Хиляди взеха участие в наказателна акция срещу банките в САЩ

Охраната на банка в Холивуд задържа на 2 ноември ноември протестиращ в рамките на инициативата "Деня на банковия трансфер"

© Reuters

Охраната на банка в Холивуд задържа на 2 ноември ноември протестиращ в рамките на инициативата "Деня на банковия трансфер"Хиляди американци взеха участие през уикенда в инициативата "Ден на банковия трансфер", насрочен за 5 ноември, чиято цел бе да накаже големите банки, като депозитите бъдат преместени в кредитни съюзи или по-малки банки, съобщи "Уолстрийт джърнъл".


Над 84 000 се присъединиха към протеста чрез едноименната страница във Facebook.


Това е поредната протестна проява по подобие на антикапиталистическата инициатива "Окупирай Уолстрийт". Макар технически двете инициативи да не се свързани, те споделят едни и същи мнения срещу големите корпорации, а и голяма част от включилите се в "Деня на банковия трансфер" са привърженици и на спонтанното движение "Окупирай Уолстрийт", отбелязва агенция "Синхуа".
Спонтанната инициатива получи широка гласност чрез "Фейсбук" и събра хиляди фенове, част от които са привърженици и на движението "Окупирай Уолстрийт"

© Reuters

Спонтанната инициатива получи широка гласност чрез "Фейсбук" и събра хиляди фенове, част от които са привърженици и на движението "Окупирай Уолстрийт"


"Денят на банковия трансфер" предизвика голям интерес отчасти заради противоречивите планове на Bank of America и на други големи банки в САЩ да увеличат таксите за потребители на сметки по дебитни карти.


Мнозина американци са недоволни от желанието на големите банки в страната, които, въпреки че бяха спасени с пари на данъкоплатците, продължават да налагат високи такси.


В продължение на седмици няма да е ясно колко точно депозити са били преместени към кредитните съюзи – кооперативи, собственост на техните членове, които не могат да продават акции, но и не плащат данъци.


"Уморих се, уморих се от таксите, уморих се да нямам достъп до парите си, когато имам нужда, уморих се от това те (банките – бел. ред.) да използват малкото пари, които притежавам, за да потискат моите братя и сестри", възмущава се един от организаторите на "Деня на банковия трансфер" Кристен Кристиян.


Кристиян е един от многобройните клиенти на Bank of America, които негодуват от предложената от банката такса от 5 долара на месец за обслужване на дебитната карта. Планът на банката предизвика толкова силно недоволство в страната, че тя бе принудена да се откаже от него.


Всъщност мениджърите на големите банки показват малки признаци на тревога от възможността да загубят дребните собственици на депозити чрез инициативата "Деня на банковия трансфер", отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Една от причините е, че хората, които гравитират около кредитните съюзи, са нерентабилни за гигантските банки заради малките депозитни сметки, които те държат в тях, относително високите разходи за поддържането им и ограничения брой продукти, които купуват.


Изследователската компания Moebs Services Inc. изчислява, че разходите на големите банки за обслужването на дебитните карти възлизат на около 350-450 долара на година, докато при малките банки те са около 170-250 долара на година.


Банките се опитват да компенсират тези разходи с налагането на такси за офърдравт и други услуги. Някои банки се отказаха от безтаксовото проверяване на сметките, освен ако клиентите им не поддържат минимален баланс по сметките си и не отговарят на други критерии.


Повече от три четвърти от кредитните съюзи предлагат необвързани с условия проверки на сметките. Едва 45% от банките осигуряват подобни възможности, твърди анализаторът Грек Макбрайд от Bankrate.com.


Депозитите в банките и кредитните съюзи са гарантирани от федералните власти в размер на 250 000. Към 30 юни кредитните съюзи са държали 8% от гарантираните депозити в сравнение със 70%, държани от банките.


В 7200-те кредитни съюза на САЩ членуват над 91 милиона души, или близо един от всеки трима американци. Повечето от тези организации работят в земеделските райони.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  само си намират занимание

 2. 2 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Подкрепям подобни инициативи! Браво на младежите!

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 3. 3 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Някои банки се отказаха от безтаксовото проверяване на сметките

  Проблема на сектора е че твърде много безполозни иначе хора са се накачили на клона и си въобразяват че заслужават много пари за вършене на работа като тази... ама така де като цял живот на се свършили работа за 5 стотинки как ще занаят реалната стойност на парите.

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  Дано тези протести, както и случващото се в Еврозоната дадат начало на нова философия на управление на финансовите пазари, защото досегашната система на спекулиране с вторични, третични и какви ли не емисии от ЕН-та степен, както и на виждането че трябва да има винаги бърз растеж, финансиран с кредити, доведоха до раздуването на гигантски балони, които вече се пукат с оглушителен трясък.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 531 Весело

  Мисля, че е време да се хванете и за наличното в големи количества оръжие, друзя Американци, и да се отправите към Конгреса и да го подпукате....ммм дааа.
  На революця братя американци!
  И после?

  Вяра. Надежда. Любов.
 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Такава акция шумно изпълнена трябва да има голям ефект - отрицателен за големите банки.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Ми, нормални хора - реагират адекватно.

 8. 8 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#4] от "от Мюнхен":
  ++++++++++++++++ вярно , че трудно ще се отучат от шорошките далаверки, но иначе е добро начало ....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 9. 9 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не компютри,а компоти.
  Не било акция СРЕЩУ БАНКИТЕ,а нормално недоволство срещу въвеждането от страна на НЯКОИ БАНКИ ТАКСА.
  И последващо теглене и прехвърляне депозити от една банка в друга.
  Нормална реакци в едно нормално свободно пазарно общество.
  И неадекватен коментар с още по-неадекватно внушение,което по същество е обида към интелигентността на четящата аудитория.
  Ами напишете,че има НАКАЗАТЕЛНА АКЦИЯ срещу търговската система в България,щото аз и комшиите от вчера избягваме да купуваме от бакалията на бай Иван,щото продава скъпо.
  И вече купуваме при бай Йордан,щото при него е евтинко.
  И като резултат протича НАКАЗАТЕЛНА АКЦИЯ СРЕЩУ ТЪРГОВСКАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ.
  Нонсенс,на който няма кой да му каже,че е нонсенс и тъпо внушение

 10. 10 Профил на бай Кольо
  бай Кольо
  Рейтинг: 419 Любопитно

  интересно ми е какво ще се случи в Щатите, ако техните банки повишат лихвите до нивата на българските банки?

 11. 11 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#10] от "бай Кольо":
  По-добре не питай....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 12. 12 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 502 Неутрално

  За 5 долара...тук ни скубят по 48 лв такса и 18 лв. застраховка на година при 17.5% лихва на карта с лимит 500лв

 13. 13 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Банките , както писа Артър Хейли , преди доста години , печелят от ТАКСИТЕ, които ежедневно прибират- преводи , карти и т.н. :)))) Там ни обират здраво ..)))

  BIG AL
 14. 14 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  "Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи от стоящите армии. Те вече имат създадена парична аристокрация, която постави правителството в защитна позиция. Емисионната власт ( на пари) трябва да бъде отнета от банките и върната на народа, на когото по право принадлежи "

  Томас Джеферсън
  Президент на САЩ

 15. 15 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 740 Неутрално  Крайно време е и американците да последват Гърция...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 16. 16 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 688 Весело

  "Първо хората, после финансите"!

  проф. д-р Боян Дуранкев
 17. 17 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 550 Неутрално
 18. 18 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  Лошото е , че американските банки, подобрявайки живота на американските граждани , ще влошат нашия...

 19. 19 Профил на Алекс
  Алекс
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И, както пише в текста, банките ще си го преместят. Нали знаете за златното правило 80-20? Е, докато горните златни 20% клиенти на банките са щастливи и спокойни, реакцията на големите банки към една такава инициатива би била: "От единия крачол, другари, право в другия. Бъдете живи и здрави." Жалко за загубеното време и нерви на хората.

  Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
 20. 20 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#10] от "бай Кольо":

  Аз мога да ти кажа какво би се случило, ако банките в Америка започнат да предлагат кредити при условия като на българските банки. Нито един американец няма да тегли кредит с плаваща лихва, която на всичкото отгоре се определя едностранно от банката и може, пак едностранно, да бъде променяна от банката в произволен момент. Бай Ганьо обаче, понеже е много хитър, тегли кредит и подписва наред, без да чете условията, и после реве,ч е банката го била прецакала

  Never underestimate the predictability of stupidity
 21. 21 Профил на Irina Nedelcheva
  Irina Nedelcheva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дам, вярно си е, че няма да се трогнат от малките и понякога неизгодни клиенти. Аз на това му викам "Отмъщението на копчето!" С безсмислени протести и харчене на хиляди долари в протести пред "Уол Стрийт" само се създава изкуствено впечатление за дейност, а причината за цялата ситуация далеч не е в работещите на борсата или таксите в банките.... Ако има достатъчно финанси, човек просто си избира банка с най-добри условия за неговите пари и нещата се регулират на базата на конкуренцията, а не на безсмислени "протести".

 22. 22 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ами крайно време беше и американците да се посъбудят. Май вече е малко късно, но все пак е по-добре от нас - ние си спинкаме.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 23. 23 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#20] от "Crux":

  Сериозно? Та тези хора си купуват имоти по интернет и казват, че триъгълника има една страна, ти ми говориш глупости, че ще знаят какво е плаваща лихва...

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 24. 24 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Весело

  Готино - кредитни съюзи – кооперативи, собственост на техните членове, които не могат да продават акции, но и не плащат данъци.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 25. 25 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1054 Весело

  за всички, които мечтаят за пиндостан
  http://www.newyorker.com/reporting/2011/10/10/111010fa_fact_mayer
  свиркайте, ако не можете да я преведете, ще ви я преразкажа на драго сърце

  http://vitalykuzmin.net/
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Весело

  Браво на протестиращите..... подкрепям ги напълно!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на siskata_93
  siskata_93
  Рейтинг: 374 Неутрално

  такива смехотворни демонстрации най-много да направят реклама на банките, друга полза май няма от тях

 28. 28 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Най-после "Дневник" се престраши да нарече протестите с истинското им име- "антикапиталистически". Една малка стъпка за гезетката, но голям скок за човечеството! Алтернатива на капитализма е единствено социализмът. С марксистки привет, форумци!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "dalilan":

  Имахме ги - т.н. Популярни банки..Кооперации -кредитни с ниски лихви за членовете си - дребния бизнес и т.н.....И на тях комунистите им еб..а мамата , след 9-ти ..Защото истинските социалдемократи -които бяха ги създали- ги изпратиха в затворите или избиха ..Коста Лулчев, Пастухов и т.н. Огромната сграда на ълъла на Раковски и Графа-на площад Славейков , е бившата Централа на Популярните банки в България ...))

  BIG AL
 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Както се казва- три факса - и 300-350 долара от един превод от 10 000 $- изчезват във въздуха - ТАКСА :)))))) После следва "обмяна" по курса на банката и т.н.:)))))

  BIG AL
 31. 31 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "антикапиталистическата инициатива "Окупирай Уолстрийт"."

  Каква антикапиталистическа инициатива, мили ми малограмотни "журналисти". Мързи ме да търся интервюто с един от лидерите на ОЛ, който казва, че благодарение на капитализма Америка е била изградена и е толкова силна икономически, но че този капитализъм не трябва да бъде безконтролен.

 32. 32 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  До коментар [#31] от "sofioter":

  ми аз им казах, че в уса-то не протестират против капитализма, а против банкерите на уолстрийт
  ама кой да слуша .....

  http://vitalykuzmin.net/
 33. 33 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#23] от "Master of puppets":

  Те може да не знаят геометрията, ама каквото трябва го знаят, както виждаш.

 34. 34 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#33] от "usero":

  Мда, видяхме ги

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 35. 35
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#2:"batkoti"]Подкрепям подобни инициативи! Браво на младежите! [/quote]


  Какво браво? Защо банките да са виновни, че голям процент от хората са идиоти, не могат да си правят сметките, вземат огромни заеми, а после не могат да си ги изплатят? Да не би банкерите насила да карат хората да вземат заеми? Опират им пистолети в челата? Съвсем не! Банките правят това, за което са създадени, търгуват с пари, но не са длъжни да плащат заради хорската безотговорност и тъпоумие.

 37. 37 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1713 Разстроено

  "Хиляди американци взеха участие през уикенда в инициативата "Ден на банковия трансфер", насрочен за 5 ноември, чиято цел бе да накаже големите банки, като депозитите бъдат преместени в кредитни съюзи или по-малки банки"

  Вместо да атакуват ВСИЧКИ банки, както предлагаше още ПРЕДИ година Ерик Кантона, те преливат пусто в празно.

  http://youtu.be/upbL8XiQ_io

  Явно толкова могат хамериканците- прекалено дълго са промивани, за да се осъзнаят навреме.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 38. 38 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#23] от "Master of puppets":

  Не е нужно да знаеш какво е плаваща лихва, както не е нужно да знаеш как се сменя ангренажен ремък на автомобила или как се лепят плочки. За всяко нещо си има хора и когато не си специалист в дадена област, се обръщаш към специалисти. Българинът обаче, нали е най-умен и най-знаещ и няма доверие на никого, всичко си прави сам - и колата, и къщата, а напоследък и ипотеката Е затова сме на тоя хал. У нас всеки разбира от всичко, а после няма кой да ти свърши работа за 5 лева.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 39. 39 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 833 Неутрално

  снимките към статията са нелепи, та чак смешни. напомнят ми на:

  http://images.icanhascheezburger.com/completestore/2009/4/27/128853518709876548.jpg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK