Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"

Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"


Настроението беше мрачно, а думите "кристално ясни".


След два часа напрегнати разговори лидерите на Германия и Франция заявиха на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, че няма да допуснат 50-годишния поход на европейската интеграция да рухне заради неспособността на Гърция да се оправи с дълговите си проблеми.


Конфронтацията в Кан за пръв път изведе напред възможността една държава да бъда извадена от 12-годишната еврозона и дори да напусне Европейския съюз.
Самотната фигура на Папандреу се открояваше, когато той влезе без съветници на срещата, разказва "Ройтерс".


На масата вътре до него седеше финансовият му министър, а насреща заеха местата си френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел.


Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"

© Reuters


Над бялата покривка се чуха острите думи, че няма да получи нито цент повече, докато Атина не се ангажира да играе по правилата.


"Това бяха невероятно ясни думи, насочени към Гърция на разговорите", казва източник, присъствал в елегантната зала на Фестивалния дворец на брега на Риверата. "Нямаше агресивност, нямаше кавги, само кристално ясни думи."


Съобщението за референдум разтърси пазарите и европейските лидери. До сряда вечерта обаче ужасът отстъпи място на резигнация и хладен реализъм.


Усещането за наближаващ сблъсък с Папандреу можеше да се прочете в мрачното каменно лице на Саркози докато 5 минути чакаше на червения килим пристигането на китайския лидер Ху Цзинтао за кратка протоколна вечеря.


Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"

© Reuters


Застанала до Сакрози на пресконференцията след разговорите, Меркел го описа като "твърд и категоричен".


"Еврото като цяло трябва да остане стабилно... Бихме предпочели да гарантираме това заедно с Гърция вместо да го правим без нея. Но върховният ни приоритет е стабилността."


Саркози също бе пределно ясен.


"Нашите гръцки приятели трябва да решат дали искат да продължат по пътя с нас."


Бойните позиции бяха очертани по-рано през деня, когато Саркози посрещна Меркел още при излизането й от лимузината с прегръдка - нещо немислимо като проява на топли чувства само преди няколко седмици.


Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"

© Reuters


За онези, които наблюдаваха сцената, символизмът й беше пределно ясен.


Двамата отдавна спорят за политиката, особено за ролята на държавата в спасяването на банки, и имат различен стил. Но като представители на двете държави, стартирали европейския проект през 50-те години като средство за избягване на още една война в Европа, те бяха готови да поставят този проект над интересите на която и да е отделна държава в него.


"Гърците бяха очевидно изненадани от единството, което ги посрещна от другата страна на масата", разкрива още източникът на "Ройтерс", присъствал на разговорите.


Ръководителят на МВФ Кристин Лагард, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу повториха едно и също послание. Един след друг.


"Нямаше дори и най-малки различия в това, което каза Меркел, в казаното от Саркози, от Барозу, Юнкер и Лагард", допълва източникът.


Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"

© Reuters


По думите му такава тотална атака оказала ефект върху Папандреу.


"Мисля, че е справедливо да кажем, че Папандреу беше доста разтърсен от реакцията от останалите лидери на ЕС... Никой не го караше да се отказва от намерението си референдум, но мисля, че той си тръгна, съжалявайки, че изобщо го е предложил."


Папандреу се съгласи да изтегли референдума от януари за 4 декември, за да съкрати периода на несигурност.


Юнкер настояваше допитването да бъде въпрос за оставането на Гърция в еврозоната или напускането й. Едно гласуване само върху пакета като такъв щяло да има малък шанс за одобрение от ядосаните от антикризисни мерки гърци.


Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"

© Reuters


Източници от гръцкото финансово министерство споделят, че министър Евангелос Венизелос бил разочарован, че е държан в неведение от Папандреу относно плановете му за референдум. Това си беше решение на премиера, изолиран в собствената му партия и взето без предупреждение за партньорите в Гърция и ЕС.


След обявяването на идеята в понеделник вечер Венизелос влезе в болница с болки в стомаха, но излезе навреме, за да отиде в Кан да чуе лично реакцията на лидерите на ЕС.


Чутото видимо го шокира.


"Беше много разстроен, когато излезе от срещата. Едва можеше да говори", разказва източник от министерството на Венизелос.


Той и премиерът се прибраха в Атина в ранните часове на четвъртък.


"На борда на самолета цареше студена атмосфера", описва правителствен служител, пожелал анонимност.


Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"

© Reuters


Още с прибирането в Атина финансовият министър разпространи съобщение, в което обяви несъгласието си с плана за референдум. "При тези условия референдум е точно обратното на това, от което се нуждае страната. Той нямаше да има нещо против, ако бяха уредени всички належащи въпроси като отпускането на поредния транш и приключването на плана за спасяване на Гърция", разказва източник от министерството.


Изглежда, че Венизелос се представя за алтернатива на Папандреу под растящия натиск на опозицията и дори от редиците на собствената му партия за подаване на оставка. Консервативния опозиционен лидер Андонис Самарас иска незабавно съставяне на преходно правителство, което да подготви страната за предсрочни избори, а сегашния парламент да одобри спасителния план.


Вечерта в четвъртък (3 ноември) в реч пред парламента Венизелос призова одобрението да бъде дадено от 180 депутати в 300-местния парламент, т.е. с квалифицирано мнозинство - доста над 151 депутати на управляващите социалисти. Траншът от 8 млрд. евро ни трябва най-късно до 15 декември, допълни той. Освен това трябва ясно да се заяви на света, че няма да има референдум, каза Венизелос, който 48 часа по-рано беше одобрил идеята на правителствено заседание.


Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"

© Reuters


В изказването си преди него Папандреу заяви, че е отворен към предложенията да се откаже от референдума при условие, че помощния пакет бъде подкрепен от опозицията, но не изключи окончателно завръщането към идеята все пак да организира всенародно допитване.


След като цял ден депутати от собствената му партия го призоваваха да се оттегли в името на правителство на националното единство и декларираха, че няма да го подкрепят на вота на доверие в петък, Папандреу каза вечерта, че евентуалните разговори с опозицията по такъв план зависят от "силна социалистическа партия и пълната й подкрепа при вота на кабинета".


"Ние носим кръста, докато ни замерят с камъни. Европейските ни партньори приемат правото ни да организираме референдум. Но да отидем на предсрочни избори би било самоубийство. Отхвърлянето на спасителния план ще е началото на излизането на Гърция от еврозоната и ЕС", драматично заяви Папандреу от трибуната.


"Ние никога не бихме поставили като въпос на референдум членството ни в еврозоната", каза още премиерът. Едва 16 часа преди това той каза в Кан: "Сега не е моментът да ви кажа какъв точно ще бъде въпросът, но същността му е, че това не е въпрос само за една програма. Това ще бъде въпрос дали искаме да останем в еврозоната".


В парламента Папандреу заяви също, че предвид предстоящите разговори с "Нова демокрация" той кани тази опозиционна партия да участва в преговорите по новата сделка за Гърция. Това звучи объркващо, защото според "Ройтерс" в сряда вечерта премиерът е научил лично от Барозу, че заради политическия хаос в Атина Гърция няма да получи поредния транш от все още действащия помощен пакет.


Реакцията на Барозу е последвала писмо на гръцкия премиер до Брюксел, в което той искал да се преговаря по детайлите на втория помощен пакет преди провеждането на референдума. Това направо вбесило ръководителите на ЕС и рязко увеличило недоверието към Атина, описва "Ройтерс".


Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"

© Reuters


Междувременно в чужбина е в ход подготовката за нещо, което доскоро бе немислимо - излизане или изключване на страна от еврозоната


"Работим по въпроса как да гарантираме, че няма да има катастрофа за хората в Германия, Люксембург, еврозоната. Абсолютно сме подготвени за ситуацията, която описвам и която искам да бъде избегната", заяви Жан-Клод Юнкер пред телевизия ZDF.


След чутото от Папандреу в парламента лидерът на опозицията Самарас пак се върна към познатото: "Оставка на премиера! Избори до 6 седмици!"


Във форума на dnevnik.bg потребител написа: "Става много динамично, обаче не разбирам някои неща, ще почета повече". Друг добави: "Атинската демокрация е мъртва, самоубиха я. Иде времето на спартанския начин на живот".


След четенето на новини през целия шантав ден Евгений Морозов (@evgenymorozov) пусна в "Туитър": "А някъде далече, далече Платон пише още един диалог за пороците на референдумите".


Папандреу в Кан, или нощта на "кристално ясните думи"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK