Високите цени на златото съживяват забравени мини в Канада

Забравените от десетилетия златни мини в Къркланд лейк се събуждат за нов живот след увеличаването на цените на златото

© Reuters

Забравените от десетилетия златни мини в Къркланд лейк се събуждат за нов живот след увеличаването на цените на златотоС блясък в очите 82-годишният Сидни Хамдън си спомня славата на град Къркланд лейк, малко миньорско селище в канадския север, което някога много отдавна е било наричано Златната миля. В миналото градът е бил процъфтяващ център на златната индустрия, имал е седем работещи мини и е бил желано място на инвеститори от цял свят. През 50-те и 60-те години на миналия век обаче  Къркланд лейк залязва, цените на златото падат и населението намалява почти двойно.


Сега обаче една унция злато се търгува за 1700 долара и повече, и градът започва да възвръща част от загубения си блясък. Компаниите наново откриват потъналите в прах от десетилетия мини, предлагат много добре платени работни места за нискоквалифициран труд и икономиката на района се възстановява стремително.


Цените на имотите нарастват трикратно за последните няколко години, а недостигът на квалифицирани специалисти кара големите компании да наемат хора буквално от улицата.
"Когато станах кмет, в града нямаше много за вършене, но за щастие сега нещата вървят добре," казва Бил Енуи, бивш учител, който става градоначалник на Къркланд лейк преди десет години.


Треската за злато в Канада обаче е движена не само от високите цени на ценния метал, но и от политическата и социална стабилност на страната. Високата престъпност, големите данъци и политическата несигурност отблъскват инвеститорите от Африка и Южна Америка, където например Уго Чавес национализира златната индустрия във Венецуела.


В миньорския град вече се наблюдава недостиг на жилища, като съществуващите са поскъпнали неколкократно през последното десетилети

© Reuters

В миньорския град вече се наблюдава недостиг на жилища, като съществуващите са поскъпнали неколкократно през последното десетилети


"Цената на добив тук е малко по-висока от тази в световен мащаб. Геополитически обаче, много канадски миньори вече са научили, какво може да се обърка в света," казва Дънкан Мидълмис, който е мениджър на няколко мини за компанията "St Andrew Goldfields", и добавя: "Миньорите със сигурност са щастливи да бъдат в Квебек или Онтарио, защото това са познати места и са приятелски настроени към миньорството. Всичко това води до реинвестиции."


Освен възраждане на старите находища в околностите на Златната миля прииждат и нови златотърсачи. Според Metals Economics Group, които следят разходите за проучване на златни залежи, през последните 10 години в Канада се харчи два пъти повече или 20% от 5.4 милиарда долара за търсене на злато в световен мащаб през 2010 г.


"Все още смятам, че най-доброто място да намериш златна мина е до друга златна мина," казва Рошел Колинс, геолог за Young-Davidson. "Тук в Къркланд лейк най-вероятно има още злато за намиране."


Златодобивната индустрия обаче ще се нуждае от нови специалисти, защото във времената на затишие младите не искат да работят в мините, а старите експерти вече се пенсионират

© Reuters

Златодобивната индустрия обаче ще се нуждае от нови специалисти, защото във времената на затишие младите не искат да работят в мините, а старите експерти вече се пенсионират


Друга причина за оптимизма на Колинс са ниските цените на златото в миналото. Това е карало миньорите и компаниите да събират само най-висококачествената руда на повърхността и да не копаят на дълбоко, защото разходите са били неоправдани.


"В миналото, когато цената беше около 35 долара на унция, те са изваждали само най-висококачествената руда най-отгоре и са оставяли другата, защото не са могли да си позволят да извадят останалото на тази цена," казва кметът Енуи и добавя: "Има още много злато във всички мини в района, и с цените на златото като днешните, вече даже е икономично да извадим златото от земята. Най-добрата част обаче е... че те разбраха, че могат да направят нови открития."


Компанията Kirkland Lake Gold е една от първите започнали да реинвестират в миньорското градче и изкупува пет от седемте мини в центъра на Златната миля. През 2001 г. цените им са паднали неузнаваемо, никой не се интересува от златото, а през 2005 г. те започват отново да работят. Сега обаче нещата са се променили.


"Едно от нещата, които постоянно подчертаваме е ... че следващите 20 или 30 години ще бъдат още по-вълнуващи за региона от колкото 30-те и 40-те години на миналия век. Бъдещето пред нас е светло," казва директорът на Kirkland Lake Gold Брайън Хинчклиф.


Студените гористи райони около Къркланд лейк може би крият още много златни находища

© Reuters

Студените гористи райони около Къркланд лейк може би крият още много златни находища


Златната треска в Северна Канада идва във времена на висока безработица в южните индустриални центрове като Онтарио и други части на Северна Америка.


"Жалко е, че не може да дадем работа на всички безработни на юг. С парите, които обаче даваме тук, може би е време някои от тях да се събудят и да помиришат розите, да опитат миньорството като професия," казва дългогодишният златотърсач Майк Лиъхи. "Миньорите тук изкарват между 100 000 и 150 000 долара годишно - това е доста добре за някой само с гимназиално образование."


Миньорските фирми в Къркланд лейк предлагат големи пари на желаещите да се преместят в канадския север, както и ротационна седемдневна работна седмица, следвана от седем почивни дни. "Сега наемаме хора от буквално от улицата," казва Рей Белеке от Kirkland Lake Gold.


Историята на новите златотърсачи в Северна Канада отразява подобни събития в САЩ, Египет, Централна Америка и Северна Африка. Секторът обаче е изправен пред недостиг на квалифицирана работна ръка, защото в периода на затишие малко хора искат да стават миньори, а опитните са на път да се пенсионират.


"Когато бях в гимназията имахме около 1300 деца в училището и наблюдавах как един по един всички те бягаха нанякъде, защото нямаше какво да се прави тук," спомня си местният златотърсач Лиъхи. "Сега обаче всичко расте, много млади местни си намират работа и са доволни да останат тук. Може да имаме студена зима, но като цяло Къркланд лейк е рай."

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Това по Джек Лондон ли е?

 2. 2 Профил на alterego222
  alterego222
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#1:"feniks78"]Това по Джек Лондон ли е? [/quote]

  Само Белю Пушилката липсва...

 3. 3 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1441 Весело

  Айде, юруш на маслините...

  الرجل الكبير
 4. 4 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 409 Весело

  "Златодобивната индустрия обаче ще се нуждае от нови специалисти, защото във времената на затишие младите не искат да работят в мините, а старите експерти вече се пенсионират" Така,аз предлагам като няма кадри да изпратим нашето малцинство, и да ги изпратим с еднопосочен билет до горите на Къркланд лейк.Така ,ще им осигурим работа и доходен живот.

 5. 5 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Много хубави неща съм чувал за Канада. И това ми хареса.

 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#4:"prim"]ще им осигурим работа [/quote]

  Единственият проблем е, че квалификацията на въпросното малцинство, свързана с добиването на злато е много специализирана -- само от джобовете на неподозиращи граждани.

  Не знам дали в Канада търсят точно такива специалисти.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на ivanko001
  ivanko001
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Евала, сега като завалят париците.

 8. 8 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ами като си нямат цървули наречени екоорганизации хората работят. А и никои не търси причини защо да не стават нещата, просто го правят-Само ще вметна че в тези раоини зимата е -30 градуса,

 9. 9 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Ех, Канада! На хиляди светлинни години от България!
  А колко ли годишно получават българските миньори?  До коментар [#4] от "prim":

  На хората им трябват работници, тоест, хора, които РАБОТЯТ, а не паразити. Иначе идеята ти за преселване на това малцинство в канадската пустош не е лоша.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 10. 10 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Весело

  Високата престъпност, големите данъци и политическата несигурност отблъскват инвеститорите от Африка и Южна Америка, където например Уго Чавес национализира златната индустрия във Венецуела.
  Нямат си престъпност,кожодерски данъци и политически мутри?
  Ами,да им внесем!Имаме си в изобилие и мургави,и такси всякакви, и Тикви всякакви.Белким и у нас тръгне златодобива,ама за златни кюлчета,а не за някакви мижави концесии.

 11. 11 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "red_rose":

  Ох Благодаря ти за подкрепата,само малко съм притеснен за горките животинки.То мечки,то елени,Дали няма да нарушат животинското разнообразие,това не го бях предвидил в сметките.

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Как ще го добиват ? Чрез цианиди или живак?

 13. 13 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#11] от "prim":

  Прав си за животинките. Горките те. Макар че, не ми се вярва. Малцинството може да хване мечките да танцуват, пък може и елените да научат на това изкуство.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 14. 14 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  до red_rose-получават колкото работят, нали не живееш с илюзията че на българите там ни е силата.

 15. 15 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 409 Любопитно

  тези места са наистина богати все още на злато нищо чудно да се получи нова златна треска при увеличаване на безработицата предизвикваща нисък долар и от там висока цена на злато.

 16. 16 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#14] от "prokopi":

  Уважаеми Прокопи, нашите миньори (както и по-голямата част от работещите българи) получават абсолютно неадекватно възнаграждение за положения от тях труд. Нали не мислиш, че 1000 лв са напълно достатъчни за опасната работа под земята и рискът от различни заболявания на белите дробове и т.н.? Да не говорим пък, че на някои наши миньори им се бавеха заплатите с месеци преди известно време?
  Тъй че, не смятам, че получават толкова, колкото работят. Ти наистина ли мислиш така?

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#10:"нервна"]Уго Чавес национализира златната индустрия във Венецуела[/quote]
  Не само златото !
  Уго изгони МВФ и също така национализира и петролната индустрия.
  Сега във Венесуела има безплатно образование и здравеопазване ...определено е по-лесен живота в страните където няма МВФ и чифутски корпорации.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  скъпа red_rose, от 15 години съм в минния бизнес, последните 9 от които в Канада, последната година даже в раоина за които е статията. Да , това което съм написал го мисля защото това е истината. Много са ми интересни хора като тебе които си нямат и представа от темата но коментират.Научете се да знаете какво знаете.

 19. 19 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 696 Неутрално

  А чудесно, ха дано Дънди прешъс си съберат чукалата и се изнесат по канадско да копат злато.

  икономист - неграмотник с диплома
 20. 20 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#8] от "prokopi":

  Всъщност Канада има силни екоорганизации и еко закони. И няма как да ги няма, всяка разумна държава знае, че наред със злато и трябват чиста вода, въздух и почва, иначе стандартът на живот силно се влошава.
  За биоразнообразието темата е много дълга и специализирана, за да я разискваме тук, хората трябва това да го учат в училище. То е все едно на някой, който не е учил химия, примерно, да започнеш да му обясняваш в един форум химични реакции. И понеже хората не разбират защо им е нужно биоразнообразие, си правят майтапи. Доста е жалко.

 21. 21 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  до tel_112-задал ли си си въпроса колко златни мини има в Бг и зощо точно тази в която е Дънди печели и е все в устата на хората?

 22. 22 Профил на pfs
  pfs
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Нещо подобно се случва и в България, но при нас високите цени на металите съживяват оловно-цинковите мини в Родопите.

 23. 23 Профил на galactico
  galactico
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "Миньорите тук изкарват между 100 000 и 150 000 долара годишно - това е доста добре за някой само с гимназиално образование.".....
  6те продам и новата си риза за билет до Монтреал и виза

 24. 24 Профил на om
  om
  Рейтинг: 423 Весело

  До коментар [#23] от "galactico":

  В Монтреалския Kirkland може да се преживее годишно и с една нула по-малко.

 25. 25 Профил на om
  om
  Рейтинг: 423 Неутрално

  пп
  Не си продавай ризата в евро, за да си сигурен в покупката на билета.

 26. 26 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Лошото е, че в днешните турбулентни времена както цената на златото гони $ 1800 днес след година-две може да се срине наполовина.

 27. 27 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 409 Весело

  чувал съм че в планинските реки в България също има златостига само да има кой да го събира, но хората предпочитат да го намерят събрано на готово (иманярството)

 28. 28 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 409 Весело

  мисля че канада все още набира емигранти които желаят и обещават да ще живеят в тези райони поне 10 години.
  канада е все още рядко населена в тези райони където зимате и нощите са много дълги и студени а лекарите са често само ветеринарни. въпреки всичко е красиво и тихо идеално место за лов и риболов(флай фишинг)на сьомга и пъстърва...

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Добивът на злато стана рентабилен и в най-бедните находища.Това важи и за България,и доста зарязани находища ще бъдат отворени на ново!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Симеон имаше навика да казва:"господар съм на своето мълчание". Излиза също, че е добре да си господар на своето бездействие, защото затворените мини в Канада са готови за нов живот и нови печалби. Нашите златни мини бяха дадени на концесии за жълти стотинки и сега ще духаме супата, докато другите правят пари. Ако също Милен Велчев си беше кротувал и не беше правил оказващи се с времето безумни сделки с дълга, сега щяхме да си имаме 1 млр. лева....и т.н.

 31. 31 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Ех.......Канада-аааааааа!

 32. 32 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#28:"greenwich,ct"]канада е все още рядко населена в тези райони където зимате и нощите са много дълги и студени а лекарите са често само ветеринарни. [/quote]
  Много дълги нощи? Ако погледнеш в Google Maps, ще видиш, че Kirkland Lake, ON е на географската ширина на Париж, Франция.

  Колкото до докторите: има поне 15 бр. доктори в Kirkland Lake, ON: http://www.ontariodoctordirectory.ca/Kirkland-Lake. Просто питай Google преди да пишеш!

 33. 33 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Къркланд лейк, малко миньорско селище в канадския север, което някога много отдавна е било наричано Златната миля."

  Даже не е в средата на Онтарио, да не говорим за цяла Канада... Както писах по-горе ([#32]), Kirkland Lake, ON е на географската ширина на Париж, Франция, т.е. не е чак толкова на север...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK