Кой е новият премиер на Гърция Лукас Пападимос

Кой е новият премиер на Гърция Лукас Пападимос

© Reuters64-годишният Лукас Пападимос, бъдещият премиер на Гърция, е икономист. Между 1994 и 2002 г. беше гуверньор на гръцката централна банка и контролираше усилията на страната за присъединяване към еворозоната. След това пое вицепрезидентския на ЕЦБ до 2010 г.


После той стана съветник на вече бившия премиер Георгиос Папандреу и се включваше в преговорите между Атина и представителите на "тройката" - международните кредитори от ЕС, МБФ и ЕЦБ.


На Пападимос се гледа като на премиер технократ, който ще има трудната задача да накара социалистите и консерваторите да работят заедно въпреки враждата помежду им.
Пападимос е изучавал физика и инженерство в Масачузетския технологичен институт. Докторската му дисертацията обаче е в сферата на икономиката – за безработицата и антиинфлационните политики през 1977 г. През 1985 г. той се връща в Гърция и става главен икономист на централната банка.


Докато Гърция се подготвя да приема еврото, Пападимос казва: "Микро- и макроикономическите ползи за Европа и Гърция от въвеждането на еврото са огромни."


Според някои критици той трябва да е бил наясно с нередностите в данните за гръцкия бюджет, предоставени на ЕС като доказателство, че гръцката икономика е готова да приеме единната валута.


Докато е в ЕЦБ, Пападимос е явен защитник на фискалната и бюджетната дисциплина и споделя възгледа на Жан-Клод Трише, че ЕЦБ не трябва да има голяма роля в спасяването на сериозно закъсали държави.


Като съветник на Папандреу Пападимос е казвал, че монетарната политика – осигуряването на пари и определянето на лихвения процент, не е достатъчна справяне с неадекватния растеж в Европа. "Трябва да използваме други инструменти и да въвеждаме реформи, които да увеличат потенциалния растеж в дългосрочен план".


По отношение на сделката за спасяването на Гърция, той написа във в. "Файненшъл таймс" на 21 октомври: "Няма безплатни обеди за длъжниците, нито лесни решения за кредиторите. Едно нежелано преструктуриране на гръцкия дълг може да доведе до скромни нетни финансови изгоди, но и да създаде съществени рискове, които сериозно да застрашат финансовата стабилност и икониката на цялата еврозона. Материализирането на тези рискове в крайна сметка ще тежи още повече върху европейските данъкоплатци, ще има нежелани последици за стабилността и цялостта на еврозоната и ще подкопае доверието в еврото.


Поради тези причини за уреждането на европейската дългова криза спешно е необходим пакет от всеобхватни и убедителни мерки, които да възстановят общественото доверие."


Пападимос никога не е заемал политически пост и тепърва предстои да стане ясно дали той притежава харизмата, необходима му да убеди гърците, че огромните увеличения на данъци и орязване на бюджетни разходи, изисквани от кредиторите на Гърция, са действително необходими, пише германската агенция ДПА.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK