Венизелос опитва да спаси потъващата ПАСОК

Пропастта между Папандреу и Венизелос е огромна, но в името на спасението на Гърция, те оставиха различията си настрана

© Reuters

Пропастта между Папандреу и Венизелос е огромна, но в името на спасението на Гърция, те оставиха различията си настранаФинансовият министър Евангелос Венизелос участва в гръцка политическа драма, в която основният му опонент в социалистическата партия, премиерът Георгиос Папандреу, може да бъде отстранен от властта, но при която управляващите от ПАСОК ще бъдат пощадени само за малко.


Папандреу успя да си спечели подкрепата на някои депутати, които искаха оставката му, и така оцеля след вота на доверие и обеща да формира нова коалиция, за да продължи да управлява.


Според източници от гръцките власти именно Венизелос е бил този, който е измислил сделката за достойното оттегляне на премиера, отлагане на предсрочните избори и подсигуряване на жизненоважната финансова помощ за страната, която да я спаси от фалит. "Страната преминава през драма, която кулминира, а изкуплението е близо", заяви Венизелос пред парламента. "Новото коалиционно правителство трябва да възвърне доверието в страна от чужбина", допълни той.
Между премиера и втория човек след него, Венизелос, има пропаст в стиловете, опита и уменията им, но те оставиха различията си настрана, за да спасят Гърция от най-дълбоката криза от десетилетия насам и за да задържат социалистическата партия на власт.


Папандреу назначи Венизелос на най-важния министерски пост през юни, като по този начин го посочи и за свой наследник. Примирието между тях е крехко, като реалната власт е в ръцете на финансовия министър, който трябва да подкрепя премиера, чийто стол се клати все по-заплашително.


Папандреу назначи Венизелос на най-важния министерски пост през юни, като по този начин го посочи и за свой наследник.

© Reuters

Папандреу назначи Венизелос на най-важния министерски пост през юни, като по този начин го посочи и за свой наследник.


Изненадващото обявяване на референдум от страна на Папандреу в понеделник остави Венизелос някак в страни и тогава отношенията се влошиха. Според анонимни източници финансовият министър е бил шокиран и е казал на премиер, че поне чуждестранните лидери е трябвало да бъдат информирани.


Решението провокира буря от недоволство в Гърция и чужбина и изпрати страната още по-надълбоко в кризата, която вече засяга по-силно други страни от еврозоната.


54-годишният Венизелос, който лесно може да се справя с отстъпници в редиците на ПАСОК, успя да убеди депутати да подкрепят Папандреу във вота на доверие при условие, че той формира ново коалиционно правителство и се оттегли от властта. Именнно сериозният образ на Венизелос може да е бил причината, поради която той изгуби битката за лидерския пост на партията срещу Папандреу през 2007 г. Според анонимни източници сега Папандреу е съгласен да предложи Венизелос да застане начело на ПАСОК и на новата коалиция, която ще съществува вероятно до февруари и която трябва да организира предсрочните избори.


Дори и ако този план проработи и Венизелос да стане премиер и лидер на социалистите, основните проблеми остават. Без реформиране на държава има много малко надежда за дългосрочно решение на гръцките проблеми.


Венизелос е син на адвокат от Солун и противно на враждебния си външен вид, има един от най-острите умове в гръцката политика. Професор по право и един от най-големите конституционни експерти в Гърция, той е популярен заради реториката си - като говорител на правителство през 90-те години на миналия век той се наслаждаваше на вербалните схватки с журналисти.


След като е членувал в младежкото движение на социалистите, за пръв път е избран в парламента през 1993 г. След това той е заемал редица министерски постове, като това на транспорта, правосъдието и отбраната. Като министър на културата, той беше отговорен за подготовката на олимпийските игри в Атина през 2004 г.


Противно на враждебния си външен вид, Венизелос един от най-острите умове в гръцката политика.

© Reuters

Противно на враждебния си външен вид, Венизелос един от най-острите умове в гръцката политика.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK