Източници от МВФ: Гърция няма да получи шестия транш преди референдума

Източници от МВФ: Гърция няма да получи шестия транш преди референдума


ЕС и МВФ няма да отпуснат шестия транш от първия спасителен пакет за Гърция, преди да се проведе референдумът за втория спасителен пакет, съобщиха в Кан анонимни източници от МВФ, цитирани от "Ройтерс".


Траншът е на стойност 8 млрд. евро. Миналата седмица лидерите от еврозоната се съгласиха да бъде отпуснат техният дял от сумата. Предстои да бъде получено одобрението за дела на МВФ.


Той е шестият, последен, от първия спасителен пакет за Гърция на стойност 110 млрд. евро, който бе предоставен от международните кредитори (МВФ, ЕЦБ и ЕС) през миналата година.
Атина се надяваше да получи 8-те милиарда през ноември и да избегне фалита до януари, когато евентуално да й бъде отпуснат следващият спасителен пакет.


В понеделник обаче гръцкият премиер Георгиос Папандреу шокира кредиторите и партньорите с изненадващото искане вторият пакет да бъде поставен на гласуване на референдум.


Източници от МВФ, които присъстват на срещата на върха на страните от Г-20 в Кан, заявиха, че плащането ще бъде задържано, докато не мине референдумът.


"Управителният съвет не иска да дава пари на Гърция и после да се чуди какво става", е заявил представител на фонда. "Съветът иска гаранци, че Гърция ще изпълни ангажиментите си, а точно сега Папандреу не е в състояние да ги даде."


Без тези пари обаче Гърция е заплашена от фалит.


Източници от ЕС са заявили пред агенцията, че страните от Евросъюза са солидарни с мнението на ръководството на МВФ. Те също настояват обещаните средства да бъдат отпуснати, след като кредитната институция получи яснота от Гърция относно спазването на нейните задължения.


"Колкото по-скоро Гърция ще проведе референдума, толкова по-скоро ще бъде изплатен шестият транш. Точно сега това няма да се случи", е уверил източник на Евросъюза.


В подкрепа на оформящото се решение на международните кредитори за задържане на последния транш от първата помощ е и изказването на говорителя на министерството на финансите на Германия пред "Уолстрийт джърнъл".


Според него Гърция няма да се нуждае от парите в транша до средата на декември.


По-рано днес високопоставен служител в гръцкото правителство заяви пред "Дау джоунс", че правителството разполага с достатъчно пари в брой, за да покрие оперативните си нужди до средата на декември.


"От това, което чуваме от Гърция, тя няма спешна нужда от пари до около средата на декември", заяви говорителят говорителят на германското министерство на финансите Мартин Котхаус на пресконференция по-късно в сряда. Това дава време "да се обмисли как да постъпим".


От 8-те милиарда Германия трябва да осигури 1.7 млрд. евро. Сумата все още не е отпусната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK