Федерацията се проваля в борбата с растящата младежка престъпност в Босна

Страхът от младежката престъпност и насилие се увеличава в повечето европейски страни през последните години

© Fonet

Страхът от младежката престъпност и насилие се увеличава в повечето европейски страни през последните годиниБосна е изправена пред нарастваща и упорита престъпност сред младите, но за разлика от европейски страни като Унгария на федерацията тепърва й предстои да разработи програми за реабилитация, които да предотвратят непълнолетните нарушители да се превърнат в закоравели престъпници.


Тази статия е изработена в рамките на журналистическо проучване за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на фондация "Робърт Бош" и фондация ЕРСТЕ в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN). dnevnik.bg e медията в България, която публикува изследванията на журналисти от Балканите, участвали в тазгодишната програма

Дино е само на 16, когато една нощ под влиянието на алкохол се сбива и намушква с нож четирима души в село близо до град Казин, в северната част на Босна.


На босненската съдебна власт й трябват почти три години, за да го изпрати в изправителния дом в Тузла за раняването на четиримата. Докато го направи, Дино, което не е истинското му име, става на 19.
Днес той вече е на 21 и живее във Велика Кладуша, малък град в северната част на Босна, а през лятото работи на нивите в областта Славония в Хърватия. Спестява парите си, за да преживее дългите безработни босненски зими и въпреки тежката работа и финансовите затруднения се радва, че криминалното минало е зад гърба му. "Не можех вечно да държа нож в ръка, трябваше да променя живота си", казва той.


Дино обаче, изглежда, e изключение от правилото във Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ), една от двете части в дълбоко разединената държава, където младежката престъпност се покачва с почти 20 процента между януари и юни 2010 г. и същия период тази година,според полицията на федерацията.


Според наблюдатели и специалисти въпреки увеличаващата се престъпност непълнолетните нарушители постоянно успяват да се възползват от пролуките в законодателството - различните институции, отговорни за това те да не са на улицата, са претоварени, зле финансирани и с недостатъчен персонал.


Критиците също така твърдят, че почти няма програми за реабилитация. Вместо това младите нарушители твърде често са оставени да се превърнат в закоравели престъпници, някои от които успяват да извършат стотици престъпления, преди да бъдат лишени от свобода, когато навършат пълнолетие.


Освен това проектозаконите, които според поддръжници биха подобрили способността на федерацията да предоставя адекватни програми за реабилитация, са в застой пред гласуване от парламента на федерацията.


Докато други европейски държави, като например Унгария, инвестират в опити да ограничат младежката престъпност, като например въвеждат принципи на общностна медиация и възстановително правосъдие, федерацията изостава.


Армия от бъдещи престъпници


Мичо Летич, главен инспектор по младежка престъпност в полицията на Кантона на град Сараево във ФБиХ, вярва, че федерацията просто натрупва проблеми за бъдещето.


"Всяка година имаме толкова много многократни нарушители, че след десет години те ще съставят армия от 1500 престъпници. [Новото] законодателството [за малолетната престъпност] трябва да бъде прието спешно, защото държавата се проваля напълно и има нужда от държавна политика за младежката престъпност."


Летич се безпокои както за първоначалната неспособност на федерацията да предотврати децата да извършват престъпления, така и за справянето с нарушители под 14-годишна възраст, които не са достигнали възрастта за понасяне на наказателна отговорност.


"Притеснява ме фактът, че през първите осем месеца в кантон Сараево има 342 случая, извършени от малолетни и непълнолетни нарушители, което е с 12 процента повече от миналата година. Общият брой младежи беше 177, а броят на нарушителите, които извършват престъпление за първи път, се увеличи с 51.3 процента. Основният проблем е възрастта на престъпниците, която непрекъснато намалява. Имаше 25 деца под 14-годишна възраст, които няма как да се обработят", казва той.


Наказателно-правната система не се занимава с деца под 14-годишна възраст; вместо това те попадат под компетенциите на социалните служби.


Кой е виновен


Джанан Берверович, бивш психолог на непълнолетни и млади нарушители, казва, че има твърде малко социални работници

© Марио Иличич

Джанан Берверович, бивш психолог на непълнолетни и млади нарушители, казва, че има твърде малко социални работници


За момента три отделни институции –министерствата на правосъдието и на труда и социалната политика и полицията – са отговорни за малолетни и непълнолетни нарушители на възраст между 14 и 18 години в момента на извършване на престъплението.


Полицейски служители, социални работници, детски психолози, възпитатели в поправителни домове, прокурори и съдии във ФБиХ изтъкват трудните условия в собствените си отдели, като най-вече се оплакват от липсата на средства и обучен персонал. Въпреки това те често цитират други "във веригата" като отговорни за проблемите.


"Всичко започва от полицията, която задържа младия престъпник и може да го държи в продължение на 24 часа. Полицията се обажда на родителите, но непълнолетните нарушители обикновено идват от разбити семейства и родителите не се появяват. След това полицията се обажда на социалните работници, но те обикновено не идват, няма достатъчно социални работници", обяснява Джанан Берберович, бивш психолог на непълнолетни и млади нарушители, главният социален работник на Дино в поправителния дом в Тузла.


Той твърди, че полицията често пуска младежите на свобода, след като подаде доклад в прокуратурата, която от своя страна решава дали да повдигне обвинение. Тогава се извикват социалните работници, за да присъстват на сесиите, ако родителите не са в състояние или не желаят да дойдат. Докато тече този процес, а той обикновено е болезнено бавен, непълнолетните са оставени да скитат по улиците и често извършват нови престъпления.


Берберович разказва за случай с младо момче, което признава, че е убило бездомен мъж, след което е пуснато на свобода, защото "никого не го беше грижа" за жертвата.


Други отбелязват, че властите имат проблем с изпращането на младежите в подходящи институции. Сред тях е Ясмина Косович, съдия във висш държавен съд в Босна и Херцеговина, която е работила с непълнолетни нарушители в продължение на много години.


"Понякога се е налагало да остана с непълнолетните в сградата на съда; а друг път – да се обадя на линейка, за да им намеря място за настаняване, защото няма институция, която да ги вземе. Знам, че полицията също "се страхува" от непълнолетни, които трябва да задържи, защото не знае къде да ги изпрати", твърди тя.


Някои смятат, че социалните работници имат твърде голямо влияние върху санкциите, наложени на младите престъпници.


"Твърде много власт над младите нарушители се дава на центровете за социални услуги; те влияят върху решенията на съдиите. Бихме могли да направим някои подобрения, но това би изисквало да вляза в конфликт със социални работници и съдии... те са твърде меки", казва прокурор от кантон Сараево, пожелал анонимност.


На свой ред социалните работници настояват, че суровата икономическа среда в съчетание с промените в населението след войните през 90-те са довели до пренебрегването и до отрицателни влияния върху младите хора в Босна. Повечето твърдят, че има твърде малко ресурси за справянето с тези проблеми.


Наложените санкции са "истинска шега"


Критиците се оплакват, че санкциите, наложени на младежи, които не са изпратени в дисциплинарни или поправителни центрове, са твърде леки, особено когато изискват от родителите да упражнят по-близък надзор над поведението на децата си.


"Има много нелогични проблеми с мярката да се изисква от родителите да наблюдават децата си, тъй като самите родители са проблемът... най-често прилаганата съдебна мярка е изискването на извинение, което всъщност е най-неефективно, истинска шега", казва Самир Сулягич, директор на дисциплинарния център "Вогошча", разположен малко извън Сараево.


Повечето младежи, които не са изпратени в поправителен дом или дисциплинарен център, посещават дневни програми в отворени институции. Сравнително малко от тях са заставени да живеят в тези институции и още по-малко са лишени от свобода на по-строг режим.


Центърът "Вогошча" е един от двата дисциплинарни центъра във федерацията с капацитет да приеме общо 18 непълнолетни; осем, които могат да живеят в него, и десет, които могат да посещават часове през деня. Законът разрешава на непълнолетните да прекарат не повече от 20 нощувки в центъра или да присъстват на дневни занятия в продължение на 30 дни.


Сулягич казва, че съдилищата обикновено предпочитат да изпратят непълнолетните само на дневни посещения, като добавя: "Това краткосрочно решение не е достатъчно."


Никола Бендер, заместник-директор на поправителния дом в Хум, който също се намира близо до Сараево, споделя тези възгледи.


Институцията в Хум е отворена, но малолетните пребивават там по-дълго, отколкото в дисциплинарните центрове. Домът има капацитет да приеме 30 младежи, изпратени там със съдебни решения или от социални работници.


Бендер казва, че около 60 процента от младежите, които минават през дома, са успешно реабилитирани и че този процент би се увеличил, ако младежите се озоваваха в центровете по-бързо.


Законопроекти за непълнолетни престъпници


През 2009 г. другата босненска държавна единица, Република Сръбска, прие ново законодателство за непълнолетни нарушители в съответствие със стандартите на ЕС. Тепърва предстои парламентът на ФБиХ да одобри същото законодателство.


Съдия Косович, която изготвя проектозакона за младежката престъпност, казва, че новите мерки ще подобрят резултатите в сферата на "превенция и поправяне".


"Ще има специализирани и обучени прокурори, съдии и социални работници. Би било хубаво, ако адвокатите също имат познания относно правата на децата. Най-малко един от членовете на Съдебния съвет ще трябва да познава международните стандарти. Не сме богата държава, за да инвестираме в затвори; трябва да инвестираме в превенция", казва тя.


Не всички са съгласни.


Сулягич, директор на центъра "Вогошча", обръща внимание на член 89 от законопроекта, известен като принципа на даване на възможност, който позволява прокурорите да не повдигат обвинения, дори ако разполагат с доказателства и извършеното престъпление е наказуемо с глоба или лишаване от свобода до пет години.


"Това е неприемливо за нас, а за обществото може да бъде много вредно да позволи използването на принципа на даване на възможност за престъпления, които изискват най-тежката присъда, предписана за непълнолетни, която е пет години в поправително заведение. Това би изпратило погрешно послание към непълнолетните и към широката общественост", казва той.


Мирза Устамуйич, член на парламента на ФБиХ, също е настроен критично: "Няма съдебно преследване срещу тежки престъпления като убийство или опит за убийство или сексуално насилие... Не можем да приемем препоръчаните методи в едно общество, което [вече] е наситено с насилие и отчаяние."


Санин Пачариз, юридически съветник в министерството на правосъдието, признава, че в момента "младежката престъпност не се разглежда по подходящ начин", и добавя: "Само можем да се надяваме, че новият закон, приспособен към принципите на ЕС, ще даде резултати."


В писмено изявление правният отдел на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа подчертава, че предложеното ново законодателство "представлява значима стъпка" в привеждането на правосъдната системата за младежи в съответствие с международните стандарти и в напредъка към европейска интеграция.


ОССЕ, обаче предупреждава: "Съответните правителствени органи на федерално ниво и на ниво кантони трябва да отделят необходимите финансови и човешки ресурси... без истинска ангажираност към гарантирането на правилното прилагане на закона, той не може да постигне целите си."


И докато различните институции не могат да достигнат съгласие относно закона, жертвите на престъпления живеят в страх да не бъдат ограбени или нападнати отново.


Ката Николич, 78, все още очаква да разбере дали полицията ще заведе следствие срещу някой от младежите, които я нападат, късайки златна верижка от врата й, през юни тази година.


"Един от нападателите беше много млад, може би на 15", спомня си тя. Тя вече избягва да напуска апартамента си и е твърде изплашена, за да отвори вратата, когато на нея се чука.


Разликата в Унгария


Унгария също е бивша комунистическа страна, но за разлика от Босна тя не е трябвало да се справя с рухването на институциите, последвало войните и разпадането на бивша Югославия в началото на 1990-те.


Будапеща, която става член на ЕС през 2004 г., въвежда някои реформи и специални мерки, за да приведе наказателно-правната си система в съответствие с европейските норми, но в Унгария от 1908 г. насам действа добре развито законодателство за младежка престъпност.


Вместо да лишава малолетните престъпници от свобода, унгарската правосъдна система най-вече набляга на схеми за реабилитация и алтернативни санкции, като например медиация и изправителни програми.


"Oпитваме се да дадем приоритет на мерките и пробацията над наказанието. Разбира се, първо трябва да се установи, че престъплението не е тежко и че не подлежи на най-тежко наказание", казва д-р Петер Богар, началник в отдела за защита на деца и юноши в Главната прокуратура в Будапеща.


"В такава среда прокурорът играе една напълно нова роля. В случаите с непълнолетни доклад за социалното положение, изготвен от полицаите, които наблюдават нарушителя, докато той е на пробация, както и училищна справка са задължителни елементи в официалното наказателно дело. Разглеждането на социалните обстоятелства [на нарушителя] много често е от голямо значение за решението на съдията."


Възрастта за понасяне на наказателна отговорност е 14 години и в Унгария, а извършителите на престъпления под тази възраст се поемат от агенции за закрила на детето.


Средно между 6000 и 7000 непълнолетни се дават под съд всяка година в Унгария, като около 25 процента от тях получават присъда затвор според базата данни на Обединената система за криминална статистика на разследващите и съдебни органи и прокуратурата (ENYÜBS).


На практика повечето присъди са условни и около четири процента от младите закононарушители отиват в затвора всяка година. По-голямата част от нарушителите са осъдени на пробация.


Реабилитация над наказание


Младите момичета, осъдени за престъпления, прекарват между една и пет години в поправителната институция Javítóintézet Rákospalotai

© Ахмед Бурич

Младите момичета, осъдени за престъпления, прекарват между една и пет години в поправителната институция Javítóintézet Rákospalotai


Всяка година между 200 и 300 унгарски непълнолетни престъпници, за които съдилищата смятат, че не са променили държанието си под наложени мерки от пробация и надзор, биват изпратени в институции като Rákospalotai Javítóintézet.


Реабилитацията е в самото сърце на поправителната институция Rákospalotai Javítóintézet за непълнолетни момичета в Будапеща.


Всичките й обитателите са започнали присъдите си на възраст между 14 и 18 години. Вместо да излежават присъди в затвори за малолетни, момичетата са изпратени тук от специализирани съдии за период между една и три години с надеждата, че времето, прекарано в институцията, ще им помогне да се отдалечат от престъпния живот.


Режимът в Rákospalotai Javítóintézet не е толкова строг колкото в традиционните центрове за задържане. Обитателите му трябва да живеят според определени условия, но на семействата им е разрешено да идват в центъра на всеки две седмици, а самите те могат да посещават домовете си под надзор всеки месец.


Момичетата тук са извършили престъпления като грабеж или многократни дребни нарушения и програмата цели да предотврати превръщането им в закоравели и брутални пълнолетни престъпници. Те получават специализирано обучение, което да им помогне да намерят работа и да се реинтегрират в обществото.


"Това са специални мерки (алтернативните санкции), а не "истинско" наказание. Ако съдът прецени, че престъплението не е достатъчно тежко, за да направи присъдата от затвор подходяща, той праща момичетата в нашата институция. Тук най-важната ни цел е развитието им, да ги подготвим да водят по-добър живот", казва Ержебет Хaтуани, един от директорите на Rákospalotai Javítóintézet.


Другият директор, Ондраш Сим, казва, че повечето момичетата идват от мизерстващи и проблемни семейства.


"Ако говорим откровено, те са с много лошо социално положение; повечето от тях имат семейства, но те са много бедни, неработещи. Тяхната социална среда им предоставя минимална възможност да водят обикновен живот", казва той.


Алтернативните санкции са прекалено леки


В Унгария дела срещу млади нарушители се гледат в специализирани съдилища за малолетни от началото на XX век. Оттогава до голяма степен тези съдилищата се радват на голяма независимост с изключение на реформите по време на комунистическата ера, които временно намаляват автономията им.


И тук подобно на други европейски страни възникват спорове относно налагането на алтернативни на затвора санкции за млади престъпници, като много противници твърдят, че мерките са прекалено леки. Като цяло процентът на повторни престъпления, извършени от непълнолетни в Унгария, възлиза на 26.5 за 2009 г. и 25,2 за 2010 г. според статистически данни от службата на Националния съвет на правосъдието.


В Унгария дори се разисква понижаване на възрастта за понасяне на наказателна отговорност от 14 години, но тази промяна до момента не е била предложена в проектозакон.


Естер Шарик е научен сътрудник в Националния институт по криминология в Будапеща и специализира в престъпления, извършени от непълнолетни. Тя изтъква, че всички международни закони и норми препоръчват алтернативните санкции пред лишаването от свобода за непълнолетни нарушители, като освен това подчертават значението социално-икономическата среда на младите хора да се вземе предвид.


"По мое мнение на правосъдната системата за младежи понякога й е трудно да балансира между "популистки настроения" и личните и професионални убеждения на съдиите и прокурорите. Когато става въпрос за непълнолетни нарушители... кодексът казва: "Най-важната цел на всяко наказание или мярка, наложена върху непълнолетен престъпник, е да окаже положително въздействие върху превръщането му в полезен член на обществото", отбелязва тя.


Шарик отхвърля популистките възгледи, които смятат алтернативни санкции, наложени на младите престъпници, за твърде леки, като подчертава, че между 60 и 70 процента от нарушенията, извършени от непълнолетни, са относително незначителни и ненасилствени престъпления против собствеността.


"Мерките и санкциите развиват чувството за отговорност у непълнолетните престъпници и им дават шанс да се реформират", казва тя.


Специализирани съдилища за малолетни престъпници


"Имаме една автоматична, необмислена и емоционална реакция, вместо сериозно отношение към младежката престъпност," казва унгарският съдия Ондраш Вашкути

© Ахмед Бурич

"Имаме една автоматична, необмислена и емоционална реакция, вместо сериозно отношение към младежката престъпност," казва унгарският съдия Ондраш Вашкути


Въпреки това консервативното правителство, избрано през април 2010 г., въвежда промени с цел да намали броя изостанали дела, които чакат изслушване на първа инстанция в съдилища за непълнолетни. От септември 2011 г., всички съдилища вече могат да разглеждат дела срещу непълнолетни нарушители.


Реформите привличат остри критики от професионалисти, които вярват, че само съдии и прокурори, специализирани в малолетната престъпност, са в състояние да се справят с младежите по подходящ начин и да определят правилни санкции, независимо дали те са медиация, поправителни програми или лишаване от свобода.


Д-р Ондраш Вашкути, съдия в Будапеща и професор в столичния университет, е настроен силно критично към промяната.


"В Унгария днес е налице една автоматична, необмислена и емоционална реакция вместо сериозно отношение към младежката престъпност. Постигнат е известен напредък, но уроците не са научени... последните промени... вървят директно срещу това, което подсказва опитът на съдии и пробационни служители, работещи със случаи на малолетна престъпност", казва той.


Той описва разрешението непълнолетни нарушители да бъдат съдени от неспециалисти като "правене на стъпки назад", които са "против европейските норми".


Говорител на унгарското министерството на правосъдието казва, че промените са въведени, за да облекчат забавянията в съдилищата на първа инстанция, които преди това са били неспособни да разглеждат дела с непълнолетни подсъдими, но настоява, че "критериите са едни и същи" по отношение на назначаването на съдиите.


Нашите деца, нашето бъдеще


Обратно в Босна изглежда, че прокурорите, съдиите, полицаите и социалните работници едва сега започват да се борят с проблем, който измъчва повечето европейски държави от години; балансирането на нуждите и правата на непълнолетните престъпници с благосъстоянието на останалата част от обществото.


През юни тази година по време на конференция на тема младежка престъпност Рамиз Кадич, заместник-кмет на Сараево, каза пред събралите се професионалисти, които работят в сферата, че е време за действия.


"Като общество, не можем да се оправдаваме, като обвиняваме войната за всичко, което не сме направили. Тези времена отминаха и трябва да се стремим към социална реформа", казва той.


Както навсякъде, неспособността да се справи с младежката престъпност не означава само, че държавата изменя на децата си, но и също така, че компрометира собственото си бъдеще.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Разложението на държавата в БиХ се усеща на всички нива- политическо, икономическо, социално. Тази армия от чиновници и съдии не може да въдвори ред.

  П.П.: "Дневник", моля не публикувайте такива чаршафи от милиони страници. Има една пълна страница и повече само за Унгария, при положение че темата е БиХ.

 2. 2 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 434 Неутрално

  безработицата е виновна

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Хубав край, хубави хора.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ами освен да върнат Бих на австия и унгария?

 5. 5 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#2] от "Повелителя":
  историята е виновна

 6. 6 Профил на avstralopitek
  avstralopitek
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Този чаршаф просто не го прочетох

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Няма социална ангажираност на подрастващите,приобщаване към творчество,труд,да се чувстват значими на своята възраст.Освен конкурси за красота или някоя ТВ сериална изява какво може да предложи киното и телевизията,нали са народни.За читалища и кръжоци не споменавам,изиграли са си ролята.Така ще е -обществото обвинява семейството, а пък то обществото.

 8. 8 Профил на no3hat
  no3hat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Кой го интересуват изкуствени държави пълни с мюслита? Никой...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на no3hat
  no3hat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Кой го интересуват изкуствени държави пълни с мюслита? Никой...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Родопите и Босна, ако не се лъжа са ислямизирани от
  Османската империя по едно и също време - цел да се подсигури османският тил за сухоземна атака към Виена, със стратегическа цел сухопътно превземане на Венецианската република - османците не са могли да спечелят морската война.
  Т.е намеси ли се геополитиката тежко и горко на местното население - понякога за векове напред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK