Русия, Беларус и Казахстан подписват днес за Евразийската икономическа комисия

Владимир Путин и Дмитрий Медведев имат големи надежди за Евразийския съюз

© Reuters

Владимир Путин и Дмитрий Медведев имат големи надежди за Евразийския съюзНа 18 ноември президентите на Русия, Беларус и Казахстан официално ще подпишат договора за създаване на Евразийска икономическа комисия (ЕИК), която ще замени съществуващата комисия на Митническия съюз между тези държави.


По информация на електронното издание на в. "Известия"  комисията ще бъде ръководена от вицепремиери от всяка държава, а членовете на комисията ще имат статус на федерални министри и много пълномощия. Това ще бъде и ръководният орган на бъдещия Евразийски съюз.


Преди началото на срещата Дмитрий Медведев е заявил, че му предстои да направи нещо велико заедно с Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев.
"Надявам се утре да подпишем договора за по-дълбоката ни икономическа интеграция и да създадем съвместна структура, която ще се грижи за това. Това ще е много важна стъпка, не караме никой да го прави, то само узря," каза Медведев, цитиран от "Известия".


На срещата днес също така ще бъде подписана и декларация за евразийска икономическа интеграция, което ще бъде "пътната карта" и крайната й цел ще бъде създаване на Евразийския съюз.


Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев

© Reuters

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев


"В този документ се обявява прехода към следващия етап на интеграцията – единно икономическо пространство, основано на принципите на Световната търговска организация и открито за присъединяване на още държави," казва източник от Кремъл.


Евразийската икономическа комисия ще бъде главният ръководен орган на Единното икономическо пространство (ЕИП) между Беларус, Русия и Казахстан, което ще влезе в сила на 1 януари 2012 г. По думите на Владимир Путин, новата комисия ще има разширени пълномощия в най-различните области на икономиката.


В договора също така пише, че комисията ще може да приема решения не само за регулиране на граничния контрол, но и в областта на макроикономиката, конкуренцията, енергетическата и дори валутната политика. ЕИК също така ще се грижи за държавните поръчки и миграцията на работници.


Главен ръководен орган на ЕИК ще бъде Съвет, в който ще участват трима вицепремиери, а в оперативното управление ще участва колегия от 9 души, по трима от всяка държава. Членовете на  колегията ще имат статус на федерални министри и ще имат съответната заплата и пенсии. Те, разбира се, ще имат служебно жилище, транспорт и медицинско обслужване. Деветимата ще бъде назначавани за срок от 4 години, но мандатът им може да бъде продължен по решение на Съвета.


Президентът на Беларус Александър Лукашенко

© Reuters

Президентът на Беларус Александър Лукашенко


Новите чиновници ще бъдат задължени всяка година да представят много подробна информация за доходите си, както и на съпругите си и непълнолетни деца. Всички подаръци, получени по време на работа, федералните министри ще трябва да предават в ЕИК. Ако обаче някой подарък много се хареса на чиновника, той може да си го купи. Докато трае мандатът им, служителите на новата комисия ще трябва да предадат всичките си ценни книжа и акции в специална служба.


Сред редовите служители на ЕИК ще преобладават руснаците – 84%, 10 на сто ще бъдат граждани на Казахстан и 6% на Беларус. Финансирането на комисията ще бъде на пропорционални вноски от страните участнички, определени от размера на събраните митнически такси.


До последно се съхраняваше интригата къде ще бъде разположена ЕИК. Вестник "Известия" твърди, че това ще бъде Москва, а източници от казахстанското правителство потвърждават информацията. Така разходите за жилищата, транспорта и социалните услуги на новите чиновници на ЕИК ще бъдат плащани от руския бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Щом снимката на Гоце я няма в статията значи са ни отписали И слава на Бога!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Прави ми впечатление, че мама Меркел може би (поне така си мисля де), търси упорито икономически контакти с раша . И е нормално де, раша е голям пазар, а европейския е в криза и се свива все повече. Та мама Меркел, явно е решила да ''работи'' с раша . Лошо няма. Всеки требе да се спасява в тази криза . Ама видите ли....тя не ги пуска да строят атомни бомби у Германия, а им иска само пачките.....Хитра таз мама бееееее, а не като нашите селски чукундури......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "...единно икономическо пространство, основано на принципите на Световната търговска организация ..."

  Надявам се това да е само на думи. Митническият съюз има смисъл ако е насочен срещу високотехнологични стоки, независимо откъде идват - Китай, Япония, САЩ или Европа.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 4. 4 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Да живее новия модерен СССР!
  Империята си е империя и никога няма да се примири, че беше разбита.

  ура и да живей!!!
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Евразийската икономическа комисия ще бъде главният ръководен орган на Единното икономическо пространство (ЕИП) между Беларус, Русия и Казахстан, което ще влезе в сила на 1 януари 2012 г. По думите на Владимир Путин, новата комисия ще има разширени пълномощия в най-различните области на икономиката.В договора също така пише, че комисията ще може да приема решения не само за регулиране на граничния контрол, но и в областта на макроикономиката, конкуренцията, енергетическата и дори валутната политика. ЕИК също така ще се грижи за държавните поръчки и миграцията на работници."
  Таааа- по какво се различава този съюз от ЕС - по това, че Русия обслужва собствени интереси чрез него и тя е "комадния център" Не щем такова членство И кой говореше , че такъв съюз няма да ограничи държавния суверенитет на другите суверенни държави, който ще влезнат в него Като че ли не сме им яли попарата на руснаците

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "kihano":
  Виж коментар 5 - руснаците крадат 80% от същността на ЕС, само, че вместо органите на ЕС -Европейски парламент, Европейска комисия, Съвет на ЕС,Съда на ЕС, "командния център" на Евразийския съюз ще е РФ чрез въпросната Комисия и тя ще съсредоточи в себе си повечето функции на описаните органи на ЕС, като междувременно ще защитава руските национални интереси

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Еми, честито. Догодина и България там.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 8. 8 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Митническият съюз има смисъл ако е насочен срещу високотехнологични стоки, независимо откъде идват - Китай, Япония, САЩ или Европа.
  Не се облагат с мита високотехнологични стоки, защото същите допринасят за увеличаване на производителността, тези за който съществува местно производство и така се създават по-добри конкурентни условия за неговото развитие.ЕС не събират мита само от стоки произведени в съюза.Така че това което имаме право да правим ние, би трябвало и другите да имат право да правят това.
  Колкото до империите те винаги са съществували и ще продължат да съществуват, важното за нашето благосъстояние е къде се намираме НИЕ в метрополията или в колонията. За наше нещастие НИЕ винаги сме се числели към колониите.

 9. 9 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#8:"nikodim821"]Не се облагат с мита високотехнологични стоки, защото същите допринасят за увеличаване на производителността, [/quote]
  Прави разлика между стоки за потребление и средства за производство. Облагат се първите, с намаления внос се пестят валута за да се купят вторите. Когато напреднеш сам си произвеждаш и средствата за производство. Когато напреднеш още повече почваш ти да изнасяш високотехнологични продукти.

  [quote#8:"nikodim821"]Така че това което имаме право да правим ние, би трябвало и другите да имат право да правят това. [/quote]
  Това не е западна ценност!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 10. 10 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "dqdomart":

  Толкова по- зле за Евразийският съюз.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#7] от "Реконструктор":
  Аааа, руснаците са хитри- възстановяват си икономически Руската империята с помощта на сателитни републики- будали Ама така е- който им се върже - намазва титлата "губерния" , губи изцяло държавният си суверенитет и става суровинна база/ включително и за човешки ресурси/ за империятаТа- време е да отправят такава покана и към Турция- само не знам там с Ердоган как ще се разберат- единия иска възстановяване на Руската империя във икономически, политически и реални граници на руско влияние, другия пък иска икономическо и политическо възстановяване на Османската империя в териториалните й граници от преди 1879г...Ще гледаме голям цирк

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Беларус и Казахстан ще намажат от Евразийския съюз, но това ще е само в краткосрочен план. Русия влиза в СТО, те ще имат единно икономическо пространство заедно, получават голям пазар на своите стоки, спонсорира ги РФ и наистина ще дръпнат напред, но всеки знае с какво ще платят. Докато не влязат повече страни в ЕАС те ще са набутани откъм суверенитет. Но те си дават сметка за това. 100 % от населението на Беларус говори руски и по-голямата част от това население го предпочита пред маловажния белоруски език. Те имат обща история с руснаците, обща култура, общо самосъзнание и дори ако не беше Лукашенко вече щяха да са една държава по тяхно собствено желание, което е страхотно. А в Казахстан 30%+ са етнически руснаци, до 40%+ са с украинците и белорусите. Около 60% от населението е ЗА обединение с Русия, а останалите биха се приобщили много бързо. Може би максимум 10 % от населението им не би искало. Този съюз не е случаен, а просто нещо, което се очакваше да се случи. Ако не се разрасне трите държави ще се съединят, но ако се разрасне може и да продължи да съществува. Украйна би била логичен член смотря на това, че са си руснаци, като белорусите, но украинците са много странни.

 13. 13 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#12] от "vasiliyk":

  Грубовато ми звучи да бъдат картотекирани езиците като "важни" и "маловажни". Всеки е безценен сам по себе си и независимо от разпространението си.

  А иначе - квотният принцип при конфигурирането на ЕИК ми се струва ако не напълно безпредметен, то поне солидно дебалансиран. И ако сега членуващите нямат нищо против, то това би могло да накара евентуални бъдещи кандидати за включване в тази зона да се замислят. Което пък ще доведе - ако все пак такива кандидати се появят - до честа промяна на правилата в движение. Повтаря се грешка, допусната от ЕС, което е странно. Толкова амбициозни хора като инициаторите на този - според мен безперспективен и камуфлажен - евразийски проект поне би трябвало да са си направили труда да проучат досегашния опит другаде по света - и положителния, и отрицателния.

  Свобода за Надежда Савченко!
 14. 14 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#13] от "GogoPG":

  Да де камуфлаж си е. Ако се включат и други ще се промени, ако не ще се обединят държавите.

 15. 15 Профил на AMIGO
  AMIGO
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Русия, Беларус и Казахстан подписват днес за Евразийската икономическа комисия"

  "Союз нерушимый республик свободных
  Сплотила навеки Великая Русь.
  Да здравствует созданный волей народов
  Единый, могучий Советский Союз!"

  Живот без маска и без грим, озъбено, свирепо куче...
 16. 16 Профил на da_ama_ne
  da_ama_ne
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ееее браво,евала,и красиво име са измислили ЕВРАЗИЯ,искам и България да стане член на Евразия,пак да живеем нормално в хармония с природата -_- искааааам

 17. 17 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Ан така, хем нов Варшавски договор, хем нов СССР. Пък смешковците във форума нека изпитват своите... как го казваха... да, своите "съмнениея", видите ли. Хе!

 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 916 Весело

  [quote#12:"vasiliyk"]Докато не влязат повече страни в ЕАС те ще са набутани откъм суверенитет.[/quote] Щом влизаш в съюз, няма как да те трампиш малко "суверинитет"....... иначе няма съюз....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK