"Ройтерс": Папандреу оцеля, но отстъпва поста си на финансовия министър Венизелос

"Ройтерс": Папандреу оцеля, но отстъпва поста си на финансовия министър Венизелос

© ReutersГръцкият премиер Георгиос Папандреу събра в парламента достатъчно гласове на подкрепа (153 срещу 145  от общо 300) за правителството си, включително тези на всички депутати от неговата социалистическа партия ПАСОК. По този начин Гърция избегна пропадане в още по-тежка политическа криза, заплашваща да докара държавата до банкурт в рамките на следващите 6 седмици.


Но часове по-рано Папандреу е сключил сделка да се оттегли и да остави финансовия си министър Евангелос Венизелос да сглоби коалиционно правителство.


Целта на новия кабинет ще бъде да получи парламентарно одобрение за най-новия помощен пакет за страната, твърдят източници, близки до събитията, съобщи "Ройтерс".
Сформирането на такава коалиция ще избегне сценария с предсрочни избори, който би тласнал Гърция още по-близо до банкрута. Освен това Атина ще получи време за одобряване на пакета и получаване на замразения в сряда вечерта транш от международните финансови институции.


В речта си пред парламента късно в петък Папандреу заяви, че е готов да обсъжда кой ще ръководи новото правителство.


"Ройтерс": Папандреу оцеля, но отстъпва поста си на финансовия министър Венизелос

© Reuters


Готов съм да разговарям с партиите за сформиране на коалиционно правителство и искам от вас вот на доверие в името на Гърция, на това тя да има способно правителство и да продължим незабавно към преговори за многопартиен кабинет, каза той по време на дебата за поискания от него вот на доверие.


"Искам да обърнем нова страница, но предсрочните избори ще са катастрофа, заради тях ще дерайлира международната помощ за страната и поредният транш. Затова призовавам за създаване на коалиционно правителство, а моята позиция на премиер е последното, което ме вълнува", каза Папандреу в началото.


"Не ме вълнува дори да не бъда преизбран. Време е за ново усилие... Никога не съм смятал политиката за професия."


Източниците на "Ройтерс" посочват, че Венизелос е спечелил лидерите на няколко малки партии за подкрепа на коалицията, която ще управлява няколко месеца, след което ще свика предсрочни избори.


Малко след това той лично заяви в парламента, че евентуалното бъдещо правителство ще работи до края на февруари.


"Ройтерс": Папандреу оцеля, но отстъпва поста си на финансовия министър Венизелос

© Reuters


В речта си Венизелос изреди няколко условия за евентуалния нов кабинет:


- да има политически характер
- да одобри помощта от ЕС и МВФ в размер на 100 млрд. евро
- да гарантира, че ще има рекапитализация на нудаещите се банки с предвидените за това допълнителни 30 млрд. евро
- да довърши преговорите за участие на частния сектор в намаляването на гръцкия дълг
- да възстанови международния авторитет на Гърция и да гарантира, че на страната може да се разчита.


Формата на новото правителство ще е отворена за дискусии, но то трябва да е съставено от политици, да одобри бюджета за 2012г. и ревизирания план за фискални корекции, обясни евентуалният бъдещ премиер.


В разпространената ексклузивно новина преди дебатите "Ройтерс" посочи, че условието за реализирането на сделката било Папандреу лично да обяви пред парламента в нощта срещу събота, че ще се оттегли. Това трябва да стане преди вота на доверие.


"Има известни притеснения, че Папандреу може да размисли в последната минута и затова всички очи са насочени към изказването му", допълва един от източниците. В изказването си в ранните часове на съботния ден премиерът не каза директно, че ще се оттегли, но думите му прозвучаха именно като края на мандата му, коментира "Ройтерс".


"Ройтерс": Папандреу оцеля, но отстъпва поста си на финансовия министър Венизелос

© Reuters


Новото правителство най-вероятно изключва основната опозиционна сила "Нова демокрация". Нейният лидер Андонис Самарас каза вечерта в парламента, че Папандреу е отхвърлил тяхното предложение за правителство на националното единство с нов премиер и така единственият изход от политическата криза остават предсрочните избори.


Не е ясно още дали подкрепящите коалицията партии ще получат министерски постове или ще помагат само в парламента.


Бившият външен министър и бивш кмет на Атина Дора Бакояни веднага заяви, че е готова да сътрудничи на коалиционно правителство. Тя е независим депутат, неофициално представляващ сравнително младата дясноцентристка формация Демократичен алианс.


"Ако има отправена подобна покана, ще отговоря и ще участвам в разговори за подобно правителство", каза Бакояни пред "Ройтерс". Нейният Демократичен алианс има общо петима депутати в парламента.


Склонност към разговори за коалиционно правителство заяви и националистическата партия LAOS.


Преди гласуването Папандреу каза, че в събота ще отиде при президента на Гърция Каролос Папуляс, за да обсъди сглобяването на по-широко правителство.


На практика вотът приключи с малка победа на Папандреу, защото мнозинството на ПАСОК се увеличи на 153-ма депутати. Бившият министър на труда Лука Кацели бе приета отново в парламентарната група, след като подкрепи кабинета. Миналия месец тя бе изключена, след като гласува против поредните антикризисни мерки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK