Десетки хиляди протестираха срещу армията в Египет

Над 50 000 души се събраха на днешния протест на площад "Тахрир" в Кайро

© Ройтерс

Над 50 000 души се събраха на днешния протест на площад "Тахрир" в КайроОколо 50 000 египетски демонстранти се събраха на протест на площад "Тахрир" в Кайро, за да окажат натиск на временното военно правителство да предаде властта на избрани от народа цивилни власти, след като кабинетът внесе предложение за конституция, което поставя армията извън контрола на парламента, предаде "Ройтерс".


Демонстрантите – предимно брадати мъже и забулени жени – пяха религиозни песнопения преди петъчната молитва, а други раздаваха листовки с искания за оттегляне на проекта за конституция, както и президентските избори да се проведат най-късно до април 2012 г.


Парламентарните избори на 28 ноември може да бъдат осуетени, ако правителството не успее да разреши спора около клаузите в проектоконституцията, който защитават армията от парламентарен надзор и потенциално могат да й позволят да се противопостави на избраното правителство.
Демонстрантите се молят на площад "Тахрир"

© Ройтерс

Демонстрантите се молят на площад "Тахрир"


Над 39 политически партии и групи заявиха в съвместна декларация, че се събират, за да "защитят демокрацията и прехвърлянето на властта", след като се провалиха преговорите между ислямистките групи и кабинета.


Салафитските партии и движения, които следват консервативна версия на исляма, първи се обявиха в подкрепа на днешния протест, а впоследствие към тях се присъединиха "Мюсюлмански братя" и редица либерални партии. Хиляди салафити пристигнаха в Кайро от различни части на страната. Много от тях развяваха знамена и пееха националния химн.


Мъж участва в петъчната молитва, покатерен върху улична лампа на площад "Тахрир"

© Ройтерс

Мъж участва в петъчната молитва, покатерен върху улична лампа на площад "Тахрир"


В пристанищния град Александрия също се събраха хиляди ислямисти и младежи, които планираха да се отправят към военна база, за да протестират срещу влиянието на армията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK