ( Гърците)им свалям Шапка --- Така се краде с Милиарди и после цял свят ги спасява ако ли не Световна Криза ей няма шест- пет!!!!!!!!

 19. 19 Профил на nikola karaivanski
  nikola karaivanski
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Тея тапи византиици ми разгониха фамилията

 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  "Не знам дали в някаква елементарна политическа обсесия Папанрдеу е почувствал същото и поради това тласна страната в една игра на руска рулетка. Във всеки случай той зареди револвера и го връчи на народа."
  ......................
  Това американско мекере Папандреу просто изпълнява поръчки. Какво ще получи в замяне за срутването на Еврото? Той си знае.
  Истината е, че Гърция до 2-3 месеца няма да е в Еврозоната и това е вече решено, още през септември. Затова и се опитва да точи до последно кръв от съюза.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Това е Заглавие!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "EREBUS":

  Съдейки по всичко, май го четат доста повече от петима души. Но в случая това не е важно, важно е това, което той казва, а не как се казва този, който го е казал.

  Знам твоите пристрастия и те разбирам, но ето, ще ти кажа нещо - ако Гърция беше не държава, а частно лице, то отдавна щеше да е в затвора. Не само по едно обвинение. Някакви възражения? Дори в самата Гърция, някой, ако се дължи така, както се държи гръцката държава, щеше да гледа небето на квадратчета.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 23. 23 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Сеща ли се някой за къв чеп му е на Папандреу референдума? Какво иска да постигне с него, да постави ЕС на колене?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 24. 24 Профил на George Ganovski
  George Ganovski
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това е гръцката рулетка - револвер не с един, а с шест патрона.

 25. 25 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#23] от "Курт Деликуртев":
  Какво иска да постигне с него, да постави ЕС на колене?
  .............
  Виж къде е роден, каква е майка му, в чия армия е бил баща му доброволец , къде е учил...
  Ще те подсетя. В САЩ. Освен те, никой друг няма интерес от кризи в ЕС.
  Спомни си рейтинговите агенции, откъде тръгна кризата преди 3 г. и кого удари...
  Много случайности на едно място.
  Това си е една модерна финансова война.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 26. 26 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#23] от "Курт Деликуртев":

  Както стана известно, въпросът щял да бъде не за мерките, а дали гърците одобряват членството на страната си в ЕС и Еврозоната. По този начин вариантът за благоприятен изход се увеличава, а и това ще развърже ръцете на правителствата - сегашното и бъдещите, за това, което трябва да направят. Но като нищо гърците могат да отговорят на референдума със... стачка. То това си им е национален спорт, дето се вика.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 27. 27 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  никога не са оставяни да усетят края, дъното, затова са толкова "смели" до глупост чак. Те незнаят какво е да започнеш без нищо само с баланс "-". Хайде сега да викат "да събудим българите"

 28. 28 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Уплашен, изтощен и крайно гол и бос по държавните и финансови дела ...социалист! Що ли ми е познато...
  Папандреу е изтрещял съвсем, а на гръцкия начин на мислене може да се разчита още по-малко отколкото на нашия, щото ние сме оФчи народ (пардон за обобщението...) и правим каквото ни наредят..

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  "Катимерини": Ние сме най-големият си враг, а Папандреу ни даде револвер"

  Тоя коментар е толкова кратък и точен,че изби рибата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 652 Неутрално

  За събуждане, събудиха ни с крясъците си Охи,
  но те ако заспят май ще се събудят в един по-добър свят.

  Разбира се като добър християнин ни най-малко не им го желая.

  Време е да престанат със стачките и да преминат на 6 дневна работна седмица, а не да тропат сиртаки и чупят чиниите по таверните.

  Да, чичо Сам няма начин да не е в играта..
  Факт.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 31. 31 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#20:"СДС"]Истината е, че Гърция до 2-3 месеца няма да е в Еврозоната и това е вече решено, още през септември.[/quote]

  Благодаря, че ме светна. НЕ знам кой ти е информатор, но такива неща в медиите (българските) не ги пишат. То вярно че аз напоследък поразредих с четенето де.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 32. 32 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#24] от "gg6

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  [quote#24:"gg66"]

  Това е гръцката рулетка - револвер не с един, а с шест патрона. [/quote]


  Ей тва ще влезе в историята и по хорските усти.
  Браво, гениално.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#31] от "прелетна птица":

  Това го четох в "Шпигел" някъде през септември. В интервю със следващият канцлер на Германия, Щайнбрюк, който буквално каза, че ако Папандреу не приеме условията и затанцува сиртаки, ще бъде отрязана Гърция, понеже рисковете за цялата Еврозона стават абсолютно непредсказуеми, което пък би съсипало и икономиките , и финансовите пазари на страните - локомотиви.
  Имат намерението да въведат контролиращи институции, които да поемат част от бюджетният контрол на страните от Еврозоната, което означава и лишаване от суверенитет, което за тия които няма какво да крият и не шмекеруват не е проблем.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на hhhuuunnn
  hhhuuunnn
  Рейтинг: 442 Неутрално

  отново учтиво моля някой да ми каже къде е точно разликата между гръцко и циганско поведение

 35. 35 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Статията е добре написана, но краят доказва, че никой в Гърция хабер си няма за състоянието на нещата.
  Има народи, които живеят добре само под чуждо владичество, за гърците е сигурно, а дали и ние сме....

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 36. 36 Профил на just
  just
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#11] от "АБЪВ":

  Ти да не си Симо Ментата, само си забравил да добавиш
  800-те дни.
  Вервайте.

 37. 37 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Повръща ми се от комплексари- самите до уши в лайна, но злорадстват за съседа!!! Работя с гърци 20 години и не съм във възторг- всичко казано е донякъде вярно, но двойно важи за нас самите. Такава тъпота- да не разбереш, че пожарът там след малко е у нас??? Още малко и ще стана фен на Б.Б. - БАСИ МАТРИАЛА!!!

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4737 Неутрално

  До коментар [#23] от "Курт Деликуртев":

  Папандреу е лукав грък! Иска референдум, за да не поема отговорност. Ако гърците кажат "ОХИ", той ще отговори: "Ето вие избрахте да напуснете еврозоната! Вие избрахте да се върне драхмата, да се девалвира и поне 10 години да сте бедни като църковни мишки!" Ако гърците кажат "НЕ", той ще отговори: "Ето вие приехте съкращения на работни места, пенсии, заплати и привилегии. Сега нямате право да стачкувате! Ще траете поне 10 години малко по-богати от църковни мишки, но все пак мишки!" На пръв поглед той печели и в двата случая, но се очава гърците да кажат "ОХИ" на съкращения на работни места, пенсии, заплати и привилегии. И тогава - чао на еврозоната - идва времето на гладните мишки, които ще го издухат от властта, а дори и от Гърция!

 39. 39 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "lim":

  Девойко мари юбава. Не става дума за злорадство. Може би някой таи у себе си доза реваншизъм, но като цяло не е това.

  Един древен мъдрец е казал - човек се учи от грешките си, умният човек се учи от грешките на другите.

  Та така. Виждаме какво става в Гърция. Докъде може да се опропасти една иначе нелоша държава. И трябва да си извадим поуките, за себе си.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#34] от "hhhuuunnn":

  Няма разлика ни в поведение ни в произход!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2562 Весело

  До коментар [#36] от "just":

  Когато САМ не знаеш кой си, какво искаш, къде и защо отиваш, как да вярваш в НЕЩО, след като не вярваш в себе си!?! Опознай себе си, другите около теб са различни, без оГРЪМотяване няма да ГИ разбереш...
  ВЯРВАЙ - не на Симо, на мен или някой друг - В СЕБЕ СИ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 42. 42 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Огромна благодарност на ГИЛГАМЕШ:
  1. Обращението - сексизъм.
  2. Никът - героично - комплексарски.
  3. Познания - кой е древният мъдрец - тази глупава мисъл никой не би припознал.
  4. Чиче, скрий се!

 43. 43 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 932 Весело

  Атинската демокрация е мъртва, самоубиха я.
  Сега е ред на спартанският живот. Да им е сладко на комшиите.

  Както е известно спартанците са били много стриктни хора. Не търпели отклонения от нормите. Всяко различие скачало в ямата, самостоятелно или с известна помощ от публиката.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 44. 44 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 881 Неутрално

  НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА СЛЕДНОТО - ПРЕЗ КОМУНИЗМА НР БЪЛГАРИЯ ДВА ПЪТИ Е ИЗПАДАЛА В ПОЛОЖЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯ, НО НИКОЙ НЕ НАПОМНЯ НА НОСТАЛГИчНО НАСТРОЕНИТЕ КОМУНИСТИ ТОВА /ТЕ МОЖЕ И ДА НЕ ГО ЗНАЯТ/. И В ДВАТА СЛУЧАЯ СССР Е ОПРОЩАВАЛ ДЪЛГОВЕТЕ НИ. В РЕЗУЛТАТ - НАСЕЛЕНИЕ, КОЕТО ЗНАЕ, ЧЕ И ДА НЕ РАБОТИ, ИМА КАКВО ДА ЯДЕ /Е, НЕ КОЛКОТО ГЪРЦИТЕ/, АБСОЛЮТНО НЕКОНКУРЕНТНА ИКОНОМИКА И ... СЕГАШНОТО НИ СЪСТОЯНИЕ. КРЕДИТОРЪТ ВЕЛИКОДУШЕН /СССР/ ФАЛИРА. АНАЛОГИИ МНОГО ... НАДЕЖДАТА Е, ЧЕ В ЕС НЕЩАТА НЕ СЕ РЕШАВАТ ОТ БРЕЖНЕВ, ЧЕ ГЪРЦИЯ Е ВСЕ ПАК С ДОБРА ИНФРАСТРУКТУРА И БИЗНЕС, ПРОСТО УЖАСНО ЛЯВОАНАРХИСТИЧНИЯ УКЛОН ДА БЪДЕ УСМИРЕН /НЕ Е ЛЕСНО, НО НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО/.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 45. 45 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Няма да е за първи път в историята Гърция да каже "не". Те имат и такъв национален празник, ОХИ ден, празнуват деня в който в годините на втората световна война са казали "не" на Гермяния .... интересно нали? и пак великите сили са замесени

 46. 46 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#20:"СДС"]Това американско мекере Папандреу просто изпълнява поръчки. Какво ще получи в замяне за срутването на Еврото? Той си знае.
  Истината е, че Гърция до 2-3 месеца няма да е в Еврозоната и това е вече решено, още през септември. Затова и се опитва да точи до последно кръв от съюза.[/quote]
  Да попитам: кога е по-вероятно срутване на Еврото - с оставане на Гърция и последващи траншове за заробването и или с изхвърлянето и от ЕЗ? И това изхвърляне от ЕЗ със или без напускане на ЕС?

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 47. 47 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  [quote#2:"на курьих ножках"]кво очаквате да ви напише такъв льольо?[/quote]
  Нещо смислено и разумно - за разлика от левите либерасти точещи лиги да яхнат анархистката вълна и да получат дивиденти, а после да се скатаят като пръдня под юрган.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 48. 48 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "В държавата "Не!" - едно вечно и автоматично произнасяно "Не!", едно "Не!", обединяващо всички групи по интереси и противоречащи си идеологии"
  Много точен и смислен коментар на Констандарас!
  За съжаление обаче политиците в тази страна определено не са на същото ниво!
  А може би просто няма как да бъде другояче - в държавата "Не"...

 49. 49 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 497 Неутрално

  една бутилка вино за 10,000 евро ще ме освежи, ще мисля утре. вдругиден въвеждам драхмата, хм бутилките от 20,000 евро дали са свършили?

 50. 50 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много добър анализ.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 51. 51 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#17] от "EREBUS":

  хахахахахаха)))) еми, човеко требе да се изхранва

  http://vitalykuzmin.net/
 52. 52 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Добре, казват "НЕ" и после какво? Връщат се във времето на романа "Тютюн". Ядат известната гръцка салата, която си е един треволяк със зехтин, щото няма друго за ядене. Те си знаят, измислили са думата "демокрация", да я прилагат и каквото си решат.

 53. 53 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#42] от "lim":

  Аз мисля, че е по добре ти да се скриеш...
  Гърците сами си заслужават това което им се случва. Хитрата сврака с двата крака! А тази сврака бе и нагла и си позволяваше да поучава!
  А сега искам само по тихо, че СПЯ! А от тази врява на юг, не мога!
  Чакам с нетърпение първите гръцки черноработници за да ги действам така както те действаха нашите заблудени нещастници, които си мислеха че ще прокопсат слугувайки в Гърция!

  За едни благата, за други ла*ната
 54. 54 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Явно комунистическите и левите идеи са живи в южната ни съседка...

 55. 55 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#52] от "Цайко":

  Ц, и "Тютюн" не става, междувременно ограничиха сериозно производството на тютюни с помощта на европейски програми за алтернативна заетост на тютюнопроизводителите и подобни.

 56. 56 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#25:"СДС"]САЩ. Освен те, никой друг няма интерес от кризи в ЕС.[/quote] Защо?

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 57. 57 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 751 Любопитно

  "Осъзнах, както никога досега, че гърците не усещат, че живеят, ако не флиртуват със смъртта."

  Ясу паликаре, да прехвърлиш проблемите си другиго, като наречеш това "флиртуване със смъртта" се иска доста, меко казано... самочувствие.

 58. 58 Профил на rosen
  rosen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Жалко, че у нас, няма кой и да напише подобен текст.

  Свободата е на върха на копието...
 59. 59 Профил на antea
  antea
  Рейтинг: 500 Неутрално

  страхотен текст, наистина цялата обреченост е вътре.

 60. 60 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Пълни глупости, най-много някои да изгорят с парите, ама няма да са гърците.

 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#54:"pc_none"]Явно комунистическите и левите идеи са живи в южната ни съседка...[/quote]
  те никаго не са умирали, тези идеи ....
  Гърците са много по леви и социалисти от нас българите и през войната и след нея, го показаха на практика.... Ингилизите водиха 9 години война да върнят краля и капитализъма в Гърция след края на немската окупация 1944 ..... и замалко да загубят...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#60:"."]най-много някои да изгорят с парите, ама няма да са гърците. [/quote] точно май няма да са гърците.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#55] от "forza":

  Нямах предвид, че трябва да се захванат с производство на тютюн, а качеството на живот, описано в романа.

 64. 64 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#33] от "СДС":

  Защо немецът иска Папандреу да РЕШАВА? На него така му е удобно, защото може до подкупи или притисне 1 човек, но не и всички гърци.
  Но там не е избираема монархия като в нас. Решава суверена. После, каквото си е надробил, ще си го сърба. Демокрацията включва задължително правото да поемаш отговорност.

 65. 65 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "EREBUS":

  Има ли

 66. 66 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Помните ли, как същият Този Господин Папандрео се изцепи в Гръцкият парламент, по отношение на Нас, БЪЛГАРИТЕ:"...не гледайте българите ,Те вече са на изчезване като Народ , а Ние гърците и след 1000 години пак ще сме Тук"! ...Да, ама не , както обича да казва господин Петко Бочаров....Започвам полека да разбирам, че големият проблем на Гърция не е ,че са взимали много кредити, които са се превърнали в дълг на Държавата Гърция, а правилният въпрос е: Къде са отишли Тези над 300 милиарда евро , които очевидно гърците не биха могли да изхарчат дори и за 100 години сами ? С други думи , каква е вероятността този капитал да е изнесен и в момента да движи конкурентна на Европейският съюз икономика ? И то в исторически период, сравняван с най-острата икономическа криза след Втората световна война . Все едно, на най-големият Ви противник да му подарите своето най-технологично оръжие и горивото/парите!/ и да Му кажете:"Сега вече Ние/Европейският съюз/ сме готови да водим с Вас конкурентна война на Световният пазар. Към Тези 3оо милиарда евро , трябва да прибавим и около 100-те милиарда , дето бяха откраднати и изнесени и от България , в краят на миналият век , с банковата технология "финансови пирамиди , спекулации и хипер инфлация"... Чия ли чужда Икономика /може би неприятелска?/, се "върти" успешно и създава много работни места , благодарение и на нашите откраднати пари , от "българските банкери - патриоти" ?...Какво ли ни очаква Тук на Балканите през 2012 година ? Народът ни казва за Това , което се случва в момента в Гърция: " Когато Мечката "играе" при съседите, очаквай я и в твоят Дом". Останалото е риторика и целенасочена пропаганда, срещу България, а може би и срещу Европа ,а ? Да! /с почит:инж.Бъчваров , Казанлък /

 67. 67 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Много коментари от хора, които претендират, че разбират, а най-вероятно експертизата им се базира на медийни публикации. Нещата са по-сложни отколкото изглеждат от канапето в хола.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 68. 68 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ... към господин /67/:"Практика без теория е сляпа,а теория без практика е мъртва"! Отговорете ми моля , как да постигна "рейтингът" от порядъка на господинът /67/, без да използвам една разработена от Мен хакерска програмка за модифициране на рейтинги "посетени/одобрени" , с която бих могъл да си направя рейтинга си дори и числото 1 милион,ако поискам.Към,уважаемият,госодин Администратор:Каква ще е Вашата награда на Този сайт?По един Таблет поне ще дадете ли на първенците?...Както се казва в "АЛФ":"Майтапи да има,Уйли"...Мерси. /с почит:ин.Бъчваров ,Казанлък /

 69. 69 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "Но там не е избираема монархия като в нас. Решава суверена. После, каквото си е надробил, ще си го сърба."
  64

  Звучи добре, за човек който явно не познава ситуацията, нито историята , нито народопсихологията на гърците.
  Едно е вярно, народър винаги е прав...

 70. 70 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#66] от "инж.Бъчваров , Казанлък":

  Не помним, защото никога не го е казвал.

  Не вярвай на всяка форумна партенка, подобни ужким цитати най-вероятно са експерименти на някой авангарден факултет от НБУ...

 71. 71 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако говорите за речта на господин Папандрео пред Гръцкия Парламент,за Нас Българите, относно предстоящите за Гръцката Нация драматични събития сори , уважаеми Господин /70/, казал го е. Аз разполагам с оригиналния файл, с голям зор го превеждах: първо от гръцки на английски, а след това и на български език . Накрая показах гръцкият и българският вариант на речта на господин Папандрео на един колега каракачанин и Той потвърди смисълът на моят превод. Още веднъж, ако Вие сте от гръцки произход , прощавайте ,но животът трябва винаги да се гледа с широко отворени очи , особено в интересни,остро драматични исторически моменти , като сегашният. /с почит:инж.Бъчваров , Казанлък /

 72. 72 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Статията на този гръцки журналист показва, че е бил прав Папандреу да сплаши всички с референдум. Нещо много бързо отрезняха.

 73. 73 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#70] от "forza":

  Факултетите в НБУ са административни, а не изследователски, респ. научни звена

  Ще си позволя да го пусна и тук:

  Въпреки будещото естествен негативизъм отношение, гърците отговориха с един подход, който е твърде типичен за самия Запад и т. нар. Велики сили.
  Практиката показва, че в продължение на един век Западът подлага на санкции определени държави, заради политиката на техните правителства. От никакво значение никога не е бил гласът на легалната / нелегалната опозиция в тези държави, която пък от своя страна отразява и настроенията на значителна част от населението. Един вид логиката е тази – „Да! Вие бяхте в опозиция, но до какво доведе това? До нищо!“. Санкциите се предприемат не срещу конкретна група от хора, които носят отговорността за катастрофата, а срещу цялата нация, без значение, че нацията не подкрепя цялостно водената политика. Казва се: „Тези хора са ваши представители и говорители! Вие ги избрахте и следователно носите отговорност за това! Ако не ви харесва ги махнете / да ги бяхте махнали!“. И това е великолепен начин за внушаване на колективната вина!
  Папандреу предприе ход, при който гръцката нация без уговорки ще приеме отговорността за последиците от своите действия, а на Западът ще му бъде доста трудно в този, разписан черно на бяло вариант да осъди на глад и мизерия цяла 10 млн. нация, която освен това претендира да бъде основоположник на европейската идея въобще.
  В случая ЕС ще бъде принуден да излезе от ролята си на сочещ с пръст съдник, защото при отрицателен вот от референдума, цяла нация (по логиката на Запада отношението на тези „против“ не трябва да се взима под внимание) ще посочи негативите на цялата система.

  CONTADOR GRATUITO!
 74. 74 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#64:"focusnik"]Но там не е избираема монархия като в нас. Решава суверена. После, каквото си е надробил, ще си го сърба. Демокрацията включва задължително правото да поемаш отговорност.[/quote]
  А дали като харчеха парите на ЕС, решаваше суверенът, как мислиш? Значи така - като прибираме и харчим парите на Европа - решава правителството, като опре ножът до кокала и изхарченото трябва да се върне с лихвите накуп - да решава народът, ние сме невинни. Гърците са главозамаяни от идеята, че са най-старата цивилизация и най-демократичното общество на света и казват "НЕ" до откат. Крайно време е да слязат на земята и да си дадат сметка за състоянието, в което се намират, иначе друг ще ги освести, но ще бъде наистина мнооофо тежко за тях.

 75. 75 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#20] от "СДС":

  Седерастки глупости плещиш Карлович! Я виж какво вика новият шеф на ЕЦБ - Марио Драги - "Излизане от еврозоната? Няма го в Договора!"
  http://www.euinside.eu/bg/news/ecb-says-leaving-the-euro-is-not-in-the-treaty

 76. 76 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#73] от "foster":
  Пълни глупости. 10-милионна нация, "мислеща се за основоположник на демокрацията", ще показва на 350-милионна обединена Европа колко са велики. Айде стига Гърция е лъгала и разигравала всички, време е да приемат реалността. Не са толкова глупави, много добре си дават сметка, че 30 години вече стандартът им на живот не е плод на техния труд и просперитета им се е дължал на балон от кредити, раздуван до спукване в продължение на години. Идва Видовден за всеки, който неразумно и безкрайно дълго живее на кредит. Само се чудя как никой от еврозоната не усети по-рано за какво става въпрос, комшиите ли са толкова добри в лъженето или някой нарочно си е затварял очите и си е прибирал комисионите.

 77. 77 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#76] от "Drun_drun":

  1000% съм съгласен с теб, но ако си прочел това, което съм написал тук емоциите са изключени. В тези отношения няма "черно и бяло", "добри и лоши", "мързеливи и аргати", "тарикати и тъпаци". Системата трябва да работи и тя се нуждае от звеното "Гърция". Гърците са хората, които очевидно знаят, как да се възползват от това обстоятелство.

  CONTADOR GRATUITO!
 78. 78 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#37] от "lim":

  Точно за това иде реч.Щом сме същите л....а като гърците,защо те са привилегировани?
  Впрочем,отвъд Сърбия,всички им изглеждаме еднакво.Балкани.
  Малодушни,овчедушни тарикати,цакащи всяко нещо,което може да бъде прецакано.Тук там по някой селски бабаит,изпълняваш функциите на бизнесмен.Безнадеждна дребнавост,забъркана с дебелашки претенции.
  Безсмъртния Ботев го е написал в един ред "Свестните у нас считат за луди".
  В Гърция лудите са също толкова кът,колкото и тук.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 79. 79 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1409 Разстроено

  До коментар [#78] от "sandman":


  [quote#78:"sandman"]Малодушни,вчедушни тарикати,цакащи всяко нещо,което може да бъде прецакано.Тук там по някой селски бабаит,изпълняваш функциите на бизнесмен.Безнадеждна дребнавост,забъркана с дебелашки претенции.
  Безсмъртния Ботев го е написал в един ред "Свестните у нас считат за луди". [/quote]
  Ами това сме ние. Затова е казал човека че изчезваме като нация. Жалко, а сме били велик народ с който всички са се съобразявали. Направо не мога да повярвам че благородството е умряло в България. Тарикатлъкът го уби (бай ти Ганя убива Алеко)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 80. 80 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "EREBUS":

  Ми нали затова са на това дередже.То и у нас е същото.Един трезв политик има,и партията му редовно събира 1-2 процента.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 81. 81 Профил на e_mc2
  e_mc2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#44:"deepdp"]И В ДВАТА СЛУЧАЯ СССР Е ОПРОЩАВАЛ ДЪЛГОВЕТЕ НИ[/quote]
  Това не е вярно !! При първия фалит Тодор Живков продаде на безценица българския златен резерв на Москва (през 60-те години) -- за това ние сега нямаме златен резерв.

 82. 82 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#81] от "e_mc2":

  БЛАГОДАРЯ, ТОВА НЕ СЪМ ГО ЗНАЕЛ, ТО САМО ПОТВЪРЖДАВА
  НАПИСАНОТО ... И, МИСЛЯ, ПОТВЪРЖДАВА НУЖДАТА ТАЗИ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА НИ ДА БЪДЕ НЕ ПРОСТО ОСВЕТЕНА, А НАБИТА В ГЛАВИТЕ НА ВСИЧКИ, КОИТО ЖАЛНО КАЗВАТ, ЧЕ ГЪРЦИТЕ КРАЛИ ПОВЕЧЕ ОТ НАС, ДЕМЕК, ПРЕЦАКВАМЕ СЕ. А И НЕЩО ПОДОБНО НЕИЗБЕЖНО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА ГЪРЦИЯ СЕГА. ЗАЩОТО ДОРИ ПРИ ВТОРОТО ОПРОЩАВАНЕ ДА НЕ СМЕ ДАЛИ ИМОТИ, СИ ДАВАХМЕ ЦЕЛИЯ СУВЕРЕНИТЕТ ... ПАК Е ДОБРЕ ДА СЕ НАБИВА В ГЛАВИТЕ НА ПЛАЧЛЬОВЦИТЕ ПО ВЪПРОСА КЪМ ДНЕШНА ДАТА.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 83. 83 Профил на veselin_univ
  veselin_univ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ошашавените ни политици продължават със старомодните си актьорски номера, докато бурята разкъсва театралното шапито и тълпата скандира за справедливост, кръв, подслон, надежда."
  Това май отдавна не важи само за Гърция...

 84. 84 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Наглостта на гърците се състои в това, че те все още не са поискали да узнаят, кой е отговорен за натрупването на дълга? Вината като че ли я преписват само на лошите банки, Гремания и Франция. И до този момент ще се стигне, ама ще бъде пост фактум т.е. след дъж качулка или когато вече всичко е изгубено.

 85. 85 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 751 Любопитно

  81 +

  СССР никога не е опрощавал никакви български дългове, напротив, през 1946 г, когато съветските войски напускат България, като на окупирана страна /тогава терминът "освободена" още не е бил съчинен/, задигат 2.8 тона злато от Народната банка, т.е. всичкото налично тогава. Заедно с това, ипотекираното от български производители розово масло -акало 1 тон, както и целия първокачествен тютюн на склад -20 хиляди тона.
  По късно , през 60-години, бай Тошо залага златния резерв срещу стоков заем за превъоражаване и оборудване на някои заводи. И досега не е ясно , дали заемът е обслужен и залогът е върнат.

 86. 86 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Аз от това четене на вестници разбрах:

  1. Тия от ЕС са страшно търпеливи и много наивни
  2. Пападнреу, ако не е осребрил референдума, е пълен глупак. Но не ми се вярва много.
  3. Което и да е правителство ще приеме мерките, но няма да ги спази напълно и догодина пак ще си пишем по същата тема
  4. Около 5-10 декември Кулата ще я затворят поради стачка за поредна година, а някой форумджия ще пита- що сте толкова злобни или що мразите гърците

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 87. 87 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#81] от "e_mc2": Пиши това за простаците! През 1944 г. БНБ има над 22 тона златен резерв, през 1996 г. - над 40 тона! Колко е нега, провери сам!

 88. 88 Профил на e_mc2
  e_mc2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#87] от "kirkor":

  През 1944 българският златен резерв "отпътува" за Москва на "отговорно пазене" и през 60-те години е продаден от Т.Живков --това е удостоверено навсякъде, така че няма защо да се опитваш да лъжеш !!

 89. 89 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1198 Весело

  Гърците,избраха играта- РУСКА РУЛЕТКА за бъдещето си.И те самите, незнаят кой от шесте патрона е смъртоносен.

  Ръй! Ръй!
 90. 90 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  Колкото по-бързо се гръмнете,толкова по-добре. ЕС няма нужда от мошеници и изнудвачи!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK